Ik vind 6 weken wel prima. Langer zou van mij niet hoeven, korter ook niet. Maar ik vind wel dat sommigen hier heel makkelijk denken van ooh daar heb je toch bso of gastouders voor. Maar niet iedereen werkt van 9-5. Mensen werken ook in het weekend of avonden. En het aanbod verschilt ook weer met waar je woont. En als je alleen vakantieopvang wil is dat ook niet altijd makkelijk te regelen. Misschien hebben mensen voor schoolweken vaste oppas geregeld maar gaat die op vakantie of past niet op in de vakantie. Dat kan ook allemaal. Ik ben nu alleenstaande. En ik heb het geluk dat ik geen avonden en weekenden werk waardoor ik geen probleem heb met oppas. Maar ik kan me wel heel goed voorstellen dat er ouders zijn die dat wel hebben. Gastouders gaan ook weleens op vakantie.
Ik zou het wel fijn vinden als in het SO wat minder vakantie was. Voor zorgbehoevende kinderen kun je niet zomaar BSO of andere opvang regelen en wij hebben als werkende ouders geen 11 weken aan vakantiedagen in een jaar. Edit//typfout
Dit snap ik. Ik heb op een cluster 4 school (was wel een gesloten jeugdinrichting, dus ff anders) gewerkt waa4 er 4 weken zomervakantie was en in die 4 weken volop sportactiviteiten ed werden georganiseerd 5 dagen per week. Door pedagogisch werkers. Maar anders vraag ik me toch weleens af hoe ouders dit in gedachten hadden toen ze aan kinderen wilden beginnen? Nooit verwacht dat de kinderen naar school zouden gaan en dan dus 12 weken per jaar vrij zouden zijn? Het allergrootste voordeel van in het onderwijs werken is toch wel die zomervakantie! Die lever ik voor geen goud in!
Maar dat weet je toch van te voren niet? In de meeste gevallen is een bso geen probleem voor kinderen, maar voor sommige kinderen is het geen optie, alleen weet je dat dan te voren niet.
Maar je weet toch altijd vantevoren dat deze situatie gaat komen? Of je kind nu wel of niet geschikt is voor een bso? Dit is toch altijd te plannen? (Of de vaste oppas moet onverwachts ziek worden oid) De vakantieplanning staat in Nederland 5 jaar van tevoren op de site van de Rijksoverheid.
Ik denk dat suus bedoeld dat niet iedereen een vervangende optie heeft. Als je geen familie hebt die kan opvangen en je kinderen kunnen niet naar een bso dan houdt het al ver op. In sommige regio's is voor bso kinderen geen gastouder te vinden bv.
Draaien BSO’s daar niet in de zomer? Waarom zou je een gastouder nodig hebben in de zomer? Hier, in een dorp, zijn er 3 Kdv’s met vakantieopvang. Met extra plekken, maar daar moet je je idd wel voor opgeven en niet een week voor de vakantie mee komen. De special needs kinderen is inderdaad een ander geval, maar het ‘reguliere’ kind hoeft geen probleem te zijn.
Ik herken het puzzelen wel. Hier (in BE) 8 weken schoolvakantie, dus naast ons eigen verlof best nog wel wat weken te overbruggen. Bij onze crèche kan je niet meer in vakantieperiodes terecht wanneer je kind is uitgeschreven en naar school gaat (denk dat dat hier in de meeste crèches zo is). De meeste kindjes gaan hier ook op 2,5 of ten laatste 3 jaar naar school, wat betekent dat je in vakantieperiodes dus nog een heel klein kind thuis hebt. Voor een groter kind kan je bv. al eens een week sportkamp regelen, maar een kind van 3 of 4 jaar stuur je niet zomaar even op kamp... En dan is het dus wel puzzelen. Dan kom je in een systeem van: ik neem een losse vrije dag, partner neemt een losse vrije dag, oma past een keer op, andere oma past een keer op, een dagje bso,... Ander alternatief zou zijn: je kinderen elke dag (buiten de gezinsvakantie om) naar bso sturen, maar dat vind ik gewoon niet erg fijn voor de kinderen. De oudste zou het in theorie kunnen, maar of het ook leuk is/nog echt als vakantie voelt, dat is iets anders (we werken voltijds, dus dan zou hij 5 dagen in een week naar bso moeten). Voor de jongste is dat gewoon geen optie. Een kind van (tegen de zomervakantie) 3 jaar... Het is in onze bso eigenlijk veel te druk voor kinderen van die leeftijd. Dus ik ga dat komende zomer proberen helemaal te vermijden. Puzzelwerk dus. En toch, toch vind ik die 8 weken best prima. Kon daar als kind zelf zo van genieten! Gun dat m’n kindjes ook wel (al is niet elk kind hetzelfde en kan me best voorstellen dat voor sommige kinderen iets korter beter is). 4 weken lijkt me alleen wel weer erg kort... Dan heb je als kind misschien niet meer dat gevoel eind juni van die schijnbaar eindeloze zomer die kan beginnen...
Dat is goed voor relatief jonge kinderen, maar eens de leerstof moeilijker wordt en er meer toetsen en examens bij komen kijken (bv. in het secundair onderwijs), dan is het voor de kinderen zelf toch lastig als ze bv. twee weken weg zijn doorheen het jaar? Hier was het in het middelbaar soms al lastig als je een paar dagen ziek was, want dan moest je zelf maar zien dat je alles inhaalde van tijdens je afwezigheid: notities lenen van medeleerlingen,... (in de lagere school zorgden de juffen natuurlijk nog dat afwezige kinderen bijgebeend geraakten, maar bij het ouder worden werd dat op een bepaald moment de eigen verantwoordelijkheid van de student). Ik zou het dan niet zo chill hebben gevonden om twee weken op reis te gaan en achteraf met de gebakken peren te zitten...
Wel aan gedacht, en ook altijd geweten dat dit niet zo makkelijk zou worden. Maar moeilijk gaat ook en voor mij dus absoluut geen reden om dan meer geen kinderen te krijgen
Mijn kinderen hadden dus ook huiswerk voor in de vakantie. De kleintjes (basisschool)deden elke dag wat werk van Snappet. De pubert deed wat op haar laptop en had een paar boeken mee. Zij doet montessori onderwijs en plande toetsen dus voor of na de vakantie.
Natuurlijk wist ik dat mijn kinderen 9 weken vakantie zouden hebben. En ik wist ook dat dat moeilijk zou zijn. Moest ik daarvoor dan maar geen kinderen krijgen?
Waarom kon hij als brandweerman niet in de/een vakantie weg? Hoorde dat pas ook over een accountant, die gaan ek jaar eind nov/begin dec op vakantie. Ik snap niet dat er geen 1 vakantie is waarbij je weg kan. Het is niet dat die 12 weken in 3 maanden gepropt zijn...
Toen werkten er 3 ploegen bij de brandweer. Buiten de vakantie tijd was het ritme dagdienst- 24 uurs dienst- 24 uur vrij. In de vakantie had je 3 weken vrij, dan bleven er 2 ploegen over en draaide je 24 op - 24 uur af. Je kreeg dus met de hele ploeg vakantie, hierin kon je niet wisselen. Dus de vakantietijd bestond uit 9 weken. 1 ploeg had 3 weken voor de bouwvak, 1 ploeg 3 weken met de bouwvak en 1 ploeg 3 weken na de bouwvak. Had je voor of na de bouwvak dan viel er altijd wel 1 of 2 weken buiten de schoolvakanties.