Onze zoon van bijna 2jr slaapt sinds oud en nieuw niet meer zoals voorheen. Rond 8mnd had hij al een periode dat hij vaak huilde tussen 22 en 00u. Daarna zijn dat nog wat korte periodes geweest en nu dus al vanaf begin januari. Hij huilt een kwartier, 20min, maar het zet niet echt door. Beetje zeurderig, klaaglijk jengelig huilen. Terwijl hij, als hij wakker is en het is een pittig kind, een geweldige keel kan opzetten. Toen hij rond de 12mnd was dacht ik aan zg. night-terrors, opeens hard huilen maar niet echt wakker zijn. Maar waarom dan altijd tussen deze uren? Nu is hij ook alweer een kwartier aan het spoken. Als het dan voorbij is slaapt hij weer in een ruk tot 9u ofzo. Wij wachten lang met erheen gaan. Onze zoon heeft heel snel door dat hij papa en mama kan laten komen door te huilen. Als we dan komen glimlacht hij en is er niets aan de hand. Of maken we hem juist wakker door erheen te gaan. Dan wordt hij helemaal gedesorienteerd wakker. Als hij ziek is gaan we natuurlijk wel vaker, maar daarvan moet hij, als hij beter is, weer echt "afkicken". Hij heeft nog nooit bij ons in bed geslapen en wij niet bij hem. Waarom zou het altijd rond deze tijd zijn??
Volgens mij heeft dat met het moment van de slaapcyclus te maken. Mijn zoontje heeft ook nachtangst aanvallen en dat is altijd op hetzelfde moment: zo'n 2, soms 3, uur nadat hij naar bed is gegaan. Volgens mij is het zo dat ze na een bepaalde tijd over horen te gaan op de diepe slaap, en bij night terrors gaat er iets niet goed in die overgang. Vandaar dat het vaak op dezelfde tijdstippen gebeurt.
Exact wat DaantjeDubbel zegt. Volgens mijn collega had er mee te maken dat ze dan over gaan naar een diepe slaap. Onze zoon had dit ook. Wij hebben een tijdje Kindival van VSM gegeven. Dat hielp hier erg goed. Misschien heb je iets aan deze info Informatie over slapen | Slapen
Als kinderen huilen is het ook de bedoeling dat ouders gealarmeerd raken. Zo heeft de natuur dat simpelweg bedacht. Ik vind het ook niet gek dat je zoon glimlacht als je dan komt. Hij vertrouwt het meest op jullie, omdat hij zonder jullie niet kan overleven. Het zou juist zorgelijk zijn als je hem niet meer kan troosten met je aanwezigheid. Misschien kun je het eens van deze kant bekijken? Wakker worden op steeds terugkerende tijdstippen heeft idd met slaapcyclus te maken in mijn ogen. Hoe je daar mee om wilt gaan is aan jullie. Maar ik deelde ooit dezelfde visie op dit soort gedrag als jij, dat veranderde toen ik meer ging lezen. (oa. op kiind.nl) Succes met deze pittige periode!