Even een leuke discussie, ik ben benieuwd wat iedereen denkt! Tot nu toe zegt iedereen namelijk wat anders Vanaf wanneer gaat je lichaam hCG-hormoon aanmaken? Vanaf de bevruchting (dus bij de eisprong) of pas bij de innesteling?
Dat dacht ik dus ook, vanaf de bevruchting. Dan zou je zeggen dat je al eerder zou kunnen testen eigenlijk.. Maar volgens mij is de hoeveelheid hCG gewoon nog zo minimaal dan, en wordt het pas meer bij de innesteling ofzo? En het is toch zo dat die hormonen worden aangemaakt door je hersenen, en niet door het vruchtje? Ook iets wat ik me afvroeg Iemand schreef hier namelijk ooit: "Je lichaam weet namelijk tot aan de innestelling niet dat het zwanger is."
hmmm even denken of ik het nog weet, is al weer een tijdje geleden dat ik met die materie bezig was Het follikel waar je eitje uit komt maakt progestron. Volgens mij maakt je hypofyse hcg aan.
Dit lees ik ergens, en vind ik logisch klinken: Je lichaam maakt niet het HCG-hormoon aan, maar het vruchtje zelf. In principe begint het HCG te stijgen als de bevruchting plaats heeft gevonden, maar pas na de innesteling zet die stijging goed door. De innesteling is ongeveer een week tot 10 dagen na de eisprong. Een test is pas positief als de HCG-waarde hoog genoeg is. In het algemeen is dit rond je NOD. Maar iemand anders zegt weer: Het vruchtje kan sowieso nog geen hormonen aanmaken. Hormonen worden in je hersenen aangemaakt, en het vruchtje is op dat moment alleen nog maar een hoopje cellen! Hormonen worden dus wel degelijk door de moeder aangemaakt en dat gebeurd pas op het moment dat het lichaam van de moeder in contact komt met het vruchtje. Bij de innesteling dus... Zo lastig, ik vind het allebei ergens ook wel logisch
ik weet niet welke waar is maar dat een vruchtje geen hormonen aan zou kunnen maken lijkt me onzin. Een follikel is maar 1 enkele cel en die kan ook progestron aanmaken.
Volgens mij is het toch echt vanaf de innesteling. Wij hebben icsi gedaan en daar blijft het vruchtje na de bevruchting in een reageerbuis en wordt pas na 3 dagen terug geplaatst. In die tijd maakt je lichaam wel hormonen aan dat het zich klaar moet maken op een innesteling maar dat is geen HCG. Pas als het vruchtje ingenesteld is geeft het een teken aan je lichaam om HCG aan te gaan maken. groetjes
Ik ben biologiedocent op een middelbare school, dus hier de 'expert' aan het woord. Ze hebben geen van beiden helemaal gelijk, maar de eerste heeft meer gelijk dan de tweede, want die heeft echt ongelijk. Er zijn sowieso allerlei organen anders dan de hersenen die hormonen kunnen maken: eierstokken, testikels, alvleesklier, bijnieren, enz, dus het idee dat alléén de hersenen van de moeder hormonen kunnen maken, slaat helemaal nergens op. HCG wordt gemaakt door het embryo. De productie van HCG start echter niet meteen na bevruchting, maar pas in een wat later stadium (blastula-stadium; ca. 4-5 dagen). Dit is nog wel vóór de innesteling. Alleen voor de innesteling is er geen direct contact tussen het embryo en het lichaam van de moeder, waardoor het lichaam weinig van het HCG opneemt. Daardoor gaat het HCG in het bloed van de moeder pas na innesteling echt sterk stijgen: dan is er wel direct contact! Na ongeveer 10 weken stopt het embryo met de productie van HCG. De placenta is dan aangelegd en neemt de HCG-productie van het embryo over.
@ Janna: Wat een heldere uitleg, bedankt! Maar je bent immers ook docente dus Tja, toch heb ik altijd netjes opgelet hoor, bij biologie. Ik denk dat ik alles weer vergeten was, haha!
Graag gedaan! En of je wel of niet hebt opgelet bij biologie maakt niks uit hoor: dit is zo'n detail, ik verwacht echt niet van mensen dat ze zoiets onthouden. Ik moet zelf ook wel eens mijn boeken induiken als we ik een onderwerp bezig ben, wat ik lang geleden voor het laatst gehad heb. Dan zijn zulke details gewoon weggezakt.
Haha oke, gelukkig heb je het zelf ook wel eens Dus eigenlijk kan je ook echt pas kwaaltjes krijgen (die door de hCG veroorzaakt worden) na de innesteling? Of zijn niet alle kwaaltjes hCG-gebonden?
Op zich zijn er ook wel wat kwaaltjes die veroorzaakt worden door progesteron. Progesteron wordt geproduceerd door het gele lichaam / corpus luteum (resten van het follikel, waaruit het ei gesprongen is). Dit gebeurd in de luteale fase (die heet zo vanwege dat 'corpus luteum'), dus vandaar dat je bijv. in elke LF (vooral in het eind) last kunt hebben van die kwaaltjes (denk aan pijn in gewrichten als rug en knieën). Dat je hier bij de zwangerschap last van blíjft houden, is indirect weer HCG gebonden, want HCG zorgt ervoor dat het corpus luteum progesteron blijft maken. Bij een cyclus zonder zwangerschap sterft het corpus luteum aan het eind af en wordt er ook geen progesteron meer geproduceerd. Kwaaltjes kun je dus op zich ook voelen vóór de innesteling, maar dat voel je dus in een cyclus zonder zwangerschap ook. Dit zijn dus niet echt zwangerschapskwaaltjes. Ik weet eerlijk gezegd niet of álle kwaaltjes HCG gebonden zijn. Maar zelfs als dat zo is, kun je wel degelijk kwaaltjes hebben voor de innesteling: het embryo begint immers met de HCG-productie voor de innesteling en dat wordt wel degelijk opgenomen door het lichaam van de moeder, zij het in zeer kleine hoeveelheden. Hangt er dus net van af hoe gevoelig je voor HCG bent. Misschien zijn er ook wel echte zwangerschapskwaaltjes die je wél voor de innesteling voelt, die niet door HCG veroorzaakt worden. Al zou ik niet direct kunnen bedenken wat het mechanisme daarachter dan is...
Weer zo'n helder verhaal, bedankt! Daar hebben we wat aan! Ik wist inderdaad van de progesteron en wat die allemaal al kan veroorzaken. Daar heb ik ook elke maand wel last van, dus ik weet dat ik daar wel heel gevoelig voor ben in ieder geval. Nou, afwachten! Ik hou iig contact met je via het testen-met-kerst-forum
Wat fijn om hier deze uitleg te lezen! Begrijp ik het dus goed dat het dus zou kunnen dat je wel kwaaltjes hebt, maar het hcg nog niet meetbaar is?