Onlangs is de dame van kraamzorg bij mij langsgeweest. We hebben van alles besproken. Tot slot had ze een formulier waarop ze eigenlijk zonder overleg met mij 49 uur op schreef. Deze moest ik ondertekenen.Heb ik ook gedaan omdat ik eigenlijk dacht dat dit gebruikelijk of standaard is. Nu achteraf denk ik: Ze heeft me niet eens gevraagd hoeveel uur zorg ik zou willen. Ik zie het namelijk niet zitten om de hele week van 8.00-tot 16.00 uur een kraamvrouw over de vloer te hebben. Helemaal niet als ze niet veel te doen heeft.Ze hoeft voor mij geen huishoudelijke dingen te doen en hoeft ook niet te koken. Echt puur voor de verzoring. Ik vraag me ook af hoe ze dan haar hele dag vult. Over de tijd viel trouwens ook niets te bespreken. Dit was standaard werd me verteld. En als ik minder uren zou willen dan 49 dan zouden de extra uren toch in rekening worden gebracht..........vond ik een beetje raar. Het is voor mij de eerste keer dus ik weet helemaal niet hoeveel uur ik nodig heb. Kan iemand me aangeven of dit zo is en of ik achteraf nog iets kan aanpassen. Bijvoorbeeld als de kraamzorg niets meer heeft te doen? Hoe vult zo iemand zijn dag? Is 49 uur gebruikelijk en wordt er altijd zonder overleg uitgegaan van dit aantal uren? Ik hoor het graag.
De hoeveelheid uren kraamzorg die je krijgt ligt een beetje aan wat voor verzekering je hebt. Ik heb een basisverzekering plus en ik krijg 47 uur kraamzorg. Dus als je recht op de 49 uur, dan zou ik daar zeker gebruik van maken.
Maar vinden jullie het niet vervelend dat er de hele dag tot 16.00 iemand over de vloer is. Ik begrijp dat ze je helpt met het in bad doen van de kleine, helpen met bv geven en jou controleren, kijken of alles goed geneest etc.. maar wat doet ze dan de resterende uren? Hebben jullie daar ervaring mee?
Borstvoeding lukt niet zo maar even he Hier is altijd wel wat te doen, vooral kraambezoek op afstand op afstand houden
Het ligt niet aan je verzekering hoor! Kraamzorg zit gewoon in het basispakket en aan de hand van jouw persoonlijke situatie wordt er een indicatie gesteld voor hoeveel uren je (waarschijnlijk) zal krijgen. In de meeste gevallen is dat 49 uur (als je BV geeft) en 44 uur als je FV geeft. Het heeft geen zin om vooraf te zeggen dat je BV wil geven en vervolgens toch FV te geven (wat ik weleens hoor), want na de geboorte wordt er nogmaals een indicatie gesteld voor de hoeveelheid uren die nodig is. Bij sommige verzekeringen kun je vanuit je aanvullende verzekering extra uren kraamzorg krijgen, maar dat zijn maar een paar verzekeraars, volgens mij VGZ en in ieder geval IZZ (hadden wij, 20 uur kraamzorg extra waar je ook geen eigen bijdrage over hoefde te betalen). Voor TS: Wij hadden de kraamverzorgster de hele kraamperiode van 8.30-17.30/16.30 in huis en ik had echt niet zonder haar gewild! Ons kraamzorgbureau garandeerde de hele kraamperiode één kraamverzorgster, dus op een gegeven moment hoefden we niks meer te zeggen, ze deed gewoon alles uit haarzelf. 's Ochtends kwam ze om half 9, dan spraken we de nacht even door. Vervolgens maakte ze ontbijt en hielp ze bij de BV of ging ze de kolfspullen uitkoken. Wanneer ik uit bed ging, deed zij de slaapkamer (stoffen, bed verschonen) en als ik onder de douche vandaan kwam deed ze m'n controles. Ze hielp natuurlijk bij het wassen en aankleden van onze dochter. Verder stofte ze dagelijks de woonkamer, stofzuigde ze, ze verzorgde de kraamvisite, ze maakte lunch, maakte fruitsalades voor tussendoor, ze deed de was en ze streek ook alles nog weg (ook de was van m'n man!) Omdat de BV niet direct goed op gang kwam hielp ze telkens bij het aanleggen en het kolven (daar gingen echt uren inzitten!). Pfff, wat deed ze nog meer... ik vroeg soms of ze wel eens even pauze nam omdat ze zo druk was! Als m'n man en ik 's middags gingen rusten nam zij de telefoon aan, zorgde voor onze dochter en deed ze het toilet en de badkamer. Toen ik tijdens m'n thuisbevalling toch naar het ziekenhuis moest ivm kruinligging van onze dochter en wegvallende persweeën sjouwde ze de spullen mee naar de auto en zei ze tegen m'n man: 'ik trek de deur wel achter me dicht straks'. En 's avonds kwam hij thuis, was alle was gedaan, bed verschoond etc. En dat allemaal voor een 20-jarige die net klaar was met d'r opleiding. Wel iemand die d'r hele leven al kraamverzorgster wilde worden en er echt met hart en ziel voor ging. Het maakte mij dus niet uit dat er een week lang een vreemde door ons huis liep... ik wil haar een evt. volgende keer weer!
Ze schijnen heel veel goede tips te geven. Jou en papa helpen luiers leren verschonen, kraamvisite bedienen en zorgen dat ze niet te lang blijven zitten, eten maken...zoiets? Het lijkt mij ideaal, maar ligt natuurlijk helemaal aan de persoon die je toegewezen krijgt. Als je t niets vindt, kun je haar altijd eerder 'wegsturen'. Je kunt beter te veel dan te weinig uren krijgen hoor! En 49 is idd gemiddeld.
Naar mijn idee gaat dit gewoon in overleg hoor, het aantal uren zorg dat je wil EN hoe laat je wil dat ze begint...maar dat moet je uiteraard met de kraamverzorgende zelf overleggen. Ik dacht bij mijn eerste ook, ik voel me door zo'n vrouw een gast in mijn eigen huis maar dat is absoluut niet zo. Of je moet er 1 hebben met wie je niet overweg kan, maar dat kan je altijd aangeven bij het bureau en als ze nog iemand hebben sturen ze haar. Ik vond het super fijn en je bent zo ontzettend druk de eerste paar weken dat je het heerlijk zal vinden als ze er is. Je bent zo druk met je kindje en je eigen herstel dat je als ze weg gaat niet weet hoe je zonder d'r moet(dat lukt altijd maar toch). Suc6!
@ dania, ze komt zeer waarschijnlijk niet van 8-1600 hoor! ze komen meestal 8 dagen en 48/ 8 =6. dus gaat ze komt 1400 naar huis. Je kunt het wel zo verdelen dat ze de eerste dagen langer blijft bv, maar daar zit je dus niet op te wachten Ik kan alleen maar zeggen dat ik erg blij was met de kv! Ik zou het gewoon even afwachten, je kunt ze altijd nog naar huis sturen!(nouja, vriendelijk dan he..) Wie weet kun je niet goed vooruit of loopt de bv niet goed...
ik heb 24 uur gekozen 3 uur perdag ik hou niet van vreemden om me heen.en al helemaal niet in me eigen huis. mijn vriend heeft de eerste 3 weken vrij dus die zal er ook al zijn die neemt dan de zorg op zich voor huis huishouden etc. ik heb gewoon recht op 49 plus 20 uur aanvullend maar neem deze niet
hier krijgen alle zwangeren bij deze kraam zorg een bv curses gratis. zodat je al een hoop leerd ik heb er oom een hele hoop aan gehad waardoor ik nu weet hoe ik moet aan leggen etc
Mmm, ik was ook goed voorbereid (ingelezen, cursus etc.) en toch liep de BV in het begin niet vlekkeloos. Dochter wilde helemaal niet drinken, viel telkens in slaap, kwam niet aan, het ging erg moeizaam. Als de kraamverzorgster er niet al die uren bij gezeten had, had ik het denk ik opgegeven... dus ik nam die 20 uur extra met alle liefde aan. Gelukkig ging het na een paar dagen beter, anders had de verloskundige extra dagen kraamzorg aangevraagd.
Die 49 uur is standaard bij borstvoeding. Achteraf kreeg ik een keizersnede en moest Jesse in het ziekenhuis blijven tot de negende dag. Toen kreeg ik toch nog vijf halve dagen, waar ik eigenlijk geen recht op had, maar ze gaven het gewoon! En toen bij mij de borstvoeding op de tiende dag al niet lukte, gingen ze niet korten. Vond ik supergoed! Ik heb veel aan haar gehad!
Volgens mij is die 49 uur wel gemiddeld. Ze gaan kijken of je meer of minder dan het gemiddelde nodig hebt. Dat ligt aan je situatie. Als je zwangerschap nu goed verloopt heb je wel genoeg aan die uren. Na de bevalling gaanze nogmaals kijken als er complicaties zijn opgetreden heb je recht op meer uren. Dus het kan nog bijgesteld worden. Ga er maar vanuit dat ze wel ween waar ze het over hebben. Doe ik straks ook. Anders weet ik het ook allemaal niet meer hahaha.
Bedankt voor jullie reacties dames. Zo te horen zal ik de 49 uur waarschijnlijk wel nodig hebben. Ik kijk het gewoon aan en hoop inderdaad dat het een leuk vrouwtje is. Aangezien je toch veel met haar te maken hebt straks.
Ik had bij de vorige de laatste 3-4 dagen iemand voor 2 keer anderhalf uur per dag. (eerste 4 dagen in ziekenhuis ivm keizersnede). Ze kwam in de ochtend anderhalf uur en in de middag ook. Maar iedere keer andere tijdstippen. Ene keer half 9 andere keer half 10 enz. en in de middag ook hetzelfde steeds andere tijden. Ook was ze er niet eens de volledige anderhalf uur. Dit werd genoteerd en heb dus ook alleen de eigen bijdrage van de gewerkte uren hoeven te betalen. Vaak sliep de kleine als ze kwam, dus hem temperaturen deed ik zelf als hij weer wakker was, verder temperatuurde ze mij en keek ze naar mijn litteken. Vond het wel prima zo, ik heb er ook niet zo op een vreemde over de vloer.
@ minke Ik had nog een jongerenverzekering en hier zit geen kraamzorg in het pakket. Hetzelfde geldt volgens mij voor de ouderenverzekering (maar dan heb je vaak geen kraamzorg meer nodig), dus ik heb nog voor 1 januari mijn verzekering moeten omzetten om dus kraamzorg te krijgen.
Ik denk dat ik de Kraamhulp wel goed kan gebruiken.. Hoewel mijn man t werk bijn huis heeft is de zomer voor hem de periode van t meeste werk.. Een kraamhulp lijkt me ideaal als steun en toeverlaat.. Niet eens voor veel huishoudelijkwerk.. Ik kan toch niet van haar verlangen meer te doen dan wat ik zelf normaal doe? Ach.. Ik zie ook wel hoe t dan loopt..
ik kreeg eigenlijk 45 uur maar ik hou er helemaal niet van. we hebben haar maar 24 uur gehad en dat vond ik zat. ik heb gewoon 24 uur moeten betalen. je moet minimaal 24 uur kraamzorg nemen je kan haar ook eerder wegsturen maar 24 uur moet je betalen.
Ik ga uit van de normale basisverzekering die door de regering vastgesteld is. Dat er in een jongerenverzekering geen kraamzorg zit, is logisch. Er moet toch iets zijn wat die verzekering goedkoper maakt en als je een jongerenverzekering afsluit dan aanvaard je daarmee de consequentie dat daar geen kraamzorg bij zit. De voorwaarden voor zo'n jongerenverzekering zijn natuurlijk opgesteld speciaal voor jongeren en de meeste jongeren (studenten etc.) krijgen nu eenmaal geen kind.