Beste dames, hebben jullie in een ander land ook mee gemaakt,dat als je in de supermarkt langs de schappen van de kindervoeding loopt,dat je dingen ziet,wat je hier niet ziet. Hier zeggen de richtlijnen,kinderen tot een jaar geen honing te geven vanwege de bacterie Clostridium botulinum,die gevaarlijk is voor baby's.Geen chocolade en......pas vanaf 8/9 maanden yoghurt geven(meestal begin je met wat dinsap in een beker om te leren drinken.) Gisteren waren we in een belgisch supermarkt en daar zag ik dat een bekend merk van 6 t/m 36 maanden yoghurt voor kinderen verkocht.een ander bekend merk verkocht dingen met chocolade erin en ja geloof het of niet.Ze verkochten een pak pap(van tarwe) met jawel honing.Nu was het niet erg als er stond van af 12 maanden,maar er stond echt 6 MAANDEN op. Ik dacht dat hier en belgie en evt duitsland kwa regelgeving gelijk waren.Kennelijk niet dus. Heeft iemand ook zoiets geks meegemaakt in een supermarkt in een ander land?
Alleen pure honing uit een potje mag toch niet? Honing die verwerkt is in andere producten, zoals droog in pap, kan volgens mij geen kwaad. Yoghurt begonnen wij ook al vrij snel mee, als toetje na het avondeten. Weet eigenlijk niet wat de regels zijn w.b. yogurt en chocola. Ik zou het, als ik het zou tegenkomen in de winkel, niet heel bizar vinden in ieder geval.
Hier kan je in de super ook yogholino ofzo kopen, zit yoghurt in, suiker en room, en dat schijnt ook voor 6 maand te zijn (ik geef het niet hoor..) En ik neem aan dat de honing in dat product gewoon nagekeken word, gesteriliseert ofzo, Belgie is een vrij ontwikkeld land hoor, ik denk dat ze daar honing ook afraden zo uit de pot. Chocolade vind ik wel wat onnodig/vreemd inderdaad..
Behalve de honing is de rest wat je aanhaalt geen richtlijn hoor.. yoghurt mag vanaf 6 maanden en chocolade wanneer jij denkt dat dat kan (ook vanaf 6 maanden... persoonlijk lijkt me dat rijkelijk vroeg) Honing komt in NL ook voor in producten die gegeven kunnen worden voor 12 maanden maar die zijn dan zodanig bewerkt dat botulisme geen kans meer maakt. Er is GEEN regelgeving voor alles wat jij hierboven beschrijft.. verder is de officiële regelgeving inderdaad wel anders maar dit gaat dus over heel andere dingen die jij nu aanhaalt.
Honing uit de winlkel mag gewoon.Het is behandeld voor de verkoop en is dus niet meer besmet. Alleen verse honing idd van de imker enz mag niet.Dus dat klopt wel. En idd in belgie hebben ze hele andere regels.Zit ook op een belgisch fotum en het eten verschilt daar zo he. Kiwi mag hier vanaf 9 maanden (alle citrusvruchten dus) en in belgie vanaf 6 maandenZo ook aardbeien enz. HEt zijn richtlijnen geen volglijnen hihi. Gewoon doen wat je goed denkt te doen.Alleen druiven, noten en chocolade de eerste paar jaar niet idd. Al mag choco in belgie weer wel.
ik herken wel een beetje wat je bedoelt.. maar het gaat daarbij niet zozeer om regelgeving denk ik maar meer dat wat wij als "gezond" ervaren cultuurgebonden is. In italie hebben ze potjes vanaf 4 maanden met kalkoen of paard (staat echt een plaatje van een paard op het potje!) Maar "maaltijdpotjes" voor kindjes van een maand of 8 waren daar amper te vinden bijvoorbeeld, bljkbaar koopt geen hond dat en eten ze allang met de pot mee. Ze hadden wel speciale pastasaus voor babies zonder toegevoegd zout, dat is wel weer schattig. Ik heb een baby-kookboek wat vertaalt is uit het Duits en daar staat dan weer in dat je de eerste zoveel maanden alleen gekookt fruit mag geven en er staan allemaal recepten in met zout.. ook weer anders dan hier.
Wow,waarom hebben ze hier geen pasta saus zonder zout,was wel ideaal geweest.Want als wij pasta eten,dan bak ik de gehakt,de courgette voor haar appart en kook ik pasta zonder zout.(voor ons gehakt,uit,courgette,of net dan ook)Alleen krijgen wij de saus,omdat daar weer zout in zit.Wel weer een goeie voor het merken bedrijf.
Ook binnen Nederlandse grenzen heeft iedereen zijn eigen richtlijnen en introductieschema's. Het is toch een beetje uitzoeken waar je je goed bij voelt he.
als je bij de ah een blikje tomatenblokjes haalt van het eigen merk, dan kun je dat er doorheen doen, die is zoutloos.
Elk land heeft andere eetgewoonten natuurlijk. Dus ook de dingen voor babies zijn anders. Hier in Indonesië kun je pap van mungboontjes kopen voor baby's, en pap van rode rijst, om maar een voorbeeld te noemen. Maar in Nederland kun je OOK yoghurt voor kinderen vanaf 6 maanden kopen (en vanaf 6 maanden MOGEN Nederlandse kinderen ook gewoon yoghurt krijgen), en producten waar honing in verwerkt is (bijvoorbeeld rijstwafels). In producten waar de honing in is meegekookt of gebakken zul je echt geen botulisme aantreffen, dat overleeft die bacterie echt niet. In veel landen geldt trouwens dat je kinderen tot TWEE jaar geen vloeibare honing geeft!