Kom net terug van de eerste controle bij de gynaecoloog (ben nu precies 36 weken zwanger) en onze frummel blijkt in stuit te liggen. Volgens de gyn kan ie zich nog gaan draaien omdat het niet een hele grote baby is en hij genoeg vruchtwater heeft. Ze kunnen hem niet helpen met draaien, vanwege de buikwond bij mijn vorige bevalling (toen een keizersnee gehad) Nu zegt de gyn dus dat een stuitbevalling niet veel verschilt van een normale bevalling, en dat het enige verschil is dat ze de baby niet kunnen halen met een vacuümpomp omdat dit niet blijft plakken aan de billetjes. Ik weet niet of ikmookmalleeik moet geloven, dus hopelijk heeft iemand van jullie hier ervaring mee?
Ik heb ruim drie jaar geleden een stuitbevalling gedaan. En ja pijn doet het toch wel. Maar er zitten wel meer risico's aan dan een gewone bevalling. En dan bedoel ik niet alleen die pomp. Als er ook maar iets niet goed gaat of het schiet niet op dan wordt het alsnog een keizersnee. Ik kijk er positief op terug op de stuitbevalling. Mijn dochtertje was ook klein, anders mag het al niet. ik heb 5 uur en 20 min. over gedaan. Ik wilde geen keizersnee, ik wilde haar zelf op de wereld zetten. Ze heeft nog wel een tijdje last gehad van punt billetjes van het persen haha. Is helemaal bijgetrokken haha.
Ik heb een stuit bevalling gehad. Mijn dochter woog 3,4 kg. Ik vind het prima te doen. Maar heb nog geen vergelijk. Er zitten wel meer risico's aan dan bij een normale hoofd ligging. Maar ook een keizersnede heeft risico's. Er wordt tijdens de bevalling wel altijd laagdrempelig overgegaan op een keizersnede. Doe waar jij een je gynaecoloog je het beste bij voelen! Voor mij was dat een vaginale bevalling. En daar ben ik nog heel blij om.
Hier ligt de kleine man in een onvolkomen stuit (kontje naar beneden, benen recht omhoog) en zit ik te wachten tot de bevalling gaat beginnen. Gynaecoloog gaf aan dat dit wel de meest gunstige stuitligging is omdat het kindje als het ware een ovaalvorm is. Tijdens de bevalling houden ze je ook zo goed in de gaten en als er iets niet volgens het "boekje" gaat dan gaan ze alsnog over op een keizersnede. Dan moet je denken aan de ontsluiting die niet snel genoeg vordert e.d. Voor mij is het de 2e bevalling dus we weten dat er een kindje doorheen past. De gynaecoloog had er alle vertrouwen in waardoor ik het aandurf.
Wat een stuitbevalling wat 'enger' maakt, is dat het hoofd van het kindje het grootste is. Als het een hoofdligging is en het hoofd is eruit, weet je zeker dat de rest er ook door past. Bij een stuit niet, daarom mag je alleen bevallen als je een normaal bekken hebt en het kindje niet te groot is. Als er ook maar iets tegenzit gaan ze over op een keizersnede. Meestal krijg je uit voorzorg een knip bij een stuitbevalling. Voordeel is dat de gynaecoloog er altijd zelf bij is. Nadeel is dat het minder vaak voorkomt, en dat dus alle co-assistenten/leerlingverloskundigen uitrukken om het te mogen meemaken Als je gynaecoloog het aandurft hoef je niet bang te zijn, want zoals gezegd nemen ze met een stuit geen enkel risico.
Als je wilt dat je baby nog gaat draaien, bij 35 weken heb ik moxa, zie Moxatherapie bij stuitligging - Stuitlig.nl toegepast en bij de controle 2 weken later lag de baby niet meer in stuit!