Vandaag bij de kinderarts kreeg ik volgend advies dat algemeen geldt in Duitsland. Wellicht dat jullie er ook wat mee willen doen. Verder heb ik er in NL niets over gehoord en weet niet eens of het te verkrijgen is. Advies: overgaan van Vit d op Vit d in combinatie met fluoride. Dit omdat fluoride zo belangrijk is voor gezonde tanden (vit d is daar ook belangrijk voor naast gezonde botten). Het zijn wel tabletjes, die je met wat water snel acht maakt en via een lepel kunt geven. Verder: voor als je kindje op een leeftijd is waar het wel wat zout gaat gebruiken: koop zout met fluoride erin (en jodium, maar in NL krijg je geen zout zonder jodium begreep ik altijd, in Duitsland wel nog). Dit is ook goed voor de tanden van ons volwassenen. Weten meer mensen van dit advies? Groetjes, Sandra
In Nederland wordt geadviseerd om tandjes te gaan poetsen nadat het eerste tandje is doorgekomen. Dit is niet omdat dat klein tandje zo nodig gepoetst moet worden, maar om fluoride binnen te krijgen.
In Duitsland wordt geadviseerd om niet meteen met tandpasta te gaan poetsen, dat pas na het eerste jaar. Dus poetsen met water. Ik meen dat in NL ook de eerste tandjes met alleen water gepoetst werd.
Nee, met babytandpasta. Vanwege fluoride dus. Overigens is Nederlands advies gebaseerd op diverse onderzoeken waaruit geconcludeerd dat fluoride alleen een klein positief effect heeft op de tandontwikkeling, maar verder vooral negatieve effecten heeft voor het kinderlichaam. Het advies om fluoride te slikken is naar mijn weten hierdoor bijgesteld, net zoals het vroegere advies om vitamine A te geven aan baby's.
Hmmm... bijzonder. De kinderarts beweerde dat uit onderzoek kwam dat het zo goed was? En je kon niet overdoseren. Je wordt toch gek van al die tegenstrijdigheden.... probeer je het goed te doen gaat dat helemaal niet door al die rare fratsen. Je zou bijna zeggen dat alles op het gebied van baby's niet fatsoenlijk onderzocht is.
Ah hier heb ik dat wat jij ebdoelde Het gebit en preventie - Fluoride advies | Tandarts.nl en Fluoride | Voedingscentrum
Lastig he die verschillen tussen verschillende landen! Hier vinden de Australische en Amerikaanse ouders en artsen dat er fluoride in ons drinkwater moet, terwijl mensen uit andere landen dat juist absoluut niet willen, vanwege gevaar van overdosering. Mij persoonlijk lijkt het Nederlandse advies beter dan het Duitse, vanwege de nadelen van overdosering. Waarbij komt dat uit Nederlands onderzoek uit de jaren 70 bleek dat bij goede mondhygiene (dus van jongsafaan poetsen) het verschil tussen wel en niet extra fluoride toedienen miniem is.