Hoi, ons zoontje is ongeveer 14 mnd. Sinds kort slaapje hij langer na zijn ochtendslaapje, maar wil dan niet meer zijn middagslaapje doen. We zijn soms een uur bezig, maar wil dan niet slapen. Na een uur halen we hem er wel uit. Hij is echt wel moe wanneer wij hem dan naar bed brengen. Gapen etc. Maar slapen wil hij niet. Wat zouden jullie nu adviseren? Ik hoor altijd namelijk dat het middagslaapje het belangrijkste is. Hij wordt ook einde van de middag echt wel jengelig en eigenlijk red hij het dus echt niet zonder middagslaapje. Het ochtendslaapje er af doen, lukt echter ook nog niet. Hij is meestal 2 uur na het wakker worden echt wel moe. En dan gaat hij ook altijd meteen slapen. Hij is nooit echt een goede slaper geweest. Had altijd maar slaapjes van 45 minuten, maar sinds 2 maanden slaapt hij goed. In de ochtend nu vaak 1,5/2 uur. En hiervoor ook in de middag 1,5uur. Maar nu dus dat laatste slaapje niet. Ik dacht er aan om het ochtendslaapje langzaam in te korten en dan hopen dat hij dat uiteindelijk dan in de middag doet. Heeft iemand daar ervaring mee? Of andere oplossingen? Super bedankt alvast met meedenken!
Mijn zoon doet ook geen middagslaapje meer. Dat begon ook rond de leeftijd van 14 mnd. Hij wordt nu wakker rond 6/6.30 en gaat rond een uur of 10/10/30 weer even terug. Hij slaapt dan tot ongeveer 12 uur (dus anderhalf a 2 uurtjes) en red het vervolgens tot 19.00 of 19.30 uur. In de periode dat hij zijn middagslaapje ging overslaan was het ook drama. Echt vermoeid zijn, maar niet willen of kunnen slapen. Vaak geprobeerd, maar uiteindelijk mee gestopt. Soms was hij zó moe, dat hij rond 4 uur toch nog even een uurtje ging slapen. Dat deed hij ook niet elke dag hoor. Nadeel was, dat hij dan wel later naar bed ging, zo rond 20.00/20.30 uur. Die periode duurde een maandje denk ik, en daarna sloeg hij hem helemaal over en viel om 19.00 als een blok in slaap. Ik zou dus zijn middagslaapje overslaan, en er rekening mee houden dan hij later op de middag nog even een klein dutje kan doen. Het is echt een overgangsfase. Waarom is een middagslaapje trouwens beter dan een ochtendslaapje? Voor onze zoon namelijk niet. Denk echt dat het per kind verschillend is.
Wij zijn net drie dagen begonnen met het uitrekken van zijn ochtend dutje. Hier sliep hij dus ook bijna 2 uur in de ochtend waardoor hij 's middags niet wilde, en dan in slaap viel tegen etenstijd en gevolg dat hij niet meer op een normale baby/dreumes tijd naar bed wilde. Nu laat ik hem tot half 9 liggen. Dan weet ik hem wakker te houden tot 12 uur. Half 12 is nu dus lunch en daarna gaat hij meteen slapen tot half 3/3 uur. Dit gaat eigenlijk ineens heel goed terwijl wij hier nog niet heel kort geleden mee aan het rommelen waren. Had toen ook in zo'n topic geschreven dat het niet lukte. Maar door dat ene dutje is hij tussen 19:00 en 19:30 echt moe en slaapt dan sneller.
Mijn zoontje van 15 maanden slaapt ook al een paar maanden niet meer in de middag. Hij wilde op een gegeven moment niet meer dus dan maar niet. Zijn ochtend slaapje doet hij van 10 tot 12 of 11 tot 13. Rond het avondeten is hij vaak zeurderig en gaat om 19 uur naar bed.
mijn dochter is 13 maanden en dit is haar slaapritme +/- 9.00 wakker +/- 12.00 op bed tot 15.00 +/- 19.00 op bed Dit is wel nu in de vakantieperiode. Als ze straks weer naar het KDV moet maak ik haar rond 7.30 wakker. Ik heb nu nog geen idee of ze het dan ook op 1 slaapje houdt of weer terug gaat naar 2.
Hier ben ik begonnen met het ochtendslaapje in te korten. Haar wakker te maken na een uur. Hierdoor ging ze in de middag wel weer slapen. Na een maand werkte dat ook niet meer ... en houd ik haar op en slaapt ze een keer. Wellicht een idee om het ochtendslaapje in te korten?
Als je aan hem merkt dat hij smiddags moe is (jengelig etc zoals je zei) dan zal hij zijn slaap toch nog steeds nodig hebben lijkt me. Hoe lang wil hij al niet meer slapen smiddags? Soms is het een tijdelijk iets waardoor ze niet willen slapen (te licht, te warm, niet lekker, tandjes, sprongetje etc) Ik zou dan dus gewoon volhouden met smiddags naar bed brengen als hij vermoeidheidstekenen geeft.
Hier ook. Dochter wilde 's middags ook niet meer slapen. Nu stop ik haar 's morgens later in bed, zo rond 12:00 en dan slaap ze tot 15:00/15:30. Ze is nu 11 maand. Ik vind het wel prettig zo, mijn oudste slaap ook nog dus nu gaan ze tegelijk naar bed.
Bij onze man kwam het slechte slapen in de middag, toen wij begonnen met zijn middagfles eraf te halen. Dus gewoon door honger niet kunnen slapen. Zijn schema is nu: -7.30/8.00 wakker -9.00/9.30 slapen tot 11.00/11.30 -14.30/15.00 slapen tot 16.00/16.30 -19.00 naar bed Maar nou is meneer altijd wel een slaapkop geweest en ook super druk als hij wakker is (kruipen, klimmen, poezen vangen ). Misschien dat jullie mannetje ook nog trek heeft voor het slapen gaan, en daardoor niet in slaap kan komen? Als hij voor de rest wel overduidelijk moe is en zijn slaap nodig heeft, lijkt me toch dat er dan iets is waardoor hij niet kan/wilt slapen.
Mn dochter slaapt alleen sochtends, tussen de middag geprobeerd maar was rampzalig.. Meestal is ze tussen 7-7.30 wakker en dan gaat ze tussen 10.30-11.00 weer naar bed en slaapt dan zo lang ze wil, vaak tussen de anderhalf en twee uur en dan redt ze het prima tot savonds een uur of 19.30-20.00
Bedankt voor alle tips. @teddy26 misschien is beter niet het juiste woord. Ik hoor dat het fijner is, omdat je zo een slaapje hebt dat de dag doorbreekt en ze het zo makkelijker kunnen uithouden. @limili en MI87 ja, daar dacht ik ook aan, maar geen idee of dat nu een goede optie is. Tot nu toe heb ik hem altijd gevolgd met zijn slaapgedrag, maar middagslaapje wordt toch het meeste gedaan. @vommie ja, dat weet ik wel zeker. Hij heeft het echt nodig, maar wil niet. Wie weet zit hij met zijn tanden....ik zag gisteren dat een kies was doorgekomen en hij heeft zijn BMR prik gehad (nu net twee weken geleden) . Het is nu een week zo eigenlijk. @apple28 ging dat meteen goed? @Noelle85 denk niet dat het eten is, want hij krijgt meestal rond 12:30 eten (maar is vaak wel afhankelijk hoe laat hij 's ochtends wakker werd, want na wakker worden krijgt hij fruit) en melk en daarna meestal nog even boekjes lezen en dan naar bed. @winddanser, dat is fijn. Ik merk gewoon dat hij rond 16u toch echt jengelig wordt en hoewel het een goede eter is, dan gaat het eten ook moeizamer! @sennee en @sheann bedankt. Hij is meestal al rond 6:30 wakker. Soms 6u, soms 7u. Meestal toch echt wel na 2/2,5 uur weer moe. Dus dan is de tijd naar bijvoorbeeld 19/19:30 bed erg lang.
Onze dochter rommelt ook een beetje... Ochtendslaapje slaapt ze direct en lang, middagslaapje even brabbelen en korter. S avonds is ze vaak niet moe genoeg en speelt/jengelt ze vaak een half uur of langer voordat ze in slaap valt. S morgens wordt ze wel normale tijd wakker maar dan is mevrouw nog moe dus komt ze een beetje chagrijnig uit bed. Wij laten haar nu s morgens langer wakker, dat red ze prima. Zo schuift het gewoon wat op en red ze het s middags ook. Fijne bijkomstigheid, mevrouw slaapt s avonds meteen, wordt s nachts niet één keer wakker, slaapt klokje rond en wordt dus uitgeslapen en vrolijk wakker Het ziet er als volgt uit: 8:00/8:30 wakker 12:00/12:30 - 14:00/14:30 slapen 20:00 naar bed Oude schema was: 7:30/8:00 wakker 10:30 - 12:00 slapen 15:00 - 16:00/16:30 slapen 20:00 naar bed maar pas 21:00 echt in slaap. Soms als ze erg moe is slaapt ze nog wel 2x maar dan niet laat in de middag en ook niet te lang.
Ja ging meteen goed! Eerste dag een beetje rekken tot 12:00 maar nu meteen gewend. Ze slaap ook langer aan 1 stuk. Eerst 2x 1,5/2 uur en nu 1 keer 3 uur.
Mijn dochter (14m) doet al heel lang geen 2 slaapjes meer. Het is altijd al een hele moeilijke slaper geweest. Wat ik nu doe is het in de ochtend proberen te rekken tot 12 uur. Ze is vaak al na een uurtje weer wakker. Dan ga ik nog even bij haar in de kamer zitten, soms slaapt ze nog verder en vaak ook niet. In de middag is ze vaak moe, ik doe nog wel eens een poging met naar bed brengen maar ze wilt dan echt niet meer slapen. 's avonds slaapt ze tussen half 7 en 7 uur ongeveer en dan vaak nog rond een uurtje of 22.00 nog even wakker. Echt tips heb ik dus niet. Ik zal het ochtend slaapje dus pas rond 12 uur proberen te rekken zodat je op 1 slaapje uit komt. Wat hier vaak helpt als ze moe zijn even buiten een wandeling maken.
@CMJ hier paar maanden geleden hetzelfde probleem. ik ben toen ook het ochtendslaapje gaan rekken. Normaal was dit rond 10, heb eerst gerekt tot 11:00 en dan om 10:45 broodje gegeven, daarna gerekt tot 11:30 en daarna tot 12:00/12:30. Zo kwam ze rustig in het nieuwe ritme en kon ze 19:00 weer op bed. Voordeel is dat ze nu s ochtends ook later wakker. Met 2 slaapjes altijd rond 6/6:30 en nu vaak 7:30. Ze slaapt nu al weken 1x van 12/12:30 tot 15:00. Kostte paar weekjes maar gaat nu echt heel goed. Hoop dat het bij jou ook snel lukt om weer een goed ritme te vinden!
Hier gingen ze allebei rond 16 maanden naar 1 lange middagslaap. De fase er naartoe waas soms een beetje irritant. Ik ben het ochtendslaapje af gaan bouwen. Gewoon half uurtje laten slapen en dan s middags 2,5 of 3 uur slapen.
Onze zoon heeft al heel lang geen ochtend slaap meer. Eerst ging hij rond 11 uur naar bed tot 15/16 uur. Nu word hij tussen 7 en 8 wakker en ik doe hem rond 12 uur naar bed, meestal slaapt hij tot 15 uur. Als hij werkelijk 3 uurtjes slaapt houd hij het goed vol. Slaapt hij maar 1,5 uur is hij eind van de dag niet meer te genieten, maarja..
Hier ook geen grote slaper.tussen half 6 en 7 is hij wakker en gaat na 3.5 uur slapen.daarna blijft hij wakker tot 19.00/19.30 Wanneer hij wat gaat jengelen even wandelen, samen spelen. Ik kort slaap niet in want dan gaat hij juist jengelen en slaapt hij pas laat in de middag waardoor hij pas laat gaat slapen.
Ik zou het ochtendslaapje erin houden (zo lang laten slapen als hij wil/kan) en het middagslaapje eraf. Je schuift het slaapje dan geleidelijk steeds verder op, totdat het een middagslaapje is. Eerst laat je je kind lunchen na het dutje. Dan eet je om 11.30 uur zodat hij er om 12.00 uur in ligt. Daarna kun je de lunchtijd weer naar het gewenste tijdstip schuiven. Sommige kinderen blijven ochtendslapers. Ik heb alleen de 1e post gelezen.