Geen vacuümverpakte vis tijdens de zwangerschap. Zover was ik wel. Maar (vette)vis is goed voor je en helemaal nu. Dus ik vanmiddag met de kindjes naar de visboer. En ik vraag of de gerookte zalm uit een vacuümverpakking kom. Nee, maar het is uiteraard wel verpakt geweest (lieten het nog zien), op een schaaltje, dan plastic erover en dan dicht geseald. Maar op het voedingscentrum hebben ze het over: "Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling (gerookte zalm, paling), zowel vacuümverpakt als andere soort verpakking." Tja dan blijft er niet veel over he. Alles komt toch verpakt uit de koeling. Of je moet naast de zee wonen of zo. En ik zag dus bij de opsomming van rauwe vleeswaren ook rauwe ham staan. Dat klopt toch niet? Rauwe ham heet wel zo, maar dat is toch helemaal niet rauw? Ik viel aan het einde van mijn tweede zwangerschap stijl achterover, toen ik bij de open dag van het ziekenhuis van een diëtiste hoorde, dat je geen salami en dergelijke mocht eten. Dat zou ook rauw zijn. Had ik compleet gemist. Ze zei dat het ook redelijk nieuw/ onbekend was. Maar dat mag weer wel als je het 2 dagen bij minimaal -12 graden invriest. Hoe komen jullie aan je hoeveelheid gezonde vis in de week?
Ik eet gewoon haring en markreel (weet niet of dat trouwens helemaal verantwoord is want met roofvissen moet je ook weer oppassen). Haring mag zeker en kabeljauw bv. Alles wat je vers van de visboer haalt mag geloof ik hoor. Zolang het maar niet vacuum verpakt is (geweest). Gerookte zalm en paling eet ik helemaal niet daar wacht ik wel mee tot na de bevalling. Oh en salami eet ik gewoon hoor. Volgens mijn vk kan dat gewoon.
@Hopmarjanneke; ja er blijft niet veel anders over. Uit blik misschien nog? Eet alleen tonijn uit blik. Zijn de andere visjes uit blik een beetje smakelijk? @Humava: Ik dacht dat alleen koningsmakreel onder de roofvissen viel.
Het voedingscentrum spreekt zichzelf ook lekker tegen: - Je mag geen voor/vacuümverpakte paling uit de supermarkt. - Je mag ook geen wilde paling eten. Aantekening: De meeste paling in de supermarkt is kweekpaling en is veilig. Op het etiket staat of het om wilde of gekweekte paling gaat.
Ik eet alle vis hoor, behalve de vaccuum verpakte gerookte zalm of uberhaupt rauwe vis. Je kunt toch gewoon de rest van de vis bereiden in oven of pan ed?
Oh dat kan best. Ik koop soms markreel paté bij de visboer geen idee of dat koningsmarkreel is maar dat is zooo lekker. Ik vind het van de paling ook onduidelijk hior.
erg he, je ziet door de bomen het bos niet meer... ik ben dol op chorizoworst, dus echt spaanse gekocht en ook die mag je niet eten.... ligt nu in de vriezer te wachten op de bevalling..... vis eet ik bijna niet, weet ook niet meer wat wel of niet mag. Haring af en toe jummie jummie. en voor als nog mocht je dat wel eten haahah
Wij eten regelmatig lekkere gebakken zalm etc. Gewoon verse van de ah of van de visboer, niks geen diepvries want daar zit geen smaak aan maar ik eet ook gewoon rauwe verse tonijn van de visboer...heerlijk met sojasaus en wasabi ....volgens mijn vk kon dat gewoon....
Als je gewoon verse vis koopt is er toch niks aan de hand? En dan gewoon bakken of stoven. Of heerlijk op de barbecue!
Salami mag wel hoor! Vacuüm verpakte zalm eet ik niet (rauw/gerookt dan. Wel in gerechten). Verder alles wel. Wat je zegt: alles is verpakt geweest, zelfs de 'verse' haring! Ik maak me er niet zo druk om.
Ik eet mezelf helemaal rond (letterlijk hihi) aan haring, dat is supergezond en mag ook gewoon. Verder eet ik 2 x per week gebakken zalm. Ook eet ik vaak vissticks, maar daarin zullen niet heel veel voedingsstoffen zitten haha.
Salami mag volgens veel bronnen niet (voedingscentrum o.a). Verse vis is prima (zowel van visboer als supermarkt), vacuumverpakt niet. Vooral vette vis is waardevol als je zwanger bent. (Via Google/voedingscentrum is te vinden wat er onder de vette vis valt). Roofvissen omvat veel meer vissen dan makreel (uiteraard, neem alleen al de haaien bijvoorbeeld maar die eten we doorgaans niet). Tonijn is ook een roofvis. Mag je wel eten maar niet teveel ivm zware metalen die deze bevatten.
Verse vis mag wel (niet rauw natuurlijk) en ik gebruik eigenlijk meestal diepvriesvis (zalm en pangasius meestal). Daarnaast soms andere vis, zoals haring of tonijn, maar dat mocht dan weer niet te veel volgens de richtlijnen. In de lijst die ik heb staat dat vleeswaren als rauwe ham, rookvlees, bacon en worstsoorten (droge worst) zijn bewerkt en daarom wel veilig zijn. Alleen geven ze aan dat het vaak wel erg zout is en dat je dan moet oppassen met je bloeddruk en dus niet te veel van eten. Ik eet die dingen dus wel gewoon, maar niet de echte rauwe dingen zoals filet americain, osseworst, carpaccio etc.
Ik heb vandaag een lekker gerookt forelletje gegeten met de kinderen. Wel vacuumverpakt, maar afgelopen weekend gevangen door mijn vader, meteen gerookt en daarna altijd gekoeld bewaard geweest. Na overleg met de vk vond ze dit zeer veilig. Ik eet alleen geen gerookte zalm meer, verder alle gebakken visjes. En salami etc eet ik sowieso niet, verder ben ik vrij makkelijk. Spiegeleitje? Heerlijk! Rauwe ham? Is bewerkt, dus geen enkel probleem.
Zou niet heel panisch doen hoor. Alleen geen rouwe vis eten en de vissoorten die op de lijst staan van niet oke Wat niet oke is verschillen de meningen wel over maar met gezond verstand kom je een heel eind.
ik vind het ook drama wat wel en niet mag idd... ik eet wel gewoon makreel en haring bij de visboer vandaag, uit de supermakrt koop ik het niet meer, wel uit blik ook en de vispaté's uit de supermarkt (uit blikje) vind ik heerlijk
Vispate klinkt niet heel smakelijk , maar ik ga het dan toch eens proberen. In Frankrijk hadden ze gegrilde makreel in een blikje. Dat was echt superlekker. Heb er nu nog maar 1 over. De rauwe ham heb ik gisteravond maar in de vriezer gegooid (-18) dus die mag ik morgenavond weer eten. Dat kun je dus ook doen met salami en dergelijke he meiden! 2 dagen invriezen bij minimaal -12 en je kunt het gewoon eten. Kijk maar eens bij de kantekening die het voedingscentrum bij zulk soort vleeswaren maakt. Eventuele toxoplasmose gaat dan dood