Mijn zoontje is 20 weken en heeft vandaag zijn 1e groentehapje gehad, ik ben begonnen met groente en niet met fruit omdat het milder is en minder kans op allergieen . nou volg ik het stappen plan van van olvarit, het is een stappen plan voor zelf gemaakte hapjes maar ook voor kant en klare hapjes. en daar staat in dat ik de eerste week moet beginnen met 3 soorten groente. dus bijvoorbeeld maandag worteltjes, dinsdag sperziboontjes en woensdag bloemkool. En daarna weer hetzelfde herhalen. En bij de 2e keer dezelfde groente mag hij ervan eten zoveel hij wilt (niet meer als een potje natuurlijk) . Maar zelf zat ik te denken om 1 soort groente steeds 3 dagen te geven zodat ik kan zien hoe hij op die groente reageert . Maar er zit natuurlijk wel wat in dat als hij nu 3 dagen worteltjes krijgt hij daarna de sperziboontjes waarschijnlijk niet lust. En dan klopt het schema ook niet want dan zou hij bij de 2e keer worteltjes zoveel mogen eten als hij wilt (morgen dus) maar na 3 dagen wanneer hij een ander soort groente voor het eerst proeft weer beginnen met 2 hapjes. Terwijl hij dan natuurlijk al gewent is aan meer. Hoe zouden jullie dit doen of hoe hebben jullie dit gedaan? Alvast bedankt.
Ik heb telkens een aantal dagen achter elkaar hetzelfde gegeven, en dan daarna een paar dagen de volgende groente enz enz enz
Wat is de gedachte dat je de eerste keer 2 hapjes geeft en de tweede keer zoveel hij wil? Die snap ik niet helemaal (ja dat je meer potjes koopt omdat je het geen 3 dagen open kan bewaren en dus weg moet gooien ) Verder zou ik zeggen, doe niet zo moeilijk Ik heb geen ervaring met potjes, ik ben met 6 maanden meteen met verse hele stukken groenten en fruit begonnen waarmee ze dus echt zelf kon bepalen hoeveel ze er van at. Ik heb ook niet zo moeilijk gedaan met een paar dagen achter elkaar hetzelfde geven... Ze at over het algemeen gewoon de zelfde groente die wij ook eten. Heb nooit echt apart voor haar gekookt.
Ik heb nog nooit drie dagen achter elkaar hetzelfde gegeven. En ik heb een kindje met KMA. Ik vond het zelf belachelijk. Allergie ontwikkel je meestal pas na een langere tijd. Hier dus gewoon alles gegeven en het is nooit een probleem geweest. Qua hoeveelheid deed ik ook maar wat. Inmiddels is mn dochter 20 maanden en de meest makkelijke eter die er is. Ik heb gewoon nooit moeilijk gedaan over eten en dat scheelt echt heel veel! Niet alles natuurlijk...
Mijn oudste had kma, dus moest voorzichtig opbouwen. Ik deed 3 dagen achter elkaar 1 soort groente en dan de volgende 3 dagen. 1e dag een klein beetje voor de smaak 2e dag meer, maar absoluut geen heel potje (gaf vers dus kwa hoeveelheid) eerder richting kwart of half potje 3e dag verdubbeling van de dag ervoor. 4e zie dag 1, maar nieuwe soort. En indien nodig (vooral later) naar behoefte een groente soort die hij al gehad had, zodat je niet de ene dag 100gram geeft en de dag erna maar 2 hapjes. Voor sommige soorten moet een kindje het wel 10x proeven voor ze het eten, dus kwa dat maakt het niet uit dat je 3 dagen achter elkaar wat geeft. Je geeft aan dat je wilt zien hoe hij reageert, ik neem aan kwa allergie? Dan zou ik alle nieuwe soorten in de ochtend geven. Dan heb je een eventuele reactie overdag.
Ben er vergeten bij de zeggen dag hij koemelkallergie heeft/had we moeten de test afwachten , maar daarom ben ik wat voorzichtiger . Maiwakke , dat wil ik eigenlijk ook doen maar dan mag hij morgen dus zoveel worteltjes als hij wilt . Vrijdag weer . En dan mag hij zaterdag ineens maar 3 hapjes sperzibonen . Want van een nieuwe groente mogen ze dan maar een paar hapjes toch ? Hoe heb jij dat gedaan ? Noeste , mijn zoontje heeft/had KMA vandaar dat ik wat "moeilijker" ben . Dat ze van een nieuwe groente maar een paar hapjes mogen is om te wennen en te kijken hoe ze erop reageren . Als hij bijvoorbeeld morgen erge diaree krijgt en dan sperzieboontjes op heeft en vandaag worteltjes weet je dus ook niet van welke groente het komt .
Als je kindje kans op een allergie heeft is het een heel ander verhaal en kan je niet zomaar groente gaan geven naar wat jij eet en hoeveel je kindje wil. Als je dan namelijk een soort geeft, waar je kindje gelijk veel van eet, en erop reageert KAN die reactie heel heftig zijn! Dus dan heeft het de voorkeur voorzichtig(er) te zijn en van te voren goed na te denken. Goed nadenken vooraf is geen moeilijk doen! Aanvulling; Zie de post hierboven, een allergie. Heel verstandig dus om er goed over na te denken TS!
Ik zou inderdaad dezelfde groente meerdere dagen achter elkaar geven. Zo kun je een allergische reactie beter signaleren. En ik zou de hoeveelheid hapjes loslaten. Gewoon kijken hoe het gaat. Geef hem de eerste dag een paar hapjes. En de tweede en derde dag ook. Maar zou hem niet het hele potje (of bakje) leeg laten eten hoor...
Averlhach , Zo wil ik het dus ook doen . Maar mag hij dan de 4e dag dus met een nieuwe groente ook weer wat meer ? Hij zat vandaag te smullen hij mocht 2 hapjes wou echt eerst even laten wennen . Maar als hij morgen een kwart potje eet en dan zaterdag ineens van de sperzieboontjes maar 2 hapjes mag is dat wel een beetje zielig toch ?
Het hoeft ook geen allergie te zijn, maar je kindje kan wel ergens op reageren, direct. Mijn zoon kreeg 1 klein hapje abrikoos en ik heb het geweten! 4 a 5 uur lang koliek-aanvallen! Eerder nooit abrikoos op! Het ene kindje is het andere kindje niet en je weet nooit of ze wel of niet gaan reageren.
Ik zou dan zaterdag naast de twee hapjes nwe groente een 'aanvulling' doen van de bekende groente. Dus eerst 2 hapjes nieuw en dan naar hoeveel hij wil bekende groente. Overigens was sperzibonen een groente die ik van de dietiste pas veel later mocht geven. Ik weet niet of dat ook gewijzigd is of dat je naar de potjes hebt gekeken?
Oh ik had even gemist dat er een allergie in het spel is. Dan begrijp ik het wel. Maar dan nog zou ik toch vers geven, dan weet je tenminste echt wat je geeft. In een potje zitten toch toevoegingen waar ze ook op zouden kunnen reageren...
Over het vers gedeelte ben ik het volledig met je eens, maar dat heeft sowieso mijn voorkeur. Zo zit (of zat?) in een potje bloemkool standaard aardappel. Maar dan moet je wel de verpakking lezen. Tevens zit er vaak toch koemelk in, alleen dan verwerkt (bijv wei).
mag je sperziebonen geven, hier wordt het afgeraden. Wat je wel mag geven vanaf 4 maand: tomaat,venkel, wortel, bloemkool,spinazie,courgette,sla,broccoli,aardappel,witloof. Niet kijken wat er op potjes olvarit staat. Dus niet denken van er zit hier erwt in of ui, dus mag het. Potjesvoeding is immers tot op de molecule afgebroken en dat kan jij zelf thuis niet. Ik ben steeds begonnen met een paar daagjes wortel: lusten ze allemaal, en geeft bijna nooit een allergie. Als ze dan wat beter eten dan geef ik gewoon alles door elkaar.
Sla? Het advies van de dietiste (let wel, was 2 jaar terug) was voor 6 maanden; bloemkool, worteltjes en broccoli. Fruit wat meer. Pas met 7 maand iets als witlof en courgette. Is wat ik weet verouderd of ??
Ik heb destijds ook sowieso 2 dagen achter elkaar hetzelfde gegeven. Een potje gaat in het begin echt nog niet op, meer een paar hapjes om te proeven en dat was het dan. Zo'n potje moet je na openen binnen 24u consumeren, dus vandaar 2 dagen hetzelfde. Daarna gewoon een ander smaakje en zo kom je vanzelf weer bij de eerste groente uit .
sla moet je samen koken met de aardappeltjes (net zoals de tomaat). Wordt hier zo door het cb meegegeven. Je krijgt hier ook op het cb een heel boekje met hoe je groentenpap en fruitpap moet maken, hoeveel(1/3 aardappel en 2/3groenten), en welke groenten/fruit wanneer starten ed
Hier staat volgens mij wel in het standaard consultatieburo-boekje wat over eten, maar verder gaven ze bij mij weinig nuttige informatie. Maar zie dat jij in Belgie woont Misschien zit daar wel meer verschillen in?
advies cb in belgie(overgetypt uit boekje) vanaf 4 maanden groetenpap (wegens ijzertekort en groenten hebben meer ijzer dan fruit). Starten bij KV op 4m, kan bij BV (maar niet aangeraden, pas vanaf 6maand). Groenten vanaf 4maand: aardappel, andijvie,aubergine,bloemkool,broccoli,chinese kool,courgette,knolselder,sla,pompoen,postelein,rode biet,spinazie,tomaat,tuinkers,veldsla,venkel,waterkers,witloof, wortel. Vanaf 6 maand: alles van hierboven plus aardpeer, avocado,champignon,doperwt,pastinak,rei,prinssessenbonen,rapen en snijbonen. Plus vlees/vis of ei. gevogelte/rundvlees/paardenvlees/vis/ei/quorn/tofoe. Beginnen met 1 eetlepel vlees of 20gr vis of 1/2ei per dag Starten: enkele hapjes, steeds gevolgd door melkvoeding. dit tot baby 150gr eet. 150gr/200gr normale portie. STEEDS een lepeltje plantaardige olie bijvoegen (maisolie-olijfolie) dit om peuterdiarree te voorkomen. Let op: nitraatrijke groenten niet meer dan 2 à 3 per week (venkel, sla,spinazie ed)