Hallo dames Graag jullie mening!! Ik werk in een bedrijf waar ik het goed naar m'n zin heb. Het werk en de collega's zijn erg leuk. Het bedrijf zelf loopt niet lekker. Continu zijn er veranderingen (dreiging tot failliet gaan) hierdoor word er veel verwacht van de werknemers. Denk aan hoge werkdruk, wisselende werktijden, overwerken en steeds weer nieuwe dingen Ik merk dat mijn gezin eronder lijd. Voor mij is het een 'bijbaantje' want mijn man is de kostwinner. Vinden jullie dat ik er iets mee moet doen naar mijn werkgever toe? Dus aangeven wat ik wil en dat de huidige manier van werken niet in m'n gezinsleven past? Een andere baan zoeken eventueel? Mijn werkgever denkt als volgt: je komt maar gewoon, het interesseert me niets hoe je het regelt thuis, als je er maar bent! Kan/mag een werkgever zo weinig rekening houden met privé situatie van zijn werknemer? Ik heb geen idee of mijn werkgever in zijn recht staat door zoveel van ons te vragen als personeel. In contract/cao staat niets beschreven volgens mij Hoor graag reacties!!
Ik zou stoppen met overwerken en gewoon kijken wat je af krijgt in je tijd. Maar weet niet of jij zo bent. Zeker als het niet echt een baan is waar je van afhankelijk bent.
als het niet past in je gezinsleven ben ik daar zelf heel makkelijk in. helemaal als je niet afhankelijk bent van wat je er verdient en als je werkgever het allemaal geen bal uitmaakt hoe je het moet regelen thuis zolang je maar op je werk verschijnt. ik zou er persoonlijk mee stoppen.. als ik geen oppas kan regelen heeft mijn werkgever pech dan kom ik niet. als ik toevallig een afspraak heb staan voor 1 van de kinderen heeft mijn werkgever pech. mijn gezin gaat voor en dat weten ze ook. het is natuurlijk wel makkelijk praten als je de inkomsten makkelijk missen kan maar komt het niet uit of lukt het niet dan kunnen ze van mij echt ploffen maar ik kom niet
Ik vind dat een werkgever niet hoeft aan te passen op jou gezinsleven. Als jou baantje niet past ben jij zelf verantwoordelijk om daar iets aan te doen. In dit geval dus iets anders te gaan zoeken.
Bedankt voor jullie reacties! Hoe zit dat bij jullie werk met bijvoorbeeld vaste werkdagen? Op het kinderdagverblijf zet je meestal de dagen 'vast' Werkgevers willen dat je flexibel bent, dat is overal zo lijkt me. Houden jullie werkgevers rekening met jullie als moeder zijnde, dus niet zo flexibel bent?
Als je het niet kan combineren moet je er gewoon mee stoppen vind ik. Nee mijn werk houd geen rekening met werkende moeders dat is ook niet te doen. Ik mag 1 vaste dag in de week aangeven en voor de rest zal ik gewoon mijn rooster moeten werken (werk in de zorg )
Als je niet afhankelijk bent van het salaris en de druk op je privéleven te groot wordt, zou ik lekker stoppen. Rustig iets anders gaan zoeken en dan stoppen is misschien nog wel een betere optie. Ik heb zelf wel een super flexibele werkgever en ben in principe altijd twee vaste dagen vrij. Moet er dan wel gewerkt worden, dan regel ik dat gewoon. Dit komt gelukkig niet vaak voor.
Ik vind je beschrijving van je werk als 'bijbaantje' wel typisch. Juist in een periode waarin het zakelijk zwaar wordt is de betrokkenheid van de werknemers van onwijs groot belang. Als jij die betrokkenheid niet voelt en niet bereid om extra effort te leveren in zware tijden moet je dat bekend maken en zelf vertrekken. Ik denk persoonlijk dat je werkgever jullie heel hard nodig heeft nu, en dan laat je meestal cao afspraken ed vallen en de schouders er onder zetten om te redden wat er te redden valt. In dit soort situaties zul je weinig mannen horen zeggen dat overwerken niet in hun gezinsleven past, en dat wordt helaas vaak meegewogen bij get aannemen van vrouwelijke werknemers.
Dit dus. En ik vind dat je werkgever geen rekening hoeft te houden met je gezinsleven. Je hebt zelf de keuze en vrijheid om een andere baan te zoeken of ontslag te nemen als het niet meer bij je past. Overigens werk ik bijv 4 dagen en ben ik altijd op woensdag vrij. Maar als ik een training of event heb ruil ik vaak wel even met m'n vrije dag. En overwerken: ja soms periodes wel en soms periodes niet.
Ik kan me voorstellen dat je werkgever extra inzet vraagt in moeilijke tijden maar anderzijds is werken buiten je vaste uren/ dagen niet verplicht en als je t echt niet rond krijgt of het meer structureel word dan zou ik er wel over in gesprek gaan. T is makkelijk gezegd dat een werkgever daar geen boodschap aan hoeft te hebben, anderzijds heb ik bv zelf ook bewust gekozen om 3 dagen te werken en als ik dan ineens een maand lang vijf dagen moet werken heb ik toch een opvangprobleem wat niet meer op te lossen is met inzet van vriende/opas/omas etc omdat ook zij verplichtingen hebben. Daarnaast wil ik mijn kids bv ook niet voor lange tijd vijf dagen wegbrengen, daarom heb ik gekozen voor 24 uur. Dus ik vind wel dat je extra inzet voor t bedrijf waar je werkt moet hebben in slechtere tijden, maar tegelijk moet t ook te realiseren zijn en. Niet alles kan altijd. In deze is het ook een beetje geven en nemen. Als t structureler problemen gaat geven zou ik dus ander werk gaan zoeken. Ik zou echter geen ontslag nemen voor ik iets anders had.
Je hebt toch nu juist beste onderhandelingspositie? Je doet wat je wilt/kunt voor je baas en als niet zint dan ontslaat hij je maar
Ik werk 4 dagen in de week, ik ben elke woensdag vrij. Als ik op die dag een keer een cursus o.i.d. heb, dan regel ik dat, maar dat komt niet vaak voor. Er zijn periodes op mijn werk dat het heel druk is en ik hele lange dagen maak vanwege extra reistijd. Dan komt er thuis wat meer neer op mijn vriend. Daar tegenover staan rustige periodes, waarin ik grotendeels zelf mijn uren bepaal. In de drukke periodes wordt er dus meer flexibiliteit van mij verwacht, maar in ruil daarvoor krijg ik heel veel flexibiliteit terug in de rustige periodes. Dat is voor ons gezin heel goed te doen. Ik kan me voorstellen dat je dit wel aangeeft bij je werkgever. Je kunt aangeven dat je begrip hebt voor de situatie en dat je bereid bent om je flexibel op te stellen, maar dat je wel graag wilt weten wat jij kunt verwachten in de (nabije) toekomst. Je kunt niet extra uren blijven werken, zonder enig besef voor hoe lang dit nodig is.
ik kan op elke maandag zelf aangeven welke dagen ik werk. meestal zijn het wel dezelfde dagen. maar het is hier wel wat flexibeler dan de meeste baantjes wat betreft wanneer ik werken wil/kan. dus daar heb ik wel geluk mee eigenlijk. maar mijn gezin gaat voor dus als het even niet samen gaat hebben hun pech ik niet.
de afweging hierin is persoonlijk. Is het altijd een goede werkgever geweest, dan werk ik wel over op dagen dat ik sowieso werk, evt flexibel in werkdagen. Was het altijd een rotwerkgever, dan ga ik niet mijn gezin opofferen, zeker als het toch maar een 'bijbaan' is.