https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/binnenland/2022/06/nieuwe-regels-zwembaden-bedreigt-zwemscholen-zwemles/ Ik vind dit echt goed. Toen mijn dochter op zwemles ging hadden wij voor een kleine zwemschool gekozen, maar het doel was wel afzwemmen in een groot bad. Want ik vind dat je voor een diploma moet kunnen zwemmen in een zwembad waar je de grond niet raakt. De zwemclub had dat ook beloofd. Tot een ze na 2 jaar eindelijk mocht afzwemmen. De zwemschool had opeens de regels aangepast en gingen verder onder een andere organisatie. Ze is dus uiteindelijk in het kleine bad ook afgezwommen. Ik vond dit zo krom dat ze opeens de regels aanpaste en ik dacht eigenlijk dat er ook maar 1 norm was voor een zwemdiploma. Na haar a wou ze stoppen met zwemmen. Nu gaf ze laatst aan toch weer op zwemles te willen. Ik heb haar gezegd dat ik het goed vond, maar niet meer bij een klein bad. Nu zwemt ze bij het grote zwembad. Dus ik ben heel blij als bij iedere zwemschool een a diploma het zelfde is.
Hier zijn veel aanbieders in de omgeving die allemaal een eigen diploma hebben en dus ook eigen eisen. De verschillen zijn echt groot! Mijn jongste is bezig voor B en zwemt bv echt een heel stuk beter dan een vriendinnetje met ABC van een andere aanbieder - zij zwemt nét met haar gezichtje boven het water uit en heeft bv nooit met kleren hoeven zwemmen. Neefje hetzelfde, die ging na ABC bij een zwemclub voor wedstrijdzwemmen en leerde daar pas de borstcrawl… Een dochter van een vriendin besloot na haar A en B dat ze voor C naar een ander zwembad wou, daar moest ze voorzwemmen; ze haalde niet eens de eisen voor A (en moeder stond daar ook helemaal achter; zwemtechniek was ondermaats, gewoon veeeel te snel doof A en B heen gegaan met zeer lage eisen bij die andere aanbieder). Ik ben helemaal voor strengere nationale richtlijnen voor het ABC en dan kun je als aanbieder daar zelf nog een definitief programma rondom vormen, waardoor je tóch diversiteit hebt, maar ook kwaliteit.
Ik vind een afmeting van een zwembad nou niet heel belangrijk, wel dat de diploma-eisen hetzelfde zijn. Hier ook kleinere aanbieders, maar afzwemmen in het grote bad inderdaad. Er wordt ook aangeraden daar af en toe te oefenen.
Hier zijn de eisen ook heel wisselend. Onze dochter heeft al haar diploma's bij de zwemvereniging gehaald. Waar andere kinderen in sneltreinvaart hun diploma halen, werd daar direct gezegd hou rekening met minimaal 1,5 tot 2 jaar. Pas als het perfect was mochten ze verder naar het volgende groepje. Waar mijn neefjes met drie diploma's nog steeds drijfmiddelen gebruiken, zwemt onze dochter echt perfect. Als je ABC hebt en je kan niet zwemmen zonder drijfmiddelen, dan kun je in mijn ogen gewoon niet zwemmen!
Dit precies. Hoe ze de vaardigheden leren en in welk tempo maakt niet uit en daar mag verschil inzitten, want er zijn verschillende kinderen. Maar een diploma moet wel ergens voor staan.
Ze kunnen ook echt niet zonder drijfmiddel? Dat zou toch niet mogen? Wat heb je dan aan 3 zwemdiploma's. Zwommen ze dan bij alle 3 de diploma's met het afzwemmen nog met een drijfmiddel?
Ik vind het eigenlijk een rare gang van zaken. Mijn kinderen hebben bij een kleine zwemschool gezwommen, in een klein bad. Wel diep, van begin af aan kunnen ze daar niet staan. Maar door de manier van lesgeven en kleine groepjes hebben zij wel 100x beter leren zwemmen dan de kinderen die in het grote zwembad zwommen. Ze zwommen overigens dezelfde afstanden, maar dus meer baantjes. Hiermee pak je niet alleen zwemscholen, maar ook de kinderen die qua begeleiding meer nodig hebben. De mijne zouden, om maar in zwemtermen te blijven, verzopen zijn in zo'n grote groep. Dan hadden ze nooit een diploma gehaald.
Ik ben hier eigenlijk ook niet zo blij mee. We hebben al die kleine baden NODIG, want er zijn nu al wachtlijsten oplopend tot een jaar of langer. Door al die kleine zwemscholen met kleinere baden de nek om te draaien zorg je dat er meer onveiligheid gaat plaats vinden in en rond het water, omdat veel minder kinderen dan hun diploma gaan halen. Nu kun je er wel vanuit gaan dat een kind in groep 5/6 kan zwemmen. Dat is straks dan echt niet meer. En idd, wat met de kinderen die baat hebben bij kleinere groepen? Of zelfs individueel les nodig hebben om het te leren? Die gaan niet meer op les kunnen. Bij ons zwemmen ze eens in de zoveel tijd in een groot bad verderop, en dan pas als ze op een bepaald niveau zitten. Dat vind ik prima, want ze moeten het toch al kleine bad delen met 2 groepen. Maar ik zou het serieus jammer vinden als we op het bijna een jaar durende wachtlijst moeten van de grotere baden hier. Wat dus langer gaat zijn als alle kinderen van de kleinere baden erbij komen. Ik vind het belangrijker dat kinderen de mogelijkheid hebben om te leren zwemmen. Klein of groot bad maakt niet uit, als ze het maar goed kunnen.
Dat werd een keer tijd zeg. Er staat nergens dat je niet mag lessen en oefenen in een klein zwembad. Dus die zwembaden kunnen dat blijven doen en kleine groepjes of individueel zwemmen kan gewoon. Maar afzwemmen moet in een bad van minimum afmetingen en volgens landelijke richtlijnen. Iedereen kan een zwemschool beginnen. En ze delen zelf een diploma uit (wij van WC eend...). Ik vergelijk het met het CBR. Je mag overal lessen bij een rijschool met een auto en methode die bij jou past. Maar je rijbewijs krijg je alleen van het CBR. Onafhankelijk en voor iedereen hetzelfde!
Op zich prima als er meerdere aanbieders/methodes zijn, en sommige kinderen gedijen beter bij een andere methode/kleinere klasjes dan de "standaard". Maar een zwemdiploma moet wel ergens voor staan. Je wordt er soms zelfs nog naar gevraagd voor bepaalde opleidingen/functies Dus wat mij betreft moeten er bepaalde eisen zijn en moeten die ook gehandhaafd worden middels een accreditatiesysteem. En het moet ouders duidelijk zijn of een zwemschool een geaccrediteerde zwemopleiding biedt.
Onze beide kinderen hebben het 'traditionele' zwemABC gehaald van de NRZ. De oudste zwom na C redelijk, alleen de borstcrawl leek echt nèrgens naar. Onze jongste kan nu mu ABC nog niet goed zwemmen, vind ik. Ik geloof niet dat de grootte van het bad per se veel uitmaakt. Als ze inderdaad maar niet bij de bodem kunnen èn er op gelet wordt dat ze niet na elk baantje aan de kant gaan hangen. Ik vind het belangrijker dat er iemand van de NRZ meekijkt als het diplomazwemmen is. Dat schijnt steekproefsgewijs te gebeuren, maar niet vaak genoeg denk ik. Anders had onze jongste echt zijn diploma;s niet moeten hebben kunnen halen.
Maar kleine groepjes, speciale zwemlessen en prive lessen kunnen toch ook in 25 meter baden gegeven worden? Waarom zou dat ineens niet meer kunnen? Net zoals het argument '„Het is hetzelfde alsof alle vormen van basisonderwijs worden afgestompt naar één soort onderwijs' eigenlijk nergens op slaat.... er zijn nu allerlei soorten onderwijs - maar volgens mij is het einddoel en wat ze moeten kunnen voor ze naar de middelbare school kunnen, uiteindelijk gelijk. En dat zal in dit geval ook zo zijn. Of je nou met drijfmiddelen, met swimsafe, zonder drijfmiddelen, eerst met borstcrawl start ipv met schoolslag: Als diezelfde eisen uiteindelijk behaald worden, maakt de weg er naar toe nog steeds niet zoveel uit. Maar je zult het wel moeten kunnen laten zien en er voor kunnen oefenen. Met kleding, in diep (kouder?) water...
maar hebben we (en met we bedoel ik nederland in zijn algemeenheid) dat probleem ook niet enigszins zélf gecreëerd? Ik bedoel: Voorheen waren er zwemlessen smorgens om 7.30 . Voorheen werd er heel veel zwemles gegeven in buitenbaden. Voorheen werd er bijna overal schoolzwemmen gegeven. Dit zal overigens nog wel voorkomen, maar véél minder dan 'vroeger' .Buiten dat veel wegbezuinigd is en we allemaal wat verwender zijn geworden - zul je dat op dit moment ook niet zomaar weer in kunnen voeren, want er is simpelweg geen personeel voor. Maar er zijn denk ik wel alternatieven.
De mijne gaat, als de wachtlijst een beetje doorrolt, ook specifiek naar een zwemschool die kleine groepjes draait. Focus is al een dingetje. Geen idee of ze onder die eis zouden voldoen overigens, we wachten nog steeds. Maar dan maar geen officieel zwemdiploma als ze maar wel verantwoord kan (leren) zwemmen. Kwaliteit staat bij mij hoger dan t stempeltje op t papiertje. Omwille van een of andere regel in een mega bad (lees mega kosten en dus veel meer leerlingen om t rendabel te maken) is met haar gewoon niet verantwoord. Moest ff zoeken maar degene waar wij op wachten is geaccrediteerd voor ABC volgens ENVOZ (STA), dat is een internationale variant geloof ik. Nu nog de verschillen zoeken. Die van ENVOZ gevonden (pfffff!!! Ik haal mn A ook niet daarmee!)
Qua kosten is dat natuurlijk niet te doen. De zwemschoolhoudster waar mijn kinderen gezwommen hebben huurt een bad op het terrein van verstandelijk beperkten. Zij gebruiken het zwembad in de ochtend, de zwemschool s middags. Zulke zwemscholen (die maar met 4 kindjes per groepje werken, en dus maar 8 kinderen per 3 kwartier verwerken) kunnen het niet betalen om een groot zwembad af te huren. En dat kan ook niet eens, in onze gemeente is maar 1 groot zwembad en dat zit vol met hun eigen zwemlessen.
Diepte van t bad is wat anders dan lengte van t bad. 4x heen en weer of 2x heen en weer voor dezelfde afstand op t einde is natuurlijk t zelfde. Rare fratsen weer van die gasten. Dat er eenzelfde pakket met eisen ligt voor ABC van zwembad 1 en zwembad 2 lijkt me logisch. Beetje raar als je bij zwembad 1 een minuutje moet watertrappelen en bij zwembad 2 je dat 5 minuten zou moeten kunnen bijv. Maar dan ben je als Zwem ABC "instituut" toch ook raar bezig als je geen steekproeven doet? Ik heb die van "ons" zwembad nagekeken. Als zij dat kan, zwemt ze met A beter dan mn man en ik opgeteld. Wij hebben oldschool A en AB. (Man met chronische oorontstekingen, mocht van de kno niet verder dan A)
klopt, kinderen moeten met A nu meer dan wij met A en B. Zoals ik in het artikel las doen ze ook moeilijk over de lengte. Terwijl ik dat niet snap, is het bad korter moet je dus meer banen zwemmen. Al vind ik die afstanden zwemmen sowieso heel onbelangrijk. Voor mij gaat een zwemdiploma om veilig zijn, jezelf kunnen redden. Natuurlijk heb je daar uithoudingsvermogen voor nodig, maar dat kan ook anders geleerd worden. Mijn kinderen hebben het ENVOZ survival diploma gehaald (nu nog een officieel erkend diploma) Die banen eisen zitten erbij, dus dat moesten ze ook. Maar ipv allerlei vage sprongen zoals bij het nationaal zwem abc leerden ze daar survival dingen: met een fiets het water in, onder/in en uit een boot leren klimmen, allerlei reddingsdingen met matten e.d. Daar heb je in de praktijk veel meer aan dan een hoeksprong, voetsprong of weet ik wat.
Bij onze zwemschool zwemmen ze ook in een klein bad. Ze kunnen daar niet staan. Proefzwemmen en afzwemmen gebeurd wel in een 25 meter bad. Als je kind bijna gaat afzwemmen wordt ook gevraagd of je nog een x daar wil gaan oefenen. Lessen kan prima in een kleiner bad. Hier ook kleine groepjes max 4 bij watervrij en als ze in het diepe los zwemmen dan max 6. Ideaal vinden wij.