Afgelopen woensdag zijn we bij een fokker wezen kijken naar een nestje rottweiler-puppy's en hebben we een teefje gereserveerd (we weten alleen nog niet welke, we kunnen rond de 6,5 week gaan kiezen). Ze zijn nu net 3 weken, dus we moeten nog even geduld hebben tot 10 juni ongeveer. Geeft ons mooi de tijd om alles goed voor te bereiden. Nu hebben we al veel dingen op ons lijstje staan, maar ik heb ook nog wel wat vragen en misschien vergeten we nog wat. Kunnen jullie helpen aanvullen? - spullen kopen --> bench, hondenmand, voeder- en waterbak, riem/tuigje, speeltjes. Nog meer? - eten. Ze krijgen bij de fokker graanvrije brokken (nu uiteraard alleen nog melk). Gaan wij dat ook geven of toch kvv? - dierenarts zoeken - puppycursus (met hoeveel weken beginnen ze daar meestal mee?) Ik hoop dat hier wat hondenkenners zitten die ons een beetje op weg kunnen helpen
Verzekering? Uit ervaring weet ik helaas dat de dierenarts kosten erg kunnen oplopen.. En wij waren toen erg blij met onze verzekering.
Zo snel mogelijk nadat je het hondje hebt gekregen beginnen met de puppycursus. De hond zit volop in de socialisatiefase, deze is van 3 tot 12 weken.
Gefeliciteerd met jullie pup!!! Erg gezellig nieuw leven in huis! Sinds februari hier ook een pup in huis. In het begin erg veel werk maar meer dan de moeite waard!! Wat misschien ook een tip is om als jullie de volgende keer gaan kijken, vragen of je een kleedje in het nest mag leggen. Zo komt de nestgeur erin, is prettig voor de pup als ze bij jullie is. Een kruik in de bench met warm water s avonds, zo heeft ze toch iets warms wat ze natuurlijk gewend is van haar broertjes en zusjes. Een kleine wekker die tikt voor in de bench (hartslag broertjes, zusjes). En iets bedenken om de bench te verkleinen, een kleinere ruimte geeft meer veiligheid dan een grote bench. En om nou om de haverklap een andere bench te kopen is ook wat. Heeeeeel veel kranten voor de plasjes en poepjes, zindelijk worden gaat nooit zo snel als je wil Heel veel plezier met de voorbereidingen!!
-Inlezen/YouTuben op benchtraining (kost wat moeite, maar ik ben heel blij dat ik daar de energie in heb gestopt) -Plannen wat je gaat doen in de eerste dagen; kindjes mss de eerste uren de deur uit? Of op een andere manier rust creëren? Waar gaat de pup slapen? Wij hebben haar de eerste dagen in een doos naast het bed gehad en na de benchtraining in de bench, toen bench langzaam weggeschoven. -Hondenscholen vergelijken en keuze maken, dan daar informeren per wanneer te starten met puppycursus -Regels in huis van te voren verzinnen (gelijk afleren is makkelijker dan achteraf) bv over de bank, waar mag de hond komen, kinderen instrueren over rustplek van de hond -wij hebben voor de werkdagen ook "dagopvang" geregeld, ligt natuurlijk aan je situatie of dat relevant is -een lijst maken of zoeken met alle dingen die je wilt doen in de socialiastieperiode, want in die periode zal je pup opslaan wat allemaal normaal is. Met het ov, naar het schoolplein, etc. Ik ken ook honden die donkere mensen heel eng/spannend vinden dus ik heb in die periode ook expres de pup kennis laten maken met donkere mensen. In de socialiastieperiode lekker veel verschillende dingen doen met de hond, maar wel rekening mee houden dat pups ook hun rust nodig hebben. -Hoe wil je de pup zindelijk krijgen? Sommige mensen werken met kranten of pads, bij ons werkte dat niet, dus gewoon na elk slaapje naar buiten.. Doet de fokker hier ook al wat mee? Oja en qua spullen: hondenshampoo! Hahaha En vooral heel veel genieten, het is zo leuk
Zorg voor iets om te kauwen (bot, touw). Zeker met puppytanden wil je dat ze dat gebruiken en niet jou of jouw schoenen Een puppycursus is zeker aan te raden, net als een vervolgcursus. Is het jullie eerste hond? Dan is het misschien leuk om aan te sluiten bij de lokale kynologenvereniging en zo meer hondeneigenaren te leren kennen
Wauw, wat een goede tips al. Ik heb mijn lijstje goed aan kunnen vullen . Hondenschool heb ik inmiddels contact mee gehad en we gaan zsm een afspraak inplannen. Verzekering ga ik nog even uitzoeken welke het beste voor ons zou zijn qua dekking. Filmpjes kijken over (bench)training was ik inderdaad al mee begonnen, goede tip! Een lijst voor de socialisatieperiode ga ik ook maken! Even bedenken wat allemaal handig is. En m'n "boodschappenlijstje" heb ik ook weer verder uitgebreid. De tip van het doekje voor in het nest vind ik ook een goede. Ik dacht dat de fokker zei dat we dat meekregen, maar dat ga ik de volgende keer als we er zijn even navragen. Anders kan ik inderdaad zelf een doekje mee daar heen nemen.
Ow daar kan ik wel eens naar kijken. Het is inderdaad onze eerste hond (ik heb vroeger thuis wel altijd honden gehad, maar mijn man niet). We kennen al wel veel hondeneigenaren in de buurt en we hebben voor tzt al wat afspraken staan om te socialiseren.
En vooral voor je man en kinderen heel belangrijk (zeker met een ras als Rottweiler): zorgen dat je consequent bent en dat je de baas bent en blijft. Zelf geef je al aan ervaring met honden te hebben dus zal het geen probleem zijn, maar ik heb zoveel honden gezien die verpest worden doordat de baas niet consequent is. En als de hond dan de leiding neemt, is het opeens een vals rotbeest. Daar word ik dan zo verdrietig van. Vooral bij 'schattige' hondenrassen als Chihuahua's is dit het geval trouwens
Voor de verzekering: wij hebben Ohra. Hele goede ervaringen mee! Binnen een week had ik van de 184 euro 147 euro terug en nergens moeilijk over gedaan! Wees niet te lief. Iets wat niet mag, mag gewoon niet en dat mag dan ook gewoon nooit. Dus niet ineens wel op de bank omdat ze zielig is etc. Een pup mag je ook gewoon straffen. Zeker bij een hond als een Rottweiler moet je erg consequent zijn anders zijn hun straks de baas.
Hier een pup van 15 weken en ik wil je 1 ding op het hart drukken, voorkom de eerste dagen echt zoveel mogelijk prikkels, Toen wij met onze pup thuiskwamen stonden hier gelijk de buren voor de deur en de volgende dag ook weer vriendjes van de kinderen, niet doen!!! Hondje werd helemaal hyper en hij werd gewoon heel vervelend, niet leuk voor ons maar nog minder leuk voor de pup. Wij zijn met 10 weken begonnen met puptraining, wees consequent en neem een tuigje ipv een halsbandje, wanneer ze trekken komt alle druk op het nekje en is niet prettig. Houdt contact met andere honden kort en al helemaal wanneer ze nog niet volledig ingeënt zijn en laat je vooral niet van alles aanpraten door de dierenarts. Kennelhoest enting hebben wij bewust niet gedaan, teveel zooi in dat lijfje en bij de pupcursus ook niet verplicht. Veel plezier, het is pittig maar enorm leuk, wij hebben een blonde labrador en let op, puppy tandjes zijn heel scherp
Consequent zijn weten we inderdaad. We hebben ons goed ingelezen over het ras en we kennen ook een aantal gezinnen met een rottweiler, waar we nog wat tips van hebben gekregen. We gaan nog samen met de kinderen een lijst met regels opstellen en ervoor zorgen dat iedereen zich daar aan houdt. En het inderdaad niet zielig vinden . De eerste paar dagen rust is ook wel iets om rekening mee te houden. De kinderen (vooral de oudste) zijn nogal van het elke dag afspreken, bij ons thuis, allebei met meerdere kinderen. En dat zal met een puppy in huis wel nog erger worden . Ik zal vast zeggen dat we dat rustig op moeten bouwen, want een overprikkelde puppy is voor niemand fijn.
Hier moet ik onze pup ook regelmatig in de bench doen om tot rust te komen. Door de weeks een stuk minder omdat ik dan een groot gedeelte van de dag alleen ben met hem. Maar in de weekenden als mijn dochter en mijn 2 bonusdochters er zijn, is het soms nog wel eens te druk voor hem. Hij begint dan als een dolle rond te rennen.
Herkenbaar inderdaad en dat rondrennen. Soms wel 20 rondjes om de tafel om dan vervolgens neer te ploffen en in een diepe slaap te vallen.