Goedemorgen, Ik plaats dit vanaf een ander account omdat er een aantal bekenden op dit forum zitten en ik niet herkend wil worden. Ik zit even met het volgende. Wij hebben sinds 2 jaar een koophuis. Nu wil mijn oma in Januari 2017 een schenking geven van 100.000 euro op onze hypotheek. In 2017 mag je weer belastingvrij schenken en ze geeft ons het geld liever met een warme hand dan met een koude hand zegt ze. Zodat wij maandelijks ook weer wat meer te besteden hebben. Super lief natuurlijk. Maar nu wil mijn vriend de hypotheek ook laten omzetten. We hebben nu annuïteiten en hij wil dan een aflossingsvrije hypotheek(?) Ik voel helemaal niks voor aflossingsvrij. Hij wil het graag omdat we dan netto maandelijks maar rond de 100 euro zitten, anders rond de 350 netto na schenking. Wat zouden jullie doen en waarom?
wat zouden jullie doen en waarom? Een gat in de lucht springen! Wauw wat een bofkonten zijn jullie! Ik zou een afspraak maken bij een hypotheekadviseur. Het verschil met nu en straks is sowieso al veel en de rente is gunstig. Ik zou denk kiezen voor aflossen maar dat ligt helemaal aan de rest van je inkomen en lasten.
Ik zou ook een gat in de lucht springen idd Maar volgens mij heb je geen keuze, aflossingsvrij is niet meer mogelijk tenzij je zelf al een aflossingsvrije hypotheek had, dan kun je met een nieuwe hypotheek gedeeltelijk aflossingsvrij doen.
Wat Bloem zegg. Aflossingsvrij kan niet zomaar meer sinds de huizencrisis. Even een afspraak maken bij een goede adviseur!
Ik zou alleen aflossingsvrij doen als je weet dat je het geld EN de discipline hebt om dan ook de komende jaren steeds te blijven aflossen zodat je over een poosje zonder hypotheek zit. Aflossingsvrij is een beetje een gevaarlijk woord, het geld moet natuurlijk uiteindelijk wel terugbetaald worden. Dat kan ook als je de woning verkoopt, maar dan moet je er wel genoeg voor krijgen. Nu ga ik er in jullie geval vanuit dat na een schenking van de formaat je huis sowieso niet meer onder water zal staan. Maar goed, dan nog zou ik als ik een huis verkoop het bedrag dat ik ervoor krijg liever in een nieuw huis steken, dan dat ik eerst de oude hypotheek nog moet aflossen. Als je het huis niet verkoopt voor de looptijd voorbij is, zal je alsnog moeten aflossen. Dat is dan misschien wel een groot bedrag ineens, als je tussentijds niet hebt afgelost. Of je moet weer een nieuwe hypotheek afsluiten. En dan blijf je dus betalen. Bij annuïteit betaal je meer per jaar, maar weet je zeker dat aan het einde van de looptijd je huis afbetaald is. Goede optie dus als je er zelf tussendoor geen omkijken naar wilt hebben. En dan nog kun je trouwens tussendoor extra aflossen, om de maandlasten omlaag te krijgen of eerder klaar te zijn. Maar bij annuïteit is de noodzaak om extra af te lossen er minder. Het is dus erg afhankelijk van jullie persoonlijke situatie en wat je zelf een prettig idee vindt. Een hypotheek adviseur kan je verder adviseren. Er zijn trouwens ook wel regels over hoeveel aflossingsvrij je mag hebben als je een oude hypotheek omzet. Dus ook daarvoor is het handig om eens met een adviseur te praten. Maar om heel eerlijk te zijn: als je de afgelopen jaren nooit geld in je hypotheek hebt gestopt, vind ik aflossingsvrij niet de meest voor de hand liggende keuze.
aflossingsvrije hypotheken zijn er niet meer. Ik zou contact opnemen met je hypotheek adviseur hoe je het beste kunt handelen, want voor zover ik het weet mag je per jaar een bepaald aantal procenten van je totale hypotheek bedrag aflossen, ga je er overheen moet je ook weer boete betalen. Lijkt mij verstandig om even iemand in de arm te nemen die weet hoe die deze paden moet bewandelen en zo het beste uit jullie geld kan halen.
Ik zou altijd aflossen, zelfs extra als je een keer wat geld kan missen. Op de korte termijn is aflossingen -voor zover het nog mogelijk is- misschien aantrekkelijk, maar als je nooit wil aflossen kan je net zo goed huren. Aan het eind van de rit heb je dan ook niets. Mensen kunnen soms heel creatief doen met een hypotheek, maar mijns inziens zien ze dan over het hoofd dat een hypotheek in feite een lening is zodat je een huis kan kopen dat je nog niet kan betalen. Welke andere aankoop doe je met de intentie dat je nooit gaat afbetalen, dus dat je op een gegeven moment moet afwachten wat de waarde is na verkoop?
er zijn al goeie antwoorden gegeven op de je directe vraag. ik zie dat je niet getrouwd bent? Ik neem dus aan dat die 100.000 bij jou blijft? Ook dat is (HEEL!) belangrijk namelijk om te regelen. stel jullie hebben nu een hypotheek van 200.000 euro. Dan hebben jullie ieder nu een schuld/hypotheek van 100.000 euro. Mocht je uit elkaar gaan, dan betekent dat dus dat jouw deel helemaal afgelost is en je vriend nog altijd met een hypotheek van 100.000 euro zit. (en niet dat jullie ieder met 50.000 euro schuld/hypotheek zitten).
Bedankt voor jullie reacties tot nu toe. Iemand vroeg of we getrouwd zijn. We hebben een geregistreerd partnerschap. Op het moment dat mijn oma de ton schenkt, word deze alleen aan mij geschonken. Dit word bij de notaris vastgesteld en we moeten hier geloof ik beiden ook voor tekenen. We hebben tot nu toe nog niet extra afgelost op de hypotheek en ik denk ook niet dat wij dat zullen doen snel. Daarom wil ik ook gewoon annuïteiten behouden. We gaan sowieso rond die tijd om tafel met een adviseur, maar we hadden een klein discussiepunt hierover haha. En een gat in de lucht sprinten doe ik zeker. We gaan haar ook mee uit eten nemen naar een luxe restaurant als bedankje.
goed dat je dat notarieel gaat vastleggen. heel verstandig dat jij gewoon wil blijven aflossen. In principe is dat ook puur financieel-juridisch gezien jouw keuze. Heel zakelijk gezien zouden namelijk ook alleen jouw maandlasten dan nu zakken en zou het deel van je vriend hetzelfde blijven. Meestal doe je dit echter niet en zeg je het profijt van de lagere maandlasten deel je wel, maar de daadwerkelijke erfenis niet zoals jij dus ook heel verstandig doet. Ik denk dus dat je vriend gewoon blij mag zijn dat jullie/zijn maandlasten omlaag gaan en verder de keuze van wel/niet verder aflossen bij jou moet laten.
Volgens mij is dit niet helemaal correct. Je hebt nog wel aflossingsvrije hypotheken. Voorheen mocht dit 100% aflossingsvrij zijn, tegenwoordig mag dit maar maximaal 50% zijn. Dus voor de andere 50% dien je een andere hypotheeksvorm af te sluiten.
Als de hypotheek 2 jaar geleden is afgesloten dan heb je bij een aflossingsvrije hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Omzetten naar aflossingsvrij is dus in dat opzicht niet verstandig. Overigens is het nog maar de vraag of je wel van hypotheekvorm MAG en kan wisselen zonder boete te betalen. Dat is afhankelijk van de voorwaarden van je hypotheek. Verder: wat zijn de voorwaarden van jullie huidige hypotheek omtrent extra aflossing? Bij de meeste hypotheken mag je jaarlijks 'maar' 10% aflossen. Bij een enkele hypotheekverstrekker is dat meer. Dat zou dus betekenen dat je bij een hypotheek van bijvoorbeeld 2 ton, 'maar' 20k per jaar boetevrij mag aflossen. Overigens geldt dat je aan het einde van de rentevastperiode (bij de meeste geldverstrekkers) onbeperkt boetevrij mag aflossen. Dat kan dus interessant zijn. Voor hoe lang staat de rente nog vast?! Tot slot: staan zowel de woning als hypotheek op beide namen? In dat geval zou ik ook niet vergeten om langs een notaris te gaan en te bespreken of en hoe deze schenking wordt vastgelegd. Als je niks vastlegt en gaat aflossen op de hypotheek, dan profiteert jouw vriend hier bij een eventuele relatiebreuk van mee. Het is even de vraag of dat gewenst is. Het is ook de vraag of jullie de betaling van de hypotheeklasten anders willen verdelen als jij een groot bedrag eigen geld gaat inbrengen. Ik zou hoe dan ook even contact opnemen met de hypotheekadviseur / hypotheekverstrekker, want zo te lezen weet je er zelf momenteel onvoldoende vanaf om hier een beslissing over te nemen. Oh, en een mooi gebaar van je oma trouwens!
Zo werkt het voor de bank helaas niet. Als ze momenteel een hypotheek hebben van 200.000, dan zijn ze daar allebei 100% schuldenaar van. Dat betekent dus dat als de vriend van TS niet meer betaalt, TS voor de volle 100% aansprakelijk gesteld zal worden door de bank. Dit geldt ook als TS nu 100.000 aflost (als dit überhaupt al boetevrij mogelijk is, zie mijn vorige post). Als er dan nog een hypotheek van 100.000 overblijft en er wordt bij de notaris niks vastgelegd, dan zijn TS en haar vriend beiden 100% schuldenaar voor die 100.000 bij de bank. Als ze dan uit elkaar gaan, wil de bank gewoon die 100.000 zien. Of ze dat bij TS kunnen halen of bij haar vriend, maakt de bank niet uit. Ook niet als TS nu dus al 100.000 uit een erfenis heeft kunnen aflossen. Als TS dit wil voorkomen, dan moet ze naar een notaris om daar afspraken te laten vastleggen omtrent de schenking.
Wat ik heb begrepen, is dat als je nu aflossingsvrij hebt (ik geloof afgesloten voor 2012 ofzo) en je wil je hypotheek omzetten, dat je alsnog aflossingsvrij mag nemen maar dan max 50%. Maar zou geen aflossingsvrij doen met de lage rente momenteel. Wij gaan waarschijnlijk van een groot deels aflossingsvrij naar helemaal aflossen. Waarschijnlijk dan nog dezelfde lasten maar hoeven niet meer te sparen om af te lossen
Dit klopt. Wij hebben hem anderhalf jaar terug opnieuw afgesloten en inderdaad 50/50. En dit bewust gedaan.
even goed lezen. mijn punt was zelfde als dat van jou. daarna heeft ts al gereageerd dat ze het idd bij de notaris vast zal leggen
Als ik dit zou krijgen zou ik direct ons aflossingsvrije deel aflossen. Je kan overigens geen aflossingsvrije hypotheek meer sluiten. Wij konden een deel meenemen omdat we er al een hadden lopen. Even een afspraak maken met een goede adviseur.
Dit klopt idd. Wij hebben een (heel) klein deel aflossingsvrij. Zou dat nu niet meer doen, want na 30 jaar alles afgelost hebben, vind ik wel prettig. Bovendien: Een maandlast van 350 euro is toch keurig?
ik heb een gedeeltelijk aflossingsvrij. achteraf zou ik toch liever gewoon ouderwets anuiteiten gewild hebben. als we een nieuw huis kopen gaan we wel voor anuiteiten. gewoon omdat we dan zeker weten dat er ook echt afgelost wordt en je bedrag in de loop der jaren minder wordt
Je kunt nu toch maandelijks (of jaarlijks) het bedrag dat je extra zou betalen als je een annuïteiten hypotheek zou hebben gehad, aflossen op je aflossingsvrije hypotheek? Dan heb je de aflossingsvrije hypotheek straks alsnog afgelost. Het vraagt wat meer discipline natuurlijk om uit jezelf af te lossen, maar het maakt verder geen verschil of je een annuïteiten hypotheek hebt of een aflossingsvrije waarop je maandelijks aflost.