Ik ben het helemaal met je eens. Sommige namen hebben nou eenmaal bepaalde associaties, maar het is wat jij er als persoon verder mee doet, of jij die persoon of het kindje daarom al afwijst. Afkomst, leeftijd ed hebben invloed op de naam die iemand kiest en vaak (niet altijd) zie je een bepaald type naam vaker voorkomen bij bijvoorbeeld tienermoeders. Is niks mee, maar ik geloof niet dat een 15 jarig meisje dezelfde naam zou geven aan het kindje als ze 35 zou zijn. In het geval van TS vind ik het juist heel mooi om het kindje zijn latino roots mee te geven
Rohan, erg leuke naam! Verder snap ik de ophef niet zo en er lijkt me al helemaal geen sprake van jaloezie om een naam. =\
Ik vind een persoon veroordelen heel wat anders dan een bepaalde associatie hebben bij een naam. Ja daar heb ik aan gedacht, wij willen mijn vriend zijn achtergrond ook aan ons kinderen meegeven. En als ik de naam Mohammed of Fatima mooi had gevonden, dan was dat hem geworden maar die vind ik niet mooi. Nou ga je mij niet wijs maken dat je daar geen bepaalde associaties bij hebt.
Ik dacht bij de naam Valentino juist helemaal niet aan een 'aso' persoon. Ik moet alleen denken aan een getint persoon. Ik vind het juist stoer klinken Ik zou zelf eerder voor een 'aparte' naam kiezen als dat ik mijn kinderen Fleur,Lotte,Daan of Lisa noem ,waar er al zo vreselijk veel van zijn... dat is toch niet leuk meer..?
Ik vind het geen vooroordeel, het is toch algemeen bekend (zijn zelfs statistieken over) dat in de hogere sociale klasse kindjes eerder Anne-Claire of Valentijn genoemd worden en je in de lagere sociale klasse vaker namen als Delano,Chayenna,Djaysen en Djamilla voorbij hoort komen. Het ìs gewoon zo.. Maakt dat wat uit? Nee! Is iemand dan minder dan een ander? Weer nee! Of je nu opgroeit als Boudewijn of Ricardo,je bent even belangrijk..Boudewijn woont alleen in het Gooi en Ricardo in de Volksbuurt.
pluis hahhahaha ik heb achter mij een Ricardo wonen en naast mij een Olivier en ik woon niet in het Gooi en ook niet in een Volksbuurt. Vind het een geweldige opmerking en helemaal toevallig omdat ik tussen verschillende namen in woon. Ik associeer namen niet met hoger of lager milieu buitenlands of gewoon nederlands, ieder kind is bijzonder het is maar hoe het kindje wordt opgevoed.
Over het algemeen klopt het toch echt. Ik zeg toch ook duidelijk dat ieder kindje evenveel waard is ongeacht zijn/haar naam en afkomst? Het is alleen een feit,Google het maar
Dit staat bijvoorbeeld op internet: (En ik denk dus NIET dat iemand daarom minder is maar wil gewoon laten zien dat het een feit is) Onder meer via de postcodes kon Gerritzen de voornamen herleiden tot wijken en het daaraan gekoppelde sociale en financiële milieu. Wat bleek: ouders uit de hogere inkomensklassen geven hun dochters opvallend vaak een voornaam die op 'e' eindigt: Eline, Katherine, Lisanne. Of op een 'ijn': Karlijn, Jasmijn. In dit milieu zijn ook Franstalige namen populair, mits met de juiste accenten geschreven: Cécile, Frédérique. Daarentegen eindigen de namen van dochters uit de lagere salarisklassen vaak op een 'a': Samantha, Melissa, Linda, Tamara. In deze klasse zijn de namen over het algemeen ook wat langer en meer dan eens afgeleid van populaire personages uit tv-series. Ook de uitgang 'y' is populair bij de lagere klasse, zowel bij jongens als bij meisjes: Wendy, Kelly, Joey, Danny. Hetzelfde geldt voor namen met een Engelse, Spaanse of Italiaanse herkomst: Mario, Ricardo, Melissa, Kimberley, Kevin, Wesley.
Allemaal prima. Maar waar komt dat predikaat 'aso' toch vandaan dat sommigen hier toch écht gebruiken? En niet alleen in de vraag van TS. Sommigen lijken lagere sociaal-economische klasse te vertalen in aso. Dát vind ik aso. Het grappige is overigens dat het gebruik van namen in verschillende klassen met de tijd enorm kan veranderen. Zijn in de VS hele studies naar gedaan. Namen die 50 jaar geleden alleen bij de upperclass gebruikt werden, zijn nu namen die vooral in the projects worden gegeven. Dat kan in NL natuurlijk ook zomaar het geval zijn.
Mwah,ik kan me niet voorstellen dat de kinderen in hogere sociale klasse 50 jaar geleden Djevano of Danisha genoemd werden
Maar engelse namen, namen van italiaanse of spaanse origine, meisjesnamen op een -a: daar zitten een heleboel namen bij die 50 jaar geleden wel degelijk upperclass namen waren. En nu blijkbaar niet meer. Gaat vast ook wel weer eens over. En eens zullen Phileine en Anne-Fleur misschien heel populair zijn onder lagere klassen.
Ik had geen idee dat we een klassen systeem hebben in Nederland. Ik vind deze tekst erg aansluiten op wat Bri zegt. Want het zou grappig zijn als alle Wendy's en Linda's op ZP even zouden melden uit welke 'klasse' ze komen. Of alle vrouwen met een naam eindigend op A (wat overigens in veel culturen altijd geldt voor een vrouwelijke naam. Heeft met grammaticale regels te maken) Het is overigens doodnormaal als mensen van andere achtergrond hun kind een naam geven wat daarbij past. Ik vind Piet-Klaas echt niet passen bij een donker kindje met kroes haar. En je stijgt echt niet op de sociale ladder als je he kind een zo ingewikkeld mogelijke Franse of Skandinavische naam. Wie weet wat voor associaties Fransen of Zweden met deze namen hebben.
Nee, die heb ik niet (is het echt zo moeilijk om te geloven dat iemand mensen niet in hokjes stopt alleen op basis van een naam ?). De namen die je noemt zijn Islamitische namen. Of de drager een moslim is weet ik niet, en al helemaal niet of die Fatima een arme bijstandsmoeder is of een rijke hockeyster. Dat kom ik pas achter als ik de persoon leer kennen.
Ik heb volgens de post van Adi een cheap-ass naam. Ik kom uit de middenklasse, niks bijzonders maar ook geen 'aso's'. Mijn kinderen hebben een dure naam gekregen omdat ik het wel eens ben met de algemene stelling dat sommige namen een goedkope sociale klank hebben. Dat heeft wat mij betreft niks met geld te maken maar met het soort mensen. Zonder daar meteen een positief of negatief oordeel aan te willen hangen, voordat jullie me allemaal lynchen.
Eehhh... Nee hoor.. Hahaha.. Ik moet echt lachen om sommige denkwijzen, heb het gevoel dat ik in de jaren 50 ben beland of zo. Denk je dat de top 20 namen in Nederland door alleen zeer rijken worden gevuld (of wat bedoel jij met hoger sociaal komaf?). De echte adel zou ik dan niet mee rekenen, want zij geven meestal meisjesnamen eindigend met A. Dat heb je met dat 'type' mensen