Stel je kind is niet erkend en je bent niet getrouwd of dergelijk en uit elkaar. Maar de vader is wel fysiek aanwezig zo nu en dan. Hoe zit dat dan met financiële bijdrage? Hoe of wanneer is dit verplicht? En heeft dat dan invloed op de toeslagen of kinderbijslag etc?
Volgens mij moet er wel kinderalimentatie betaald worden, maar de hoogte is natuurlijk afhankelijk van beide financiële situaties. Dat kan uitgezocht worden door de advocaat. Het heeft geen invloed op de kinderbijslag. Ook niet op de toeslagen, dat heeft partneralimentatie wel (maar in dit geval geen sprake van.)
Heeft hij ook geen ouderlijk gezag? Zo nee, dan is hij volgens mij helemaal niets verplicht. Andersom heeft hij dan ook weinig rechten. De vraag is of je dat wil voor het kind. 't is toch zijn vader en vader wil hopelijk ook het beste voor zijn kind. Correctie: er is op internet vanalles over te vinden. Moeder mág een bijdrage vragen, vader heeft omgangsrecht wanneer er sprake is van family life, dus wanneer vader regelmatig een rol vervult heeft in de opvoeding.
Gezag of erkenning is niet bepalend Het maakt dus niet uit of je als man of levensgezel het kind hebt erkend of het gezag hebt over het kind. Wanneer jij het kind hebt verwekt of wanneer je hebt ingestemd met de verwekking, dan kan de moeder van het kind in principe vragen om kinderalimentatie wanneer de relatie wordt beëindigd of in het geval jullie nooit samen zijn geweest. (Van advocaten kantoor geplukt) Kinderallimentatie is geen inkomen, is niet belastbaar dus heeft t geen invloed op de toeslagen: kinderbijslag staat altijd los van het inkomen. De koning krijgt t ook voor zn minderjarige dochters
Is dat ook het geval als je kind door een ander is erkend terwijl die niet de verwekker is? Kan je dan alsnog bij de verwekker alimentatie eisen?