Hier even een update. Q is afgelope woensdag begonnen met de plusklas en was super enthousiast. Jammer dat het maar 1 uur per week is maar het is in elk geval iets. Afgelope vrijdag gesprek gehad met de juf. Zij gaat nu vooral aan haar zelfvertrouwen proberen te werken. Q stelt super hoge eisen aan zichzelf en kan er, vooral op school, niet mee omgaan wanneer dit niet lukt. Zo gaf de juf een voorbeeld van een rekenspelletje, iets wat leuk moest zijn en waarbij je steeds opnieuw iets uit moest proberen totdat het lukte. De juf had ook uitgelegd dag je zo vaak mocht proberen als je wil, steeds uit kon gummen wat niet klopte en opnieuw kon beginnen. Q vond echter dat ze het wel in een keer moest kunnen en was super overstuur dat het niet lukte. Verder merk ik dat ze niet lekker in haar vel zit. Ze is al een paar keer uit bed gevallen, plast in haar broek en lijkt te slaapwandelen; ze is al een paar keer naar beneden komen lopen 's avonds, gaat dan in een hoek van de kamer staan en plast dan in haar broek. Ze is dan al langs 2 wc's gekomen en als je iets tegen haar zegt als ze de kamer binnen komt geeft ze geen of raar antwoord. De volgende ochtend weet ze er niks meer van.
Debq, gaan ze in de plusklas ook aan haar zelfvertrouwen werken? Waarschijnlijk toch stress of lekker in haar vel zitten met dat slaapwandelen en plassen. Even wat anders, ik zie dat Saskia78 niet meer actief is op dit forum na zoveel jaar, die schreef vaak mee met topics over voorlopende/hb-kinderen. Wat jammer!
Oh echt is Saskia weg? Heb inderdaad al even niets meer van haar gelezen bedenk ik me nu. Gister gesprek met de juf van mijn jongste gehad. Eigenlijk niets bijzonders, ze krijgt op alle vlakken extra werk en zit goed in haar vel. Had bij de cito bij alles I+ gehaald. Lees in een ander onderwerp dat ze een kind dan didactisch zouden moeten doortoetsen? Waarom is dat dan? Ik heb zelf het idee dat ze genoeg uitdaging krijgt. Wel grappig trouwens, jongste krijgt allemaal extra werk en oudste krijgt rt voor rekenen. Dat doen ze hier gelukkig al vrij snel, oudste is best pienter maar rekenen vindt ze echt lastig, taal is ze heel goed in. Net als ik destijds (gymnasium gehaald met een 4 voor wiskunde en een 8 voor Latijn )
Heb ik ook wel eens gehoord en ben ook wel benieuwd naar hoe/wat/waarom (hier had dochter A+) Obv de Cito's heeft ze ook op alle vlakken extra werk gekregen en ze moet nog meer zelfstandig werken. Ze gaat met veel plezier naar school de laatste weken en lijkt haar draai helemaal gevonden te hebben nu Vraag me trouwens wel af hoe het in groep 5 verder gaat.... Hoop niet dat het weer een half jaar 'aanrommelen' is, tot de cito's en dat de nieuwe juf dan pas weer echt aan de slag gaat met haar Gelukkig duurt het nog even
Als het functioneringsniveau meer dan een jaar hoger ligt dan heeft de toets niet nauwkeurig kunnen meten wat het niveau is en dan is doortoetsen nuttig. Deze link heb ik eerder in dit topic een keer gegeven, daar wordt het duidelijk uitgelegd: http://www.cito.nl/~/media/cito_nl/files/primair%20en%20speciaal%20onderwijs/cito_toetsen_leerlingen_bovengemiddelde_vaardigheid.ashx
Maar wat zou er dan moeten gebeuren als ze doortoetsen en mijn dochter zou de toets van E4 heel goed maken? Ik vind het zo lastig omdat mijn dochter heel goed in haar vel zit en de extra werkjes die ze nu krijgt hartstikke leuk vindt. En qua gedrag is ze ook echt een groep 3 kind. Dus ik als leek heb dan zoiets van, doortoetsen is niet nodig. Weet wel dat ze met lezen op E4 niveau zit, maar voor de rest heb ik echt geen idee.
Hier gaf de juf aan dat er geen plus boekjes zijn voor rekenen in groep drie, omdat ze willen dat iedereen de basis goed beheerst en er geen stappen over worden geslagen. Dit nav de opmerking dat ze het wel heel makkelijk vindt en de uitleg zo lang duurt. Vind het vreemd dat er mbt tot het lezen wel niveaus zijn en hier niet?
Hier heeft zoon voor rekenen in groep 3 een eigen leerlijn. Hij hoeft niet meer naar de klassikale uitleg te luisteren en hoeft (als ik het goed heb) ook niet alles uit het normale rekenboek te maken. Hij heeft een extra rekenboek, wat vooral doorgaat op inzicht en niet zozeer moeilijkere sommen.
Dat ze I+ haalt wil zeggen dat ze de stof heel goed beheerst maar wil nog niet zeggen dat ze ver vooruit loopt, dus je hebt wat meer gegevens nodig. De basisstof kan in iedergeval gecompact worden en dan kan ze verrijking krijgen (dat gebeurd nu ook toch?) Mocht ze ver vooruit lopen en op een E4 toets nog een I scoren, ja dan is die gecompacte basisstof ook niet nodig, die kent ze immers al. Dan moet je kijken wat voor je dochter en school mogelijk is (versnellen, individuele leerlijn). Mijn dochter haalde in groep 3 ook torenhoge vaardigheidsscores trouwens (functioneringsniveau tussen M5 en M6). Ze zat al op fulltime hb onderwijs en kreeg de stof daar dus standaard compact maar de juf had daarbij dezelfde gedachte als de juf bij Bokker; ze mocht niks overslaan want ze zou maar een hiaat krijgen. Dat leidde tot heel veel weerstand bij mijn dochter en, nou ja het is een vrij extreem verhaal geworden, ik heb het al wel eens verteld. Uiteindelijk is ze op de volgende school vrij snel opnieuw versneld, dat was onvermijdelijk. Net als bij Nelta wel op een eigen leerlijn, fysiek zit ze gewoon in de 5/6 klas. @bokker, natuurlijk valt er ook in rekenen te differentiëren en zijn er plusboeken. Dat klinkt niet goed hoor @Nelta, wat fijn dat zo'n eigen leerlijn goed werkt
Hier precies hetzelfde met rekenen. Misschien hoor je het verschil niet zo van he dochter omdat het met taal wel 'ster, maan en zon' heet en met rekenen niet. Hier heeft Q het over 'het groene boekje'. Ik zou dit toch eens gaan navragen op school wanneer ze toch zeggen de er bij rekenen geen verschil wordt gemaakt in niveau's. Verder met doortoetsen, de IBer legde mij uit dat ze dit niet standaard doen met I+ scores, alleen als ze daadwerkelijk willen versnellen. Wanneer er ander werk wordt aangeboden en het gaat gewoon goed dan is doortoetsen, volgens haar, lang niet altijd nodig.
Jaimio, bedankt voor je uitleg . Maar ik vraag me nog steeds af wanneer ze noodzaak zien in doortoetsen. Dochter doet het goed zo en heeft het naar haar zin dus doortoetsen lijkt mij als leek dan niet nodig. Misschien kunnen de leerkrachten ook wel zien dat doortoetsen niet nodig is? Ze heeft het er niet over gehad namelijk. Verrijking krijgt ze wel, compacten weet ik niet. Denk het niet, maar onbewust toch ook weer wel, dochter is nogal dromerig dus volgt de uitleg niet altijd, dan legt de juf het haar daarna nog snel uit en kan ze aan de slag. Dat dromerige is trouwens volgens mij niet omdat ze zich verveelt of dat het te lang duurt, ik herken het ook heel erg van thuis. Ze is heel pienter maar vaak zo onnozel dat ze soms zelfs een beetje dom over kan kan komen Komt erop neer dat ik denk dat ze prima in haar vel zit zo en dat het op deze manier prima gaat. Wat debq ook schrijft zie ik net. Versnellen is sowieso geen optie, een hogere klas gaat zij sociaal-emotioneel niet trekken. En ik denk/voel ook dat zij niet zó ver voorloopt. Hier werkt ze met rekenen ook in het groene boekje trouwens.
Even snel, ik realiseer me dat ik op heel veel niet reageer... Bij rekenen heb je bij mijn dochters op school een ster, twee ster en drie ster werk. En daarnaast ook wel verrijking of de juf maakt zelf extra werk. Kan prima als je het wil, volgens mij.
Het verschilt per school natuurlijk. Maar als zowel school als jullie als ouders denken dat het goed gaat zal het wel goed zijn toch? Anders vraag eens naar het functioneringsniveau wat uit de Cito's is gekomen. Als ze maar voldoende uitgedaagd wordt en leert leren. Al het goed is haalt ze dat uit de verrijking. En het werk zal wel gecompact worden, ze krijgt immers verrijking in de vrijgekomen tijd.
Hier gaat het idd ook om het aantal sterren. Twee sterren is gemiddeld, drie sterren is pluswerk. Zowel voor rekenen als taal.
Welke rekenmethode hebben jullie? Bij ons bv wereld in getallen. Dan heb je een plusboek voor de wat sterkere rekenaars en een bijwerkboek voor de zwakkere rekenaars en het gewone werk oek. Dit is gewoon groep 3 dus zelfs de methodes differentieren daarin. Dat de school zegt iedereen hetzelfde van de basis moet goed gelegd worden klopt niet, is ook juist niet in lijn met hoe het onderwijs tegenwoordig moet zijn: differentieren naar niveau.
Pluspunt voor rekenen en Lijn 3 voor taal (allebei Malmberg) Mijn zoontje heeft naast het 3sterrenwerk van pluspunt nog een ander rekenboekje, maar waar die van is weet ik niet.
Wat raar. Ik kan het me eerlijk gezegd haast niet voorstellen dat er geen plusboekjes voor rekenen zijn in groep 3. Ik zou het toch nog een keer navragen.... Er zijn genoeg manieren om hiaten te voorkomen en toch uitdaging te geven. Juf kan hem bijv. aan het begin van een periode alvast de eindtoets geven om te kijken of hij de lesstof beheerst. Of zelfstandig laten werken tijdens de klassikale lessen en daarna in het plusboekje.
Mijn oudste dochter ging een tijd niet meer met tegenzin naar school. Maar de laatste tijd is alles weer te veel, te saai en te stom en zit er weer veel weerstand. Alleen de externe plusklas gaat ze met plezier naar toe.