Ik ben op het moment 37+3 zwanger van ons eerste kindje. Het is de bedoeling dat ik borstvoeding ga proberen te geven. En dan ook een voorraadje aanleggen voor in de vriezer voor situaties waarin dat nodig is. Nou vroeg ik me af of ik van tevoren al een kolf aan moet schaffen? En zo ja welke?
Ik had van te voren een kolf die mijn zus ook gebruikt heeft. En later mocht ik een andere testen. Heb verder niet gekeken wat er was en kolf erg moeilijk dus heb geen idee of deze kolven wel geschikt zijn voor mij. Ik zou zelf een kolf eerst huren bij de uitleen en als die bevalt er 1 kopen.
De eerste weken heb je ip geen kolf nodig. Veel aanleggen en evt voor het opstarten 1 van de thuiszorg winkel huren. Mocht de bv daarna goed lopen en je wilt doorzetten kan je altijd nog een kolf kopen!
Ik heb het niet gedaan. Het is een dure investering en je hoort vaak zat mensen die al snel zijn gestopt met de borstvoeding. Dan heb je hem dus voor niks aangeschaft. (dat stoppen met de borstvoeding ligt natuurlijk aan je zelf, hoe graag je het zelf wil en of je het er voor over hebt allemaal, kan namelijk zo zijn dat de start neit zo makkelijk is. Ik zelf dacht ga bv proberen maar niet te veel aankloten. Het ging vanaf moment 1 goed dus was snel om om het door te zetten, en heb later dus een kolf aangeschaft. 2 inmiddels) Wel kreeg ik na 1 week al borstontsteking en dat begon eind vd middag/avond, op dat moment moest ik wel gaan kolven maar had ik dus geen kolf. Was toen wel erg vervelend. Volgende dag 1 gehuurd en daarna gaan verdiepen welke ik wilde. Het is namelijka fhankelijk van hoe vaak je hem meot gaan gebruiken wat er geschikt is voor je.
Ik heb het in overleg met LK wel vooraf aangeschaft. Ivm medicijn gebruik zou ik in eerste instantie maar 3 maanden kunnen voeden en wilde daarom vanaf dag 1 dubbel gaan kolven zodat ik erna nog +/- 3 maand kon door voeden met afgekolfde melk uit de vriezer. Gezien de frequentie dat ik zou gaan kolven (na iedere voeding zodat mijn lichaam melk ging aanmaken voor 2 ipv 1) heb ik de medela freestyle gekocht. een elektrische en dubbele kolf. Een dure aanschaf en best een risico aangezien ik niet wist of de bv ging lukken. Maar had nu wel de juiste instelling en zou hem ook weer goed kunnen verkopen indien het echt niet zou lukken. Je zou ook eerst kunnen gaan huren alleen vond ik dat nogal een gedoe. Ik had hem nu meteen bij thuiskomst en kreeg er uitleg bij van de kraamhulp (ik had van te voren trouwens gevraagd om een ervaren kraamhulp i.v.m. borstvoeding)
ik zou het niet doen. Als je in de eerste weken een kolf nodig hebt bijvoorbeeld omdat je kindje niet zelf kan drinken of omdat je productie te laag is, dan heb je echt een goede dure kolf nodig en die kun je beter huren. Als je kindje wel goed drinkt en er is niks aan de hand dan ga je pas vanaf een week of 6 voor het eerst kolven om te oefenen met een flesje en hiervoor heb je niet zo'n hele "zware" kolf nodig. Verder hangt het er vanaf hoe lang je door wilt gaan met kolven, hoeveel dagen je straks weer gaat werken..
TS, ik zou je aanraden om te wachten tot na de bevalling. Mocht je een kolf nodig hebben om bepaalde redenen (je productie heeft wat hulp nodig, je kindje kan nog niet goed de voedingen uit jouw borst drinken), dan kan je die in eerste instantie huren bij bijv een thuiswinkel. Het gaat dan ook om een professionale kolf, niet het type dat je thuis hebt staan. Deze kolf is de beste keuze in de opstartfase van je productie. Komt de bv gewoon goed op gang, dan is het niet aan te raden om al snel bij te gaan kolven. Het is belangrijk dat je eerst samen met je kindje een goede balans in je productie zoekt. Door extra te kolven (om een voorraadje aan te leggen) heb je kans dat je voor overproductie zorgt. Dus kijk eerst hoe het allemaal gaat. En denk ook na over het type kolf: gaat het om alleen dat voorraadje, wil je de kolf ook gaan gebruiken op je werk, of alleen voor een keer een dagje weg etc. Aan de hand daarvan kan je dan een keuze maken tzt
Mij is het afgeraden om dat te doen, omdat je soms een andere kolf nodig hebt als je van te voren denkt. (Als ik het goed heb onthouden)
Ik wil de borstvoeding afgebouwd hebben voordat ik weer ga werken. Kolven op mijn werk zie ik niet zitten. Vandaar dat ik van tevoren nog een voorraadje wil aanleggen in de vriezer zodat de kleine als ik weer aan het werk ben toch nog wat mampina kan drinken.
Op het forum werd aangeraden om pas een kolf te kopen ná de bevalling, omdat je dan zeker weet dat de borstvoeding goed op gang is gekomen en je hem in principe eerder niet nodig hebt dan dat je gaat werken. Ik heb toch andere ervaringen, dus die geef ik je ook graag mee. Ik wist vooraf zeker dat ik borstvoeding wilde gaan geven, en straks wil gaan kolven met werken, dus had me al verdiept dat ik de Medela Freestyle zou gaan kopen. Elektrisch, dubbele kolf, dus ideaal voor de werkdagen. Maar deze had ik nog niet besteld, dan blijft de garantie ook langer goed, dacht ik. Achteraf had ik hem beter tóch vooraf kunnen kopen. Op de 3e dag kwam bij mij de stuwing opgang, en die was héél erg. Na twee dagen werd dit nog altijd niet minder, en had ik enorm veel pijn van de te hoge druk en deed geen oog meer dicht. Ik heb toen met de hand afgekolfd (zonder kolf) omdat de druk niet meer te houden was, maar dat was geen pretje. Op advies van de lactatiekundige heb ik toen alsnog zo snel mogelijk de elektrische kolf gekocht. (Huren kan ook, maar dat is zonde van het geld als je later toch een kolf wilt aanschaffen.) Gelukkig had ik deze de dag na de bestelling in huis, en kon ik eindelijk kolven. Wat een opluchting. Inmiddels ben ik 3 weken verder, en heb ik de laatste week de kolf niet meer nodig gehad omdat mijn melkproductie en de behoefte van de baby goed op elkaar afgestemd zijn. Wel ga ik vanaf volgende week al weer kolven, 1x per dag, om de baby te laten oefenen met het drinken uit de fles met afgekolfde melk. Dat wordt aangeraden vanaf de 4e week, en dan heb je dus toch al een kolf nodig. Terugkijkend had ik hem dus liever eerder besteld, omdat het nu best veel gedoe was in de kraamweek. De eerste twee weken heb ik hem echt nodig gehad, en straks vanaf de 4e week ook weer. Dat is wel met de wetenschap dat ik per se borstvoeding wil geven, ook als ik weer aan het werk ga. Het hangt dus echt van je persoonlijke situatie af.
Zoo dat is een slimme zeg. Hoe stom dat ik daar niet aan heb gedacht. Werk notabene zelf op verloskunde in het ziekenhuis hier aan de overkant van de straat haha en heb een collega gebeld die lk is. Zij gaf het advies te kolven, ik zeg ja bedankt en hang op. Toen met de hand ziten kolven wat voor geen meter werkte met stuwing en pijn. Hahahaha hoe dom kon ik zijn.
Wil je alle voedingen afbouwen of alleen de voedingen overdag (tijdens werktijd)? En met hoeveel weken moet je weet gaan werken? Op zich vind ik het een mooi streven om alvast voorraad op te bouwen, maar de eerste weken voedde ik zo'n 10x per dag en was ik heel blij niet ook nog te moeten kolven (diep respect voor dames die gedwongen fulltime kolven).. Daarna ben ik een voorraad op gaan bouwen, had ruim 3,5 liter in de vriezer toen ik met 14 weken weer ging werken. Maar als je helemaal af wilt bouwen ga je natuurlijk de laatste weken niet nog extra kunnen kolven want dan snappen je borsten niet wat de bedoeling is.. Met extra kans op ontstekingen.. Dus ik zou er nog even goed over nadenken hoe je het precies voor je ziet en of je dat de investering waard vindt. Verder eens met de rest. Je kan niet inschatten wat voor kolf je nodig gaat hebben en bij de meeste sites is het tegenwoordig binnen 24 uur in huis.. Ik zou het dus ook niet doen.
Wat is de reden om al een kolf aan te schaffen? Normaal kan je pas vanaf 6 weken beginnen kolven, wanneer je melkproductie goed op gang is. Je leven stopt heus niet hoor na de geboorte van je kindje! Je kan best (of je man) wel even om een kolf! Je kan er ook een huren en evt nadien kopen. Ik heb de medela freestyle gekregen van m'n moeder en hij is wel erg duur maar loopt erg goed!
Ik heb de Medela Swing enkelzijdig voor de geboorte aangeschaft en ben er heel blij mee. Ik kolf zo af en toe voordat ik de deur uit ga zodat ik een flesje mee kan nemen. Echt ideaal. Ik zou het gewoon van tevoren kopen als jij dat wilt. Allebei heeft z'n voor en nadelen.
Wat betreft het niet willen kolven op het werk: dat wilde ik ook niet. Ik was ook van plan om de voedingen overdag afgebouwd te hebben. Maar de BV liep zo goed dat ik me bedacht heb. En bovendien leek het mij erg jammer als de productie zo erg zou teruglopen dat ik helemaal zou moeten stoppen. Dus tijdens mijn verlof heb ik nog met mijn werkgever geregeld dat ik kon kolven. En nu kolf ik nog steeds één keer per werkdag. Dus het kan ook nog zo zijn dat je je bedenkt... Ook ik zou pas een kolf aanschaffen na de geboorte.
Ik zou inderdaad in het begin niet gaan kolven en live voeden pff moet er niet aan denken. Zou wachten met een kolf kopen aangezien het pas wordt aangeraden na 6 weken te beginnen daarmee. Ik zou dus kijken of je je wens wat kan veranderen?
Ik had al wel een kolf en heb deze in de kraamweek ook gebruikt met spanningen etc. en extra te kolven naast het aanleggen. Maar toen ze 2 maanden was toch een dubbele elektrische aangeschaft van Lansinoh. Om de productie op te hogen maar helaas nooit gelukt, ben weken bezig geweest om de 2 uur te kolven.
Ik zou het ook niet doen. En de reden waarvoor jij het wil, zou ik even rustig over nadenken! Want de eerste weken zijn erg intensief, dan ook nog kolven lijkt me geen pretje. Ik vraag me ook af of dat lukt, vooral in de eerste weken. Laat eerst de voeding lekker op gang komen en ga ervan genieten! Anders ben je alleen maar bezig geweest met 'voorraad aanleggen'.