Ik zoek weer voedingsadvies! (Zogelukkig?? Dirksmama? Anderen? ) Dochterlief heeft een koemelk eiwit allergie. Voor haar 1e verjaardag nog geprovoceerd en ging niet goed. Daarbij eet ze nog soja en kippen ei vrij. Hoewel we met soja sinds ze 1 is iets minder voorzichtig zijn, een beetje toegevoegde soja in een product gaat goed, ze heeft het nog niet puur gehad. Mijn vragen zijn eigenlijk: Wat kan ik nog op brood geven? Ik zoek een beetje verantwoorde producten. We eten nu volkorenbrood met zonnepond, appelstroop, zonnaturajam, fruit. Pindakaas heb ik geprobeerd ( wist niet of ik 't durfde ivm pinda's en allergieeen ) maar dat vind ze niet lekker. Tartex schuift ze ook weg ( en begrijpelijk ) In veel vleeswaren zit koemelkeiwit en bovendien vind ik het veel bewerkt, dus wat is er qua vleeswaren verantwoord? ( Ik eet zelf geen worst op brood namelijk ) We doen nu nog heel voorzichtig met ei omdat ik vernomen heb dat kippen ei ook een sterk allergeen is. Toch lees je er verschillende dingen over. Ze krijgt bv ook nog niets met ei erin, en ook nog geen gewoon ei. Wanneer zou ik daarmee kunnen beginnen? Dat maakt het ook weer tot een brood beleg. Soja. Advies van de dietiste was provoceren met koemelk, als dit niet gaat, soja proberen. Toch heb ik mn bedenkingen over soja, ik weet nou nog niet of het een volwaardig vervanger is voor haar pepti. Zou het het proberen waard zijn om geitenmelk te proberen? Ookal kan ze daar ook op reageren, het is dierlijk ( Soja is plantaardig, moedermelk is "dierlijk" en dus lijkt geitenmelk me dichterbij komen aan de behoeften van een klein kind? ) Wellicht kom ik nog met meer vragen... Maar bij het CB kan ik hier toch niets wijs uit komen en zelf verdwaal ik vaak in mn zoektocht...
Hier ook KMA en soja-allergie. Ei was en is hier geen probleem. Hier volgens mij iets te vroeg gegeven, rond 10 maanden maar ging goed. Gewoon even een klein hapje en langzaam uitbreiden. Geitenmelk hier niet geprobeerd omdat het qua eiwitten er sterk op lijkt en ik vermoed dat het ook niet gaat lukken en niet meer reactie wil uitlokken. Soja geef ik meer slagingskans hier (melkproducten geeft gelijk reactie) dus hier heel voorzichtig nu aant proberen om de soja op te bouwen (3 dagen 1 theelepel, 2 dagen rust, 3 dagen 2 theelepels, etc). Ik wil niet teveel soja gaan geven als het goed gaat maar hier krijgt ze momenteel helemaal geen zuivel binnen dus een beetje zou welkom zijn. (ik geef nu extra calcium en ga straks na de bevalling kolven of ze moet zelf nog willen drinken bij mij). Wat betreft broodbeleg, hier meestal zonnatura jam, appelstroop en max. 1x per dag dun plakje kalkoenfilet. Laatste tijd soms gelderse gekookte worst (AH) wat ze erg lekker vindt maar wel wat minder verantwoord. Pindakaas wil ik hier binnenkort ook eens proberen. Tahin kan je geven maar vond ze hier niet lekker.
Hier een schoonzus met KMA en lactoseintolerantie. Haar zoontje heeft het ook. Zij hebben geen last van geitenmelk, dus op brood krijgt de kleine vaak geitenkaas, maar ook humus (jemig, hoe schrijf je dat ) vindt hij erg lekker. Je hoort heel vaak dat geitenmelk geen reactie geeft, dus zou het toch eens proberen. Zowel schoonzus als neefje reageren op het minste of geringste. Succes!
Volgens mij mag ze champigon en tomaten pate van zonnatura hebben. Ik geef het Elise vaak als hartig beleg ipv vlees of smeerkaas. Smaakt goed en ze vind ze beide lekker. Ik kanb het vinden bij ons bij de grotere jumbo's en AH, soms bij de smeerleverworst en soms in het zonnatura schap. Ik even bij de ingredienten gekeken maar dat kan je denk ik het zelf het beste beoordelen. Zonnatura - Van nature lekkerder
Mijn dochter krijgt ook notenpasta op brood (cashew of amandel). Noot is ook allergeen, maar hier gaat het goed. Ook krijgt ze af en toe kipfilet (je hebt soorten zonder melk). Of gerookte kipfilet, vind ze ook erg lekker. Andere worst soorten geef ik niet, maar er zijn er meer zonder melk. Ik volg zelf ook het dieet en ik eet af en toe cervelaat, corned beef, ham en kipfilet. Oja, banaan of avocado is ook een succes hier. Volgens mij kan je ei best wel gaan proberen. Ik zou de eerste keer dan minder dan een kwart geven. Uiteraard zou ik één ding tegelijkertijd uitproberen en dan een tijdje wachten met het volgende. Ik weet niet of soja een volwaardige vervanger is van pepti, daar heb ik geen verstand van. Je zou wel af kunnen wisselen met andere soorten melk. Soja (als dat goed gaat), rijstemelk, havermelk, speltmelk e.d. Ik zou trouwens pure soja uitproberen ipv verwerkt in andere producten. Het lijkt me dat je dan beter een reactie kunt zien. En ik heb wel eens gelezen dat het voor het herkennen in het lichaam ook beter is (er loopt een allergie topic bij d&v waar ze het daar over hebben). Tis en blijft naar zo'n allergie... De vlag gaat uit als dl er overheen is!
Thanks voor de reacties! Linnie, ik vind het nu zo makkelijk, veilig en vertrouwd om haar allergie vrij eten te geven dat ik dat veeeeel liever doe als risico's nemen op provocatie... We geven haar al 8 maanden allergievrij eten dus weten inmiddels wat ze zowizo wel mag hebben... Notenpasta, ik ga 't misschien wel even proberen. En dan morgen opzoek naar kipfillet zonder toevoegingen. Die tomaat/champignon pasta, zo iets hebben wel een keer bij de natuurwinkel gekocht, vond ze enorm vies ( en ik ook ) maar ze is dan ook een echte zoetekauw! Gekookte gelderse is trouwens ook wel lekker, daar zal ik ook eens de ingredienten van lezen dan!
Broodbeleg: inderdaad amandel- of cashewnotepasta! Verder kan je bijv. zelf kipfilets braden en in dunne plakjes snijden. Wordt wel droog en smaakt toch anders dan vleeswaar van de slager, maar zo weet je wel wat erin zit: kip! Ik geef pas sinds 20 maanden kipfilet en ham als vleeswaar. Nu sinds kort af en toe cervelaat of gekookte Gelderse worst, maar ik ben er geen fan van; ten eerste niet van varkensvlees en niet van al die toevoegingen. Ei: daar zou ik voorzichtig mee zijn! Mijn zoontje had/heeft een ei-allergie. Zelfs als ik een kroepoekje had gegeten waar een beetje ei als hulpmiddel doorheen zat, ging het mis. Ik ontdekte het rond zijn eerste verjaardag toen ik met Pasen eieren had gekookt. Hij lust ook geen puur ei, dat zou hij inmiddels mogen. Hij lust ook weinig waar ei doorheen zit, pannenkoeken ook niet, het lijkt of hij ruikt dat daar ei doorheen zit! Ik zou er heel voorzichtig mee zijn en eerst iets geven waar ei doorheen zit, zoals (pannen)koek of verse pasta ofzo. Soja: ik ben er geen fan van vanwege de fyto-oestrogenen. Er zijn onderzoeken die beweren dat dat kwaad kan voor kleine kinderen en de ontwikkeling van hun geslachtshormonen. Moedermelk is ook dierlijke melk en daar zou ik voor gaan. Geit is echt anders dan koe en gaat bij milde KMA vaak goed. Maar ... Sinds ik op een paardenmelkerij ben geweest, geloof ik in de kracht van paardenmelk. Edel dier ook; zou die melk graag geven aan m'n kind hoor! Hier kan je iets lezen over de samenstelling van paardenmelk: Paardenmelkinfo Succes!
Appelstroop en jam gingen ze hier op den duur minder lekker vinden. Pindakaas was bij ons geen optie, oudste reageerde via de borst al enorm op pinda. Wat erg in de smaak viel was vegemite op de margarine (dunnetjes het is wel zout). Maar tartex vinden wij hier allemaal juist lekker, dus misschien hebben we wel een andere smaak. Qua melk, ik zou nog even op pepti blijven als j kin het nog lust.
Ja pepti lust ze nog ( Provoceren was een uitdaging omdat ze het weigerde te eten toen, yoghurt was voor haar zo gigantisch vies als ze pepti gewend is! ) en ik heb voorlopig nog een machtiging. Zelf hebben we het idee om maar lekker rustig aan te doen en zolang we het vergoed krijgen, pepti te gebruiken. Dingen als kiwi weigert ze ook en dat is toevallig ook een allergeen product dus heb toch wel 't vermoeden dat ze zelf weet wat goed voor haar is... Ei doen we dus voorlopig nog maar heel voorzichtig mee, ik weet ook niet of het toegevoegde waarde heeft om het al voor 1,5-2 te willen proberen. Het gaat goed zo, dus waarom niet aan de ene kant? Sinds haar verjaardag gebruiken we 'normaal' brood maar ze heeft wel steeds rode pukkeltjes op de wangen. Laatst een dagje ziek en geen brood gegeten en ze had ineens gladde zachte wangetjes. Dus toch vandaag maar weer Zeeuws Vlegel gehaald en thuis maar weer gewoon koemelkvrij brood eten... Ik ga volgende week maar eens in de natuurwinkel rondneuzen!
ZG, je hebt mij een tijdje terug een aantal links gegeven met paardenhouderijen hier in de buurt. Ik heb toen gebeld en de boer vertelde mij dat zij het niet verstandig vinden om paardenmelk als structurele zuivel aan een klein kind te geven. Bij verkoop adviseren zij ook om het niet langer dan 14 dagen te gebruiken en dan een pause in te lassen. Had niet te veel tijd om mij precies uit te leggen waarom (had met een bepaalde samenstelling te maken), maar toen zijn wij afgehaakt.
@Adi: omdat het niet vet genoeg is, is het enige dat ik kan verzinnen als ik naar die staatjes kijk. Maar een kind dat niet meer van melk afhankelijk is kan je via ander voedsel vet geven.