Verloskunde is een beschermd beroep. Er worden maar heel weinig studenten per jaar aangenomen. Zo kunnen ze de kansen op een baan na afstuderen het grootst houden. Klopt dus niet dat je moeilijk een baan vind na afstuderen.
Ik vind de grote verantwoordelijkheid juist een nadeel. Ik voel als verpleegkundige al een zeer grote verantwoordelijkheid, terwijl ik altijd kan overleggen met mijn collega-verpleegkundigen of met de arts. Laat staan als je zo zelfstandig moet functioneren en knopen doorhakken omtrent een bevalling. Wel lijkt het me een prachtig vak! Plus, als je in een kleine praktijk werkt, heb je relatief veel dienst op onregelmatige tijden, dat moet je wel kunnen combineren met je gezin. Ik heb de mazzel dat ik vaste werkdagen heb, waarop ik wel onregelmatige diensten draai. Dat is het voordeel van een groot team. Mijn werk is een combinatie van enerzijds vluchtige contacten, anderzijds patiënten die je regelmatig ziet gedurende een aantal jaar. Ik vind het een geweldig vak en zou niet anders willen!
Bij ons in de regio wemelt het van de (nieuwe ) verloskundigenpraktijken! In die praktijken werken vaak, naast de vaste verloskundigen, waarneemsters die het maar niet lukt om zich definitief in een maatschap naar binnen te worstelen en een nieuwe praktijk starten is bijna onmogelijk, omdat er al veel te veel zijn. Maar misschien is het in andere delen van Nederland anders hoor. Ik zou zeker de verantwoordelijkheid als verloskundige niet willen dragen. Laat mij maar lekker overleggen en de verantwoordelijkheid aan iemand anders over laten
Amsterdam! De opleiding is zwaar, en met tijden erg frustrerend (herinner ik me ook van mijn vorige opleiding) maar het vak is fantastisch.
Ik heb al een dag meegelopen bij mijn eigen verloskundige. Was een dag van dik 13 uur maar wel echt superleuk! Zij steunt mij ook en wilt graag (door kennis etc dat ik al heb) dat ik de opleiding ga doen. Mag bij haar ook de eindstage gaan lopen
Voor verloskunde is officieel geen voorwaarden nodig. Wel raden ze met klem aan dat je natuur/scheikunde en biologie gedaan hebt maar niet verplicht. Ik ga de opleiding (woon net over de grens in Belgie) in Belgie doen. Ik was een aantal jaren geleden aangenomen op de verloskundeacademie maar door omstandigheden kon ik toen niet beginnen en ironisch is dat ik daar nu werk af en toe Doordat ik net paar maanden 31 ben kan ik geen stufie meer krijgen + moet dan 4 jaar full time studeren. In Belgie kost de opleising mij nog geen 600 euro per jaar, duurt 3 jaar in totaal + waar ik dan ga hoef ik maar 1x per 2 weken op vrijdag naar school voor praktijklessen. Rest is (klassikaal) thuisstudie inclusief examens. Wat voor mij de ruimte geeft om ernaast nog tijd aan gezin en werk te besteden en kan zelf modules periodes dan opschuiven als het tijdelijk niet goed uit komt (duurt opleiding natuurlijk wel wat langer).
Leuk! Leuk! Ik hoor van meerdere dat het pittig is en velen toch afvallen maar als je zo gedreven bent is het wel vol te houden hou zwaar het ook is denk ik. Ik ga de opleiding in belgie doen.
Dankje voor alle reacties dames. Het heeft mij nog meer tot nadenken gezet. Door diverse reacties hier weet ik nu zeker dat ik voor verloskunde ga!
Ik weet niet hoe het in België zit, maar in Nederland is dit veranderd. Even goed uitzoeken dus! Wat de opleiding in België betreft: dat klinkt relaxed zeg! Weet wel dat de Belgische opleiding heel slecht bekend staat in Nederland, veel stageplaatsen willen ook geen studenten uit België!
Het staat niet slecht bekend. De reden waarom ze liever geen Belgen hebben is omdat ze geen stages hebben gelopen in Nederland. De opleiding is exact hetzefde echter ligt het verschil er in dat ze in Belgie meer gericht zijn op klinisch verloskunde en Nederland meer zelfstandig. Echter heb ik al kunnen regelen dat ik de belangrijkste stage in Nederland ga doen. Ik wil liever in Nederland als verloskundige werken. En een andere reden dat ze geen Belgische studenten willen als stagairs is vanwege de betaling. De academies in Nederland hebben overeenkomsten met verloskunde praktijken en voor elke stagair dat ze plaatsen krijgen zij een vergoeding. Met Belgie is dat niet.
In belgie zit een opleiding waarna je zowel verpleegkundige als verloskundige bent. Naar gespecialiseerde verpleegkundigen is momenteel veel vraag. Voor kinderverlpleegkundige is het dan 4 jaar hbo v en dan nog 1,5 jaar specialisatie op een kinderafdeling/kinderziekenhuis
Dat is helaas niet meer. Hebben ze vorig jaar of jaar ervoor afgeschaft. Wel kan ik 3 jaar verloskunde studeren en 1 jaar verpleegkunde dan heb ik 2 hbo diploma’s.
Ik ben zelf verpleegkundige en vind het vooral erg fijn dat je in veel werkvelden aan de slag kan. Ik werk nu onregelmatig op een specialistische afdeling in het ziekenhuis. Maar als de kinderen straks ouder zijn wil ik graag regelmatig gaan werken. Vriendin van mij is verloskundige en dan blijf je dus altijd onregelmatig werken. Daarnaast moet je bedenken of je je in een praktijk wil inkopen of dat je klinisch verloskundige wil worden. Er zijn niet heel veel meer opties. Zij doet nu inval werk bij een praktijk. Verder werk je veel 'alleen' en zelfstandig dat moet je ook liggen. Niet om negatief over het beroep te doen! Maar soms wordt het zo rooskleurig gezien om zwangere en bevallingen te begeleiden. De verantwoording die je heb is echt heel groot.
Het zij 2 hele andere werelden dus als ik jou was zou ik mij daar beter in verdiepen. Doe je nu deels maar het werk is zo niet te vergelijken. Ik ben zelf verpleegkundige
Ik bedoelde niet dat de opleiding slecht is, hoor! Maar onder verloskundigen speelt wel degelijk het idee dat de opleiding niet zo goed is. Ik weet niet hoe het in de rest van Nederland is, ik heb alleen maar stage gelopen in Amsterdam en omgeving, maar ik heb wel al heel veel verloskundigen gesproken die zeiden dat ze niet zitten te wachten op Belgische studenten en dat had echt te maken met het feit dat ze denken dat het niveau lager ligt. Ik heb verder geen idee hoe het geregeld is, er studeren toch steeds mensen af dus ze zullen het wel geregeld krijgen. Ik wilde je gewoon voorbereiden op dat je wellicht niet zo'n enthousiaste reactie krijgt een keer bij een stage.