Ik ga weer werken en nu had ik aan mijn leidinggevende gevraagd of ik eerder weg mocht om thuis de laatste voeding te geven. Ik wilde tijdens de werkdag 2x kolven en dan thuis zelf de laatste voeding geven. Ik mag per dag 2u besteden aan voeden, dus dat leek me niet zo'n probleem. Maar nu heb ik antwoord gekregen dat ik wel eerder weg mag, maar dan van mijn eigen tijd Ik moet die tijd dan dus later inhalen (wanneer zou ik niet weten) Mag dit nu eigenlijk zo maar? Als ik op internet google staat dat je werkgever je in de gelegenheid moet stellen om te kolven of naar je kindje toe te gaan.. maar ik mag dus niet naar mijn kindje toe.. Nou, ik ga nu dus wel de volle 2u p dag zitten kolven nu he, tot op de laatste minuut :x
hoi Cowgirl! Vervelend. Ik had hetzelfde. Bij mij was de reden dat die aangepaste werktijd niet in mijn functie past, waar op zich best voor wat te zeggen is. Ik heb dus steeds tussen de middag gekolfd (na de pauze).
Ik weet niet of dit zomaar geweigerd mag worden, het is een recht, maar er staat ook; mits in overleg. Ik snap het probleem ook niet zo, want als je op je werk kolft ben je er toch eigenlijk ook niet? Mijn baas kende het heel dat kolf/voedingsrecht niet, maar toen ik vertelde dat ik een uur later wilde beginnen en een uur eerder naar huis was dat geen probleem. Is het trouwens niet 2.5 uur?
Ik snap het ook niet en ik ben nu boos en verdrietig. Morgen moet ik voor het eerst weer werken en ik zit te twijfelen of ik er op terug moet komen.. op hoge poten naar personeelszaken moet stappen ofzo... Maar aan de andere kant wordt morgen al een pittige dag genoeg en ben ik bang dat ik mijn weerwoord niet echt klaarheb en eigenlijk gewoon in huilen uitbarst Misschien is morgen niet het goede moment...
Volgens mij kan je werkgever dit alleen weigeren om zwaarwegende redenen. Dat kan bijvoorbeeld zijn als hij vervanging voor je MOET regelen voor dat kolfmoment, (stel je staat voor de klas en dat laatste uurtje van de dag moet hij een vervanger regelen om je klas op te vangen: dat sorot situaties). In overige situaties is hij verplicht je die tijd te bieden. Uiteraard gaat eea in overleg, maar of jij nou verspreid over de dag 2 uur kolft, of 2 keer ee half uur en dan ee uur eerder weg, lijkt me in de meeste functies nou niet zo'n probleem.... weet niet wat voor werk je doet?
Ik zou eea overigens wel samen met iemand van P&O erbij bespreken. Je baas zit alleen met zijn eigenbelang in zijn hoofd, (het werk moet gedaan worden), vanuit P&O wordt doorgaans meer vanuit jouw rechten gedacht en die kunnen je baas dus terugfluiten, zonder dat jij dat hoeft te doen Scheelt enorm in de verstandhouding
Ik zou er toch nog wat over zeggen hoor! Als je het nu niet doet, dan is het over een paar weken nog lastiger. Gewoon het artikel of voedrecht even uitprinten en meenemen. Misschien weet je leidinggevende helemaal niet van dit recht af. succes!
ik ben ict-er, dus het maakt voor mijn werk echt geen bal uit of ik nu kolf of thuis live voed. Maar het is een mannenwereld he.. P&O heb ik geen bal aan, die hebben deze regel vezonnen namelijk.. mijn leidinggevende is een stuk meelevender maar zegt dat dat nu eenmaal de regel is...
Als ik jou was, zou ik uitzoeken wat er met "naar uw baby toe gaan" wordt bedoeld. Naar de opvang, of naar elke plek waar je baby op dat moment verblijft? Als het laatste het geval is, dan zou je naar huis mogen gaan, of dat nou midden in je werkdag is, of aan het einde. Je hebt volgens de wet recht op kolven voor 25% van je werktijd en het bedrijf waar je werkt heeft in dit geval erg weinig te zeggen. Aan de andere kant, hoe fijn vind je het om daar te werken? Heb je een tijdelijk contract? Heeft het doordrukken van je recht invloed op een eventuele contractverlenging? Het is enorm fout als ze het doen, maar ze kunnen je er uit werken als ze het willen en er redenen voor verzinnen die gebaseerd zijn op jouw productiviteit. Hoe dan ook, een andere baan heb je zo gevonden in de ICT (ben zelf project manager bij een web bureau), zeker nu er zo veel vraag is naar goede ervaren mensen.
P&O die een regel verzinnen die boven landelijke wetgeving staat? Knap.... ik zou het idd eens uitprinten en laten merken dat je je niet door gebluf van de wijs laat brengen, maar hen houdt aan de rechten die zij jou moeten toekennen. En ten koste van je productiviteit? Een tevreden werknemer is veeeeeeel productiever dan een ontevreden werknemer, dus als zij een goede werkgever zijn, proberen ze jouw werken daar aangenaam te houden
Ze hebben nu al bewezen dat ze geen fijne werkgever zijn, door zich zo onflexibel op te stellen. Zij hebben er geen belang bij om haar op haar werk te laten kolven of haar 1 uur eerder weg te laten gaan. Sterker nog, als ze 1 uur eerder weg gaat, dan is ze door de dag heen juist meer beschikbaar voor klanten en voor meetings. Als ze haar er echt uit willen werken, omdat ze op haar recht staat, dan vinden ze wel wat hoor. Het is echt een mannenwereld, en dat begrijp je pas als je er zelf in werkt.
Ik zou me heel begripvol tonen t.o.v. je werkgever en ervan uitgaan dat hij het gewoon echt niet weet. "Ik merk aan je reactie dat je waarschijnlijk niet goed op de hoogte bent van de wettelijke regeling. Daarom heb ik het even voor je opgezocht en een printje van gemaakt. Kijk: ik mag maximaal 1/4 van mijn werktijd besteden aan kolven of voeden van mijn kind. Ik snap best dat dit lastig is voor je, daarom heb ik ook al nagedacht hoe ik dit het beste kan doen. Volgens mij is dit de meest praktische invulling:" en dan leg je het uit. Misschien zou je dat eerst eens zo met P&O moeten bespreken, want dat zij een andere 'regel' verzinnen kan écht niet. Bovendien ben je voor je dagelijkse werkrelatie niet van hen afhankelijk; mocht er gedoe van komen, dan heb je dat gedoe niet met je directe baas maar met P&O. Overigens vind ik het niet terecht om je 2 uur maximaal te benutten als je die niet echt nodig zou hebben. Zelf had ik genoeg melk voor een werkdag als ik twee keer per dag ongeveer een half uur kolfde. Dan ging ik niet ook nog eens een uur eerder weg, dat vond ik niet fair tegenover m'n werkgever en m'n collega's. In tegenstelling tot zwangerschapsverlof wordt je werkgever hier namelijk helemaal niet voor gecompenseerd en het kost hem dus echt 25% productieverlies van jou. Maar als die 2 uur wel nodig zijn om voldoende melk te hebben voor je baby, dan moet je die gewoon nemen hoor! En die tijd kan ook nodig zijn voor extra rust, dus niet alleen netto kolftijd.
Ik heb oa deze vraag gister gemaild naar de vakbond waar ik lid van ben. Als ik antwoord heb laat ik t weten. Succes en werkze!
Het is voor de bakker! Ik heb het gister aangekaart bij P&O, ik werd doorverwezen naar het afdelingshoofd die de hele dag in bespreking zat. Ik heb toen toch maar gekozen voor een zakelijke mail waarin ik uitlegde wat ik graag wilde en waarom. Vandaag kreeg ik een mail waar in stond dat hij akkoord ging! Dank jewel dames voor alle steun, moet toch wel zeggen dat ik zonder jullie steun dit niet zo snel gedaan had!
Mooi dat het geregeld is! Wel jammer dat je eerst wel de 'stress' hebt omdat ze eerst zo moeilijk doen.
Artikel 4 van de wet is erg duidelijk: Elk beding ten nadele van de vrouw is nietig. Argumenten als 'past niet bij de functie' gaan simpelweg niet op, dat zijn echt flauwe smoesjes, die ze niet MOGEN maken. Alleen zwaarwegende redenen, als de veiligheid of het bestaan van het werk in gevaar zou komen, gelden. En dan nog geldt: er moet overlegd worden op welke manier het voedrecht ingezet kan worden. Werkgevers mogen zelf geen regeltjes verzinnen m.b.t. voeden of kolven. Dat is wettelijk VERBODEN.
Helemaal super zeg! Op mijn werk is eerder weggaan geen optie, hoe fijn ik het ook zou vinden.. De enige manier om eerder weg te kunnen is door de telefoon over te laten zetten naar een extern bureau (kost veel extra geld) want anders krijgt een bevallende vrouw geen kraamhulp. Ik ga het niet eens aankaarten, maar het lijkt me dat mijn werkgever het dus wel mag weigeren.