Wist je dat vaccins over het algemeen maar 10 jaar werken en dat om ze goed te laten werken ze officieel elke 10 jaar opnieuw moeten worden gezet? Ook van de hepB vaccinatie (die ik voor mijn studie heb gekregen) is tot nu toe bekend dat hij maar voor 15 jaar werkt (en dat geld niet eens voor iedereen, sommige mensen zijn langer beschermd andere korter en waardoor dat komt is ook onbekend), dus dan heeft vaccineren voor HepB als een baby weinig toegevoegde waarde, aangezien ze dan bijna 0 risico hebben.
Correctie: hepatitis b geeft na drie vaccinaties levenslange bescherming. Dtp 10 jaar. Maar dit dus alleen als het immuunsysteem volledig meewerkt en dat is bij die kleintjes lang niet altijd het geval. Ook een verklaring waarom het eerste jaar meerdere keren voor hetzelfde geprikt wordt ( oa dtp).
Ik respecteers ieders mening mbt enten, maar heb even een vraag over de gevolgen van enten: Welke nadelen kan je kind ondervinden van enten, naast het een aantal dagen hangerig/koortsig kunnen zijn?
Ook als je pas later een dtp vaccinatie krijgt en nooit eerder gevaccineerd bent, heb je 3 vaccinaties nodig om 10 jaar immuniteit te krijgen.
Juist hepatitis vaccinaties zijn bij goede titerbepalingen (antistoffen in het bloed) levenslang beschermend. Zelfs hepatitis A, waarvoor eerst 10 jaar stond, toen 25 jaar, lijken nu levenslang beschermend te zijn. Dus dat geldt zeker niet voor alle vaccinaties, die 10 jaar grens.
Vanuit de homeopathie en een aantal andere alternatieve stromingen worden de vaccinaties gelinkt aan een aantal gezondheidsproblemen. Of dat zo is, is moeilijk na te gaan: soms lijkt een link wel heel duidelijk, maar in andere gevallen lijkt het ook wel spijkers op laag water zoeken. Sommige kinderen reageren echter heftiger dan enkel met wat hangerigheid en koorts. Onze dochters zijn er steeds goed ziek van, en dat is voor ons de reden om enkel te vaccineren voor wat we strikt noodzakelijk vinden, om zo hun lichaam niet nog meer te belasten dan nodig.
Klopt, maar het kan per persoon nogal verschillen hoe de opbouw verloopt. Bekend is in ieder geval dat hoe eerder je vaccineert, hoe lastiger de opbouw van antistoffen. BMR wordt om die reden ook pas na 12 maanden gegeven, omdat die voor die tijd echt te belastend is voor het lichaam en te weinig effect sorteert.
Ik weet ook niet waar jij je informatie vandaan haalt, maar het is zo dat het immuunsysteem van ook jonge kinderen voldoende ontwikkeld is om goed te reageren op vaccinatie. Bijtincidenten kunnen ook voorkomen buiten school, op de creche bijv. Waarom zou je dan een kind later nogmaals gaan vaccineren als het ook in 1 prik kan?
Niet alle kids gaan naar een KDV. En het is algemeen bekend dat van de DKTP je in het huidige programma 3 prikken nodig hebt, plus een herhalingsprik bij 11 maanden, maar als je later start, bijvoorbeeld pas met een half jaar, kun je een van die 3 al laten vallen. Dat is omdat de opbouw van antistoffen beter verloopt als ze ouder zijn. Ik weet niet wat jij bedoelt met dat het immuunsysteem goed reageert op jonge leeftijd ook al, maar de opbouw van antistoffen verloopt beter als ze wat ouder zijn.
Ja, bereid je voor. Ze zullen kijken alsof ze water zien branden. Ik heb sterk het gevoel dat die vaccins mét HepB gewoon in de aanbieding waren of dat "iemand" daar een leuke vankantie in ruil voor kreeg...
Ik ben wat minder wantrouwig: denk dat men gedacht heeft dat -in verband met toenemend voorkomen van HepB door toestroom vanuit allerlei buitenlanden en de toenemende vakanties buiten Nederland- het handig zou zijn om te voorkomen dat kinderen al op jonge leeftijd besmet worden door bijvoorbeeld een bijtincident op het KDV, wat Saartje als risico noemt. Dat is ook een risico, maar het was prettig geweest als je de keuze had gehouden als ouder zelf en daar goede informatie bij gegeven zou worden. Nu moet iedereen maar mee in een programma dat gericht is op een bepaalde groep kinderen, (namelijk kinderen die naar KDV gaan en daar een klein risico lopen om middels een bijtincident besmet te worden).
Eens met rozemarijke. Iedereen mag vaccineren wat en hoeveel hij/zij wil, maar het is toch echt zo dat bij hele jonge kinderen, het immuunsysteem maar half werkt. In die zin dat de geheugen-opbouw nog niet optimaal is. Maar omdat de gevolgen van een eventuele infectie ook niet mis kunnen zijn gokt men dat het beetje antistof dat wel aangemaakt kan worden voldoende is om een hele zware infectie te voorkomen. Over schade bij kinderen na vaccinatie is mij uit eerste hand weinig bekend, anders dan de verhalen over een eventuele link met autisme. Verder zijn er kinderen die dusdanig heftig reageren op vaccinaties dat het levensbedreigend kan zijn (maar dat is een besmetting met tetanus ook). Bij volwassenen zijn er verhalen bekend over bijwerkingen (oa neurologisch) bij mensen die in een korte periode veel vaccinaties tegelijk hebben gehad. Denk hierbij aan bv militairen die worden uitgezonden naar oorlogsgebieden (en dan heb ik het niet alleen over het zogenoemde golfsyndroom). Maar goed, als je even kijkt wat voor chemische stoffen er verder in een vaccin zitten (oa metalen en andere schadelijke/kankerverwekkende stoffe. Wel in zeer lage concentraties!), dan is er best reden om een beetje kritisch te zijn. Ik zeg niet dat je niet moet vaccineren, maar een beetje bewust zijn van wat je doet kan nooit kwaad. Zo werk ik in een ziekenhuis en krijg de griepprik geadviseerd (iedereen ongeacht functie), maar ik kom niet met patienten in aanraking, dus voor mij geen spuit in mn lijf. Zelfde voor mn dochter. Die kreeg een oproep omdat ze blijkbaar in een bepaalde groep valt vanwege haar slechte start. Haar immuunsysteem is nooit wat mis mee geweest, dus ook voor haar zie ik een griepje, hoe zielig ook, met een gerust hart tegemoed...
Dat is idd hoe het gegaan is. Door de grote toestroom van mensen uit landen waar hepatitis gemiddeld vaker voorkomt is men begonnen met eerst alleen die families + kinderen te vaccineren. Dit bleek niet voldoende (geen idee wat de incidentie was en dus volgens welke norm het niet 'voldoende' was). Toen is het in het vaccinatie-programma opgenomen. Een tweede hoofdreden (of misschien wel de eerste) was echter dat veel landen al standaard vaccineren tegen hepatitis b. Nederland kan dan natuurlijk niet achterblijven. Toch? Ook stukje politiek dus (en geld, geld, geld... Want als een farmaceut alleen voor nederland aparte vaccins moet gaan maken...)
Mijn dochtertje is nu 5 maanden, niemand heeft mij verteld dat er nu hepB bij komt. Bij welke prik zit deze er nu bij?
Inderdaad, het is niet verplicht om te vaccineren, men heeft een keuze ..maar niet heus. Als je die twee vaccins naast elkaar legt en vergelijkt wat erin zit (Pediacel zonder en Infanrix Hexa met HepB), kies ik duidelijk voor Pediacel. Nu maar kijken dat ik dit via huisarts voor mekaar krijg. Mijn oudste is paar jaar geleden 2x flink gebeten op KDV en destijds was de HepB niet in het programma, dus ja.
Nee, niet elk kind gaat naar het KDV. Ik vind ook niet dat elk kind gevaccineerd moet worden, de ouders moeten het zelf weten. Ik vind alleen dat iedereen wel goed moet weten waarom ze iets wel of niet doen. Tuurlijk kan je later starten, misschien zou dan een vaccinatie minder volstaan (voor de 6 maanden speelt de immuniteit via de moeder ook nog sterk mee), maar dan riskeer je weer vroege besmetting. Er is echt wel goed nagedacht over het schema. Ook waarom de hepB toegevoegd is. De kosten en eventuele complicaties moeten namelijk wel opwegen tegen het aantal te voorkomen ziektes.
Mamabram. Als je gewoon meedoet met het standaard programma, dan heeft je dochter al drie keer de cocktail met hep b gehad. De vierde is rond 11 maanden.
Dat bedoel ik. Maar is natuurlijk alleen maar speculatie. Volgens dit grafiekje zou het aantal mensen met HepB in Nederland alleen maar afnemen, dus snappen die extra vaccinatie .. doe ik niet. Neemt het aantal mensen met hepatitis B toe of af? - Nationaal Kompas Volksgezondheid