ik zou een kind niet vegetarisch opvoeden, wij zijn nu eenmaal omnivoren, dat is biologisch zo bepaald. als volwassene kun je je eetpatroon aanpassen, maar bij een opgroeiend kind zou ik dat nooit doen. en sinaasappelsap bij de maaltijd geven om aan vit C te komen ook zeker niet, die zuren zijn echt niet goed om elke dag op de tandjes te krijgen.
Dit geldt voor mij ook. Ik ben al ruim 24 jaar vegetarier (eet geen vlees en geen vis). Wel moet ik erbij zeggen dat ik mijn dochter liever vers geef dan potjes (van een potje krijgt ze vaak verstopping). Wel geef ik haar afwisselend een potje, ik moet namelijk bekennen dat ik het moeilijk vind om vlees of vis te koken. Daarbij weet ik niet meer hoe het moet na zoveel jaar. Wat ik doe is, ik wissel vleesvervangers (tofu) af met vleeswaren op brood. Vandaag heb ik haar een verse visschotel gegeven van de Marqt. Is biologisch en dagvers, wel wat duur. Witvis durf ik ook te maken want dat kan makkelijk in de magnetron. Verder is mijn vriend niet vegetarisch maar hij kookt vrijwel nooit voor haar. Als we echt met z'n allen aan tafel gaan eten in de toekomst dan gaat hij het vlees voor haar maken. Mijn ouders waren niet vegetarier. Ik heb op m'n 13e zelf besloten om vegetarier te worden. Dit mag mijn dochter ook zelf beslissen. Wel denk ik, als je het goed en verantwoord vervangt dat het wel mogelijk is. We zijn tenslotte omnivoren. Ik durf het enkel niet aan. Daarbij wil ik de beslissing dus niet voor haar maken.
1. Opvoeden is altijd bepaalde dingen opleggen. Zo ook in je eetgewoonten. Ik heb daar geen oordeel over. Ik constateer het feit. Ook niet als je kiest om het eten van vlees 'op te leggen ', maar het eten van vlees is net zo goed een besluit dat je neemt voor je kind als het niet eten van vlees. 2. Biologisch bepaald? Tja... we zijn toch geen oermensen meer? Veel van wat we doen is cultureel (eet jij met je handen of met bestek)... we kunnen nadenken over wat we juist en niet juist vinden. We zijn meer dan ons instinct. 3. Tijdens een maaltijd kun je sinaasappelsap drinken voor vitamine c. Maar er zijn ook andere bronnen van vitamine c. Paprika bijvoorbeeld... staat ook in de tekst trouwens
In he boek van borst tot boterham staan vegetarische menu's beschreven die voor je kindje geschikt zijn. Weet niet of het voldoende info is, wat daar in staat, maar er wordt in ieder geval in beschreven dat het prima kan.
Het boek: Vegetarisch vanaf de wieg (isbn 9023011392) vind ik ook wel een fijn boek. Mijn schoonfamilie is vegetarisch (wij niet) en mijn schoonzus geeft wel eens in de week (bio) vlees en vis aan mijn neefje. Iedereen moet hierin zijn eigen keuzes maken, idd heel goed dat je er goed over nadenkt.
Ik denk in ieder geval dat een kind voldoende vlees binnen krijgt door het af en toe buitenshuis te eten en soms op brood. Dan hoef je in ieder geval geen vlees te koken. Maar die vis zou ik dus wel 1 a 2x in de week doen. To zal dit wel weten aangezien ze al jarenlang vegetarisch is, maar 'gewoon' gevarieerd eten als vegetariër is niet voldoende, je moet echt zorgen dat je voldoende vlees vervangende producten eet...en daar dan in variereren.
Ja klopt, je verwoord het heel goed! Iedereen moet gevarieerd eten maar een vegetarier/veganist moet daarbij ook nog letten op verantwoorde vervangers.
Maar ik neem aan dat jij om een bepaalde reden vegetarisch bent toch? Een kind is dat nog niet. Als ik ze vlees voorschotel dan vind ik dat niet iets opleggen. Ik zie dat meer als een geruime variatie aan smaak voedingsstoffen en vitamines aanbieden. Lusten ze het niet, prima. Dan maken ze uiteindelijk ZELF de keuze om vegetarisch te worden.
Wat is het advies? 2x per week vlees toch? Doe je dat toch en dan biologisch,zo eten wij zelf ook Vroeger weleens potjes (bio) van de hip gegeven viel erg goed hier
Jazeker biologosch bepaald, je hebt voedsel nodig om je bouwstoffen binnen te krijgen en een deel daarvan haal je het makkelijkst uit vlees of vis, Dat is biologisch bepaald want bij herbivoren werkt dat toch ff anders. En al het voedsel dat dient om die bouwstoffen te leveren in plaats van vlees noemen zelfs de vega's vleesvervangers. Is natuurlijk ook cultureel bepaald maar het gaat hier niet om gedrag maar hoe je lichaam werkt. Ik denk trouwens dat als je goed nadenkt over goede alternatieven voor vlees het echt niet onmogelijk is maar het lijkt mij wel een heel gedoe en ik vind vlees en vis zelf veel te lekker. Maar ook wij eten af en toe bewust vegatarisch, voor de afwisseling in smaak en omdat je op die manier ook eens wat anders eet.
Ik zou je stevig gaan inlezen. Er zijn vast wel boeken te vinden in de bib hierover. Ik hoor ook van kennissen dat het bij hun dochters werkt. Zijzelf zijn vegetariër en hun dochters dus over 't algemeen ook. Uiteraard zullen die wel es ooit vlees eten (per ongeluk op school), maar familie houdt er bijvoorbeeld wel rekening mee. Daarnaast zou ik wel zorgen dat je kleintje minstens jaarlijks opgevolgd wordt door een arts, zodanig dat er geen vitamine-tekorten ontstaan. Maar zeker als je kleintje genoeg zuivel eet en genoeg alternatieven krijgt, is vlees of vis meestal niet persé nodig. Binnen 3 maand is hij overigens 1 jaar en dan kan ie stilaan dus "met de pot" mee beginnen eten.
Je geeft ook borstvoeding toch? Wellicht zou je eens kunnen informeren bij Stefan Kleintjes. Hij is echt een expert op voedingsgebied. Zijn nieuwe boek over eten voor de allerkleintjes is voor iedereen echt een aanrader. Wellicht kan je hem benaderen? Je kan zoiezo ook een consult bij hem aanvragen.
Hier een vega, man ook en kind van 19 maanden ook. Tot nu toe gaat alles prima. Ik heb mij tijdens de zwangerschap goed geïnformeerd. Wij eten geen vlees, vis en ei. Mijn kind komt echt niks tekort. We eten veel vleesvervangende producten. Zoals Valess, AH tofu/tahoe etc etc. Genoeg groente en een overvloed aan fruit. Er is genoeg op internet over te vinden. Wellicht ook websites uit landen waar vega zijn normaal is. Bijv. India. Kijk daar eens naar.
Ik maak ook meestal vers eten, maar aangezien wij eigenlijk nooit vlees in huis hebben koop ik dus potjes die hij 2-3x per week krijgt. Ik zorg dan dat deze vis/vlees bevatten. Ik lees hier steeds ja maar we eten genoeg vervangers in de zin van Valess, vleesvervangers, tofu etc. Let er wel op dat alleen dit gebruiken als vervangers echt niet genoeg is. Je zult ook bijv. noten etc moeten eten. Als je googled op vegetarische achijf van 5 kom je die tegen en kun je deze als leidraad gebruiken.
De kinderarts heeft mij aangeraden 1 keer per week vlees te geven. Ik ben zelf vegetarisch, maar mijn vriend niet (eet wel vaak met mij mee). Luc eet nu bijna geen vlees, maar af en toe geef ik een potje waar vlees of vis in zit. En vorige week heeft hij paar stukjes rookworst op, heerlijk vond hij dat Voor op brood heb ik vegetarische smeerworst gehaald, dat vond ik wel een goed alternatief en appelstroop zit ook veel ijzer in. Mijn zusje die wel vlees eet had tijdens mijn zwangerschap bedacht dat we hem wel vlees moisten geven. Anders was het zielig als hij later op een feestje als enige in de MacDonalds geen happymeal mocht, haha!
Dank voor jullie input. Ik denk dat met de tips een gezonde voeding goed mogelijk moet zijn zonder vlees. Daarnaast ben ik er wel van overtuigd dat veel vega's gezonder eten dan vleeseters... daar zijn de porties groente soms erg klein terwijl dat het belangrijkste is voor de vitamines. Verder is het advies geloof ik om slecht een paar keer per week vlees/vis te eten. Dat zou betekenen dat je ook een paar keer per week echt goede alternatieve zou moeten hebben. Zoe, inderdaad geef ik bv, goede tip. Het niet opleggen wil zeggen dat ik niet al te streng wil zijn. Natuurlijk, als we zelf geen vlees eten geef je daarmee iets mee (zoals bij de hele opvoeding), maar het kan nog verder, je kind ook elders geen vlees laten eten, maar dat gaat me te ver. We eten bewust geen vlees (overigens zou ik geen bezwaar hebben om het klaar te maken) en dat bewustzijn wil ik weer wel mee geven. Of wij echt omnivoren zijn waag ik ook te betwijfelen, en zelfs al zou het zo zijn, in hoeverre het dan kwaad kan om geen vlees te eten vind ik ook niet helder. De belangrijkste bronnen van vitamines zijn toch groente/fruit/granen (ook niet per se tarwe) en zuivel. Maar het klopt dat sommige vitamines makkelijk uit vlees te halen zijn. Ik zal eens kijken naar de genoemde boeken, nogmaals dank voor alle tips!
Waar haal je die wijsheid vanaf dat veel vega's gezonder zijn dan vleeseters....vlees heb je ook nodig net zo goed als groente, en of daar belangrijker vitamines inzitten. Ja er zitten belangrijke vitamines in groente maar die zitten ook in vlees. En toevallig zijn wij hier altijd echte groente eters en geen kleine porties maar ook vlees erbij. Wel goed dat je het evt wel wilt klaarmaken voor je kindje. Kijk inderdaad eens naar de genoemde boeken, en doe wat jij denkt wat het beste is voor jou kindje. Vind het alleen beetje vreemd dat jij overtuigd bent dat vega's gezonder zijn....
Toch snap ik wel wat TS bedoeld. Ik zie om mij heen hoeveel vlees mensen eten..Elke dag,grote porties. Grote schep rijst/pasta/aardappels en dan nog wat groente. Krijg je dan binnen wat je nodig hebt? Het lijkt me niet. Bovendien is zoveel vlees een belasting voor je verteringsgestel. Een goed uitgebalanceerd vegetarisch dieet is in sommige gevallen zeker gezonder.
Wij zijn zelf ook vegetariërs. We zijn begonnen mijn zoontje vegetarisch op te voeden, maar ik vond het lastig. Mijn zoontje is een heel slechte eter, vooral groentes gaan er erg slecht in. Kijk zelf weet je dat je extra peulvruchten enzo moet eten en lekkere avocado's enzo, maar als je kind dat allemaal niet eet . Het is ook een mager bleek ventje, ik had toch echt het gevoel dat hij wat tekort kwam. Dus nu eet hij 1x in de week avonds vis en koop ik biologische vleeswaren voor op brood en op het kinderdagverblijf eet hij ook gewoon mee. Tweede lastige punt, hij is nu 3 jaar.. ik weet niet hoe ik hem uit moet leggen dat hij geen vlees zou "mogen" eten. Moet ik hem al lastig gaan vallen met verhalen over de bioindustrie? Moet hij tegen de andere kindjes op het kinderdagverblijf zeggen dat hij geen vlees mag van papa en mama? Moeten de leidsters ervoor zorgen dat hij niet per ongeluk een plakje worst op zijn boterham pakt? Tja ik heb gewoon maar de beslissing gemaakt dat hij mag eten wat hij wil en dat hij later altijd nog kan kiezen om net als papa en mama geen vlees te eten.
Ik vind het wel goed om je kinderen mee te geven dat vlees niet elke dag hoeft. Ik ben dan zelf niet vegetarisch maar ik vind wel dat je niet elke dag vlees hoeft te eten. Als je bijvoorbeeld bami maakt of spaghetti hoeft hier vind ik niet persé vlees in. En je kunt inderdaad ook voor biologisch kiezen, want de vraag is of het vlees van tegenwoordig (wie weet wat ze ermee doen en erin stoppen) wel echt zo gezond is... Maar dat geldt natuurlijk ook voor groenten. Ik ga volgend voorjaar lekker een moestuintje aanleggen denk ik