Hallo allemaal, het wordt een heel verhaal maar goed ik heb echt even advies nodig. Mijn vader is in het ziekenhuis opgenomen omdat hij gisterochtend een hersenbloeding heeft gehad. Mijn ouders zijn 73 en wonen al jaren in een klein dorp in Friesland, 20 km van Leeuwarden af. Mijn moeder heeft in het verleden TIA's gehad. Ze is hierdoor niet altijd even scherp en ze heeft sowieso al in geen jaren meer echt auto gereden. Ik heb vandaag bij haar in de auto gezeten op weg naar het ziekenhuis en het gaat wel maar dat is zo lang er iemand bij haar in de auto zit. Ik weet niet hoe ze reageert als ze alleen in de auto zit en eerlijk gezegd, weet ze de weg naar het ziekenhuis ook niet goed. Kortom haar alleen in een auto de weg op laten gaan, geen goed idee. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het openbaar vervoer- ze snapt het niet, ze weet het niet- , plus het feit dat je daar vanaf het dorp minimaal een uur over reist. Ik ga morgen in elk geval de verzekering bellen of ik iets met vervoer kan regelen via de hardheidsclausule. Ik heb eigenlijk twee vragen: 1. Hebben jullie hier ervaring mee (wij zijn verzekerd via FBTO) ? 2. Weten jullie misschien of het rode kruis een rol in het vervoer kan spelen? Ik kan sowieso in het weekend wel bij mijn moeder zijn, maar ik kan me niet elke dag afmelden van mijn werk om mijn moeder bij te staan. Nu 1 dag gedaan en de rest van de week zal ik moeten bikkelen om haar bij te staan. Mijn ouders hebben eigenlijk geen vrienden. Leven al jaren een beetje geïsoleerd, schaars contact met de buren zeg maar. Ze zijn erg op zichzelf. Ik hoop dat jullie adviezen hebben en of tips, want ik weet het nu even niet meer. Groetjes, Els
Heftig zeg! Ik weet niet of de verzekering er wat mee kan of het Rode Kruis. Misschien dat er een vrijwilligerscentrale in de buurt zit die wat kan betekenen of het leger des heils of iets via het ziekenhuis? Lastige situatie, helemaal omdat je moeder niet helemaal helder is. Hoe lang is de verwachting dat je vader in het ziekenhuis moet blijven? Is de insteek dat hij daarna naar huis gaat? Anders kan wellicht via het ziekenhuis thuiszorg aangevraagd worden.
Is er niet iets van regio taxi? Dat is een taxi speciaal voor oudere en of gehandicapten die dan tegen een laag tarief kunnen reizen van deur tot deur
Bedankt voor je reactie. De insteek is dat hij naar een verzorgingstehuis gaat met een revalidatie afdeling. Het ziekenhuis raadt thuis revalideren af, het zou te zwaar zijn. Wil mijn vader eigenlijk nog niet aan omdat hij mijn moeder niet alleen wil laten. Maar het ziet ernaar uit dat hij geen keus zal hebben. Hij kan wel spreken maar kan zijn rechterkant maar slecht bewegen. Hij kan het niet coordineren en hij kan zeker niet lopen. Ik ga even kijken bij vrijwilligerorganisaties en leger des heils. Bedankt voor die tips alvast!
Je wilt zittend ziekenvervoer voor je moeder aanvragen via de zorgverzekeraar, om naar haar man te kunnen, begrijp ik dat goed? Dan moet ik je teleurstellen. Een vergoeding voor zittend ziekenvervoer (taxi, openbaar of eigen) wordt alleen vergoed voor de persoon waarbij het medisch noodzakelijk is. Stel: jouw moeder moet 3x per week naar het ziekenhuis voor controle e.d. en is hiermee op maand basis 250 km enkelereis onderweg, dan kun je het aanvragen. Hardheidsclausule heeft ook bepaalde voorwaarden m.b.t kilometers. In jullie situatie gaat het om het bezoeken van je vader, helaas kun je dan niet een beroep doen op de zorgverzekeraar. Jouw moeder heeft geen zorg nodig. Misschien kun je contact opnemen met de gemeente? Ik weet niet of zij iets kunnen betekenen. Veel sterkte!
Hey dit is interessant! Super bedankt! Nog nooit van gehoord maar ga nu de site doorspitten. Zou ik via de huisarts van mijn moeder een verklaring kunnen krijgen dat zij zulke hulp nodig heeft? Omdat mijn vader altijd alles voor haar heeft geregeld, zijn dit soort dingen dus nog nooit nodig geweest.
Bestaat er geen mogelijkheid dat je beide ouders opgenomen worden? Een andere oplossing kun je mss via de mutualiteit vinden. Daar hebben ze vaan familiehulp ofzo, die kan dan je mama wel voeren mss.
Mijn oma ( ook dorp in Friesland) krijgt alle hulp van thuishotel en thuiszorg Misschien kun je met die instanties even bellen
Is de kerk inschakelen geen optie? De pastoor denkt altijd wel mee met dit soort zaken en heeft ongetwijfeld al vaker met dit bijltje gehakt
Ik ga even verder met de WMO. Kijken hoe dat in zijn werk gaat. Ik ga morgen de huisarts van mijn moeder bellen (gaat mijn moeder niet leuk vinden maar goed... het moet maar even) of zij me misschien kan helpen / adviseren bij de aanvraag van een WMO. Zij kan ook vast inschatten of mijn moeder die zou krijgen. Bedankt voor al het meedenken!
Ja inderdaad contact opnemen met de WMO...wij hebben via hun ook huishoudelijke hulp gehad, woningaanpassingen ed.....Vervoer hadden we via de zorgverzekering, maar dat was dan alleen voor mijn man met indicatie. Iemand die op bezoek gaat, krijgt het niet. Heel veel sterkte en succes, er komt een hoop bij kijken knuffel.
Mijn moeder krijgt taxi vergoeding.. Omdat zij moeilijk loopt.. Ze kan echt overal heen en betaald zo'n beetje 1,50 per rit in de woonplaats en 3,00 euro buiten de woonplaats... Verder heeft zij geen hulp enzo nodig hoor.. Mijn oma heeft het ook gehad omdat zij slechtziend was .. En kon altijd de taxi bellen ook voor een klein bedrag.. Volgens mij gaat dat via de gemeente maar weet het even niet zeker.. Maar misschien wel een optie voor je moeder?
Jeetje, heftig zeg! Gelukkig is je vader er nog, het had heel anders af kunnen lopen. Mijn moeder heeft een herseninfarct gehad, 28 jaar geleden (ik was toen net geboren) en is links verlamd (arm en been). Ik weet dat zij elke dag met de taxi op en neer naar het revalidatie centrum ging, om vervolgens tegen de avond weer thuis te zijn. Weet niet of het een optie is voor je vader, het is natuurlijk wel energievretend. Veel sterkte!
Je hebt het over een dorp boven Leeuwarden. Bedoel je Anjum, Metslawier, Peasens oid? Ligt je vader dan in Leeuwarden of in Dokkum? Dat scheelt sowieso qua kosten dan. En er zijn hier in de buurt zeker wel mogelijkheden voor vervoer. Dit hadden de grootouders van mijn vriend ook. Pake was slecht ter been en uiteindelijk in een rolstoel. Beppe kon niet autorijden dus kregen ze taxivergoeding. Misschien moet je moeder gekeurd worden om auto te rijden en wordt ze wel afgekeurd. Dan heb je de indicatie denk ik ook al snel te pakken.
Ik ben dat met WMO aan het regelen nu. Alleen moeders werkt (ook gevolg van de TIA's) niet altijd even goed mee.Ene moment praat ze met je mee om vervolgens het dus weer lekker niet met je eens te zijn... zucht. We ploeteren door BEdankt voor alle adviezen!
Hier heeft schoonpapa maanden in een ziekenhuis gelegen 50 km verder en hoe spijtig ook ... mijn schoonmoeder (van 80) raakte tijdens de week niet bij hem. In het weekend ging mijn vriend (en soms ik) en kon ze met ons meerijden. Mijn partner ging soms ook tijdens de week, maar reed dan rechtstreeks van zijn werk naar zijn vader omdat hij dan al halverwege was. Mijn schoonmoeder kan nog korte ritten in de buurt aan, maar als het te ver is, ze haar weg niet kent of er zit autostrade bij, dan haakt ze echt af. Na 4 maanden is mijn schoonvader beginnen revalideren in een ziekenhuis op 25 km en dat heeft schoonmama wel 2 of 3 keer gedaan. Op momenten dat ze wist dat het kalm op de baan was. Het revalidatiecentrum zit vlakbij een tuincentrum waar ze soms kwam, dus die weg kende ze en ze is eerst ook een keer met mijn partner meegereden. Schoonmama besefte ook dat het niet anders kon en legde zich erbij neer. Als er spullen mee moesten dan deed mijn vriend dat. Het is in elk geval wel een verschrikkelijk vermoeiende periode geweest (schoonpapa heeft vorig jaar ongeveer 9 maanden in 't ziekenhuis gelegen, de ene keer al wat langer dan de andere keer). Gelukkig is hij intussen 2 maanden thuis. Beterschap voor je vader gewenst! Hier is die periode overigens wel gebleken dat er stilaan hulp in de huishouding moest komen. Ondanks dat ze redelijk gezond is, begin je immers echt wel te merken dat mijn schoonmama het niet allemaal meer te baas kan en ze heeft dat uiteindelijk ook zelf toegegeven aan de sociale dienst van 't ziekenhuis. Die hebben dan meegeholpen met de papieren voor poetshulp. Aan haar kinderen wou ze dat echt niet toegeven of hen echt regelmatig laten helpen. Misschien dus ook es informeren bij de sociale dienst van 't ziekenhuis wat er allemaal mogelijk is?