Vitamine B12 tekort ontdekt in zwangerschap: Injecties?

Discussie in 'Gezondheid' gestart door Manenschijn123, 18 dec 2017.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Manenschijn123

  18 dec 2017
  8
  0
  1
  Vrouw
  Hallo allemaal,

  Ik ben op zoek naar wat advies, en ik hoop dat hier bij jullie te vinden.

  Momenteel zit ik in het derde trimester van mijn zwangerschap. Al de hele zwangerschap ben ik ziek (o.a eerst spugen, nu spuug ik niet meer). Sinds enkele weken voel ik mijn gezondheid achteruit gaan. Vooral erg moe, duizelig, slap, het gevoel dat ik geen energie uit eten haal, moeite met blijven staan, tegen dingen aanlopen, dingen laten vallen, het gevoel in een bubbel te leven, zaken vergeten, hele slechte concentratie, tintelingen in mijn lijf, en steeds meer last van snel overprikkeld zijn en neerslachtigheid. Douchen lukt bijna niet, traplopen moet in etappes, enz.

  Er is door de verloskundige bloed geprikt, waaruit bleek dat mijn B12 laag is (150/34). Ik slik al multivitamines voor zwangeren, zij gaven aan dat ik daar maar extra van moet nemen. Een rondje Google gaf echter aan dat ik met deze waardes een tekort heb, dat niet met pillen of eten op te lossen is, en al veel langer bestaat. Ik loop ook al jarenlang rond met vage klachten. Ik lees dat mijn miskramen wel eens door dit tekort kunnen komen, en het feit dat mijn baby nu niet meer zo goed groeit ook. Al kan dat ook los hiervan staan natuurlijk. Feit is wel dat ik mij slecht voel, nog een bevalling moet gaan doen, en de huisarts gevraagd heb mij injecties te gaan geven en/of door te sturen naar een internist. Beiden wil mijn huisarts niet, want injecties zijn gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Dit terwijl ik juist overal lees, dat niets doen gevaarlijk kan zijn.

  Ik hoopte dat hier misschien mensen zijn die mij advies kunnen geven in welke weg nu het beste te bewandelen.

  Alvast heel erg bedankt!
   
 2. FoxyDiamond

  FoxyDiamond Bekend lid

  23 jan 2017
  637
  231
  43
  Hi,

  Ik heb al 12 jaar een vitamine b12 tekort (chronisch) en injecteer zelf al ruim 10 jaar (ben nu 26) in mijn bovenbeenspier. Ik ben momenteel 29 weken zwanger en dit kan absoluut GEEN!!! kwaad. Een tekort is juist heel gevaarlijk voor je baby (vooral in het eerste trimester) en moet altijd behandeld worden, ook als je niet zwanger bent uiteraard. Als je zo'n lage waarde hebt als dat jij hebt, kun je dat niet meer opschroeven met pillen. Dat kan alleen dmv injecties. Helaas hebben veel huisartsen hier nog veel te weinig verstand over.

  Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het wel. Ik ben inmiddels wel een ervaringsdeskundige op het gebied van b12 tekort en injecteren ;)
   
 3. FoxyDiamond

  FoxyDiamond Bekend lid

  23 jan 2017
  637
  231
  43
  Heb even snel de bijsluiter erbij gepakt en ook hier staat in dat het tijdens de zwangerschap geinjecteerd mag en kan worden,. Dus ik vind het echt raar van je huisarts dat hij het afraadt.
   
 4. Manenschijn123

  18 dec 2017
  8
  0
  1
  Vrouw
  FoxyDiamond,

  Ik heb je een PB gedaan.
   
 5. Niqi86

  Niqi86 Bekend lid

  24 aug 2014
  663
  291
  63
  Van vitakruid vitamine b12 6000 mg. Mijn waarde was 180. Binnen 2 maanden opgekrikt naar boven de 400.
   
 6. ElizaR

  ElizaR Niet meer actief

  Ik heb een behoorlijk vitamine b12 tekort en injecteer al een aardige tijd. Kan ook gewoon tijdens de zwangerschap gedaan worden.
   
 7. aicirtap

  aicirtap VIP lid

  25 mei 2014
  8.968
  3.282
  113
  Vrouw
  Injecties kan. Al adviseerden wij patiënten in de praktijk om zelf een zeer hoge dosis vitamine b12 te slikken.
  Ik ben zelf vegetariër en slik naast de multi zwangere nog vitamine b12 extra.

  Mijn verloskundige zei dat als je lage vitamine b12 gehalte hebt geen lachgas kan gebruiken tijdens de geboorte.
   
 8. chrystel73

  chrystel73 VIP lid

  9 jan 2009
  5.941
  2.081
  113
  Als de oorzaak van te laag B12 een opnamestoornis in je maag is ( intrinsieke factor) heeft pillen slikken erg weinig zin.

  Dan moet je meteen gaan spuiten.

  Kan je je verloskundige niet navraag bij een internist of gynaecoloog laten.

  Ik als verpleegkundige met weinig ziekenhuis ervaring weet dat al
   
 9. Narcisje

  Narcisje VIP lid

  17 mrt 2016
  9.935
  6.184
  113
  Vrouw
  Pillen slikken heeft idd geen zin bij een opnamestoornis. Ik zou zeker voor injecties kiezen ipv (smelt)tabletten.

  Zwangeren mogen alleen injecties van Takeda omdat hier geen benzylalcohol in zit. Centrafarm bezit wel benzylalcohol en dat mag niet tijdens zwangerschap.
   
 10. 1982Justme

  1982Justme Niet meer actief

  Bij mij 9s gezegd dat je beter geen injecties kunt nemen omdat de waarde dan flink omhoog schiet en ook vrij snel weer naar beneden en zo krijg je behoorlijke schommelingen.
  Mij is geadviseerd om het op te bouwen met tabletten zodat hij gelijkwaardig en in een rustig tempo wordt opgebouwd en ook hoog blijft. Ik heb overigens net zo'n lage waarde als jij. Schijnt ook combi te kunnen zijn vit b12 en jarenlang foliumzuur. Ik heb ook gelezen dat het de oorzaak kan zijn van miskramen. Heb er meer dan 5 gehad dus zou zomaar kunnen...
  Sterkte!
   
 11. Narcisje

  Narcisje VIP lid

  17 mrt 2016
  9.935
  6.184
  113
  Vrouw
  De b12 waarde hoort heel hoog te zijn en dat is niet erg. Een teveel aan b12 plas je namelijk weer uit. Als je opname in je maag niet voldoende is neem je dus niet alles op uit pillen met het gevolg dat jij en je baby te weinig b12 binnen krijgen. Overigens is b12 tekort erfelijk dus houd er rekening mee dat de kans bestaat dat je kindje later ook last kan krijgen van een tekort aan b12.

  Foliumzuur slikken bij een bestaand b12 tekort mag eigenlijk niet maar gebeurt vaak omdat je dan niet weet dat je een b12 tekort hebt. Het slikken van foliumzuur maakt de klachten dan erger.
   
 12. Manenschijn123

  18 dec 2017
  8
  0
  1
  Vrouw
  Hallo allemaal,

  Bedankt voor de reacties. Inmiddels is mijn bloed opnieuw getest (5 dagen na de eerste test), en is mijn niet actieve waarde 20 punten gedaald. Daar schrok ik zelf behoorlijk van, de huisarts noemt het echter nog steeds een zeer normale waarde. Dat het lager is geworden noemt zij niet erg, schommelingen horen erbij. Ik voel mij echter flink ziek. Na lang aandringen krijg ik nu enkele injecties, maar daarna houdt het op zegt ze. Ze gaf eerst aan dat ik maar extra multivitamine voor zwangeren moet innemen, degene die ik al neem, maar dan extra veel. Dan waren we er ook wel.
  Ik heb gevraagd welke vorm ik krijg, en dat is de hydrocobamine. Ik kan niet zo goed vinden of dat nou degene is met of zonder benzylalcohol (wat nu in de zwangerschap niet mag). Weet iemand dit?
   
 13. Narcisje

  Narcisje VIP lid

  17 mrt 2016
  9.935
  6.184
  113
  Vrouw
  Er zijn 2 soorten hydrocobalamine, merk Centrafarm en merk Takeda. Voor zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven is alleen Takeda geschikt omdat deze geen benzylalcohol bevat.
   
 14. Narcisje

  Narcisje VIP lid

  17 mrt 2016
  9.935
  6.184
  113
  Vrouw
  Je serum b12 waarde is nu dus 130? Het klopt dat schommelingen normaal zijn maar 150 is al laag dus 130 helemaal....

  Hoeveel injecties wil de huisarts geven?

  In de bijsluiter en in het farmacotherapeutisch kompas staat de start van de behandeling beschreven als 10 injecties in een periode van 5 tot 10 weken. Zorg er in ieder geval voor dat je die krijgt!!

  Heb je toevallig neurologische klachten? Bijv tintelingen, hoofdpijn, dronkemansloop oid? Ik dat geval kan je aangeven dat je meer injecties nodig hebt dan wat de huisarts je wil geven want er staat in de bijsluiter ook dat bij neurologische klachten langdurig (voor bijv een periode van 2 jaar) zeer frequent geïnjecteerd moet worden.

  Succes!
   
 15. Manenschijn123

  18 dec 2017
  8
  0
  1
  Vrouw
  Narcisje, bedankt!

  Ze hadden inderdaad de verkeerde op voorraad, maar inmiddels heb ik de juiste. Toch wel vreemd dat huisarts en apotheek niet weten dat die andere niet oké is. Hoe moet dat als je als mens niet zo mondig bent?, denk ik dan altijd. Ja het zit nu op 130. Ik ben flink geschrokken, maar ergens ook blij. Nu weet ik tenminste waarom ik mij zo voel, en gaat het hopelijk straks beter. De afgelopen week ook zo'n last van pijn in gewrichten, en enorm rusteloze benen. Het is dat ik verder zo zwak ben, anders was ik uren gaan rennen. Ik krijg er 10, in 6 weken tijd. Hoofdpijn en tintelingen heb ik zeker, en de laatste weken loop ik ook overal tegenop of ben ik wankel. Deels denk ik door de moeheid, en het groter worden van mijn lichaam. Vooral de gewrichtspijn en het gevoel flauw te vallen ( zweten, duizelig, trillen, wazig zicht) zijn toegenomen. En mijn conditie is echt niets meer. De keuken opruimen na het eten, dat lukt bijv niet meer. Ik wacht even af wat deze injecties gaan doen, ik ga bevallen en dan zie ik daarna even verder.
   
 16. Tweekids

  Tweekids VIP lid

  26 aug 2012
  13.148
  329
  83
  Vrouw
  Kraamverzorgster & hypnobirthing docent
  Eis een doorverwijzing alsjeblieft. Meld je aan op de fb pagina b12 tekort en print de bestanden uit en schuif die onder de snufferd van je huisarts.
  B12 is tijdens de zwangerschap net zo belangrijk als foliumzuur, ik blijf er van schrikken dat huisartsen hier zo weing van weten. Ik spuit inmiddels sinds 6 jaar mijzelf op gevoel van klachten, vaak is dit elke 6/7 dagen :)
   
 17. Gootje1988

  Gootje1988 Fanatiek lid

  5 apr 2017
  4.844
  2.838
  113
  Vooral een opstart is belangrijk met injecties en nu zeker omdat je zwanger bent... Starten met 2 keer per week en dit blijven doen tot na de bevalling. Daarna kan je altijd rustig afbouwen. Ik injecteer al jaren en injecteer nog steeds 1 keer per week van het merk takeda.
  Wil echt geen enkele arts je helpen is als je zelf injecteert ook nog optie om te bestellen uit Duitsland.

  Een onbehandeld tekort tijdens zwangerschap kan leiden tot open ruggetje, miskraam en nog meer neurologische afwijkingen. Ook kan je baby met een tekort geboren worden en levenslang injecties nodig hebben.

  Heel veel succes!
   
 18. Gootje1988

  Gootje1988 Fanatiek lid

  5 apr 2017
  4.844
  2.838
  113
  Je kan trouwens ook eerst slechter voelen dan beter maar dat is omdat je lichaam alles moet opruimen en cellen moet vernieuwen. Het word echt beter!
   

Deel Deze Pagina