Ik lees echt heel vaak als het gaat om dingen doen met een 1 jarige, dat het leuk is om naar bijv de kinderboerderij of dierentuin te gaan. Maar hier is er echt geen enkele interesse voor. Als ik ze aanwijs en wat over vertel, dan kijkt hij gewoon een andere kant uit, het is niet interessant genoeg denk ik. Maar vroeg me dus af of er nou meerdere kindjes zijn die met 1 jaar nog geen enkele interesse hebben in dieren. Hier is het zelfs met boekjes kijken niet, de boekjes zelf zijn interessanter voor even en dan schuift hij het langs de kant. Dus ik vroeg me af het normaal is of niet.. (zover je dat natuurlijk zo even kan zeggen, maar weet het niet even anders te verwoorden) En vroeg me ook af wanneer ze nou wel echt interesse zouden 'moeten' hebben hiervoor. Oh en nog een vraagje (aan degene met kinderen die het niet interessant vinden), gaan jullie alsnog met de kleine naar de kinderboerderij onder het mom van; dan komt het vanzelf wel.. Of doen jullie dan echt alleen maar andere dingen.. En zoja, wat dan? Ik kom hier niet verder dan zwemmen en een indoorspeeltuin, waarvan ik het laatste ook nog niet geprobeerd heb en dus niet weet of dat wat wordt.. (hij loopt ook nog niet, dus weet ook niet of het dan wat is..)
Misschien voor thuis kan je wat boeken kopen met dieren bijv Kijk en zoek boeken, dierenatlas of gewoon zelf uitprinten boerderij dieren en zo op die manier eerst passief kennis maken? Hier vanaf geboorte veel realistische boeken (dus dieten zo realistiesh mogelijk) en met 1 jaar eerst naar dierentuin geweest en was enorme succes. Nu 4 mnd later gaan we echt vaak heen ze is dol op dieren, thuis hebben we ook collecta dieren zodat ze zelf kan spelen, vergelijken etc. En buiten gewoon als ik poes/hond zie wijs ik niet op maar zeg heeel entusiaat: kijk! Hondje!! Etc. Het kan ook zijn dat het gewoon te vroeg is
Mijn zoon had toen ook nog niet echt interesse in dieren op de boerderij, maar onze kat thuis vond hij wel erg interessant, evenals de dieren bij opa en oma. Ik bleef overigens wel naar de kinderboerderij gaan want ik vond het zelf veel te leuk! Misschien heeft jouw kindje wel een hele andere interesse.. zo is mijn zoon helemaal bezeten van alles wat met de bouw te maken heeft.. zijn eerste woordje was niet voor niets "kraan" wij gingen weleens bij de bouwplaats kijken. Tja en verder deden we ook niet zoveel eigenlijk, behalve wandelen in het park (en in het gras met de bal rollen enzo) en een stukje fietsen.
Ja ik zat ook al te denken aan meer boekjes.. Maar de boekjes die hij heeft bekijkt hij ook nog niet echt. Alleen de buitenkant is leuk om even te kijken en af en toe wat bladeren maar dan zonder echt te kijken wat erin staat. Als ik hem voorlees moet en zou de er doorgebladerd worden en is de binnenkant niet interessant. Dus denk niet echt dat dat veel zou helpen nu. Ja de honden bij m'n sv zijn de enige die wel eens een lach krijgen van hem, één keer per keer zo'n beetje krijgt één hond even een leuke lach en dan daarna 'ziet' hij ze niet meer. Ja ik denk ook wel dat hij andere interesse zou hebben.. Ik weet alleen niet wat, ik zit al te bedenken met dingen die hij leuk vind om te doen qua spelen, maar kom niet zo ver.
Mijn dochter vond dieren vroeger ook niks. Ik heb twee katten thuis en die interesseerde haar ook niet. Nu ze wat ouder is vind ze het opeens GE-WEL-DIG.. Van vissen tot vogels.. Gewoon laten gaan en eens in de zoveel tijd weer langs een kinderboerderij gaan.. Nooit opdringen heb ik wel geleerd. Alles komt vanzelf
Het komt vanzelf. Ik merk hier dat zo rond de 1,5 jaar er allemaal nieuwe interesses bijkomen. Hij vindt het nu superleuk om plaatjes te kijken in een boek, maar een halfjaar geleden had hij hier echt nog geen aandacht voor. Ook naar de geitjes vindt hij nu leuk (brood geven), maar zo rond 1 jaar vond hij er ook nog niet veel aan.
Probeer wat sensorische dingen zoals: klei (maak kleine balletjes zodat hij dat met vinger plat drukt) uitbreiden met kippetje naast alsof het korrels eten is, hond met brokjes tekenen kan etc. Kintetic zand Tekenen met potloden dille kamille Stickers boek met dieren of foam stickers dieren ook leuk mee als link op dieren Stapelen met janod blokken Stapelringen piramide Ik ben zelf van mening dat kind zelf kan aangeven waar hij interesse aan heeft als je goed luistert en mogelijkheid voor bied: hier bij heb ik geen interactieve speelgoed maar veel simpele die ze kan combineren en zelf eigen spelletjes bedenken. Zo zag ik dat ze tasten erg interessant vond ging ik met klei spelen en zand kinetic. Als ze iets niet interssant vond van wat ik haar aanbied dan leg ik het weg en probeer over 2 weken weer. Lezen en kijken ging met 1 jaar ook lastig ze vond wel kaartjes echt leuk ik heb stapels kaarten met voorwerpen en onderwerpen realistisch met naam bij die laat ik zin een sec per kaartje en benoem ik- ze kijk dan 100-150 kaartjes per keer. Ze mag dat niet pakken. Het ging steeds elke dag meer en meer ben ik digitaal overgestapt. Maar zo is dus geleerd dat ze aandacht kan hebben voor lang voor iets. Boeken vind ze zelf kijken interessant en juist zoek en kijk boeken ze zoekt zeg maar hetzelfde wat ze in echt ziet/kent. Prentboeken dan lastiger in vergelijking met wereld in begin want het is war ingewikkelder en vaak niet zo realistisch. Kijk zoek en kijk boeken van Anne suess, susanne berner etc. Amazon.de heeft echt veel duitsland is op eerste plek wat dat soort boeken betreft. Ik heb hiet boeken zoals: op de boerderij, in het zoo, op het platteland, in de stad, in de winkel, in de kinderdagverblijf etc. Succes!
Heel erg bedankt voor de antwoorden Ik zal dan nog maar eventjes nog op zoek gaan naar wat boeken. Klei en dat zand lijkt me nog niet heel handig hier. Hij gooit heel veel nog en pakt allemaal kleine dingetjes op en stopt het in z'n mond. Stapelringen piramide heeft hij hier al. Maar die stickers en blokken kan ik ook nog wel even voor kijken. Wat een leuk idee zeg met die kaarten, kan je dat ergens kopen of heb je die zelf gemaakt?
Onze zoon kan tijden bezig zijn met dingen in eenbakje stoppen en er weer uithalen. Wasknijpers, duplo, maakt allemaal niet zoveel uit. Heel vermakelijk. Of het poopenhuis van zn zus: deurtje open, deurtje dicht. Raampje open, raampje dicht.... Etc!
Nou het zijn eigenlijk Glenn Doman kaarten. Heb ik zelf gedaan en had ook wat setjes. Eigenlijk is het gewoon afbeelding met woord onder. Erg divers dus echt alles alles van bloem tot stad, dieren, huishoudelijke onderwerpen etc zo dievers mogelijk. Dat woord bij is niet echt nodig ook dus als je gewoon kaartjes uitprint 5x7 ongeveer met fotos van alles is ook goed. Verder hen ik gewoon sets op karton van dieren, onderwerpen, etc. Nu doe ik dat met schilderijen en steden. Het traint rechte helft hersens en aandacht voor dingen lang vasthouden. Ook het geheugen en passieve taal. Eigenlijk is gewoon leuk omdat het interesseert kinderen veel meer dan boeken vaak. Kan ook geen interesse zijn maar omdat het 1 sec en gelijk andere plaatje boeit het steeds aandachtig kijken. Dan met 1 jaar kan je ook 3 kaartje pakken en leren: bal, beer, hond bijvoorbeeld en zo op tafel leggen en vragen waar is die en dat en elke dag extra kaartje toevegen en dag erop oudere weghalen. Kaartjes zijn handig gewoon als je snel vergelijking zoek of je kan dat ophangen op de muur en steeds hele dag aanwijzen erop zeggen wat het is en vragen wisselen waar is bal bijv etc. Gewoon simpel eerst, geen dingen zoals witte beer of rare bloem maar iets wat kind dagelijks ziet: vliegtuig, vogel, bal, fiets, boterham, beker. Zo als ze wilde drinken wijst ze op beker etc Soort kaarten zijn dan https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fleskasoft.cards&hl=nl Klei kan heel goed hoor! Koop djeco is onschuldig en gewoon opletten dat in mond niet gaat. Met drukken met vinger op balletje kunnen ze echt lang bezig zijn. En met zsm met dat spelen en niet laten opeten leer je niet in mond nemen iets. Als je tijd hebt maal je gewoon zelf klei van deeg, zout en water. Omdat het zout is gaan ze niet in mond nemen en kleur kan je met eetbare kleurstof geven of bietjes, wortels bijv. Kinetic zand hetzelfde hij is niet als zand hij blijft bij elkaar. Opeten is niet schuldig is 99% zand plus polymeer. Zand buiten kan meer kwaad dan die. Succes!
Hier zo leer ik haar dingen al op bekende schilderijen herkennen zoals voorwerpen, emoties, etc. Het is niet zo ingewikkeld dat het klinkt hihi maar ze vind het dus echt onwijs leuk, ze weet dat het hangt dus pakt niet af en als ze naar toe komt ga ik gelijk bij en vertel wat. Achter kaartjes staat informatie over wie wat en waroom staat erop. Handig voor mamma Bekijk bijlage 415500 Maar is niet voor 1 jaar maar wel zeker iets voor 1.5. Met 1 jaar simpele dingen 1 stuk afgebeeld is beste
Jammer dat je dan zulke dingen weer niet hier in de winkels tegen komt. Het ziet er hartstikke leuk en leerzaam uit. Ik zal eens kijken wat ik hier dan mee kan.. Heb helaas geen printer, dus moet kijken of ik dat misschien anders kan aanpakken en anders moet ik even een printer van iemand lenen. Het klinkt inderdaad wel heel ingewikkeld. Maar dat komt denk ik ook vooral omdat je het niet kan kopen en je niet veel verschillende dingen ziet en dus niet kan vergelijken. Dus dan moet je het zelf een beetje een beeld geven en dat maakt het ook wel lastig. En dat klei zelf maken is ook nog wel een leuk idee. Zal dat ook eens gaan uitproberen. @AnkeM, dat is wel herkenbaar. Hij vind het hier ook erg leuk om dingen in en uit elkaar te doen. De bak van de vormenstoof doet het hier goed en de stapelbekers ook, die stapelt hij niet graag maar hij doet graag het ene bakje in het andere bakje en er weer uit. Maar dat is hier niet om urenlang mee zoet te zijn. Nu houd hij zich vooral zoet met spullen gooien Maar twijfel nou of dat is omdat hij het leuk vind of dat het frustratie is dat hij zich verveeld ofzo.. Dus vandaar dat ik ook nog even wat andere dingen zoek.. Sowieso ook wat leuker dan de hele week hetzelfde doen.
Onze oudste had rond die leeftijd (en nog steeds) veel interesse voor alles wat in boeken staat, maar niet specifiek voor dieren meer interesse dan voor voertuigen, huishoudelijke apparaten of muziekinstrumenten ofzo. En toen we met hem naar de dierentuin gingen, heeft hij meer naar de mensen gekeken dan naar de dieren. Nu vindt hij het wel leuk om naar de dierentuin of de kinderboerderij te gaan. Maar een museum of speeltuin is ook prima. Sommige dieren vind hij ook nog wel wat spannend. Hij blijft liever uit de buurt van pauwen en kippen en vindt honden op zich wel leuk, maar ook wat onvoorspelbaar geloof ik dus hij schrikt wel snel van ze. Maar geiten en schapen vind hij dan weer prima. Onze jongste is nu al een hele andere. Die valt zowat uit de draagzak of kinderwagen en begint bijna te hyperventileren van blijdschap zodra hij een hond ziet. Hem doe ik nu al een groot plezier met een bezoek aan de kinderboerderij. Hij raakt zo enthousiast dat het zelfs andere mensen (die daar met hun eigen kinderen zijn) echt opvalt. Kinderen zijn net mensen joh, ze zijn allemaal anders. Volwassenen zijn ook niet allemaal even dol op dieren en daar maakt niemand zich druk om geloof ik. Volgens mij zit dat er wel vaker van jongs af aan in. In plaats van stimuleren dat hij naar dieren gaat kijken en dat leuk 'moet' vinden, zou ik liever gaan kijken waar zijn interesse dan wel ligt. En dan daar lekker mee bezig zijn en plaatjes van bekijken.
Ik zou eerlijk gezegd helemaal niet boekjes over dieren gaan kopen en mijn best doen om op allerlei manieren te stimuleren dat hij dieren leuk gaat vinden. Waarom zou hij dieren leuk moeten vinden?! Ik denk dat je hem er alleen maar mee verveeld, en jezelf ermee frustreert. Ik zou eerder proberen te ontdekken of er iets anders is waar hij wel geïnteresseerd in is. Misschien vindt hij auto's en allerlei voertuigen en vliegtuigen wel leuk, of dingen die met klussen / werken aan de weg te maken hebben, voorwerpen in huis / in de keuken, iets over de zon en de maan, kleuren, kleding, eten, het circus, de supermarkt. Ga naar de bibliotheek en probeer gewoon boekjes met hem over verschillende onderwerpen. Misschien vindt hij lezen ook gewoon niet leuk. Mijn dochter hield ook niet van lezen en speelde meer met de boekjes. Even stilzitten voor de plaatjes / een verhaal was er niet bij. Toen ze wat ouder werd, kreeg ze er toch ineens interesse in. Toen was ze ook niet meer te houden! Het leuk vinden van dieren komt vanzelf wel. En zo niet, dan is dat toch ook geen probleem? Hij zal tegen de tijd dat hij tien is heus wel de "bekende" diersoorten herkennen en kunnen benoemen, zelfs al vindt hij dieren niet leuk.
Op die leeftijd bestaat er volgens mij niets om urenlang zoet mee te zijn. Ook dreumessen die boekjes lezen / dieren leuk vinden, zijn daar niet langer dan 20-30 minuten mee bezig en dat is volgens mij al uitzonderlijk lang.
Dragonbaby Dat klopt dat is lastig zo iets vinden ik heb het via andere landen besteld en zelf gewoon uitgeprint via kruidvat gewoon 6-8 plaatjes op a4. Ik vind dat boeken vragen veel aandacht en uitleg en het is verhaal terwijl met kaarten kan je zo snel bijpakken bijv in kinderboerderij gewoon uitprinten wat dieren en voor en na dar bespreken. Maar indd zoals iedereen zegt gewoon gaan als jezelf zin in hebt! Dat komt wel binnen bij hem zeker ook al nu niet te merken nog
Nee dat snap ik ook wel, maar bedoel daar mee te zeggen dat ik ook andere dingen dan dat probeer te zoeken. Maar ik weet dus niet goed wat. Ja nouja tot zover vind hij niet heel veel interessant.. Hij vind het leuk als je afdroogt of handdoeken opvouwt.. Maar daar doet hij zelf ook niet veel mee. Auto's vind hij niet veel aan, op tv ook helemaal niets.. Dus het is ook best wel even lastig te bedenken wat je dan nog kan doen om hem te vermaken of hem zichzelf te laten vermaken. Ook gewoon om eens wat anders te doen. En we kunnen niet maar blijven fietsen, lopen of boodschappen doen etc.
Hahahah dit vroeg ik mij laatst ook al af. Mijn zoontje heeft ook weinig interesse in dieren (ik ga wel altijd met hem naar de dierentuin in de buurt --> jaar abbo, maar dat is meer voor mijn eigen ontspanning dus en boekjes lezen vindt hij ook niets aan. Ik doe het wel elke avond maar meer als ritueel en het boekje gaat ook niet echt open omdat hij er alleen maar aan wil zitten, om wil draaien, in wil bijten en noem maar op (alles behalve lezen). Nu heb ik wel laatst zo'n boekje gekocht waar van die voel-dingetjes in zitten (zoals een konijntje waar dan zo'n fluffy stofje in zit) en hier kan hij wel wat beter zijn aandacht bij houden. Maar ik denk ook; het komt nog wel! Hij is wel veel bezig met stapelen, dingen ergens indoen en er weer uit halen en noem maar op.
Hier het omgekeerde, maar onze dochter, ook 1, groeit op op een boerderij. We hebben koeien, kalfjes, kippen, konijnen, een hond en verwilderde katten. Ze doet de koeien na, als ze een koe ziet, in het echt of op een plaatje, roept ze Boehhhh. Ze is gek met onze dieren. Vind het geweldig, ben zelf ook een enorme dierengek!
Ok, dan had ik je verkeerd begrepen. Tja, dat vond ik ook lastig op die leeftijd en zelfs nu ze ouder is en meer kan nog wel eens. Mijn dochter vond het op die leeftijd vooral leuk om dingen ergens in te doen. Ik heb op een gegeven moment mijn tupperware bakjes allemaal in een lage la in de keuken gelegd. Daar kon ze zelf bij en ze kon er heel lang mee spelen. Enige nadeel was dat als ik er zelf een wilde gebruiken, ik die eerst altijd even af moest wassen. Ook dingen in kastjes of dozen doen. En dan vooral dingen die geen speelgoed zijn. Bijvoorbeeld een doosje waar schepijs in had gezeten, en daar dan vanalles in doen. De onderzettertjes op de salontafel vond ze ook fantastisch. Succes! Het is inderdaad lastig om op die leeftijd eens wat variatie in je daginvulling te creëren.