Hey, Eindelijk eet mijn zoontje normaal zijn avondeten. Vaak is de eerste hap best lastig en heeft hij daarna door dat het wel te eten is. Nu geef ik het eten uit een kinderbordje. Gewoon een normale portie. Hij eet dan wel maar zo ontzettend langzaam. Hij raakt snel afgeleid en het is steeds van: kom op kauwen, kom slikken, bordje leeg eten enz. Moet hem erbij houden en dan duurt het nog een uur. Een huishouden is druk en heb nog veel meer te doen. Ik kan me er soms aan ergeren en raak er moedeloos van. Mag ik strenger zijn of is het normaal en moet ik geduldiger zijn? Wie herkent dit ook en wat hebben jullie gedaan?
Zitten jullie aan tafel? Laat je hem zelf eten? Welke dingen leiden hem af? Hoe laat eet hij en wat eet hij in de tijd daarvoor? Geef je hem ook drinken bij zijn eten?
Doet me heel erg denken aan mezelf toen ik klein was. Het duurde bij ons ook uren met eten. M'n ouders zeiden ook steeds: hap, kauwen, slikke, volgende hap. Eerst drie happen nemen en dan pas praten. Dat was namelijk een van de oorzaken dat het zo lang duurde. Ik wilde altijd van alles vertellen tijdens het eten. Ook snel afgeleid enz.
Vaak eten we rond 18 uur/19 uur. Haal hem op van de opvang en dan begin ik te koken. Vanuit de opvang krijgt hij een volken biscuit en van mij krijgt hij nog wanneer ik aan het koken ben een rijstwafel. Vult niet heel erg maar toch iets in zijn maag omdat ik begrijp dat hij trek heeft. We zitten aan tafel. Ik laat hem eerst zelf eten en ik eet dan ook zelf mijn eigen eten. Wanneer ik mijn bord leeg heb neem ik het vaak over. De dingen die hem afleiden zijn altijd wel spelletjes met zijn gezicht enzo die hij verzint. Drinken krijgt hij wanneer hij zijn eten op heeft gegeten of wanneer hij klaar is met eten.
ja hier ook een periode gehad, maar hier het voordeel dat ze wel heel graag alles op wil eten. Dus als ik een tijdslimiet stelde ( zette wel eens de wekker voor d`r ) bordje weg als de wekker gaat. Dat heeft ze 1x laten gebeuren. Sindsdien eet ze gauw door als ik nogmaar het woord wekker noem. Eigenlijk wil ik haar ook niet leren dat ze snel moet eten, maar ja... nu eet ze gewoon redelijk door meestal
Ik zou proberen alleen de volkoren biscuit te geven en niks meer verder tot het avondeten. Misschien raakt hij juist door die rijstewijfel, biscuit en andere extraatje juist vol en heeft hij daardoor minder eetlust.
Vaak is hij ook moe en heeft hij veel trek dat hij zo huilerig is. Daarom vind ik alleen een rijstwafel niet zo erg. Ik kan soms helemaal niet te genieten zijn wanneer ik moe en veel trek heb. Eigenlijk heb ik nog steeds mijn vraagtekens erbij: is een uur te lang? Hoe lang zou de avondmaal ongeveer moeten duren?
Ik zou hem idd niet zolang aan tafel laten zitten. Dus een limiet stellen. Eten dan niet op? Is pech morgen weer een dag. Hier krijgt hij net zolang (iets langer) dan ons. Daarna id het eten gewoon klaar.. En gaan we door met het toetje. Het schijnt ook te zijn dat je na 20 min eten (weinig of veel maakt niet uit) "vol" zit. Dus heel veel langer heeft ook geen nut. Succes
Dit zou ik doen: - vooraf de tijd nemen om lekker te kletsen met hem (als papa er dan nog niet is.. laat het dan een traditie worden dat papa NA het eten lekker gaat kletsen) - tijdlimiet hanteren en daarna een gezond toetje geven - niet praten over 'leeg eten' (leeg is volgens mij niet belangrijk) - hoe laat het avondeten mag duren bepalen jullie als gezin met elkaar. Als iedereen 20 minuten nodig heeft is dus 25 minuten zat. - eet op tijd... 19:00 eten is voor een kind vaak te laat. Rijstwafels vullen juist heel kort heel erg (rijst zet tijdelijk uit) en dat zou ik dus niet geven. Als je nog iets wilt geven (bij voorkeur niet) geef dan bijvoorbeeld soepstengel of een stuk komkommer.
Goede tips bedankt. Ik ga full time naar school en soms ben ik pas later thuis. Het kan soms niet voorkomen worden dat ik om 19 uur eet. Ik snap wel dat het best laat is.
Leeg eten vind ik wel belangrijk. Ik ben anders bang dat hij niet goed heeft gegeten en ligt te verhongeren in bed. Dat wil ik totaal niet.
Dan zou ik op dit soort dagen heel makkelijk eten maken wat hij erg lekker vindt en vooral niet 'moeilijk' doen. Ook kun je er voor kiezen om hem alvast met papa te laten eten. Het is goed om samen te eten maar voor sommige kinderen is het beter om 'op tijd' te eten.
Kinderen kunnen heel goed aangeven wanneer ze genoeg hebben gehad. De stelregel is dan ook: ouders bepalen WAT er gegeten wordt, kinderen bepalen HOEVEEL er gegeten wordt. Eten moet geen 'ding' zijn en zolang hij niet zelf kan opscheppen bepaal jij hoe groot zijn maag moet zijn die avond. Dat is toch niet eerlijk? Hij moet leren om naar zijn eigen maag te luisteren... Verhongeren doet een kind in Nederland niet
Verhongeren doet een kind echt niet hoor. Ze krijgen al snel meer binnen dan je denkt. Persoonlijk vind ik leeg eten ook niet belangrijk,heb liever dat de paar happen die ze eet goed en lekker naar binnen gaan, dan dat ze tegen een bord aan zitten te hikken. Kinderen geven vaak zelf aan dat ze niet meer hoeven, nog even snel een hapje is dan vanuit ons nog belangrijk. Een kind hoort te leren wat een vol gevoel is, en om van daaruit niet verder te eten. Lastig inschatten bij een kind, dat wel. Maar verhongeren, nee... mijn dochter is toen ze longontstekingen had met hoge koorts, vaak genoeg met nauwelijks eten over de gehele dag naar bed gegaan en ze ziet er prima uit!
Een uur is best lang maar met mijn peuter zit ik soms ook wel 3 kwartier aan tafel. Ik zou iets anders kiezen dan een rijstwafel. Als ik een rijstwafel aan mijn peuter geef vlak voor het eten, eet hij zeker weten zijn bord niet leeg. Bij mijn peuter is rust en een positieve sfeer heel belangrijk, zou ik hem dwingen en steeds aansporen werkt dit alleen maar averechts. Vaak eet hij zijn bord wel binnen 10-15 min. leeg maar er zijn ook zat dagen dat hij er langer over doet. Bijvoorbeeld als het een drukke dag is geweest of als zijn broers druk zitten te doen. Ook heeft hij de ene dag meer trek dan de andere dag, dus zijn bord hoeft ook niet altijd leeg. Wil je echt zijn bord leeg zien, schep dan minder op, je kan beter wat minder erin doen en dan als hij zijn bordje leeg heeft proberen of hij nog wat meer wil. Ik werk nu niet dus we kunnen hier vroeg aan tafel tegenwoordig, zeker met de jongste is dit heel fijn. Maar toen ik nog wel werkte kookte ik vaak vooruit en/of dubbel. Dus in het weekend alvast vooruit koken voor dagen van de komende week, als je dit goed gekoeld bewaart kan dit prima. Of dubbel koken en de helft invriezen voor andere dagen. Op de dag zelf dan ´s morgens uit de vriezer halen, in koelkast zetten en dan ´s avonds alleen nog maar opwarmen. Laat eten is vaak lastig voor een peuter, zeker als ze moe zijn is het moeilijk om ze goed te laten eten.
Precies dit is wat ik ook wilde zeggen Ga nooit zeggen eet door etc.. dan gaan ze er juist tegen in. Gewoon laten met eten en als hij niets wilt pech gehad
Hier is het in een half uur wel klaar. Vaak 20-25 minuten. Dan dan met een kleuter van bijna 6 en een dreumes van 1,5. We hebben nooit zolang aan tafel gezeten. Als je niet meer dooreet na 20-25 minuten heb je ook niet echt honger meer. Dus dan kan je bord ook wel weg. Geen van beide hebben 's nachts honger. Ze kunnen zelf goed bepalen hoeveel ze willen eten, en hebben dan echt genoeg. De ene dag is het 2 grote borden, de andere dag een halve aardappel en 2 sperziebonen. Ze groeien goed, dus ik maak me echt geen zorgen. Het eten wil ik ook gezellig houden, en juist met zolang eten en mopperen is het niet leuk meer. Misschien met 20 minuten zeggen dat hij nog 5 minuten heeft en dan weghalen, tegen die tijd is het ook half 8 en is hij wel echt slaperig waarschijnlijk.
Hier leg ik ze uit (ook de jongste) dat als ze niet genoeg gegeten hebben, er een kans is dat ze 's avonds/'s nachts honger hebben. Daar laat ik het verder bij, ze moeten zelf weten wat ze ermee doen. Ze krijgen dan na (of tijdens...) het avondeten ook niets anders meer. Klagen ze vervolgens 's avonds dat ze nog honger hebben? Jammer dan, hadden ze maar meer moeten eten toen het kon. Maar de ervaring leert: dat doen ze eigenlijk zelden tot nooit, naderhand klagen over honger. Van een keer slecht eten zal je kind sowieso echt niet gelijk verhongeren in bed. Jij hebt toch ook niet alle dagen evenveel trek? Alleen kun jij de hoeveelheid eten op je bord daar zelf op aanpassen, je kind kan dat (nog) niet (zeker niet als jij voor hem opschept). Door altijd ongeveer een gelijke hoeveelheid op te scheppen voor hem en erbij te verlangen dat hij z'n bord helemaal leeg eet, verwacht je dus eigenlijk van hem dat hij elke dag evenveel trek heeft? Ik snap je angst wel hoor, als onze kinderen na amper een paar happen roepen dat ze genoeg hebben, vragen wij net zo goed of ze écht zeker weten dat ze genoeg gegeten hebben. Maar daar proberen we het wel bij te laten. Uiteindelijk voel ik niet hoe hun magen aanvoelen en ben ík ook niet degene die later honger heeft, als ze te weinig gegeten hebben.
Bij ons helpt het door geen tv/radio of iets aan te hebben. En hem bijv eerst even te vragen hoe het was op school etc.. Dan kan die even zijn verhaal vertellen. En erna gaat hij dan lekker aan zijn eten beginnen en hoeven we niet steeds te mopperen.
Hier ook een langzame eter.. Word er gek van maar idd 25 min en wel stil zijn onder het eten Ik heb als regel de aantal jaren dat je oud bent zoveel hapjes moet je van ieder ding eten .. En dat weten ze .. Eet je niets ook geen pudding Gister weigerde onze zoon te eten nou hup bord weg en niets meer tot vanmorgen maar schijnbaar had hij nog geen honger af maar een halve boterham ... En zegt hij al 1 uur lang dat hij Honger heeft nou heeft hij mooi pech en wacht hij maar tot 12.25 als onze andere zoon thuis is en samen kunnen eten ...