Hoi, Ik wil graag boven de posten en deuren gaan schilderen. Er zit oude verf op die denk ik wel 15 jaar oud is van vorige bewoners. Ik vermoed dus dat dit op terpentine basis is gezien de leeftijd. 1 kan ik het testen of het idd terpentine basis is? 2 ik vond speciale grondverf om als tussenlaag te gebruiken. Vervolgens zegt de beschrijving dat je daarna een watergedragen lak kan gebruiken. 3 kan ik voor binnen ook niet weer gewoon terpentine verf gebruiken zodat ik maar 1x alles hoef te schilderen
Of het nou tepetine basis of waterbasis is, na het schuren heb je wel vaak grondverf nodig voordat je het weer gaat aflakken. Je kan wel weer verf gebruiken op terpetinebasis (hebben wij ook gedaan), maar dan moet je wel goed luchten. Ik weet niet hoe je kan testen of oude verf op terpetinebasis is.
Volgens mij mag dat officieel niet eens meer..het is bijna allemaal watergedragen verf. Schuren en daarna een laagje grondverf als primer moet sowieso.
Waarom zou je geen terpentinebasis kunnen gebruiken binnenshuis? Ik zou dat gewoon doen. Wij doen dat ook altijd. Wij hebben enkel grondverf gebruikt op de deuren / kozijnen die de vorige bewoners blauw, zwart, rood etc hadden geverfd. Ze hielden helaas van kleur. Alles wat al wit was, direct afgelakt zonder eerst een laag grondverf. Zeven jaar later nog steeds tevreden met uitzondering van de goedkope lakken. Ik zie namelijk wel een duidelijk kwaliteitsverschil in lak. De goedkopere lak (action hier) is nu zeven jaar later veel lelijker dan de wat duurdere lakken.
Waarom zou dat niet mogen? Ik heb dit weekend bij de praxis nog twee bussen lak op terpentinebasis voor binnenshuis gekocht. Er stonden schappen vol mee. Gewoon goed luchten en niet te ingewikkeld doen. Professionele schilders die er dagelijks in zitten, is overigens een ander verhaal.
Ik zou juist verf op wateebasis gebruiken. Die terpetine verf is niet zo gezond en het stinkt enorm. Wij hebben vorig jaar het huis gedaan, maar het scheelt qua stank enorm met watergedragen verf.
Hmm, ik haalde altijd bij een prof verffabriek, mogelijk dat ik dit daardoor denk. Buiten dat, verf op terpentine basis vergeelt eerder.. Dus als je voor wit kiest zou ik echt voor watergedragen gaan, enige nadeel is dat het iets langer nodig heeft om volledig uit te harden. edit: even een linkje gezocht, mogelijk staan er meer tips op! https://www.onlineverf.nl/hoe-schilder-ik/water-gedragen-verf-terpentine-gedragen-verf-zetten/
Omdat terpetine basis niet gezond is mogen professionele schilders het binnenshuis niet meer gebruiken. Het is wel mooier. Je kan tijdens het schilderen ook hoofdpijn krijgen bijv. maar dat vervliegt wel weer hoor.
Ik gebruik altijd op terpentinebasis. Vind het mooier en fijner schilderen. Goed luchten uiteraard, maar die ene keer in 5 jaar dat ik schilder zal wel loslopen. Vind het overigens juist lekker ruiken.
Klopt, volgens mij mogen professionele schilders het niet meer gebruiken of iets dergelijks. Daar was in ieder geval iets mee?!? Ik ga dit weekend lakken en uit gemak kies ik terpentine, omdat ik niet weet wat er nu op zit en ik te lui ben voor een extra laagje . Ook lakt het fijner. Ik heb zelf ook geen last van de lucht (ik vind het stiekem lekker ruiken ).
@suus1983 eindelijk iemand gevonden die het ook lekker vindt ruiken! Ik dacht dat ik als enige een beetje vreemd was .
Ik vind lak op water basis vervelend verven. Het droogt ook sneller op. Tegen vergelen gebruik ik alleen wit voor de raamkozijnen. Binnen gebruik ik grijstinten. De slaapkamers worden om en om geverfd. Daar word dan een paar dagen niet geslapen. Als je een ongebruikte ruimte heb kan je daar de deuren om de beurt hangen om te verven en te drogen (als de afstand tussen de hangers iig hetzelfde is).
Heb het even voor je aan me schoon pa gevraagd. Waterbasis kan over terpetine basis verf maar niet andersom. Als het schilderwerk in goede staat is dus niet te veel deuken en krassen en je gaat niet van heel donder naar heel licht kan alleen goed ontvetten, thinner werkt het best maar wel een mondkapje op en handschoenen aan is brandbaar gemeen bijtend spul en licht schuren voldoende zijn om zonder eerst te grondverven jouw kleur te gebruiken. Verf op terpetine basis is wel een stuk harder wat duurzamer is, het vloeiend vermogen is van beide even goed als je een kwaliteitsverf kiest. Mijn schoon pa wil alles schilderen voor ons maar wel met flexa of histor, goedekope verf vloeit minder en dat vind hij lastig schilderen. En de geur en dampen, ramen open, deur open en het lucht wel door.
Nee je bent zeker niet de enige! Ik vind het ook lekker ruiken Ik zou zelf ook altijd kiezen voor verf op terpentinebasis omdat het sterker is, makkelijker verft en wat meer vergevingsgezind is. Het vloeit mooi strak uit waar je bij acrylverf vaak de halen van de kwast en de roller blijft zien.
Ik gebruik voor lakwerk het liefst op terpentine basis, dat vloeit tenminste nog beetje uit. Mijn ervaring met waterbasis verf is dat het helemaal niet vloeit en (erg snel) opdroogt zoals je het erop smeert. Daardoor heb je dus meerdere lagen nodig om het beetje mooi te krijgen. Op radiator ging gelukkig terpentine basis prima over de waterbasis heen hoor toen werd t tenminste wat haha Ik zou licht schuren, als het niet t donker is, goed ontvetten (verfreiniger bijv) en dan gelijk met terpentine lak eroverheen Ja je ruikt het ff wat erger, gewoon lekker luchten en dan komt het helemaal goed
Ik heb een waterbasis verf over terpentine gedaan, maar het resultaat is echt verschrikkelijk en heb er elke dag nog spijt van. Ondanks goed schuren en een goede grondverf, en 3 lagen, laat de verf gewoon los. Zodra je er tegen aan stoot, stoot je de verf er gewoon af. Dus mijn voorkeur gaat echt uit naar terpentine basis. Ik vind het een mooier resultaat geven wat veel langer mooi blijft. En het dekt veel beter. Welke kleur wil je het gaan verven en welke kleur is het nu?
Even schuren. Als de verf nog redelijk zit dan is even grof opschuren voldoende (wel ontvetten en nadien goed afwassen uiteraard). Als je tot op het hout zit moet je voorbereiden met grondverf, of als je zwarte kozijnen wit wil verven. Als het gewoon verf op verf is is grondverf niet nodig joh. Hier ook watergedragen verf op oude verflaag gedaan waarvan ik geen idee heb wat het was. Zit prima! Volgens mij kan watergedragen verf overal overheen, mits je de toplaag goed opschuurt van de oude verf. Doe je dat niet voldoende valt de watergedragen verf er af door inmenging.