Ik heb een moeilijke vraag: Mijn opa is dement geworden en heeft niets geregeld. Mijn moeder had allang gezegd dat hij iets moest regelen, maar nu is het te laat. De arts heeft gezegd dat hij wilsombekwaam is. Mijn oma is al veel eerder overleden. Volgens de notaris is de enige optie nu om de rechtbank te vragen om iemand van de familie tot bewindvoerder te benoemen. Mijn moeder heeft nog twee zussen, met eentje is er minder contact. Heeft iemand van jullie dit al eens voorgehad? Zijn jullie naar de rechtbank geweest of konden jullie dit nog onderling regelen? Ik denk dat het voor mijn opa heel erg is als hij naar de rechtbank zou moeten. Kunnen ze niet onderling iets regelen?
Volgens mij is het zondag er dan een onafhankelijke arts naar je opantoe komt en die met hem en voor hem kan regelen. Je opa hoeft hier niet zelf voor naar de rechtbank. In mijn werk met dementerende ouderen kom ik deze situaties vaker tegen, jullie zijn hierin echt niet de enige.
Je komt in dit geval niet onder de rechtbank uit. Dat is maar goed ook, het is om je opa te beschermen. Je opa hoeft er zelf gelukkig niet bij te zijn.
Mijn moeder is dement. 2 jaar geleden is mijn broer aangesteld als bewindvoerder, zowel voor haar als persoon als voor haar geldzaken. Ik ben vertrouwenspersoon. Eens per jaar moet mijn broer verslag uitbrengen over mijn moeder (op beide vlakken) en krijg ik een kopie. Al houden we elkaar tijdens het jaar natuurlijk ook wel op de hoogte .
Woont je opa in een verpleeg/verzorgingshuis? Meestal is daar een maatschappelijk werk die jullie kunnen begeleiden bij dit soort zaken.
Je kunt zelf een aamvraag indienen bij de kantonrechter via een formulier. Je hoeft alleen zelf aanwezig te zijn (of de persoon die bewindvoerder wordt).