Hi dames, Even een vraagje, mijn dochtertje is vorige week donderdag 1 jaar geworden. Ik zit een beetje in over haar schema, ze houdt erg van haar opvolgmelk, dus zit ook nog op 3 flessen van 180/6. Haar schema is op dit moment nog als volgt: 08.00 papfles 180/6 en laat er meestal 10 cc van staan; (In de ochtend bied ik haar ook eerst brood aan, maar dat gooit ze op de grond en knijpt het eerst in haar handjes). 10.30 fruit; vers fruit Tussendoor nog bijv. een craqotte volkoren, probeer ik. 13.00 eerst broodje samen met mij. Ik probeer elke keer ander beleg, maar pindakaas en appelstroop gaat nog het beste. Meestal gaat de helft van haar broodje dan weer op de grond en dan probeer ik nog een volkorencracker of krentenbol, maar gaat vaker niet nog dan wel. Dan geef ik haar toch melk 180/6 daarna om toch genoeg binnen te krijgen, die drinkt ze dan helemaal leeg. Dan tussendoor probeer ik nog een volkoren craqotte. Rond 5 uur eet ze groente, aardp/rijst/pasta en wat vlees/vis en daarna yoghurt/kwark. Dat gaat goed en eet ze best veel van. Ik maak het altijd vers. Potjes af en toe. Voordat ze gaat slapen drinkt ze altijd nog een fles van 180/6. Dan vindt ze het soms nog erg als die leeg is. Over de dag door drinkt ze zelf zo’n 200 cc water uit haar rietjesbeker. Hoe kan ik haar schema het beste aanpassen omdat ze niet zo goed brood eet. Dat ze toch minder melk krijgt. Of is het niet te veel wat ze nu krijgt. Ik hoor graag tips. Alvast bedankt. Groetjes, Angela
Vanaf 1 jaar wordt 300ml zuivel geadviseerd, omdat het anders ten koste gaat van de eetlust. Dat is het advies, maar dat is natuurlijk makkelijk praten als je kindje erg gehecht is aan haar flesjes. Wat je kunt proberen is tussen de middag een bekertje gewone koemelk aan te bieden en dan echt maar 100cc. Drinkt ze het niet is dat prima en is de lunch gewoon klaar. Ze krijgt echt niet te weinig als ze en haar broodje niet eet en niks drinkt... als ze honger heeft eet ze namelijk echt wel. In de ochtend kun je haar gewoon pap of havermout aanbieden met koemelk (opvolgmelk mag trouwens ook) en dan 150cc Heeft ze nog honger dan kun je haar een broodje geven of een stuk fruit. Dan zou je op 450cc zuivel zitten. Die laatste fles zou ik er wel nog in laten als ze daar echt zo aan gehecht is. Zou eerst de overdag flessen langzaam eraf proberen te krijgen en kijken of ze meer gaat eten...uiteindelijk zal ze zelf haar laatste fles zat zijn als ze genoeg eet overdag
Begin eens met een ontbijt uit een bordje, havermout bijvoorbeeld. Vult goed en is heel gezond. Je zult het best met kv kunnen aanmaken, maar opvolg/dreumesmelk is eigenlijk onzin en bevat veel suiker. Ze zal, denk ik, meer honger hebben zonder de kv. Probeer eens gewone melk te introduceren, meng het desnoods met de kv, zodat ze aan de smaak kan wennen. Ipv brood kun je ook pannenkoekjes bakken: 1 banaan prakken, 2 eieren, beetje melk. Evt een handje havermout erdoor mengen. Kwakje in een hete koekenpan op een laag vuur en dan laten garen. Of groentemuffins: kluts een ei en voeg daar allerlei fijngesneden groenten aan toe, zoals ui, paprika, leftovers van de dag ervoor, beetje kaas raspen, wat kruiden erdoor voor de smaak. In een muffinvorm (hier was 1 ei met de groentes genoeg voor 2 muffins) en dan in de oven of airfryer laten garen. Mijn middelste was ook niet zo`n ontbijter, maar als ik een bordje met stukken fruit voor hem neerzette ging dat schoon op. Ipv een standaard ontbijt zou je ook een monkeyplatter kunnen neerzetten, wat komkommer, tomaat, repen paprika, stukken avocado, gekookt eitje, fruitsoorten. Dan kan ze zelf zien wat ze lekker vindt en krijgt ze toch heel wat binnen, desnoods gedurende de ochtend. Ik heb zelf nooit een schema aangehouden. Mijn middelste heeft een jaar bv gehad en at vanaf 6 maand mee a la Rapley. Vanaf zijn eerste verjaardag gewone koemelk en met de pot mee, zonder flessen. Mijn jongste krijgt wel kv, maar is de bedoeling het net zo aan te pakken.
Hier vanaf die leeftijd gewoon met de pot mee, maar natuurlijk in de maanden ervoor al wel langzaam naar toe gewerkt. Ik zou geen papfles meer geven als je wil dat ze beter brood gaat eten, pap is op zich ook een prima ontbijt, maar daarna zit ze vol, dus zal ze niet ook nog een boterham eten. Is ze dol op pap en weet ze dat ze die fles krijgt dan zal ze ook niet veel brood eten. Onze zoon at op die leeftijd 's morgens een boterham met een beker thee. Onze dochter (8maanden) eet nu ruim een maand 's morgens een bordje pap en vind het heerlijk, dus best kans dat zij met 1 jaar gewoon nog een bordje pap krijgt als ontbijt. Dus ik zou of een boterham geven of een bordje pap, maar zoveel mogelijk stoppen met de flessen. Qua zuivel wordt inderdaad 300ml aangehouden, dus daar zit je nu wel ruim boven. Het is niet meer nodig om te gaan compenseren met melk, hierdoor gaan ze juist minder vaste voeding eten. Gewoon aanbieden en wil ze niet of weinig dan bij het volgende eetmoment weer een kans. Schema hier met 1 jaar was ongeveer zo: Ontbijt: 1 boterham, soms nog een cracotte en beker thee Tussendoor: koekje, rijstwafel o.i.d. beker roosvicee Lunch: 2 boterhammen en 1/2 warme beker melk (hij heeft lange tijd moeten wennen aan melk uit z'n rietjesbeker i.p.v uit de fles). Tussendoor: fruithap van 2 stuks fruit (stukjes was hij toen net weer mee gestopt, maar af zo wel een flinke bak) + beker roosvicee Avondeten: zoveel mogelijk met de pot mee, maar op pasta en rijst was hij nog niet zo dol, dus dan een prakje uit de vriezer of een potje en dan daarna nog wel met ons mee om aan de structuur te wennen (dat was waar hij moeite mee had) Voor het slapen gaan nog een fles van 150cc, deze verviel met 14 maanden en toen kreeg hij een schaaltje yoghurt en als we vroeg gegeten hadden nog een beker thee voor het slapen gaan. Beker was hier de rietjesbeker, daar dronk hij toen alles uit, behalve z'n avondfles.
Hier krijgt ze: Ontbijt 100ml yoghurt met een banaan en 3 eetlepels havermout erdoor (soms een cracottes erbij). Tussendoor: 1 a 2 stuks fruit met 100ml melk (uit een fles) Lunch: 1 a 2 boterhammen Tussendoor: fruit/cracotte/rijstwafel Avondeten: met de pot mee (soms zonder kruiden voor haar want die accepteert ze niet) en nog ong 50ml yoghurt. De hele dag kan ze water en thee drinken uit een rietjesbeker. Zodra ik daar haar melk in doe drinkt ze er geen ander drinken meer uit daarom krijgt ze melk uit een fles. Geen idee hoe we dat ergens anders in krijgen haha.
Hi dames, Bedankt voor jullie adviezen. Ik ben nu begonnen met de middagfles eraf te halen en in de plaats daarvan 100 cc gewone koemelk en 1 boterham. Tot nu toe gaat dat goed. Hoe doen jullie dat met naar buiten gaan winkelen/visite dat soort dingen. Zij slaapt nog 2x overdag en in haar wagen slaapt ze alleen een hazenslaapje. Nemen jullie dan ook het brood/melk etc. mee of gaan jullie alleen naar buiten als ze even niets hoeven en net voor het slaapje weer naar huis. Als ik op visite ga, dan nemen we een campingbedje mee, dan slaapt ze prima, maar met winkelen ofzo dan vind ik dat wel lastig. Liefs Angela
Mijn zoontje doet 1 slaapje en die doen we in bedje, dus we gaan ervoor of erna weg tenzij we een lang stuk moeten rijden, dan slaapt hij in de auto. Zijn broodje neem ik onderweg vaak mee en anders koop ik tussendoor iets. Hetzelfde geldt voor zijn fruit en ik neem altijd een rietjesbeker water mee, dus daar kan hij dan gewoon uit drinken. Als het wat warmer wordt wil ik het eens gaan proberen om te kijken of hij ook in de buggy een dutje wil doen. Als ze alleen maar een hazenslaapje doet is dat toch geen ramp? Of is ze daarna jengelig? Je kunt haar altijd iets vroeger naar bed doen in de avond als ze het anders niet redt tot haar normale slaaptijd.
Onze dochter is nog wel wat jonger, maar slaapt ook 2x. Wat ik als 'regel' heb ik dat ze 1 slaapje in bed doet. Met uitzondering van echt een hele dag op stap, we hebben ook een zoon van bijna 4 en kan niet altijd rekening met haar houden, dat is nu bijna nooit aan de orde, maar straks van de zomer als het weer lekker weer is en we naar een dierentuin of pretpark willen dan ga ik daar allemaal geen rekening meer mee houden. Dan kan ze in de auto slapen of in de wagen en als ze echt moe is doet ze dat ook wel, wel veel minder en korter, maar dat haalt ze dan wel weer in. Moet wel eerlijk zeggen dat onze dochter met wat minder slaap ook prima te genieten is. Maar voor gewoon winkelen, zwemmen of binnenspeeltuin voor de oudste houd ik dus aan 1 slaapje in bed. Dus dan ga ik of gelijk 's morgens vroeg zodat ze dan 's middags in d'r eigen bed kan slapen (soms doet ze dan maar 1 slaapje na de lunch) of ik wacht tot ze wakker is van d'r ochtendslaapje en ga dan weg. Komt er tegenwoordig op neer dat ik gerust van 12.00-16.00 weg kan zijn, dat red ze prima. En voor als we weg zijn neem ik gewoon eten/drinken voor haar mee, ze is nog geen 9 maanden dus nog te jong om mee te eten wat wij eten als we ergens gaan lunchen ofzo. Gewoon een boterham in de tas en haar rietjesbeker met water en zo nodig nog d'r fles, die drinkt ze ook koud als het moet, dus ik maak hem klaar thuis voor ik wegga met volledig gekookt water en geef hem dan wanneer dat uitkomt. Ben ik in de ochtend weg dan gaat er een potje fruit mee en een cracker/soepstengel of iets anders te knabbelen voor als ze 'vervelend' wordt.
Hier nog 2 slaapjes, meestal doen we uitstapjes daartussen. Lunch gaat dan gewoon mee en eet ze onderweg. Als we langer wegblijven dan doet ze dr tweede slaapje in de wagen. De eerste altijd in bed want die duurt het langst.
Ik ben vanaf 1 jaar de pot melkvoeding op gaan maken. Smorgens een bekertje melk (zolang de pot nog vol was en daarna normale volle melk) en brood. En eerst brood, dan melk. Dan een koekje tussendoor met sap (diksap) Smiddags lunch. Broodjes met sap. Geen melk meer. Tussendoor fruit en sap. Avondeten hetzelfde als ons en sap. Voor het naar bed gaan een fles met melk. Eerst.nog met pap, maar ook dat opgemaakt en toen klaar. Zo zijn wij langzaam overgegaan en vandaag de dag eet hij nog zo. En ik neem het eten mee. Moet ik smiddags weg, dan.draai ik het fruit om.en neem het koekje mee. Lunch neem.ik ook mee. Onze zoon slaapt ook nog twee flinke slapen, anders kom ik nergens meer.