Dan moet ik ook acclimatiseren. Ik neem het voor lief, maar ook op vakantie loop ik tegen dat gevoel aan. Waar ik last van heb is moeite om in slaap te komen en 's ochtends op tijd wakker te worden. Eenmaal wakker, voelt mijn lijf niet wakker. Dizzy en moe, moe zoals het voelt na een avond doorzakken met een halve fles wijn. Slechte concentratie, gevoel van afwezigheid. En dat duurt rustig een week of 3 a 4 of zelfs langer. Ik zorg ervoor dat ik mijn avonden niet verleng om toch in de ochtend goed wakker te worden. Dit heeft volgens mijn inwendige klok tijd nodig, die gaat niet akkoord om dit zomaar even in 1 nachtje te doen.. Het uurtje terug in de herfst gaat veel vloeiender, daar heb ik eigenlijk geen last van. Dat voelt meer als een opluchting, alsof alles ineens weer "klopt". Beter kan ik het denk ik niet uitleggen. Maar het zit absoluut niet tussen mijn oren. Verschillende onderzoeken hebben dit ook al uitgewezen. Het ene lichaam is echter gevoeliger voor de natuurlijke inwendige klok dan het andere. Ook heb ik weleens gereisd met 9 uur tijdsverschil. Heenweg geen probleem terug in Nederland zat ik om 1 uur 's nachts klaarwakker op de bank..
Als je de zomertijd zou aanhouden dan wordt het in de winter echt pas rond 10 uur licht en hebben we een veel langere periode dat het donker is in de ochtend. Kijk maar naar het filmpje van Arjan Lubach. Als het aan mij ligt dan blijft het zoals het is maar als ik echt moet kiezen dan kies ik voor de wintertijd. Ik steek dan in de avond wel eerder een kaarsje of lamp aan als ik buiten zit. Of het nu om 4.00 of 5.00 uur licht wordt ik slaap toch.
Van mij hoeft er dus niks te veranderen, maar de zomertijd aanhouden is raar. Dan is het in de winter de halve ochtend donker. Over een jetlag gesproken zeg! Overigens is de wintertijd de echte tijd. Daarom snap ik 2x per jaar de discussie niet over welke tijd we zouden moeten aanhouden. Als we besluiten het klok verzetten afschaffen dan wordt het natuurlijk de wintertijd.
Ik heb hetzelfde. En die klap komt morgen pas. Meestal trekt het pas weg in de mei vakantie als we echt dagen achter elkaar niets hoeven. Als we naar wintertijd gaan dan klopt mijn klok ook weer. Ik kies voor wintertijd. Dat is de “echte” tijd. In de zomer zitten we nu ook vaak in het donker nog buiten met kaarsjes oid, het is niet zo dat we met zomertijd ook meer “zomer weer” krijgen. In de winter om 9.30 nog donker is veel vervelender.
Misschien jullie niet, maar het probleem op de weg is dat als andere mensen er wel last van hebben dit ook gevaarlijk voor jullie kan zijn
Dit dus, ik ben nu juist zo blij dat mijn kinderen weer kunnen fietsen als het licht is al zal dat morgen nog even niet aan de orde zijn.
Maar nu is het in de winter donker als ik ze met de fiets ophaal bij de bso.... om 17.15u. Dus net zo gevaarlijk, of het dan in ochtend donker is of in de middag. Is maar net hoe je er zelf mee omgaat. Bovendien staat in ieder artikel dat het met zomertijd in de winter al om 8.30u licht is.... valt dus reuze mee. Maar ik pleit voor behoud van het verzetten vd klok
De zon komt rond 22 december op om 8.50u, dit is met wintertijd. Met zomertijd zou dit pas om 9.50 zijn.. Lijkt me echt heel naar
Elk half jaar deze discussie. Wel grappig om te lezen dat steeds weer dezelfde antwoorden worden gegeven. Geef mij maar gewoon deze uurwisseling. Ik heb er gelukkig weinig problemen mee. Verder horen wij de Engelse tijd te hebben. Dit is in 40-45 naar de Duitse tijd gezet en nooit aangepast. Als de zomertijd zou worden aangehouden zouden we in het tijds meridiaan van de Oekraïne zitten.
Persoonlijk vind ik het irritanter dat het in de winter om half 5 al donker is, dan ik het uurtje langer donker in de ochtend erg zou vinden. In het donker de deur uit moet je toch wel, ook nu. Met een uurtje later donker zie je toch wat meer daglicht als werkende. En ook in het weekend heb je dan net wat meer aan je dag als je naar buiten gaat. Maar ik snap de argumenten voor vaste wintertijd. Van mij hoeft het trouwens niet te veranderen. Mijn biologische klok doet niet zo moeilijk.
Wij hebben gelukkig geen last van het verzetten van de klok. Het voelt voor mij gewoon als normaal. Mijn kinderen hebben er ook geen last van. Het maakt mij eigenlijk niet veel uit wat de vaste tijd zal gaan worden wanneer ze een besluit nemen. Dat het in de winter pas 10 uur licht zal worden zal mij ook niet uitmaken omdat dat maar een korte periode is. Het zal niet de hele winter lang 10 uur pas licht worden, dat is maar 2 maanden ofzo. Anders zal het in de middag al vroeg donker worden en op de piek zal het dan rond 3-4 uur smiddags al donker worden, dat lijkt me ook niks.