Mijn zoontje kijkt al een hele tijd gebiologeerd naar ons als we eten. Hij gaat er ook erg bij smakken. Ik wou toch wachten tot hij 4 maanden oud werd. Sinds zaterdag ben ik begonnen met winter peentjes. Hij heeft zaterdag en zondag 1/3 peen opgegeten (hij wou wel meer maar kreeg het niet) Vandaag heeft hij een hele winterpeen opgegeten. Nu vraag ik mij af hoeveel ik hem mag geven. Hij zou wel meer eten maar protesteert ook niet als ik stop. Ik wil niet dat hij last krijgt van zijn maag en darmen En nog een vraag wanneer zijn jullie overgestapt op ander groente? Moet ik dan een tijdje de nieuwe groente geven of om de daag ook de winter peentjes zodat hij niet ontwent. Mijn zoon krijgt trouwens bv.
Hier pas met 6 maanden begonnen met bijvoeding. En hier telkens zo'n 3 à 4 dagen hetzelfde te eten gegeven om te kijken hoe ze erop reageerde ivm KMA.
Wij hebben in het begin elke groente 3 dagen achter elkaar gegeven. Fruit ook, behalv banaan omdat he stoppend kan werken. Nu we bij een aantal soorten groente en fruit hebben gezien dat hij er niet o,p reageert, wisselen we de bekende soorten gewoon af. Af e toe knallen we iets nieuws er tussendoor, maar dat doen we dan niet meer 3 dagen achter elkaar. Ik denk dat je zoontje zelf wel kan bepalen hoeveel hij eet. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ze 2 of 3 eetlepels groe te eten. Dat zou je ongeveer als richtlijn aan kunnen houden. Maar als hij vier eetlepels weg lust, dan zouik daar zeker bij goente niet te moeilijk over doen. Maar ik ben natuurlijk geen diëtist.
Maar bij 4 maanden dient bijvoeding toch alleen als bijvoeding? Halve winterpeen is toch best veel? Het blijft nog wel belangrijk dat hij zijn flessen goed leeg drinkt (iig voldoende binnenkrijgt) Van de melk groeien ze juist van. Is mij iig altijd gezegd Wij wachten nog een paar weekjes.
Hij krijgt de groente ook pas nadat hij aan de borst heeft gedronken. Tussen twee voedingen in of gelijk na de voeding. Gewoon als toetje zeg maar. Het was de bedoeling dat hij een paar hapjes zou krijgen om te wennen en proeven maar hij vindt het veel te lekker . Ik denk dat ik dan 4 dagen van proeven aanhoud. Vandaag nog een keer winterpeen. Morgen kan ik wat anders geven.
Op die leeftijd keken ze naar ons eten en probeerden dat te imiteren, ze keken naar opa's bierglas en probeerden dat te imiteren, ze keken naar mijn schaar als ik aan het knippen was en probeerden dat te imiteren, en ze waren ook ERG geïnteresseerd in de autosleutels. Toch kregen ze echt pas vanaf 6 maanden iets anders dan borst, knippen leerden ze met 2 jaar en voor dat bier en die auto moeten ze wachten tot ze 18 zijn. Minstens. Zeker als je borstvoeding geeft is vroeg bijvoeden niet nodig, het kan invloed hebben op je melkproductie, en het zorgt alleen maar voor meer werk en viezere luiers. Waarom zou je het doen?
Ik ben vanaf 5 maanden begonnen met de bijvoeding. Ik had een aantal kleine porties wortel/aardappelpuree gemaakt, zodat ik een paar dagen achter elkaar hetzelfde kon aanbieden. Om te beginnen gaf ik mijn dochtertje na een borstvoeding een paar lepeltjes, net zoals jij dat nu doet met je kindje. Wortel is een hele goede groente om mee te beginnen, het is een zoete groente, net als dat borstvoeding ook zoet smaakt. Na 2 weken oefenen, gaf ik vervolgens eerst groentepap (nog steeds niet veel, hooguit 50 ml) en daarna als toetje de borst. Een week geleden ben ik begonnen met fruitpap (1 of 2 fruitsoorten en wat rijstebloem), en dat gaat ook goed. Ze krijgt nu 1 groentepap en 1 fruitpap per dag, na elke pap wat water, en voor de rest borstvoeding op verzoek (doorgaans 3x per dag, soms 4x). Mij is verteld dat zolang een baby dagelijks minimaal 500 ml melkvoeding krijgt, dat het dan goed is. Wat de poepluiers betreft, het verandert natuurlijk, dat is onvermijdelijk. De kleur werd anders, ik zag er kleine stukjes wortel of broccoli in zitten, het is ander eten en daar moet het lichaam aan wennen. Het is geleidelijk aan steeds vaster geworden, sinds een week is het net klei of kleine keuteltjes. Ik maakte me een beetje zorgen, omdat ik dacht dat ze misschien verstopt zou raken, maar ze poept regelmatig en is nog steeds een tevreden baby. Ik moet zeggen dat de luiers juist schoner worden, aangezien het nu geen koeienvlaaien meer zijn. Natuurlijk zal je melkproductie afnemen, maar zie het als een logische verandering in het eetpatroon van je kindje. Ik geloof er persoonlijk niet in, het per se moeten wachten tot minimaal 6 maanden. Elk kindje is anders en ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo.
Dat zijn wel de uitersten waar je het over hebt. Mijn zoon kijkt ook als ik cola drink en dat krijgt hij ook niet maar met groente kan het geen kwaad. Hij vindt het lekker en ik heb geen problemen met het eventuele extra werk dat het met zich meebrengt. Of ik nou hoog of laag spring het extra werk gaat toch wel er aan komen. Ik ga ook met 6 maanden stoppen met borstvoeding. Daarom vind ik het handig dat hij in ieder geval straks groentehapjes en fruithapjes al lust. Dan hoef ik niet met het invoeren van kv ook nog eens daaraan te denken. Mijn vraag was ook hoe ik het groente hapje moest doen en niet of ik met het groente hapje moest beginnen.
hoe maak je de winterpeen? ik geef nu potjes. 3 dagen een paar hapjes van hetzelfde en dan een andere groente proberen. ik zou niet te veel doen. kijk even hoe klein die kleinste potjes zijn en daar zit zelfs nog water bij, dus maar weinig echte voeding. Ik denk dat dat een beetje is wat ze nu mogen hebben qua hoeveelheid. Ik geef eerst groente en dan de fles. Nu gaat de fles nog helemaal op, maar straks zal ze toch minder melk gaan drinken door de groente.
Schillen, in stukjes snijden, 15-20 minuten laten koken (eventueel met aardappel erbij), en dan pureren. Beetje plantaardige olie (olijfolie bijv.) of plantaardige vloeibare boter (soja) erdoor voor de extra vetten, en voila
Ik doe er geen olie bij. Ik vind dat niet nodig omdat ik zelf mijn groente ook niet met olie eet. En in mijn borstvoeding zitten denk ik de nodige vetten Ik kook de winterpeen in een laagje water tot het zacht genoeg is om het homogeen te kunnen pureren. Daarna pureer ik het met de kookvocht zodat de vitaminen niet verloren gaan. wat ik aanbied is zeker niet meer dan de kleinste potjes ik denk zelfs wel minder. Ik had niet een al te grote winterpeen.
Verschil van inzicht dus. Ik vond het niet goed voor mijn kind om voor 6 maanden iets anders dan borstvoeding te geven, en na 6 maanden is het trouwens ook gewoon minder werk (en minder belastend voor het kind). Hier nooit apart gekookt, laat staan gepureerd voor de kinderen, met 6 maanden aten ze gewoon met de pot mee (ik paste de pot een beetje aan). Maar goed, rond die leeftijd wist ik al dat mijn kind ook minimaal 2 jaar aan borst zou zijn, dus ik had ook geen afbouwprobleem waar rekening mee gehouden moest worden.
Lees vaak jou reacties maar ik irriteer me er matenloos aan je zult het wel goed bedoelen maar je duwt het zowat door de strot van andere moeders. En voor al borstvoeding mens heb je niet wat beters te doen dan mensen borstvoeding door de strot te duwen. En daar worden we niet blijer van. T.s die kleine potjes zal idd de maat zijn waar mee je moet beginnen en als jij je er goed bij voelt om je kindje bijvoeding te geven moet je dat gewoon doen. Succes ermee en hoe waren de eerste foto.s met eten
Inderdaad, dat heb ik precies hetzelfde. Laat mensen toch in hun eigen waarde! Jouw mening is jouw mening, die hoef je niet steeds zo dwingend proberen op te leggen. En het is niet alleen de pro-borstvoeding. Ook je anti-bijvoeding voor 6 maanden. Je anti-pureer etc. Ik wil er hier verder niet op ingaan, ik word er namelijk gewoon een beetje boos van. TS: ik geef groente sinds mijn meisje 5 maanden is. Ik kook en pureer. De eerste groentes gaf ik idd 3 of 4 dagen achter elkaar en 1 groente per keer. Nu zijn we een maand verder en onze meid eet alles wat ik haar geef en reageert nergens op, dus ik ben inmiddels ook groentes aan het mengen (avocado met tomaat of komkommer!). Binnenkort zal ik het langzaam uitbreiden met aardappel/pasta/rijst en vlees/vis. Ik kijk elke 3 of 4 dagen in mijn AH Opperdepop boek om te kijken wat me lekker lijkt en hoe ik het het beste kan klaarmaken. Vind het een heel prettig boek. Staan ook handige tips in. Mssn een ideetje? Oh ja en de hoeveelheid breid ik ook langzaam uit. Zolang ze maar goed blijven drinken.
ff topic vervuilen hoor: maar als jullie zelf koken en pureren, krijgen jullie het dan net zo fijn als in een 4maanden potje? Voor de smaak wil ik het graag vers maken (en de kosten) maar ik kreeg het met de staafmixer niet zo fijn. Maar wellicht met een blender wel?? haha, sowieso is eten hier nog niet zo'n succes. Maar gezien dat de reflux erger wordt ipv minder blijven aanbieden. ze vindt het wel lekker, maar de helft belandt op de slab.
Hm, ik krijg het wel goed fijn met de staafmixer. Is het eten wel goed zacht gekookt? Misschien moet je het iets langer koken.
3 dagen dezelfde groente zodat je weet of hij ergens bijv. allergisch voor is of er last van heeft. Bij 4 mnd zou ik me aan zo'n 125gr houden. Mijn zoontje at ook meteen een heel potje leeg en dat lijkt mij inderdaad geen bezwaar. Zolang hij nog genoeg bv (in mijn geval kv) drinkt zit dat wel goed. Mijn ervaring is dat mijn kindje zelf aangeeft hoeveel hij wil eten. Als hij genoeg heeft houdt hij gewoon zijn lippen op elkaar en gaat de lepel er dus niet meer in. Natuurlijk bepaal ik wel het maximum, maar laat hij wat staan dan is dat ook prima. Nu hij 6 mnd is is dit overigens nog steeds zo.
Hier wordt het net zo fijn als uit een potje als ik de staafmixer gebruik. Wel dikker, maar dat doe ik expres. De truc? Kookvocht en/of een beetje melk er doorheen. Ik voeg het met kleine beetjes toe totdat ik het fijn genoeg vind, maar nog wel dik. Meestal gaat er rond de 30-40ml door een groentehap van 3 a 4 porties.
Ik heb even meegelezen en wilde even op jouw vraag reageren: Ons meisje van 5,5 maand krijgt sinds 2 weken groente als bijvoeding. Ik heb een keer op een zondag een zak wortels geschild, gekookt en gepureerd met de staafmixer. Ik heb daarbij het kookvocht opgevangen en een beetje daarvan bij de puree gedaan, daarna nog een keer de staafmixer erop. Het is niet heel dun, er zit een beetje structuur in, maar het is niet dat ze moet kauwen. Ik heb onze dochter nog geen potjes groente gegeven, maar wat ik daarvan gezien heb, is dat het bijna vloeibaar is, zo dun.... Ik denk dat je je geen zorgen moet maken over dat je puree niet zo dun en vloeibaar is als de potjes. Je wilt je kindje juist laten wennen aan iets anders dan melk (vloeibaar) en een fles (nu een lepeltje), dus dan mag het wat mij betreft best wat steviger zijn dan een potje! Het moet natuurlijk wel door te slikken zijn zonder dat ze erin stikken Nog twee tips voor alle moeders die zelf aan de kook gaan: - inderdaad het boek Opperdepop, van AH. Staan heel veel leuke, lekkere dingen in! - ijsblokbakjes voor in de vriezer > na het pureren van de groente, schep je dat wat je niet direct gebruikt in het ijsblokbakje. Vervolgens pak je elke dag een blokje (of hoeveel je nodig hebt) uit de vriezer. Zo heb je altijd verse groente!