Hallo allen! Een vriendin van mij staat op het punt van bevallen. Ik wil graag een aantal gerechten/baksels voor de kraamtijd maken die ook in de vriezer kunnen zodat ze makkelijk en toch gezond kunnen eten. Ze heeft een pittige zwangerschap gehad en zoals het er naar uitziet gaat de bevalling ook pittig worden. Ze wil graag borstvoeding geven dus het kan niet teveel ui/kool enzo bevatten. Ik had zelf al bananenbrood en mini quiche in gedachten. Iemand nog andere recepten voor voedzame maaltijden die de vriezer in kunnen? *Als het niet in de lounge past dan hoor ik het wel.
Ik vind alleen bami en nasi lekker uit de vriezer. Evt een lekkere pastasaus zodat ze alleen maar Pasta hoeven te koken of er een lasagne van kunnen maken.
Sorry, maar het eerste wat mij te binnen schiet is opgebakken placenta. Maar bij veel bloedverlies dingen met veel ijzer er in, spinazie, biefstuk etc. Dus wellicht een ovenschotel of pastasaus met spinazie er in? Verder was ik zelf toendertijd blij dat ik sommige dingen eindelijk weer kon eten. Dus je had mij heel blij gemaakt met sushi.
Opgebakken placenta Uiteraard ga ik langs de slager voor de beste biefstuk die ze hebben! Bakje filet americain en carpaccio erbij en dan zijn ze ook al blij. Ze hebben alleen niet veel familie om hun heen en ze wonen een uur verderop dus ik kan ze niet echt gaan helpen met schoonmaken ofzo maar wel met koken. Nasi/bami/pastasaus is inderdaad een goede! Ik maak alleen zelf nooit nasi dus heb je misschien een goed recept @nicole18 ?
Wat een super lief idee! Je vriendin zal er vast heel blij mee zijn! Wat betreft borstvoeding: het is een fabeltje dat je dan moet oppassen met ui of koolsoorten. Ook allerlei andere dingen die je soms hoort (pittig eten, citrusvruchten, koolzuur, bonen etc.) kun je prima eten in de hoeveelheid die je in de zwangerschap ook at, daar is je baby aan gewend. Enige beperking is alcohol. Dus als je iets maakt wat je vriendin normaal gesproken ook lekker vind zit je goed! Edit: en qua ijzer vooral volkorenproducten en peulvruchten. In spinazie zit ook wel ijzer maar is geen enorme boost al heeft het dat imago.
O dat wist ik helemaal niet! Dankjewel voor je tips! Ik ben gek op peulvruchten dus daar kan ik wel wat lekkers mee verzinnen.
Bottenbouillon! Is erg goed voor het herstel na de bevalling. Het gaat dan echt om de langzaam getrokken bottenbouillon, daar zit bv collageen in dat je lichaam kan helpen bij het herstellen. Je kan deze soep zelf maken (duurt wel erg lang) of je koopt het in een pot. Dit doen wij. https://www.jumbo.com/producten/kleinstesoepfabriek-kippenbouillon-biologisch-400ml-24725POT?channable=02a13d6964003234373235504f54ca&utm_campaign=alwayson&utm_medium=cpc&utm_source=google&ju_subth=b2c&utm_content=b2c_NL_ecommerce_shopping-non-brand_%7Badgroup%7D&utm_id=16236608053_148616875572_634365950149&gclid=EAIaIQobChMIuqLOhs3HgQMVl59oCR3UsgYxEAQYASABEgLbuvD_BwE https://www.jumbo.com/producten/kleinstesoepfabriek-runderbouillon-biologisch-400ml-24724POT?channable=02a13d6964003234373234504f546a&utm_campaign=alwayson&utm_medium=cpc&utm_source=google&ju_subth=b2c&utm_content=b2c_NL_ecommerce_shopping-non-brand_%7Badgroup%7D&utm_id=16236608053_148616875572_634365950149&gclid=EAIaIQobChMIl97Yl83HgQMVQodoCR2VJARqEAQYAiABEgKV9vD_BwE
Dit zal voor het ijzer weinig nut hebben, plantaardige ijzer heeft (trouwens net als plantaardige proteïne) namelijk een laag biologisch beschikbaarheid. Een echte ijzerboost via voeding zul je het snelst krijgen van rood (orgaan)vlees.
Ik moest denken aan linzensoep heb ik al veel in de zwangerschap gegeten en doen we eigk allemaal als we aan moeten sterken na ziekte. Staan veel variaties online en super simpel maar wel voedzaam en gezond.
Jaaaa dit wilde ik ook zeggen. Bij voorkeur van kippenbotten. En als dat de vriezer in gaat, in een pannetje opwarmen en niet in de magnetron. Lief dat je voor haar wilt koken, dat waardeert ze vast enorm.
Bottenbouillon idd!! Je kunt ook enkele verschillende soepen maken van de bouillon en pastasaus! Soep kun je ook goed vacuum bewaren in glazen potten. Je kunt een basis voor groentesoep maken en dan een soepgroentepakket en gehaktballen uit de vriezer. Rode linzensoep Tomatensoep Pompoensoep Ik weet niet of ze havermout lust maar als ze het lust zijn van die overnight oat pakketjes ook heel fijn. Kleine zakjes of bakjes met vruchten in de vriezer en een paar glazen met deksel met havermout (en eventuele zaden en noten). In de avond kan ze dan een zakje uit de vriezer halen en de melk bij de havermout doen en dan heb je een hele voedzame ontbijt/lunch. Havermout werkte bij mij ook onwijs melkproducerend.
Bij ons eten ze na een bevalling vaak bsisa, dat is een (zoet) een gerecht op basis van geroosterde kikkererwten- en linzenmeel en granen (bv gerst). Dit wordt gemengd met olijfolie en noten/zaden. Er worden ook vaak dadels bij gegeten aangezien dit vanuit het geloof wordt aangeraden om tijdens de zwangerschap en na bevalling te eten. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bsisa Maargoed daar heeft TS vast weinig aan Ik zou bij gebrek hieraan zeker voor wat gerechten obv peulvruchten gaan. Is sowieso altijd goed, pas bevallen of niet. En ik dacht idd ook aan bottenbouillon.
Fenegriek is ook heel goed voor de melkproductie. Heeft natuurlijk wel een heel typische smaak waar je maar net van moet houden.