Hm hier ook een dochter op school in een achterstandswijk. En ook een pienter meisje. Eentje die haar werkjes verknipt als ze tot 4 moet tellen of moet sorteren op grootte, die juf wijsmaakt dat ze vanalles moeilijk vind. Zo kan ze op school geen miniloco, zijn puzzels van 16 stukken veel te moeilijk etc. De enige oplossing is.. Laat dr tellen tot 40 ipv 4, geef een puzzel van 60 stukjes ipv 16 etc Niet omdat ze lui is of omdat wij te veel pushen maar omdat het anders gewoon te saai is. Niet alle kinderen worden blij van groep1-werkjes... Zeker niet als ze die vaardigheden al jaren beheersen. Het enige is.. Dat snapt een kleuter zelf niet. Daarvoor heeft het ouders en een juf. Want een kleuter zal niet zelf dat moeilijkere werkje pakken omdat dat leuker is, daar moet iemand ze mee helpen. Dus afgezien van dat ik denk dat de woordkeuze een beetje apart is.... Zou ik zeker niet meteen tumtummetjr uitmaken voor een pushende ouder. Krijg dat zelf ook weleens te horen omdat ik mijn dochter leer lezen. Niet omdat ze van mij voor dr 5e verjaardag moet leren lezen. En we zitten ook niet elk weekend verplicht een uur woordjes te leren ofzo maar omdat ze het zelf wil en mij vraagt of ik dr wil helpen. Heel frustrerend als je dan steeds te horen krijgt dat kleuters horen te spelen en je niet zo moet pushen. Zoals je zelf al zei.. De ene kleuter is gek op fietsen of voetbal, de ander kan al vroeg cijfers en letters.
Tja.. misschien was het een verkeerde woordkeuze en lijk ik nu een pushende ouder. Dit is echt absoluut niet het geval hoor! Mijn dochtertje krijgt alle kans om te spelen en thuis is ze altijd aan het knutselen en tekenen. En wat betreft het veranderen van basisschool. Hier hebben we heeel erg lang over nagedacht en dit is een weloverwogen beslissing. Volgend schooljaar zou ze bij 32 kinderen in de klas komen, waaronder ook veel probleemleerlingen. Dit wordt niet gesplitst en zal ook nooit gesplitst worden. Ik weet zeker dat dit problemen gaat opleveren bij ons dochtertje. Ik ben vroeger naar een andere basisschool gegaan, omdat we gingen verhuizen en toen was ik ook vijf jaar. Ik heb hier absoluut geen trauma aan over gehouden en vond ik het in het begin best spannend, maar ik was zo gewend hoor! XX Tumtummetje
Ik zou wel wisselen zeker als ze in een klas komt met 32 kinderen op een achterstandsschool. De kinderen met problemen zullen alle aandacht van de juf nodig hebben en je dochtertje zal gewoon met de rest van de groep mee gaan. Zonde! Overigens vond mijn dochter het humor om werkjes verkeerd te doen. Ze had ook eens een werkje verkeerd gedaan (van hoog naar laag eerst uitknippen en dan opplakken). De juf vond het maar gek en het kwam ter sprake. Daar kwam dus uit dat dochter het erg grappig vond en het expres deed. De juf heeft gezegd dat het niet meer mocht en daarna heeft ze het niet meer gedaan. Ze krijgt ook extra werkjes en heeft het erg naar haar zin op school.
het is ook idd de woordkeuze die ik bedoel waaruit het lijkt dat het meisje gepushed word iets te doen wat ze niet wil doen ik geloof niet in luie kleuters iets niet willen is niet automatisch lui gedrag is eerder een protest hoe je dat aanpakt is aan de ouder idd soms heeft het kind dan net wat meer stimulans nodig maar het kan ook zijn dat het kind te veel gestimuleerd word je kent je eigen kind het beste lijkt me
Dus eigenlijk zijn we het allemaal wel min of meer eens @tumtummetje: maar welke school gaat het nu worden? Overigens.. In onze multiculti achterstandswijk kozen wij bewust voor een school waar ze enkel kleuters aannemen die al Nederlands spreken. In tegenstelling tot de school dichtbij huis waar groep 1 vol zit met kinderen die op hun eerste schooldag voor het eerst Nederlands leren te spreken. Ze hebben ook een taalprogramma enzo, Dat leek ons heel goed voor die kindjes natuurlijk maar verre van goed voor onze eigen dochter die juist heel taalvaardig is.
Het wordt de openbare basisschool. Al weet ik zeker dat de St. Lukas (Jenaplan) heel goed bij mijn dochtertje zou passen en ze dit ook leuker zou vinden. Ook omdat ze zo lekker creatief is. Alleen wat ik jullie niet verteld heb, is dat wij ook een zoontje hebben die in maart vier jaar wordt. Dit is een totaal ander kind. Druk, beweeglijk en waarschijnlijk veel structuur nodig, maar wel erg lief en sociaal . Ik denk dat hij gebaat is bij een "strenge", kleine school waar veel structuur geboden wordt. Tja... dus lastig.. ik hoop dat ze straks met veel plezier gaat naar de nieuwe basisschool.. en snel gaat wennen. XXX Tumtummetje
@Saskia, het lijkt me toch dat de meeste kleuters al wel voorbij de fase van 16 puzzelstukjes en tot 4 tellen zijn als ze naar de basisschool gaan? Waarom bieden ze je dochter dat aan?, ze gaat na de vakantie al naar groep 2 toch? Dan snap ik dat ze zich verveelt op school Mijn dochter loopt ook wel wat voor, maar als ik naar haar kijk, en ze gaat pas naar groep 1 na de vakantie, maar kan tellen, lezen en schrijven tot 100. @Tumtemmetje ik hoop dat je dochter het naar haar zin gaat hebben op haar nieuwe school.
@tamio: je zou het denken hè Maar op de een of andere manier verbergt ze het heel goed op school. Ze mogen dan zelf een puzzel pakken en dan pakt ze dus bijv die van 16 stukjes. Die ze vervolgens heel moeilijk vind zegt ze. Thuis maken we disneypuzzels van 100+ stukjes en laatst kocht ik een puzzel vanaf 8 jaar en die zat met een uurtje wel in elkaar en wilde ze er dolgraag meer van hebben. Maar ze zegt ook dat ze miniloco niet snapt, sorteerwerkje heeft ze compleet verprutst.. En zo gaat het steeds. Dat juf soms denkt dat wij overdrijven snap ik inmiddels aan de ene kant wel. Aan de andere kant zei diezelfde juf "ze telt al tot 100! Wat goed!" Dan is het misschien toch niet dat wij het uit onze duim zuigen lijkt me? Vervolgens heb ik dochterlief eindelijk zo ver dat ze zelf een leesboekje durft vragen bij juf. (want eerst mocht juf absoluut niet weten dat ze wilde lezen) Krijgt ze avi4 mee. Vraag ik dan later hoe het zit.. Is het "tja, ze moet wel leren dat ze niet zomaar alles kan" En ook al eerder "tja, ze moet zelf aangeven als ze wat moeilijkers wil" En dan vraagt ze dat met veel moeite en weken van moed verzamelen... Krijg je bovenstaande. Stiekem ben ik er wel klaar mee. Maarja, dat kan ik moeilijk tegen dochterlief zeggen hè Ergste van alles is dat een ander jochie uit de klas op haar advies wel een klas mag overslaan en na de vakantie van groep 1 naar groep 3 gaat Tja dat is wat onze dochter het allerliefst zou willen maar wat dus niet kan. (mede doordat ze dus weigert enig moment mee te werken en juf te laten merken wat ze kan... En juf die het blijkbaar nu absoluut niet ziet)
Saskia, doet ze die dingen thuis alleen of zit je erbij? Want misschien is het dan veel leuker dan op school wanneer de juf alleen af en toe komt kijken. Zit ze in een combi-klas of zitten groep 1-2 gescheiden? Want ik zou denken dat ze zich misschien aanpast aan het niveau van de rest, maar zeker in een combi-klas zullen er toch veel kindjes boven het niveau zijn dat ze nu laat zien, dus dat kan het dan eigenlijk ook niet zijn. Lastig hoor. Had je haar echt na de vakantie al naar groep 3 willen hebben? Ze is al een vroege leerling, moet nog 5 worden! Ik zou daar dan nooit voor kiezen al had je die keuze. Misschien gaat het lezen helemaal niet zo snel als dat je nu denkt, zou ze dan niet mee kunnen komen en zou daardoor moeten doubleren.
Maar als ik het zo lees is ze wel slim maar vindt ze het automatiseren wel moeilijk. Je schrijft zelf dat ze dat verprutst maar zou het niet kunnen zijn dat ze dat ook niet lastig vindt? Dit staat compleet los van haar niveau overigens. Wat wat Tamio zegt, het is natuurlijk wel erg vroeg om een klas over te slaan, zeker als ze, om welke reden dan ook niet alles laat zien. Daarnaast denk ik dat je als ouder anders naar je kind kijkt dan een juf. Zelf ben je 1 op 1 bezig, in de klas zitten een stuk meer kindjes en kan ze niet alles zien of haar continu begeleiden. De juf ziet veel kindjes en weet (denk ik) wel welk kindje echt extreem voorloopt of niet. Ook weegt het sociaal emotionele stukje tegenwoordig erg zwaar. Daarnaast denk ik dat ze een kindje niet zo snel een klas laten overslaan. Het zal altijd de jongste zijn en dat is best lastig. In principe moeten ze op school ook extra werk kunnen geven. Hier een vroege leerling, onze oudste is van augustus (wordt hij 10) en gaat naar groep 7. Hij is altijd leergierig geweest en heeft dit ook altijd laten zien, nam al zijn werkjes serieus. Scoorde op alle jaren bij zijn Cito's hoog vaak een A+ en anders een hoge A. Maar door de extra stof die hij krijgt heeft hij het goed naar zijn zin. Vanaf aankomend jaar hebben ze een nieuwe methode (voor hem iets te laat hij hoeft nog maar kort) met aparte lessen zoals sterrekunde enz. Als je echt vindt dat er niet goed naar jouw kindje gekeken wordt vraag dan nog eens een gesprek aan met de juf om je zorgen te bespreken. Ze kan je dan misschien duidelijk uitleggen hoe zij de dingen ziet wat in beide gevallen misschien verhelderend kan werken.
Dan zou ik dus niet voor jenaplan gaan maar voor de school waarin de basisvakken iets meer aandacht krijgen!
Ik heb bijna het hele gesprek gelezen, maar ik vind dat ik even voor de Jenaplanscholen op moet komen. Een Jenaplanschool is inderdaad sociaal gericht; kinderen leren er meer samen werken en leren van elkaar staat centraal. Natuurlijk is het sociale erg belangrijk (een ongelukkig kind leert immers niet goed), maar Jenaplanscholen vinden de basisvakken absoluut wel belangrijk. Nu heb ik "makkelijk" praten, ik werk op een Jenaplanschool, dus logisch dat ik die verdedig. Ik sta echt 100% achter dit soort onderwijs. Wij kijken naar wat een kind kan en nodig heeft. We zijn niet prestatiegricht, omdat de prestaties komen als kinderen zich goed voelen op school. Kinderen moeten kunnen halen wat bij hen past; niet alle kinderen scoren A opde Cito, soms is een C precies hetgene wat bij een kind past. Prestaties zijn leuk, maar een sociaal-emotioneel sterk kind is zó veel belangrijker!! En ondertussen wordt er echt wel uit hen gehaaled, wat erin zit. Daarnaast is het beeld van weinig structuur enz op jenaplanscholen ook verkeerd. Ik ben een "strenge' juf; kinderen weten bij mij heel duidelijk de regels en eventuele consequenties. Dat betekent niet dat het niet gezellig is in de klas. Kinderen hebben juist behoefte aan structuur, maar ook aan de gesprekken die bijvoorbeeld centraal staan! Het geeft hen het gevoel dat zij gewaardeerd en gehoord worden, in plaats van dat hen van bovenaf regels opgelegd worden. Als jouw kind een "Jenaplankind" is, dan zou ik hier zeker voor gaan. Het zou juist fijn zijn als zij haar creativiteit kwijt kan, er gelet wordt op haar sociaal-emotionele ontwikkeling en dat ze laat zien wat ze kan. Dat geldt trouwens ook voor jouw zoontje. Ik heb in de afgelopen jaren zó veel kinderen in de klas gekregen van een andere school, omdat zij het daar niet aan konden. En dat is dus een strenge school, met héél veel structuur (kinderen mogen zichzelf niet eens zijn...). Kinderen waar "iets" mee is, gaan daar allemaal weg. Je hoeft maar iets drukker, "minder slim", minder mooi of wat dan ook te zijn en je valt buiten de boot. (Nu is die school wel heel erg; kinderen die stelselmatig gepest worden, krijgen geen hulp en worden dus weggepest. Er wordt niets gedaan met de kinderen die dyslectisch zijn. enz. Vandaar mijn antipathie tegen die school.) Dus ook voor jouw zoontje denk ik dat een Jenaplanschool hartstikke goed kan. Het is júíst de omgeving waar hij zichzelf kan zijn en toch gestructureerd kan leren. Geef de jenaplanschool een kans; misschien worden ze er hartstikke gelukkig!!
@ Eevie -> ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik ben ook erg bang dat dit gaat gebeuren met ons zoontje. Dat hij zo strak wordt gehouden en helemaal zichzelf niet meer kan zijn. Of dat we elke week op school moeten komen, omdat hij zich niet gedraagt. Ik word er zelfs wakker van 's nachts . Maar we hebben nu voor deze school gekozen en kunnen nu echt niet meer terug. Misschien valt het reuze mee en denk ik er veeeel te veel over na. Ik ben erg benieuwd na de zomervakantie. Ik denk niet dat het Jenaplan een verstandige keuze is voor hem. Teveel vrijheid denk ik... Liefs Tumtummetje
Moeilijk hè, een school kiezen? Je weet nooit zeker van tevoren of dat het de goede keuze is. Ieder kind is anders en heeft wat anders nodig. Natuurlijk verdedig ik het Jenaplan (ik meen het als ik zeg dat het geen vrijheid blijheid is), maar dat betekent niet dat andere scholen niet goed zijn. Ga er na de vakantie gewoon open in, ook voor je zoontje. Vraag op tijd een gesprek aan met de leerkracht en mocht het nodig zijn kun je altijd vragen hoe zij jouw zoontje rust en structuur gaan bieden. Maar misschien krijgt hij juist die leerkracht die dat al uit zichzelf doet en hem tóch zichzelf laat zijn. Komt vast helemaal goed!!
Mijn dochter zit op een JP school en daar vinden ze de basisvakken evengoed belangrijk (moet ook wel, want alle scholen in NL moeten aan dezelfde kerndoelen voldoen) en kinderen hebben daar ook niet veel vrijheid, er wordt ze geleerd om te kiezen voor een bepaald werkje bijvoorbeeld. Maar ook dat is alleen in de eerste weken vrij, daarna is ook dat gebonden aan wat strakkere regels. In groep 1 nog spelenderwijs, in groep 2 al wat strenger en in groep 3 gaan ze ook echt aan het werk. Ik vind het persoonlijk maar raar dat kinderen in groep 1 al citotoetsen ed moeten maken, laat ze lekker spelen! Maar goed, je keuze is gemaakt . Maar ik wilde toch voorkomen dat er misverstanden zouden ontstaan over JP
mja bij ons worden de cito's wel gemaakt.. maar de resultaten niet bij de ouders gemeld. vond ik ook wel apart... maar ze hadden gemerkt dat ouders het gingen staan vergelijken en opscheppen. dus nu maken ze de toetsen wel maar hoor je er verder enkel wat van als je er zelf om vraagt.
Ja, bij ons ook. Je hoort het alleen als je kind sterk afwijkend 'scoort' of gewoon echt anders dan verwacht. Wij hebben ook niets gehoord.
mja ik heb er om gevraagd omdat wij denken dat ze nogal onderpresteert en continu klaagt dat ze het zo saai vind. dus tja.. dan zijn dat dingen die je kunt navragen niet dat je er wat mee kunt zo 2 dagen voor de zomervakantie.. maar goed.. wellicht is het later nog wel nuttig.