Het is nog niet zo ver. Maar langzaamaan begint de wens voor een 2e kindje steeds meer op te borrelen. De eerste zwangerschap verliep voorspoedig totaan de 31 weken en 2 dagen. Toen bleek dat mijn vliezen gescheurd waren en na 2 dagen rekken met remmers en het geven van longrijping is ons mannetje toen geboren bij 31 wk en 4 dagen. Nadat dit gebeurd was zijn alle onderzoeken die gedaan konden worden gedaan maar daar kwam niks uit. Een spontane vroeggeboorte aldus de medici Waar ik nu benieuwd naar ben...stel dat ik over een tijd een positieve test in handen heb. Wie moet ik dan bellen. Direkt een gyn of huisarts. Hoe gaat het dan verder? Er is mij na de 1e zwangerschap al wel verteld dat een volgende zwangerschap niet bij een VK gelopen gaat worden maar bij een gyneacoloog. Heeft iemand al ervaring met wat voor 'extra's ik rekening mee kan houden, bijv extra controles etc etc.. Ik lees het graag!
hoi ik heb meteen gebeld met het ziekenhuis en ook voor de zekerheid de huisarts even gebeld met deze mededeling. wel had ik lang daarvoor een schriftelijke verwijzing gekregen (met adviezen) vanuit het ziekenhuis waar ik te vroeg was bevallen. Zij hebben toen ook uitgezocht wat mijn kans was om opnieuw een vroeggeboorte te krijgen. Maar een kans is altijd een kans, zie onderschrift. Ik ken er weinig die het twee keer meemaken. Succes!
Ik heb direct de gyn gebeld en had dat ook al afgesproken met ze na de bevalling van mijn dochtertje. Ik ben met 33+2 bevallen ivm HELLP, dus zou ik vanwege mijn medische conditie hoe dan ook niet bij een VK mogen. Maar ik zou gewoon de gyn voor een afspraak om het met hem door te spreken hoor, voordat je zelfs maar zwanger wordt. Misschien loop je liever bij een VK, dan kun je dat overleggen. En anders weet je in ieder geval al waar je aan toe bent.
Ik ben met 27 weken bevallen van mijn dochter. Ook zonder reden. Ik heb bij de HA een verwijzing gehaald toen ik zwanger was. Ik heb mijn controles in het AMC gehad en alle protocollen werden losgelaten omdat de oorzaak van vroeggeboorte onbekend was. Kreeg een uitstrijkje, rust, bmh metingen en wekelijkse proluton injectie. Ik kreeg wel wat complicaties die ik bij mijn dochter ook had gehad. Maar mijn zoon is bij 38 weken geboren! Ik weet niet of jij ook rustig aan moet doen wanneer je eventueel zwanger zou zijn. Ik heb ook niet meer getilt bijv. En dat was best lastig met een kleintje van nog geen 2. Succes!!
Ik lees even mee, ik ben nu ruim 5 weken en ik weet ook niet precies wat me te wachten staat. Heb wel een verwijzing naar een gyn gevraagd bij de HA, en verder alleen een echoafspraak staan op 5 maart. Tot die tijd doe ik gewoon mijn ding, mijn problemen begonnen pas met 30 weken dus ik ga er maar gewoon vanuit dat die eerste 11 weken toch wel goed moeten blijven gaan. Daarna zien we wel verder.
Wij zijn nu net 6-7 weken weer zwanger. Ik krijg een preventieve cerclage deze zwangerschap. Vandaag hebben we de intake gehad bij de gyn en we mochten een prachtig hartje zien en horen! Ikzelf heb meteen met de gyn gebeld, maar dit moest ik alsnog via de huisarts regelen. Dus in jouw geval zou ik het overleggen met de huisarts. Wij mogen 22 februari weer komen voor een echo en controle. 6 maart de volgende echo en controle. Dus wij worden wel goed in de gaten gehouden. Ik weet niet of dit in jouw geval ook zo is. Wij hebben voordat we zwanger werden (5weken geleden) een gesprek met de gyn gehad. Toen hebben we onze vragen gesteld. Wat als we weer zwanger raken... Hoe zit dit? Hoe gaat dat? Misschien is dat een goed idee? Ik hoop dat je er iets mee kunt? En wil jullie veel succes wensen bij het zwanger worden!
Jij ook gefeliciteerd Daan met je zwangerschap. Bedankt allemaal voor de reacties. Ik was toevallig vandaag bij de huisarts voor een bijholte ontsteking, maar ik heb mijn vraag gelijk maar even neergelegd. Zodra ik zwanger ben kan ik me bij de huisarts melden en hij verwijst me dan door naar de gyneacoloog. Ik wilde eigenlijk ook een voorgesprek met een gyneacoloog, dus voor ik zwanger ben. Zodat we weten wat ons te wachten staat, maar daar schreef mijn huisarts geen verwijzing voor. Ik zou nog misschien zelf het academisch ziekenhuis kunnen bellen waar ons zoontje geboren is. Maar misschien dat ik het gewoon hierbij laat totdat ik zwanger ben. De huisarts had wel een mening: je kan je nog zo goed voorbereiden op alle mogelijkheden en scenario's. Maar een zwangerschap laat zich niet voorspelen. Als een gyneacoloog je begeleidt zal hij in de eerste afspraak alles uitleggen en gedurende de zwangerschap het behandelplan volgen en aanpassen waar nodig. Ik vond daar wel wat inzitten. We hebben voor ons zelf wel alle scenario's doorgenomen. Want dat een zwangerschap 40 weken goed verloopt is geen vanzelfsprekendheid weten we uit ervaring..Maar we zijn klaar voor een 2e zwangerschap!
ik lees ook even mee,mijn dochter is met 31+2 geboren.mijn vriend en ik willen er nog graag 1 bij maar ik ben zo bang dat het nog een keer gaat gebeuren ik heb namelijk een solutio placentae(loslating van placenta)gehad.ik ben destijds niet bij het ziekenhuis geweest in zwolle om na te gaan hoe het gekomen is omdat ik nog niet aan de pil mocht voor dat onderzoek.is het verstandig om eerst eens een afspraak te maken met een gyn hier in enschede of zou ik zwolle eens een keer bellen?
Wij hebben onze dochter mogen krijgen met 34,3 weken. Wat over de 33 weken grens is. Wij hebben een voorgesprek gehad in het ziekenhuis en daar werd gezegd dat we gewoon naar een verloskundige moeten. Nu hebben we twee keer een mk gehad achter elkaar, dus zijn er onderzoeken gaande bij een klinisch geneticus. Zij wil ons via de huisarts naar de gyn doorverwijzen. Hoop zo dat ik mijn volgende zwangerschap wel gewoon bij de gyn kan gaan lopen. Het is allemaal al spannend genoeg!
Ik heb dezelfde vraag bij de huisarts gesteld (ben met 32 weken spontaan bevallen, ook geen reden gevonden) en hij zei dat, omdat het geen HELLP of iets dergelijks was, hij verwijzing niet nodig vind in geval van een 2de zwangerschap. Maakt mij alleen maar angstiger en we hebben het nog maar even uitgesteld.
Onze dochter is met 31+4 geboren, ook spontaan zonder gevonden oorzaak. Wij zijn nu zwanger van de tweede en voor de controles gewoon begonnen bij de verloskundigen. Omdat er geen reden voor de vroeggeboorte van onze dochter is gevonden kreeg ik ook geen verwijzing. Nu ben ik 20 weken en 1 dag zwanger van de tweede en wel al sinds de vijftiende week een wekelijkse controle, dit ivm mijn reuma en de bijbehorende medicijnen (wat ik nog niet had bij de eerste), ook heb ik helaas een bloeding gehad rond 15 weken waardoor een deel van de placenta afgestorven is (gelukkig is er nog voldoende over voor de baby op dit moment). Ik ga de ene week naar de gyn en de andere week naar de verloskundige. Waarschijnlijk wordt ik straks volledig overgenomen door de gyn. Het is spannend, zal het ook blijven tot de geboorte, ik ben blij dat ik iedere week op controle mag komen en ik het hartje weer even hoor.......en zo schuivelen we hoop ik door tot minimaal week 38!
Als je al eens een vroeggeboorte hebt meegemaakt voor de 35 weken, of er nou een reden voor gevonden is of niet, dan val je in principe gewoon onder het vroeggeboorteprotocol. Dat betekent: extra controles, progesteroninjecties en een begeleiding door de gynaecoloog dus. Met mijn ziekenhuis is afgesproken dat ik me daar weer mag melden voor een voorgesprek als wij een tweede zouden willen. Bij een nieuwe zwangerschap word ik begeleid door het ziekenhuis waar ik ook van de eerste bevallen ben met 30 weken. Volgens mijn gynaecoloog is dat de normale gang van zaken! Laat je dus door je huisarts niet verkeerd voorlichten en neem zelf contact op met de gynaecologische afdeling waar je destijds te vroeg bevallen bent. Je hebt op z'n minst recht op een goed voorlichtingsgesprek met een gynaecoloog die veel van vroeggeboortes weet.
hoi mick jou situatie lijkt/leek zoveel op die van mij ook mijn zwangerschap verliep goed ( wel wat onschuldige bloedingen) en ook mijn vliezen braken met 31 wkn en 5 dgn dezelfde dag of eigenlijk de dag erna om 00.13u uur is onze zoon geboren. ook zonder enige aanleiding en er was bij ons dus ook geen oorzaak. dus ook gewoon pech. ik kan je wel heel veel vertellen , maar je hebt er niets aan, want elke zwangerschap is anders. onze tweede zoon is geboren met precies 38 weken via ks. dit omdat hij dwars lag en dus onmogelijk vaginaal geboren kon worden. ik heb deze zwangerschappen extra controles gehad , maar dat was omdat ik zwangerschapssuiker had ontwikkelt. ik denk dat je het per zwangerschap moet bekijken. heel veel succes met zwanger raken en ik hoop dat je een mooie zwangerschap krijgt en natuurlijk een gezonde baby spinnekop er wordt hier over progesteroninjecties gesproken , maar die heb ik niet gehad hoor , dus dat lijkt me niet standaard
Sorry, maar bij ons is dat dus echt niet zo. Ik heb voordat we weer zwanger wilden worden een gesprek met de gyn. in het ziekenhuis gehad en daar werd me echt medegedeeld dat ik over de 33 weken heen zat en dus gewoon pech had. Na de 33 weken zou er volgens hun een hele kleine kans op herhaling zijn. Ik vind dit echt belachelijk, maar goed!
Haha, hoezo sorry? Ik zeg niet voor niets 'in principe'. In een academisch ziekenhuis zul je bovenstaand protocol aangeboden krijgen, tenzij er een goede reden is om aan te nemen dat de kans op herhaling heel klein is. Maar het is waar, elk ziekenhuis is vrij om eigen beleid te bepalen en ze mogen afwijken van het NVOG-protocol. Betekent nog niet dat je dat hoeft te accepteren . Protocol: NVOG
Zoals elk ziekenhuis mag afwijken an NVOG protocol, mag jij ook vrij naar een ander ziekenhuis. En dat zou ik zeker doen. Toen ik in verwachting wilde raken van mijn eerste (ik had door familie voorgeschiedenis een grote kans op complicaties) heb ik met een aantal ziekenhuizen een soort van 'sollicitatiegesprek' gedaan. Gevraagd wat hun protocollen waren bij vroeggeboorte, bij HELLP, ervaringen met HELLP en PE gevallen, doorverwijzingen naar academische huizen met NICU's, noem maar op. En ik ben onder benahdneling gegaan bij het zkh waar ik me het veligst voelde, en dat was niet eens in mijn woonplaats. Dus met zo'n kul-verhaal van een gyn hoef je geen genoegen te nemen hoor, en ga gewoon verder kijken!
Oh ik word echt nijdig als ik dit zo lees! HA's hebben echt de ballen verstand van obstetrie en de problemen daarbij. Het valt me steeds op in het HELLP en PE topic, en ik lees het hier weer. Ik ben ook nog nooit naar mijn HA gegaan en heb altijd direct met het zkh contact opgenomen, en het hun daarna uit laten zoeken met mijn HA of er nog een verwijzing nodig was. Bel gewoon het zkh en vraag of je een gesprek kunt krijgen ivm je angsten, en dat je gewoon eens alles wilt doorspreken.
Wat fijn dat jullei besloten hebben om het opn ieuw te proberen! Uit ervaring kan ik zeggen, het resultaat is de stress helemaal waard Maar doe waar je jezelf goed bij voelt, en laat je daarbij niet leiden door wat je HA zei. Die is namelijk niet op de hoogte van de laatste stand van zaken omtrent obstetrie en vroeggeboorte, daar is de gyn namelijk voor. Maar als je je voor wilt bereiden kun je prima het academisch ziekenhuis bellen en een afspraak maken voor evaluatie van je vorige zwangerschap en geboorte, het kan je nog verrassen wat daar uitkomt. En dan kunnen ze ook een gericht behandelplan maken voor de komende zwangerschap.