Je moet reanimeren of je dat nou goed vind voor mevrouw of niet. Je bent zonder een verklaring dit niet te doen altijd verplicht te handelen.
Je hebt de plicht om te reanimeren, tenzij anders aangegeven. Hoe zeer dit ook tegen je gevoel ingaat..
Tsja lastig, maar zo lang niet zwart op wit staat dat de cliënt niet gereanimeerd wil worden zul je moeten reanimeren, ongeacht je gevoel daarover en de kans van slagen. Die in mijn ogen minimaal is, maar goed.
Ik werk zelf in een verpleeghuis en bij ons wordt standaard niet gereanimeerd. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit een moeilijke situatie is. Maar zoals meerdere mensen hier aangeven zolang er geen verklaring voor het niet reanimeren is ben je gewoon VERPLICHT om te reanimeren. Volgens mij zou je zelfs strafbaar kunnen zijn als je het niet doet en het wel kunt!! In jullie ogen is die vrouw misschien "niks meer waard" (even heel bot gezegd) maar je geeft zelf al aan dat de vrouw nog heel erg geniet van het leven, hoe kunnen jullie dit haar dan afnemen, ook al zou ze al 90 zijn!? Genoeg mensen van ouder die ook nog heel kwiek zijn.... Persoonlijk vind ik het zelfs heel onprofessioneel dat jullie het zelfs via haar dochter spelen om een wilsverklaring te krijgen, als Mw. Zelf al aangeeft dat ze gereanimeerd wil worden. Ik hoop dat jullie er met zijn allen goed uitkomen.
Gek eigenlijk dat verschillende instanties/woonvormen zo'n verschillend beleid hebben. Hier moet dus wel gereanimeerd worden tenzij anders aangegeven. Dit geld ook voor ambulance personeel en in het zkh. Als iemand gereanimeerd wil worden, ondanks de toestand, gewoon reanimeren. Het is niet anders toch? Hier komt dat ook soms voor dat iemand kiest voor reanimatie terwijl ze van te voren weten wat de risico's zijn bij overleven.
Mw heeft dit bij haar dochter aangegeven. Wij mogen zulke dingen niet invullen. Dat moet door de arts of familie. Mw geeft aan nu niet te willen beslissen maar op het moment zelf. Ze geeft geen reden aan. Ze is niet meer helder van geest, ook niet dement. Ze krijgt veel fentanyl, mss speelt dat ook mee. Familie vindt het wel best en hoopt dat wij met ons gezonde verstand denken. Ik heb gezegd dat wij verplicht zijn om actie te ondernemen. Familie heeft zoiets van gebruik jullie verstand maar, begrijpen niet dat wij verplicht zijn geloof ik. Wij spelen dit via familie, omdat mw zelf niet helemaal bij de tijd is en het niet volgt. Daarbij is ze stokdoof en ziet ze bijna niets. Ik hoop heel hard gezegt dat er niets met haar gebeurd als ik er nog ben, maar na de tijd. Wordt ik iig niet aangekeken door collega's over 'wat ik nu wel niet gedaan heb.' Iedereen is zo stellig op NR terwijl mw die verklaring helemaal niet heeft. Zucht..
Sorry is dit werkelijkwaar een discussiepunt?? Ze weigert een wilsverklaring in te vullen en dan zijn er mensen die tegen haar wil.in niet gaan reanimeren en jij twijfelt daar ook.over? Sorry maar ik vind dat gewoon een strafbaar feit als je willens en wetens iemand dood laat gaan die dat niet wil. Hoe zij eruit komt heb jij of je collega's toch geen ruk mee te maken!! Ik ben echt perplex hoe het blijkbaar geregeld is in Nederland!! Thuiszorgmedewerkers mogen niet reanimeren?? De persoon die bij mijn opa of oma.besluit niet te gaan reanimeren, geen arts is en dit tegen de wil van mijn opa of oma in niet doet, die mag hopen als.ik ermee klaar ben niet zelf gereanimeerd hoeft te worden! Edit: Lees dat jij het dus niet met je collega's eens bent. Mijn bovenstaande reactie geldt dus voor de mensen die wel zo'n kortzichtige instelling hebben!
Zolang mevrouw nog wel wilsbekwaam is, kan je eigenlijk niets via de familie spelen, die kunnen wat op haar inpraten maar niets voor haar beslissen. Je zult dus gewoon moeten reanimeren, weet niet waar onder het valt qua regels/wet, maar je bent het verplicht. En ja, met de reanimatie zul je ongetwijfeld botten breken, maar dat gebeurd (bijna) altijd tijdens het reanimere, mij laatste reanimatie was bij een 'tientonner' en ook daar een paar gebroken ribben hoor!
De oma van mijn man lag in januari in het ziekenhuis. Alle hoop werd opgegeven, het kon elk moment klaar zijn. Behandeling werd gestopt, enkel pijnstillers. Ze kwam in een verpleeghuis op een afdeling waar terminale patiënten kwamen om te sterven. Haar huisje werd opgezegd en we waren aan het wachten op t telefoontje dat we gelijk moesten komen. Onderhand moeten we nieuwe meubels kopen omdat oma naar een.gewone kamer gaat. Ze is toch er bovenop gekomen. Ze heeft Julia haar eerste verjaardag meegemaakt en.het lijkt er zelfs op dat ze ons tweede kindje gaat meemaken! Zou wat zijn dat er mensen tegen haar wil in niet hadden gereanimeerd als er wat was gebeurd terwijl ze blijkbaar sterk genoeg is om er toch weer bovenop te komen. Oma worst in oktober 89jaar!!
Ik zou ook al is het af en toe tegen het gevoel in reanimeren. Het is een stukje professionaliteit die je biedt. Zeker als je aan het werk bent. Kun je beschuldigd worden van nalatigheid. Ik heb het andersom meegemaakt. Een man in de 40 ernstig ziek en die had net wel getekend in het ziekenhuis. Doorgebeld aan de zorg dat hij het voor in de map gedaan heeft. Hij was net thuis ik was hem aan het verzorgen en hij had net verteld en laten zien dat hij niet meer gereanimeerd wilde worden, hij was het zat. Zijn zoon kwam binnen en hij klapte weer in elkaar. Zijn zoon help hem dat doen jullie allemaal en toen moest ik hem vertellen dat hij net een niet reanimeren verklaring had getekend en dat ik het niet mocht doen. Nou ik had het gevoel dat de wereld verging. Die zoon helemaal in tranen, omdat hij nog niet op de hoogte was dat zijn vader dat gedaan had. Natuurlijk wel ambulance gebeld enz, maar die konden hem ook niet helpen en hij is die dag gestorven. Geloof me, reanimeer maar, als ze niet getekend hebben, want dat wil je echt niet meemaken. Heb er ook nog lang met die zoon over gehad en met collega's. Dat zat mij zoooo dwars. Kon niet geloven dat ik niet ingegrepen had, want dat is toch je eerste reactie.
Je moet handelen zoals het bij jullie geregeld is ookal ben je het er niet mee eens. Bij ons is welleens vaker dat ik het niet eens ben met manier van omgaan en behandelen van een client. Toch hoor je samen met je collega's te handelen volgens protocol en samen 1 lijn te trekken en hetzelfde te handelen en dezelfde zorg te bieden. Je hebt gedaan wat je kon. Je hebt je ongenoegen besproken in vergadering en dan is het nu aan de pb er om evt nogmaals met de client te bespreken of contact te leggen met familie.
En als dat inhoudt dat je niet mag reanimeren maar de cliënt wil wél gereanimeerd worden. Dan ga je tegen zijn/haar wil in en laat je iemand willens en wetens doodgaan? Nee, sorry bij zo'n instelling weiger ik te werken.
Als het formulier er niet ligt en getekend is heb je te handelen zoals het bij de zorginstelling geregeld is. Bij ons is het andersom. Je moet reanimeren tenzij er een oranje kaart voorin het zorgdossier zit met daarop Niet Reanimeren. Als je dus wel handelt terwijl dat dus niet mag kan het grote problemen opleveren net als andersom. Ik denk als je hiermee niet kan omgaan of tegen je principes gaat er gekeken moet worden of je dan wel nog bij die client zou moeten komen.
Ik begrijp ook niet dat mijn collega's er zo over denken. Waarschijnlijk is het beter om haar te laten gaan, maar idd. Zij mogen hier niet over beslissen. Het maakt me best kwaad, maar ik heb echt geen zak in te brengen wat dat betreft. Mijn mening wordt compleet van de baan geveegd. En inderdaad Manuk. Als ze mijn opa of oma laten gaan, omdat zij dat beter achten, mogen ze zorgen dat ik ze nooit meer tegenkom. Voor ik ga, ga ik langs de manager. Laat haar dit maar als agendapunt voor de september vergadering opschrijven!
Wij moeten reanimeren of mensen die bevoegd zijn te reanimeren laten komen, als de client geen Niet reanimeren verklaring heeft. Zijn we verplicht. Daarom hekel ik ook de collega's die zeggen ik doe het niet, want dat lijkt me beter en kan ik niet tegen mezelf verantwoorden als ik het wel doe.
En als het jou opa of oma, vader of moeder is? Ze willen gereanimeerd worden maar de verpleging zegt, sorry maar in het protocol stond dat we dat niet mochten dus we hebben.hem/haar maar dood laten gaan dan leg jij je er bij neer? Want ja, de medewerkers mogen immers niet afwijken van de regels die gelden in de zorginstelling, of je dan voor God aan het spelen en beslissingen neemt over leven en dood doet er niet toe, zo staat t in het protocol. Ik meen serieus dat als dat tegen mij gezegd werd over een dierbare van mij die mag hopen dat in het protocol staat dat medewerkers wél gereanimeerd mogen worden. Sinds wanneer gaan regeltjes boven het leven van iemand? Dat zulke praktijken niet aangepakt worden!
Ik snap je frustratie, maar dit is een situatie waar jezelf weinig aan kan veranderen. ten eerste mag je alleen reanimeren als je hier een certificaat of bhv cursus hebt gedaan die je elk jaar bij houdt, niet alleen omdat je in de zorg werkt. Ten tweede schrijf je dat ze zelf niet helemaal helder van geest is, is de familie al gevraagd om de wilsverklaring voor haar in te vullen. ten derde heb jij inderdaad niet te beslissen wel of niet reanimeren, als er geen wilsverklaring is getekend zul je moeten reanimeren hoe onlogisch of onmenselijk de situatie in jou ogen lijkt. Ben zelf bhv-er, maar werk op een pg afdeling waar standaard niemand gereanimeerd mag worden tenzij er anders staat aangegeven in het dossier, maar dit is alleen bij hoge uitzondering bij ons.
Die familie is ook het spoor bijster zeg. Ja als jullie maar met je gezonde verstand werken dan... Makkelijk lullen maar zolang er niets op papier staat heb je een verplichting dus al is ze nog zo slecht je moet handelen. Snap overgens niet dat dit niet duidelijk om de tafel word aangeven door de verantwoordelijke hier voor. Denk eerder dat het de familie maar erg weinig uit maakt wat er gebeurd.