Zouden jullie ipv een normaal dekbed gaan voor: een verzwaringsdeken (en hoe zwaar?) een tunneldekbed of bestaan er nog andere opties? Is voor mn dochter: 5,5 jaar 23kg heeft ook doorslaapissues (2,5 jaar inmiddels) Reden: schopt nu dr dekens van zich af in dr slaap en roept ons omdat ie niet lekker ligt. We leggen m goed, instoppen helpt niet, en ze slaapt weer verder. En HOPELIJK helpt een andere deken met doorslapen? Qua doorslaap issues, dat begon met een ziekenhuisopname ivm benauwdheid. Sindsdien kreeg ze voor 8 mnd flixotide om dr longen rustig te houden. Sinds dr opname is ze gaan spoken in de nacht, daarvoor nooit een issue geweest. Dat was elke nacht op interval van 01:30 tot 05:30, na een maand of 10 (medicijnen waren er toen 2 mnd uit) hadden we voor het eerst 5 goede nachten in 1 maand (onder de 3 verstoringen in 1 nacht). Kinderpsycholoog heeft zich er al eens over gebogen, maar trauma van de opname is uitgesloten. Het is inmiddels wel minder intensief per nacht, maar haar in dr eigen bed laten slapen is een geval hele lange adem. Meer dan eens staat ze om 0130/0230 naast me dat ze echt niet alleen kan slapen. Geluidjes van CV/buiten zijn al uitgesloten. Naast ons slapen is een ramp, zij slaapt (na de nodige correcties dat ze echt moet kappen) maar de rest niet. Is t niet vanwege t gewiebel, gedraai, gesteun en gezucht dan smelt je zowat weg. Tips of inzichten zijn welkom!
Nou nr 2 ligt prima op koers, na een rotte opstart met reflux en krampen, ligt nu bijv. nog steeds te snurken (krijgt wel een fles om 00:00 want die meldt zich dan met een plekkie in zn buik maar slaapt zo weer). Dochter heeft er ook goede nachten tussen tegenwoordig. (Na een zoveelste A4tje met vakjes en sticker) Is dan wel om 06:00 / 06:30 up and running maar dat is te overzien. Als die twee in wisseldienst gaan werken, of zij alleen op interval basis dat is hels. Meer dan eens lig ik ook om 1900 al in mn mandje.
Met een tunneldeken heb ik geen ervaring, met verzwaringsdekens wel. Aangeraden wordt 10% van je lichaamsgewicht, maar ik zou daar zeker iets boven gaan zitten, omdat kinderen toch alleen maar groeien. Het fijnst is natuurlijk als je hem ergens/van iemand uit kunt proberen, omdat niet iedereen het fijn vindt en ze toch aardig prijzig zijn in aanschaf. Hier hebben zowel mijn dochters als ik een verzwaringsdeken. Mijn oudste heeft alsnog niet de rust om er onder te gaan liggen en tja, dan werkt hij natuurlijk niet. De jongste en ik vinden hem heerlijk. Bij mij maakt het met name verschil bij doorslapen, inslapen was bij mij voorheen ook geen probleem. Bij de jongste weet ik niet of het echt verschil maakt, ze vindt het gewoon fijn.
Hier alleen ervaring met een slaaptunnel, daar sliep mijn oudste zoon de eerste 3 dagen heerlijk onder en daarna begonnen de nachtelijke avonturen weer. Inmiddels slaapt ie met melatonine redelijk door (in overleg met psychiater). Je kan eens googlen op verzwaringsdeken huren. Dan kan je eerst proberen of het iets is en daarna alsnog kopen, of terug sturen.
Hoe gaat het inmiddels met haar longen? Is het volledig hersteld? Zo niet dan zou ik misschien eerst met een arts praten.
Dat is helemaal goed, heeft al meerdere verkoudheden gehad en die sloegen niet door. Covid was ook geen enkel issue (was wel aangegeven door de longarts dat t geen probleem zou wezen, mja eerst zien dan geloven). Ze kuchelt wel makkelijk maar geen benauwdheidsepisodes, al blijven we er wel alert op. Maar ze doet niet onder voor dr klasgenootjes in elk geval.
Hier hebben we melatonine (en de hele riedel er omheen want met alleen t tabletje ben je er nog niet) al gehad in overleg met dr huisarts maar dat maakte geen verschil. De time released versie was nog te zwaar voor dr. Het is ook niet dat ze het niet kan, maar zodra er ook maar iets is in dr lichte slaapfase gaat dat koppie weer overuren draaien en is t hek van de dam. Ik heb dr intussen een oefening gegeven waar ze ff mee bezig is. Ze kan heel goed denken aan de sterren in de lucht (menig nacht wakker geweest dus dat plaatje is eenvoudig) en dan proberen alle sterren te tellen en dat zo stil mogelijk. Kneiter moeilijk voor een 5 jarige maar ze doet dr best, al horen we geregeld hardop 21...22...23. Wij blij dat ze mesjokke is van sterren. Zal eens kijken naar zo'n ding huren. T liefst slaapt ze nog onder een hele lading dekens dus de druk zal ze denk ik wel fijn vinden alleen de hitte van die stapel niet.
Hier ook gedoe met slapen, beide kids. De oudste, half jaartje jonger dan die van jou, is van het slaapwandelen, knarsentanden, dromen… Het hele pakket zeg maar. Is een wakkere overdag, al van baby af aan, slapen is voor sukkels. Ziet alles, hoort alles maar kan er nog niet altijd iets mee. Resultaat is nachtelijke onrust, hoeveel rust en structuur we overdag ook in proberen te bouwen. Koppie staat altijd aan, ook als ze slaapt. Verzwaarde deken (dwz extra zware deken gehaakt door een betrokken oma) werkt niet. Tunnel geen ervaring mee maar aangezien ze regelmatig ondersteboven ligt in bed, vind ik dat ook geen geruststellende gedachte. Hier gaan we binnenkort starten met sensomotorische integratie therapie bij een gespecialiseerde kinderfysio. Maw handvatten om te leren omgaan met prikkels, want daar lijkt t euvel te zitten. Nota bene aangeraden gekregen door de tandarts, toen het over het knarsen ging… Kan je nog niet vertellen wat t doet en hoe t precies werkt, maar wie weet is t wat.
Ben benieuwd naar jullie ervaringen daarmee, nog nooit van gehoord. Apart dat je dat dan van een tandarts moet horen, neem aan dat jullie toch ook al de nodige mensen hebben gehad waar je het aan hebt gevraagd.
Ken je www.liefsuitgiessenburg.nl ? Dat is echt een hele fijne site. Ze heeft ook insta. Ze verkoopt en verhuurt slaaptunnels en verzwaringsdekens, en denkt heel goed mee. Je zou bijna denken dat ik aandelen heb maar helaas Wel beide kids in een slaaptunnel liggen, echt zo heerlijk. Geen dekens meer die losraken enzo dus moeders mag gewoon weer slapen
Ik zou niet zomaar lukraak wat kopen, ik denk dat het verstandiger is om eerst helder te hebben wat het probleem is. Een kinderfysio gespecialiseerd in slaap(problemen) kan je daarbij helpen; het heeft vaak te maken met de sensorische integratie (hoe je prikkels verwerkt en hoeveel prikkels je nodig hebt). Als zoekterm op google kun je 'kinderslaapoefentherapie' gebruiken om iets in je omgeving te vinden.
Ik sluit me hier volledig bij aan. En nog even ter aanvulling; een slaaptunnel en verzwaringsdeken zijn geen vervanging van een deken. Als het goede producten zijn geven ze nl. geen warmte af. Bij mijn zoon is n.a.v. een SI onderzoek helemaal berekend door de Ergo hoe zwaar zijn deken moest zijn. Die 10% is complete onzin volgens haar
Misschien bevuil ik het topic nu (sorry...) maar bedoel je met SI sensorische integratie? Mag ik je vragen hoe jullie ervaring daar mee zijn? Wij gaan daar dus aan beginnen, maar geen idee wat ik me er bij voor moet stellen...
Dat bedoel ik inderdaad. Ik vind het lastig oordelen omdat het bij mijn zoon onderdeel was van zijn jn revalidatieproces na zijn herseninfarct en dus onderdeel van het geheel. Wel hebben we door het SI onderzoek en begeleiding van de ergo heel erg veel geleerd over prikkelverwerking
Mijn zoon had hier ook last van ,deken los en mama roepen om het goed te leggen...paar keer per nacht.Tegenwoordig heeft hij een kajuitbed en kan ik het dekbed strak vastmaken,zoon krijgt het in zijn slaap niet meer los....Zoon heeft in de nacht meer behoefte aan geborgenheid denk ik en zijn kajuitbed helpt daarbij ,sinds hij dat bed heeft en de dekens strak ingestopt zitten slaap ik door. Ipv een verzwaringsdeken zou je ook eerst een wollen deken kunnen proberen ,zo eentje van vroeger ,die zijn ook al een stuk zwaarder als een normaal dekbed.Ik had er 1 bij de kringloop (was zelfs al gestoomd door hun) en het werkte wel, hij werd er rustiger van.
Hier een verzwaringsdeken geprobeerd. Onze zoon wordt/werd ook snachts wakker. Onze vermoedens zijn hetzelfde als die van jou; zijn koppie gaat aan in de lichte slaap en dan wordt hij wakker. Hij kon/kan dan gerust uren wakker zijn. Het was geen kwestie van opnieuw naar bed brengen en binnen 10 minuten sliep hij of zo.. het was/is dan gewoon van 2u tot 5u wakker Maar goed, verzwaringsdeken geprobeerd in de hoop dat hij dieper en vaster zou slapen maar dat deed het niet helaas. Mijn zoon heeft austisme trouwens. Slaapproblemen zijn veel voorkomend bij mensen op het spectrum. Ik merk dat het met de leeftijd beter gaat. Hij is bijna 5 nu en zijn nachten gaan sinds een paar maanden heel veel beter! (vandaar dat ik een beetje loop te hannesen met tt en vt in mijn berichtje )
Wollen deken heb ik nog liggen (handig levende geschiedenis). Ze slaapt als t aan haar ligt onder een mega stapel, mja in dr slaap schopt ze t van zich af omdat t warm is. Vervolgens is t maaaamaaaa. Wol reguleert warmte beter, dus dat is wel een idee om eerst ff in te zetten. Moet zeggen dat t de laatste nachten weer oke gaat (zonder wat te doen). Is ook ff nachtzindelijk geworden. Van t ene op t andere moment besloot ze dat ze geen luier meer nodig had en nog geen ongelukjes gehad in 4 nachten op rij. Dus dat zal wel in t koppie meegespeeld hebben. G. is al eerder flink doorgelicht omdat dr gespook van t ene op t andere moment begon. Was een schone slaapster en toen met dr opname ging t direct om. Ik heb m wel op mn lijstje gezet, prikkels was bij haar als baby namelijk wel een flink dingetje. Thuis balanceren we dat wel uit, met school en BSO ligt dat buiten je controle.