Mn dochter eet vanaf begin van de bijvoeding met smaak alles op, een echte lekkerbek! Rond de 10 maanden ben ik alles gaan aanbieden in stukken om vast te grijpen. Meteen ging dat al heel aardig! Ze vindt het leuk om te doen en eet nog steeds met smaak. Echter sinds een week begint ze heel kieskeurig te worden en alles wat iets minder makkelijk gaat ( bijv mandarijnen of druiven) of iets wat ze minder lekker vindt ( vanavond bloemkool) verdwijnt op de grond, de aardappels en het vlees pikt ze ertussen uit. ZO frustrerend! Begint dat nu al!!?? Fruit op een vorkje vindt ze dan wel interessant en soms gaat er dan nog wel weer wat in, maar soms ook niet hoor. Ben bijna geneigd om alles weer door elkaar heen te prakken, maar dat vind ik eigenlijk zo zonde nu ze al zo goed mee eet. Negeren wil ik het ook niet, ik zeg meestal resoluut NEE als ze gaat gooien, ze doet het ook met haar drink beker als ze genoeg heeft. Of zou ik dat wel moeten doen? Nee zeggen is ook behoorlijk grappig natuurlijk, want: actie- reactie :x
Ooh heel herkenbaar. Op en af gaat het hier ook heel slecht. In het begin at hij alles..!!! Maar hij heeft ook weken amper tot niet gegeten. Fruit ging meestal wel goed, maar avond eten.. Wat een gedoe en frustratie soms. Maar wat ik ervan weet qua lezen en ervaringen van anderen: geen drama en strijd van maken. Wij hebben de regel: 1 hapje moet je proberen of proeven. Die gaat desnoods onder dwang. Maar daarna: Wil je het niet, oke. Bewust klieren met eten mag niet, knoeien tijdens het eten maakt me niet uit. Bij klieren zeggen we ook nee en halen we het weg. Desnoods nog een nieuwe poging, maar dan houdt het op. Dus ik zou er geen strijd van maken en het laten gebeuren. Hoe lastig ook...!!
Pfff hier net zo! Ons mannetje at voorheen echt alles lekker op, en nu? hij eet +- 5/6 hapjes( dit doet hij dan zelf), en gaat dan druk in zijn handen klappen.. dat is voor ons duidelijk; hij wil niet meer.. als we het wel proberen? houd hij zijn mond stijf op elkaar, en schud zijn hoofd hard heen en weer. Met een spelletje lukt ook al niet meer.. echt al een klein dwarskoppie haha! Gelukkig eet hij genoeg op een dag, maar af en toe is het best lastig..
Niet om je te ontmoedigen, maar zoon begon rond die leeftijd ook te klooien met eten en doet dat tot op heden..... Hier hebben we het op een gegeven moment geprobeerd met weer eten prakken, pureren etc. maar dat hielp ook niet. Wij zijn maar gewoon consequent blijven aanbieden wat wij ook eten (als hij iets anders eet dan wij, wil hij zeker niks) Met eten/drinken gooien, bestraffen we wel (lees: we spreken hem streng toe). daarna probeer ik vaak een positieve draai aan tafel te geven door zoon bijvoorbeeld te vragen wat voor geluid een koe maakt Maar goed, onze methode 'werkt' dus niet voor zoon, maar ik geloof dat er bij hem niks werkt wat betreft eten. Heeft héél duidelijk een eigen willletje. Dwingen, in zijn mond proberen te stoppen etc. werkte allemaal niet. Dus dan maar een methode die voor ons nog enigszins acceptabel is. Broodkorsten weigert hij overigens ook pertinent, en daar heb ik me maar bij neergelegd. die haal ik er dus maar af. Op die manier eet hij wél brood, anders niet. Ik ga er vanuit dat dat ooit wel goed komt
Misa; inderdaad: geen strijd van maken is regel no.1. En zeker ook geleerd bij mn zoon, dat was ook een lekkerbek, maar die is gaan klooien rondom 1,5 jaar en nu met 3,5 eet hij weer een beetje dus.... lange adem moet je wel hebben!! Alles geprobeerd en pas als je het laat gaan dan is de lol van "de strijd" er vanaf! Dus ik wil hier ook zeker niet teveel aandacht aan geven, zowel alles uit de kast als zijnde straffen. 1 hapje proeven of proberen, daar is ze nog wat te jong voor. Maar bij mn zoon werkt dat niet Vanmiddag gooide ze dr fruit op de grond en zei ik ook als "dreigement nog 1 keer en het is klaar ( niet dat ze het nog snapt maar toch..., kam wel "boos" over) en ze deed het weer. maar tsja, t kind moet toch fruit hebben. Da's het punt: als mn zoontje niks wil eten, dan niet, hij is nooit ziek, maar mn dochter is nog zo jong, die moet dr weerstand toch nog opbouwen?! Groeit nog hard... dan kan ik dat toch minder goed laten gaan! Cayth: fijn die herkenning ik vind het lastig hoor om te accepteren als ze geen fruit of groenten eet. Laatst ook had ik voor t eerst pruimen gegeven. die gooide ze weg. Toen gepureerd aangeboden en ineens at ze alles op! Dan wordt het wel heel aantrekkelijk om bij slecht eten te pureren, zoals "vroeger". Hoe doe jij dat? Juudje: O jee.... prakken en pureren hielp bij jullie niet? Bij mn dochter dus nog wel, althans met dr fruit, maar eigenlijk wil ik het niet zo weer aanbieden, ze kan het ook gewoon eten en blijkbaar lust ze het wel. Of ben ik dan te streng? Ze is natuurlijk pas 11 maanden... En wel doorgaan met aanbieden als ze met eten gooien?
Persoonlijk zou ik dan toch gewoon af en toe prakken, om op die manier wat er in te krijgen, en daarbij gewoon stukken bijven aanbieden. Op een gegeven moment pikt ze dat dan toch wel weer op.
Ik zou ook een combi doen: ene keer prakken/pureren, andere keer in stukken aanbieden. Ik zou het soms belangrijker vinden dát er wat ingaat, dan hóe er wat ingaat. Hier eet zoon wél qua avondeten pasta (kaal), gekookte of gebakken aardappelen, lente-ui, mais, meeste vlees, tortilla's, naanbrood. Hier hou ik gedeeltelijk rekening mee. Ik ga geen 4 dagen achter elkaar rijst eten (zou ik zelf ook niet willen trouwens, maar dat daargelaten ) want dan weet ik dat zoon 4 dagen geen avondeten eet. Ik wissel dus af, zodat hij om de dag vaak wel wat eet 's avond. En vanavond aten we pasta. Dan krijgt hij een gedeelte zoals wij het eten en een gedeelte alle ingrediënten los. Dus: kale pasta, stukjes ham, mais, lente-ui, prei etc. Zo eet hij iig iets en het is een kleine moeite voor mij om wat ingrediënten los aan te bieden. Ok, hij eet te weinig groenten. Ik kan dit momenteel oplossen met groentesapjes. Ja,ja, wortel-appel-broccolisap en nog meer van dat soort varianten drinkt hij achter elkaar Krijgt hij toch wat vitamientjes binnen. En geef sinds hij 1 is af en toe ook een vitaminepil. Ben het wel he-le-maal met je eens: een strijd ervan maken heeft geen zin. Wat betreft pureren: hij heeft een héle tijd niks gepureerd gewild. Tot hij laatst ook ineens met fruit begon te klooien. Knijpfruit (wat hij hooguit 1x per week krijgt) gaat er wel achter elkaar in, net als banaan. Maar stukjes peer, nectarine, aardbei, meloen etc? No way! Toen eens gepureerd en jawel! meneer eet het allemaal Ik pureer nu dus om de dag weer wat fruit, dat mag hij zelf met een lepeltje opeten of ik maak er een smoothie van. Zo leert hij toch de smaak kennen en krijgt hij fruit binnen. Wat betreft met eten gooien: wij waarschuwen 2x en daarna is het klaar. Doen we al vanaf een jaar. Toen begreep hij er uiteraard weinig van, maar het gaat om het idee We bieden soms nog wel na een tijdje weer eten aan. Kwamen er ook achter dat zoon soms niet kan omgaan met een vol bord. Dus als we zijn bord hebben afgepakt, geven we vaak stukje voor stukje nog wat eten en dat werkt soms wél. Gaat hij dan weer gooien, dan hoeft hij duidelijk niet meer en is het klaar. Toetje krijgt hij standaard wel en ook standaard dezelfde hoeveelheid, ongeacht hoeveel hij gegeten heeft. Heel verhaal, sorry!
Fijn, de (uitgebreide) reacties! Lastig hoor. Ik heb het idee dat als ik het pureer dat ik haar dan "haar zin geef", terwijl ze het toch moet leren, het kan ook, maar als ze erachter komt dat het makkelijker is om het gepureerd te krijgen en ze dat voor elkaar krijgt door te gooien... Je kan zeggen dat ze jong is, maar zo slim is ze echt al wel... Durf er nog niet zo aan toe te geven dus. Misschien dat ik het niet gepureerd aangeef nadat ze gooit met eten, maar al van te voren en dan de rest in stukken? Mmm, al zie ik het ook weer voor me dat ze dan dan niet meer hoeft... Soms doe ik ook de left overs door de staafmixer en dan 's avonds door haar yoghurt, vindt ze ook lekker en eet ze het alsnog op en heb ik niet het idee dat ik haar "dr zin heb gegeven". haha! Juudje: hoe maak jij de groentensapjes? Ik heb alleen een staafmixer en daarmee krijg ik het grof gemalen/ gepureerd, maar niet echt vloeibaar. Mn zoontje wil al geen versgeperste jus d'orange ivm het vruchtvlees... ggrrrr ben dus bang dat die groentensapjes het ook niet gaan worden. Heb weleens knorr vie in huis gehad of die van het huismerk AH. Die gaan er wel in! maar is toch een dure business... Voor onze zoon passen we het eten ook wel iets aan, althans; de variatie zodat hij iig niet 4 dagen niks eet. Zeker eens per week tomatensoep, hij soms 2x omdat dat de enige groenten is die hij (in soep vorm) eet. Verder eet hij droge gebakken aardappeltjes dus dat eten we ook wel 2x, vaak nog eens bami, eet hij ook ( zonder groenten, alleen met sate), droge pasta eet hij ook. Vlees meestal ook. Daar doe ik niet zo moeilijk over. Als we rijst eten dan lust hij dus niks, dan geef ik hem vaak wel iets aparts, das het enige, maar vind ook dat je niet alles hoeft te lusten. Hij eet eigenlijk alles wel, behalve dus de groenten. Ben er trouwens van overtuigd dat hij het best lust als hij eens zou proeven,... dat doet hij dus pertinent niet Beetje off topic... Maar ja komt er dus op neer dat ik me best een beetje wil aanpassen, maar ben wel bang dat je er dan niet meer vanaf komt... zoals mn zoontje. Die roept al bij voorbaat dat hij geen saus wil, geen groenten, geen rauwkost omdat hij dat niet lust... Fruit eet hij trouwens wel erg goed dus dat scheelt. niet het onbekende, iets nieuws wil hij niet eens proberen, maar kan toch aardig gevarieerd aanbieden met appel, banaan, peer, druiven, soms aardbeien of nectarine. On topic: als mn dochter met eten gooit helpt het idd soms wel om het dan anders aan te bieden: of juist op een bord, of juist bord weghalen en een stukje per keer, of stukje op een vork.. als ik alles geprobeerd hebt en ze blijft gooien dan stoppen we er mee.
Zo, wat een herkenning! Hier wil ik ook niet te veel aanpassen voor hem. En áls ik al iets aanpas, dan probeer ik dit zo ongemerkt mogelijk te doen. Zodat hij het iig niet doorheeft. Dus: als ik fruit in stukken aanbied, dan krijgt hij het op dat moment alleen in stukken. Dat ik het later pureer en ergens doorheen gooi, doe ik als hij slaapt of zo. Hetzelfde met groentes. Met het avondeten krijgt hij ook niks anders als hij niet eet. Pech gehad, denk ik dan. Hetzelfde met brood. Hij wilde vanochtend maar 1/4 boterham. Nou ja, dan moet hij dus maar wachten totdat hij zijn fruit straks krijgt. Wat betreft de groentesapjes. Ik heb bij de Kruidvat voor 17,- een sapcentrifuge gekocht en die doet het nog wonderbaarlijk goed Begonnen met zoete sapjes als wortel-appel en die gingen er gelijk achter elkaar in (terwijl wortel wordt geweigerd). Toen aan dat sapje andere dingen gaan toevoegen als broccoli (de stronk), paprika en spinazie. De sapjes smaakten allemaal behoorlijk naar de laatste groenten en tóch dronk zoon het achter elkaar op. Hier dus ook duidelijk de vorm en niet de smaak waar hij niks mee wil. Idd, het niet wíllen proberen en ook ergens een machtsstrijd denk ik. Hij krijgt nu dus standaard als ik eten ga koken en hij even tv mag kijken een groentesapje. Ben het eens wat je zegt over je dochter, dat ze al héél slim is! Hier heb ik zoon ook nooit onderschat. Daarom doe ik aanpassingen echt zo sneaky mogelijk. Vind jou ook wel slim, dat je de leftovers 's avonds door haar yoghurt doet! Idd, zij niet haar zin, maar jij eigenlijk wel Zoon is hier het 1e kind, dus geen idee wat het effect van nu op de toekomst gaat hebben. Wellicht denk ik later wel: "had ik toen toch maar niet....." Maar goed, dat zien we dan wel. En dan is hij ook al wat ouder en kan ik wellicht wél de strijd aangaan. Hahaha, jij hebt dus ook hetzelfde ervaren wat betreft het met eten gooien. Eigenlijk gaat het exact zo hier.
Heel goed, geen alternatieven aanbieden! Heb ooit eens een "opvoed"cursus/ kinderpsychologie gevolgd, ook mede omdat ik benieuwd was hoe ik het beste om kon gaan met die machtsstrijd van een peuterpuber en zijn slechte eten. Toen werd er ook verteld dat je het eten idd kan aanbieden, eten ze niet: pech gehad, geen strijd van maken, en na een half uur weghalen. Volgende eetmoment is dan ( bij ons) het fruit. Tussendoor zeuren om eten? jammer dan!!! Nou vind ik mn dochter nog wel een beetje jong voor deze theorie. het eten gooien is denk ik deels grappig, want actie-reactie en deels doet ze het ook als ze genoeg heeft. Wel heeft ze het al haarfijn door dat als ze schreeuwt/gilt of gooit met eten dat mama dan van alles uit de kast gaat trekken, wil hier dus heel voorzichtig mee omgaan zodat ze niet gaan manipuleren op een ondeugende manier!! Prima om iets kenbaar te maken ( genoeg van het eten), maar niet om iets anders voor elkaar te krijgen! Toen mijn zoontje nog 1,5 was kon ik vaak het eten wat hij niet wilkde aanraken/ proeven gepureerd door zn yoghurt doen ( YAK!!) Hij vond t heerlijk Nu trapt hij er niet meer in... Klinkt we erg aantrekkelijk zo'n sapcentrifuge... kan me niet voorstellen dat hij iets als spinazie zal opdrinken!! Toen mn dochter nog wel eens een potje olvarit kreeg toen at hij er dikwijls ook een op, met boontjes of wortel. Hij lust het dus best en omdat zij het kreeg moest hij het ook... heel soms in een HEUL gekke bui eet hij het ook door de pasta als er niet teveel saus door zit... moet t dan wel echt fijn snijden zodat het onherkenbaar is. Terugkomend op mn dochter: met fruit geef ik nu eerst "het moeilijke"en als ze daar genoeg van heeft ( vertaal: gooien) dan geef ik het makkelijke ( meestal banaan of iets).
Maar hoe bedoel je dat dan, ze moet het toch leren? Ze moet toch vooral leren om gezond en gevarieerd te eten, en als ze dat op die manier doet, dan zou ik het niet zo'n probleem vinden dat ze het niet (altijd) in stukken eet. Uiteindelijk zal ze dat heus wel gaan doen (ik heb tenminste nog nooit een 15-jarige een gepureerde banaan zien eten ). Op deze leeftijd vind ik het vooral belangrijk dat mijn zoontje gezond, gevarieerd en met smaak eet, met als resultaat dat ik het aanbied in de vorm waarin hij er het meeste van geniet en dus het beste eet. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Hier pakten wij altijd het bordje weg als ze ging gooien... Dan maar niet eten! Vaak wilde ze het na een paar minuten dan toch weer proberen en ging er nog wat in.... Ook gaf ik haar dan wel eens stukje voor stukje, zodat ze inderdaad niet dat bord voor zich heeft! Zou inderdaad op het moment zelf niets anders aanbieden. Hier deed ik ook vaak het fruit wat ze overdag niet wilde eten door haar yoghurt of zo, dan is het net of ze iets anders krijgt en gaat het alsnog op! Je kunt bijvoorbeeld een paar keer per week alles nog prakken en de rest van de dagen gewoon stukken aanbieden. Zo weer langzaam uitbreiden naar alleen stukken??? Zo krijgt ze gedurende de week in ieder geval wel nog voldoende voedingsstoffen binnen, maar kan ze ook oefenen met stukken. Hier weigert ze soms ook te proeven (rond die leeftijd al helemaal!), terwijl ze het best lust als ze er 1 heeft geproefd! Met die groentensapjes krijgen ze natuurlijk wel vitaminen en zo binnen, maar leren ze nog niet zelf groenten eten en welke smaak + textuur bij welke groenten hoort.... BTW: krijgt ze geen tanden, dat ze daardoor minder goed eet?? Was hier rond die leeftijd vaak een boosdoener... misschien dat ze daarom ook geen stukken wil kauwen en geprakt makkelijker is???
Vandaag pruimen gegeten en nectarine in stukjes en ze vond het heerlijk! Totaal geen gegooi of "geklier" met eten. Maar natuurlijk is dit wel zacht fruit. Met mandarijntjes, wat toch lastiger is qua velletjes etc is het wel vaak gooien. Misschien dat ik dat dan nog pureer. Van de week had ze het ook met zacht fruit, maar misschien dat er toen inderdaad tandjes speelden. Heb nog geen nieuwe tandjes ontdekt, maar ze was die dagen ook onwijs aan het rommelen met haar slaapjes en sinds gisteren flinke luieruitslag dus het zou heel goed kunnen! Denk overigens dat je beter om de dag kan pureren, indien nodig, dan eerst in stukken aanbieden en pas pureren bij weigeren. Zo voorkom je dat ze daar "misbruik" van kan maken voor zover je daarvan kan spreken natuurlijk op deze leeftijd
Zitten toch aardig op 1 lijn hier Ik denk idd ook dat het goed is om óf te pureren óf stukken te geven op een bepaald moment, dan eerst stukken te geven en bij niet eten, ditzelfde te pureren en gelijk terug te geven. Ik denk dat kindjes eerder doorhebben dan wij denken dat als mama iets wat je niet lust in het magische apparaat gooit, je daarna iets krijgt wat je wél lekker vindt Hier weet zoon bijvoorbeeld al sinds een paar maanden welke stappen je moet zetten om koffie te zetten...... @ kristelstrijbos: ben het helemaal met je eens wat betreft de sapcentrifuge. Zo leert zoon idd geen textuur kennen en welke smaak waarbij hoort. We blijven dan ook standaard groenten aanbieden bij de avondmaaltijd, maar meneer weigert gewoon pertinent. Met een sapje krijgt hij iig nog de vitamines binnen en leert toch ook bepaalde smaken wel kennen. In ons geval dus: beter een sapje dan helemáál niks qua groenten. Volgens mij zijn er websites en boeken vól te schrijven over het eetgedrag van kinderen, hahaha Onze belangrijkste tactiek is iig om aan tafel het gezellig te houden, geen druk op te leggen en zo duidelijk mogelijk te zijn (bv. wat betreft het gooien). Wil hij eten, dan eet hij en zo niet, dan niet. Ik maak me er over het algemeen niet meer druk om. Behalve dat je héél af en toe nog wel eens iets uitprobeert