Mijn dochter stootte onlangs per ongeluk haar hoofd op de grond en ontdekte toen dat het erg grappig is om dat nog een keer expres te doen, om vervolgens heel hard te huilen, want dat doet natuurlijk zeer. Inmiddels doet ze dit nu heel vaak. Eerst een keer per ongeluk en dan direct de tweede keer expres. Is dit herkenbaar gedrag? Ik vind het zo vreemd... Ze zou toch nu wel kunnen snappen dat het zeer doet, aangezien ze ook gelijk hard gaat huilen. Ik probeer er niet te veel aandacht aan te besteden en ga er van uit dat het een fase is, maar ben toch wel benieuwd of meer kindjes dit doen.
Carmen doet t bijv als ze haar hoofd stoot. Dan geeft ze zelf nog een paar meppen op dr hoofd na, alsof ze snapt dat dat pijn doet.
Herkenbaar! Mijn zoontje doet dit ook al vanaf een jaar of 1. als hij boos is, of als iets niet lukt, bonkt hij met zijn hoofd op de vloer. Of hij slaat zijn handjes tegen zijn hoofd. Toen hij kleiner was heb ik hem vaak tegen gehouden, nu (21 mnd) doet hij het alleen nog maar als hij echt heel erg moe is. Ik wist in het begin ook niet echt goed wat ik er aan moest doen, je zou inderdaad denken: het doet zeer dus ze houden er wel mee op.
Ik kwam dit net tegen op de site van mijn cb, ging ook over hoofdbonken. Weet niet of je er wat aan hebt, ik plaats het maar even voor de zekerheid. Hoofdbonken is een ritmisch slaan met het hoofd tegen bijvoorbeeld de zijkant van het bed. Sommige kinderen schudden hun hoofd of rollen met het hele lichaam heen en weer. Vaak brommen of neuriën ze erbij. Het bonken begint rond de leeftijd van 8 à 9 maanden. Jongens doen het meer dan meisjes. De meeste kinderen bonken een aantal maanden; sommige houden het (veel) langer vol. Na het 4e jaar is bonken een uitzondering. Het bonken gebeurt om tot rust te komen, meestal vlak voor het inslapen of net na het wakker worden. Het maakt een indrukwekkend geluid. Probeer dit te negeren. In het algemeen doen kinderen zich geen pijn. Het bonken onderbreken heeft weinig zin. Als u weg bent, bonkt uw kind gewoon weer verder. Hoofdbonken wordt erger bij spanningen. Probeer de dag rustig af te sluiten.
Bovenstaande is heel herkenbaar mijn zoontje deed dat ook, vooral als hij erg moe was. Maar dat is inderdaad vanzelf gestopt. Zou me er voorlopig dan ook geen zorgen over maken.