Vermoeden koemelkallergie maar reageert heftig op voeding!

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Hopeful89, 17 sep 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Blij dat dit beter gaat. Spiek anders even in t blog van @Averlhach daar staan diverse punten in van de reflux leefeegels, misschien staat er nog eentje voor je tussen dat t je kleintje nóg een beetje extra kan helpen. Alle kleine beetjes bij elkaar zijn een berg. Voeding nooit te snel wisselen, hou t idd gewoon in je achterhoofd en hou je voeding in elk geval 2 weken stabiel (ook wat jhbpm betreft) werkt dat niet goed, dan 1 wijziging doen en dat weer 2 weken aankijken. Stukje bij beetje kom je er, t is alleen zo sneu voor die ukkies maar darmpjes hebben helaas tijd nodig.
     
  2. Hopeful89

    Hopeful89 Actief lid

    22 jul 2018
    169
    41
    28
    Vrouw
    Ik heb net haar blog gelezen!! Dankje voor de tip! Baal ervan dat de HA of de jeugdarts bij CB mij niet hebben verwezen op stoppen met indikken van voeding omdat ik ranitidine gebruik.. het cb heeft zelfs geadviseerd half schepje meer te geven nadat ik vroeg of je wel jbp mag gebruiken met medicatie! @Averlhach dit heb ik goed gelezen bij je toch ?
     
  3. Hopeful89

    Hopeful89 Actief lid

    22 jul 2018
    169
    41
    28
    Vrouw
    @Averlhach waarom mag je eigenlijk geen medicatie gebruiken ( ranitidine ) in combinatie met Johannes brood? Als ik stop met Johannes brood dan is de voeding toch te dun en komt het er sneller uit?
     
  4. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    #24 Vero0504, 19 sep 2019
    Laatst bewerkt: 19 sep 2019
    Wat ik er van begreep (wij hadden geen medicatie nodig) is dat de medicatie er alleen voor zorgt dat t zuur voor een groot deel geneutraliseerd wordt zodat t de slokdarm niet te veel beschadigd. Het lost de reflux niet op maar neemt de last voor t kind op de slokdarm ervan weg.

    Jhbpm dikt in, als je dan medicatie hebt wat t minder zuur maakt maar de vloeistof dikke brei is dan blijft t nog steeds langer in de slokdarm hangen en kan het resterende zuur nog steeds inwerken. In die zin haalt de medicatie niet veel uit.

    Protocol was geloof ik eerst leefregels, dan indikken, dan medicatie zonder indikken en als dat onvoldoende is dan medicatie met indikken. Maar ik laat me graag corrigeren als dat achterhaald is inmiddels. Ik zie er in elk geval veel die gelijk op medicatie komen zonder leefregels te kennen.

    Edit: wanneer kma, lactose of reflux in t spel komt schiet t cb en menig huisarts tekort qua kennis, ligt echt niet aan jou als mama. Wegen, meten en inenten dat gaat prima maar kma en reflux gaat t wel vaker mis, stappen overgeslagen, eigen protocol niet gevolgd etc.
     
  5. Hopeful89

    Hopeful89 Actief lid

    22 jul 2018
    169
    41
    28
    Vrouw
    Jaa leefregels hebben we gehad, daarna indikken maar vervolgens was zijn slokdarm geïrriteerd waardoor hij flessen weigerde en het uit krijste van de pijn. Toen kregen we medicatie. Toen dronk hij weer, maar bleef hoesten. Toen dacht het cb koemelk allergieën. Toen pepti, toen werd alles erger en wilde hij helemaal niets meer drinken. Toen direct weer terug op oude voeding. Nu dribkt ie weer en lacht ie weer. Maar hij blijft hoesten, maar als hij spuugt doet het geen pijn meer. Huisarts vond dat het cb de medicatie de tijd had moeten geven en niet meteen op pepti had mogen zetten. Slokdarm was geïrriteerd en dat moest de tijd krijgen om tot rust te komen. Maar dat benauwd hoesten blijft ie doen zo sneu. Vooral als hij heeft gespuugd doet hij dat. Volgens HA komt dat omdat hij last heeft van het spugen.
     
  6. Hopeful89

    Hopeful89 Actief lid

    22 jul 2018
    169
    41
    28
    Vrouw
    Maar ben benieuwd.. moet hem dinsdag wegeb en mocht hij niet aangekomen zijn en nog steeds hoesten dan krijg ik doorverwijzing. Dan slikt hij de medicatie 2 weken
     
  7. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.827
    14.156
    113
    Ik had de zweren in mn slokdarm door een dubbele ab kuur, na eten/drinken had ik dat ook (en elke ademteug deed zeer) dus t klinkt best logisch dat dat irritatie nog kan wezen. Hopelijk snel voorbij en alleen maar grijnzen en flesjes wegtanken op de goede manier uiteraard! (Niet tegen pijn continue drinken willen)
     
  8. Haver11

    Haver11 Fanatiek lid

    3 sep 2013
    3.837
    2.180
    113
    Vrouw
    #28 Haver11, 20 sep 2019
    Laatst bewerkt: 20 sep 2019
    Hier een dochter met kma en reflux. ( inmiddels geen reflux meer ) oplossing was neocate en nexium.

    Jbpm kon onze dochter niet tegen, ook werkt het elkaar tegen. Dus het is of medicatie of indikken. ( Ik lees dat veel kinderen met kma en reflux niet tegen jbpm kunnen )

    Hikken, tong uitsteken, spugen, kort willen drinken, gulzig willen drinken, overstrekken, hoesten, rochelen, hees zijn, onrustig slapen overdag , maagzuur wat onhoog komt ( nu met ranitidine geen maagzuur meer) , kwijlen, ruikt zuur, maakt belletjes.


    De klachten die je hier op noemt had mijn dochter ook. Ook obstipatie en overgeven. ( bij veel kinderen diarree )
    Het huidje van onze dochter was ook heel erg ruw. Met neocate en smeren met bepanthen ging dit ook weg.

    De ontlasting die je beschrijft is heel normaal bij pepti, het word groenig en slijmerig en inderdaad hele erge stinkende scheetjes. Maar dat hoort dus wel bij die voeding.

    Bij ons was pepti niet genoeg en zijn we zelf over gegaan op nutramigen aangezien onze kinderarts dacht dat het geen koemelkallergie was kregen we deze niet. ( dus zelf gekocht )
    Na 10 dagen kreeg onze dochter alle klachten weer langzaam terug.
    Toen heb ik bij de kinderarts neocate geist. daarna was ze van alle klachten af.

    Kma en reflux gaan vaak samen.
    Ik zit bij een groep op fb 'koemelkallergie'
    Daar zou je ook nog kunnen kijken, daar heb ik heel erg veel aan gehad.
     
  9. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Het probleem is dat er ergens bij de organisatie boven de cb's een aantal richtlijnen heeft die landelijk opgevolgd horen te worden. Hierdoor zou het, in theorie, niet mogelijk moeten zijn om bij 2 verschillende bureau's verschillende adviezen te krijgen. Echter spreek 1 moeder met kind over het cb en je merkt al dat het niet werkt.
    Ik heb een tijd geleden contact gehad hierover en het blijkt gewoon ook te lastig te zijn. Verschillende medewerkers voegen hun mening toe aan de richtlijn.
    Zo kan je bij een cb horen dat je prima warm kraanwater mag gebruiken, terwijl de officiele richtlijn is dat je koud kraanwater mag opwarmen. (vroeger mocht kraanwater niet, nu alleen nog bij huizen met loden leidingen).

    CB arts is een basis arts. Mogelijk met aanvullende opleidingen, cursussen. Maar dit zijn geen verplichting. Een huisarts heeft al meer opleiding, namelijk de specialisatie naar huisarts. Dus om deze reden adviseer ik altijd om naar je ha te gaan ipv cb bij medische problemen.
    Echter er zijn ook cb artsen die veel meer opleiding hebben of ervaring hebben en vanuit daar beter advies kunnen geven. Dit is alleen heel lastig.

    In de richtlijnen voor kinderartsen staat inderdaad dat je geen voeding mag indikken bij gebruik van medicatie. Dit komt omdat het elkaar eerder tegen werkt dan verbeterd.
    Daarnaast is het zo dat als je medicatie gebruikt het in de basis al niet nodig hoort te zijn om in te dikken.

    Spugen zelf hoeft het probleem niet te zijn. Spugen is op zich niet erg. Het is vervelend omdat het zure maaginhoud is die naar boven komt. Deze maaginhoud maakt het vervelend doordat er maagzuur bij zit.
    Op het moment dat je de juiste medicatie hebt icm de juiste dosering is de maaginhoud minder zuur of minder aanwezig. Daardoor doet het geen pijn meer als de maaginhoud om hoog komt.

    Ik heb 2 kinderen, beide hadden ze reflux. De jongste spuugde ook en ook veel. Maar veranderde van baby die heel veel huilde naar een tevreden (spugende) baby. Vanaf dat moment was het alleen lastig voor mij, omdat ik alles moest wassen ;)
     
  10. Averlhach

    Averlhach VIP lid

    26 mrt 2011
    8.809
    1.014
    113
    Vrouw
    Drenthe
    Dunne voeding komt er inderdaad sneller uit. Maar voeding eruit gooien doet geen pijn. Voeding met maagzuur wel. En de medicatie zorgt of voor minder aanmaak van het maagzuur of voor minder zure maagzuur.

    Mijn jongste was ook een spuger. Hij heeft tot een maand of 4 op flesjes van 120/4 gezeten. Meer geven had weinig nut omdat hij dan meer ging spugen. En dit bleef er redelijk goed in. Dit door leefregels, leefregels en leefregels. Kleine flesjes, 30 minuten rechtop houden (sommige kindjes hebben zelfs nog langer nodig), etc etc.
    Het cb vindt doorgaans dat iedereen met een baby van wat is het? max 3 maand toch wel op 5x 180/6 MOET zitten. En daar geven ze vanaf het begin advies naar.
    Maar de natuurlijke maaginhoud is bij 3 maanden echt nog geen 200cc ....
     
  11. 1981Mama

    1981Mama VIP lid

    8 apr 2015
    5.989
    1.439
    113
    Ik heb niet alles gelezen en de uitslag uit de OP kan ik ook niet verklaren.

    Maar pepti is echt heel vies, zeker omdat de baby gewone fv gewend was (proef het maar eens).
    Zou het kunnen dat de baby huilt van honger?

    Een ander punt van pepti is dat het veel dunner is dan normale fv, en het dus door de reflux veel makkelijker weer omhoog kan komen wat dan weer irritatie van de reflux veroorzaakt.

    Dik je de pepti in?
    Welke medicatie krijgt je baby voor de reflux en wat is daarbij het gewicht van de baby?

    Hier hielp alleen pepti met jbpm, en 10mg nexium (iets minder dan 2mg per kilo). Ik begrijp dat dit volgens de richtlijnen elkaar tegen spreekt maar je moet doen wat helpt ;)
     

Deel Deze Pagina