Daarover zijn we het dus niet eens. Ik denk dat je kinderen mag proberen te behoeden voor manipulatie door speelgoedfabrikanten en adverteerders. En ik denk dat een minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap echt de uitgelezen persoon is om daar iets van te zeggen, want dit is een maatschappelijk issue.
Nee dat klopt niet. Bij marketing leer je bijvoorbeeld ook om mensen wijs te maken dat ze iets nodig hebben wat ze eigenlijk helemaal niet nodig hebben.
Hoewel ik vind dat ze dat ook best mogen aanpassen, is dat denk ik een andere discussie. In Azië staan er vermoedelijk weinig blanke meisjes op verpakkingen. Maar dat weet ik niet zeker.
Het gaat om sturing vanuit de verkoop wereld. Daar vind ik dit ook onder vallen. En als je al iemand wijs kan maken dat die iets nodig heeft wat diegene eigenlijk niet nodig heeft dan is het nog makkelijker om subtielere sturingen te doen.
Ik vind dat Victor Mids goed laat zien hoe het werkt. Hij heeft in Mindf*ck stukjes waarbij hij gaat 'lezen' wat de ander in zijn hoofd heeft. Voordat hij dat stukje opneemt hangt hij overal hints, zet hij muziek aan erover en andere kleine manipulerende dingen. En die mensen blijven stuk voor stuk verbaast dat hij raad wat ze in hun hoofd hebben.
Voor speelgoed in het algemeen zie ik dat zeker wel, maar niet in speelgoedverpakkingen waar een jongen/meisje op staat.
Waar denk je waar dat onrecht, waar dat gebrek aan acceptatie vandaan komt? Misschien klinkt het voor sommige mensen onbegrijpelijk, maar speelgoed heeft echt veel invloed op de ontwikkeling van kinderen, zeker wanneer het om de belangrijke zaken gaat die jij noemt! En zeker het speelgoed met de overduidelijke (en belachelijke rolverdeling). Ik zie het ook echt in mijn omgeving gebeuren dat kinderen denken dat meisjes niet met gereedschap kunnen omgaan en jongens geen kappers kunnen worden. Mijn eigen zoon zegt ook zulke dingen terwijl wij hem echt beter opvoeden dan dat. Het zijn juist deze kleine stapjes die uiteindelijk de grote problemen zullen helpen oplossen. Ik begrijp niet dat iemand daar tegen kan zijn! En het is echt niet verkeerd wanneer een jongen het liefst met auto's speelt of een meisje van princessenjurkjes houdt. Alle kinderen moeten juist zichzelf kunnen zijn, dus ook de meisjes die graag met auto's spelen en de jongens die princessen jurkjes willen dragen.
Geen idee ook. Mijn punt was vooral dat een jongen niet perse hoeft te betekenen dat het alleen voor jongens is. Het kan ook een leeftijd aangeven. Als je dochter vragen heeft bij X spel want er staat een jongen op dan kan je uitleggen hoe dat bedoelt is. En ik denk dat als er opeens heel veel meiden spel X willen doen maar het niet kopen omdat er een jongen op staat, dat de fabrikant dat echt wel gaat aanpassen. Meer klanten = meer geld. Zo simpel is het.
Dat vind ik eigenlijk ook best kwalijk, dat er geen kinderen op staan die van een andere ethnische oorsprong zijn. Daar mag w.m.b. wel wat variatie in komen.
Heel veel van wat er in de hersenen gebeurd is automatisch en onbewust. Het legt een structuur aan en het bevestigd/versterkt die structuur. Speelgoedverpakkingen zijn schreeuwerig. Als je door een speelgoedwinkel loopt kan je lang niet alles in je opnemen. Kiezen of je iets pakt of doorloopt doe je in hele korte tijd. Ik denk dat de verkoop wel omhoog gaat als ze er bij jongens speelgoed een jongen en een meisje op de verpakking zouden zetten.
Ja maar dat is toch van alle tijden en ik denk niet dat dit altijd van de ouders vandaan komt. Meisjes zijn doorgaans gek op roze en als dan een vriendinnetje ineens met een trui aan komt zetten van Star Wars dan zal zo’n meisje ook roepen van iewww dit is een jongenstrui omdat ze het gewoon een stomme trui vindt en dat is dan niet iets wat door de ouders wordt ingefluisterd. Mijn dochter van 7 jaar is nu helemaal roze af want dit is volgens haar voor baby’s, dus wanneer er dan een jongen of meisje komt met een roze T-shirt zal ze ook kunnen zeggen van ik vind dit stom want het is voor baby’s en heeft dan ook niets met geslacht te maken maar wel met een voorkeur die gewoon in het kind zelf zit.
Iedereen roept dat de minister zich er niet mee moet bemoeien en ze zich niet laten beïnvloeden vergeten echt de kracht van reclames, de media en de gehele consumptiemaatschappij...
Vroeger was er een periode dat roze voor jongens was. Als het echt in meisjes zit, kan het dan dat het toen wel een periode voor jongens was?
Ik ken dus werkelijk niemand in mijn omgeving die een kind heeft met een identiteitscrisis omdat die denkt niet met een pop of een hamer te mogen spelen. Zegt denk ik meer over je huidige kennissenkring. Mijn dochters hebben ook staan timmeren op de werkbank van mijn zoon en die hebben echt niet gevraagd van mag ik dit wel want ik ben een meisje en mijn zoon heeft ook weleens met nagellak gelopen en speldjes in zijn haar.
Dan snap ik niet waarom je ertegen bent dat er minder op gestuurd wordt op verpakkingen en advertenties. Als al jouw kennissen en jijzelf toch kinderen hebben die onbeïnvloedbaar zijn, waarom zou je er dan last van hebben als die beïnvloeding gereduceerd wordt voor andere mensen? Wat betreft dat dikgedrukte: als @WinterBird kinderen in haar omgeving heeft die wel last hebben van dat rolbevestigende en sturende, wat zegt dat dan volgens jou? Wat je lijkt hier te insinueren dat er dan iets mis is met die kinderen of de opvoeding?