Fijn om te lezen dat velen het schooljaar zoveel mogelijk positief afsluiten. Hier waren de laatste maanden echt een straf, hij wilde geen extra werk want daarmee werd de afstand van klasgenoten nog groter, en dat is een heel gevoelig punt bij hem. Met dit project is hij de verantwoordelijke, maar het uiteindelijke resultaat gaat ie met de klas uitvoeren. Hele andere insteek, hopelijk pakt het goed uit.. Ze hadden geprobeerd om hem in een klasje Spaans te plaatsen. Maar hij begreep niet waarom ie nou ineens Spaans MOET leren. Ik denk dat het te vroeg kwam..
Typisch dat ze bij jullie op school ook met Spaans komen. Hier hebben ze met de plusklassen ook Spaans gedaan, op verschillende niveau's. Q heeft er van genoten, maar dat is per kind verschillend natuurlijk. Een dochter van een collega die in een heel ander dorp woont krijgt ook Spaans met de plusklas...
Mijn dochter is nog steeds een zorgleerling qua gedrag. Ik hoop maar dat ze weer snel vertrouwen gaat opbouwen in haar leerkrachten en daarin gaat groeien. Ze gaat na de vakantie naar groep 8 en moet emotioneel en in werkhouding echt nog een hoop groeien om naar het VO te kunnen. Ik vind het zo opvallend hoe ze slecht naar anderen luistert en hoe goed ze naar mij luistert. Ik hoor eigenlijk altijd het omgekeerde; kinderen die bij anderen goed luisteren en thuis een draak zijn. Laatst sprak de ergotherapeut mij daar verbaasd over aan; ze had mijn dochter al 3 keer iets opgedragen en ze luisterde niet. Ik zit daar maar als toeschouwer dus bemoei me er normaal niet mee maar ik zeg één keer haar naam en ze springt onmiddellijk op . En het is echt niet zo dat ik haar nou ontzettend streng behandel. Dat was op haar vorige school trouwens ook. Toen haar vaste juf eenmaal haar vertrouwen had gewonnen luisterde ze prima naar haar. Naar de andere juffen/ meesters niet . Wat uiteindelijk ook wel gegroeid was hoor. Maar nu begint ze dus opnieuw op haar nieuwe school. Edit: niet helemaal opnieuw trouwens hoor . Op haar vorige school zat ze voornamelijk angstig onder de tafel toen ze binnen kwam. Maar ze moet wel duidelijk nog een vertrouwensband opbouwen.
Haha, dat klinkt bekend. 'Waarom moet ik dat leren?" Mijn dochter krijgt trouwens ook Spaans. Dat vindt ze wel (redelijk) leuk gelukkig
Spaans als verrijking wordt op de basisschool vaak gekozen omdat kinderen daarmee leervaardigheden opdoen maar het niet de middelbare school in de weg zit. Met talen die je op de middelbare school ook krijgt zouden ze op de middelbare school weer een voorsprong krijgen. Er wordt ook wel eens voor Chinees gekozen. (Heeft mijn dochter ook een werkmap van, alleen hebben ze daarvoor geen vakdocent, van Spaans wel)
Kan het te maken hebben met het vertrouwen in de betreffende personen? Ik herken het deels bij ons. Hij loopt totaal over de klassenassistent heen, is is daar tig keer op aangesproken. Zijn reactie: ik luister wel naar wat zij zegt, maar ze snapt mij niet en wil niet horen wat ik ervan denk. Vaste juf hoeft hem maar aan te kijken en hij doet perfect mee. Maar zij geeft hem vertrouwen dat ze zijn gedachtengang 'ziet' en op een later tijdstip daar op terug komt.
Vandaar.. ze zijn er hier dot schooljaar mee begonnen omdat er ook een methode van is en ze zo structuur kunnen bieden. Dat er een methode is zegt natuurlijk ook al iets. Merken jullie ook dat ze door dat Spaans andere talen als Frans en Italiaans sneller oppakken? We waren tijdens de carnavalsvakantie in Italië en Q begreep behoorlijk wat van war ze zeiden. Wat natuurlijk ideaal was omdat ze skiles had van een Italiaanse skileraar.
Il vind het een hele leuke verrijking! Waarschijnlijk krijgt ie het dadelijk in de bovenbouw wel. Nu was hij net 7 toen het aanbod kwam. En hij reageerde vooral met 'maar waarom dan' vragen. Deze taal bestond in zijn directe wereld helemaal niet, hij had geen directe doel om het te leren, en was totaal niet te motiveren. Ik denk net te jong misschien..
Te jong zou kunnen, of misschien de manier waarop het is geïntroduceerd. Q was ook nog 6 toen ze er mee begon en er waren nog 2 kindjes uit groep 3. Maar Q vindt talen wel mega interessant, ze wil soms ook Disney films kijken in een andere taal zonder ondertiteling omdat ze dat leuk vindt....
Ja vertrouwen is zeker een grote factor. Maar zoals bij de Ergotherapeut, daar gaat ze graag naar toe, heeft ze alleen maar leuke ervaringen mee. Ze lag lekker in de hangmat en moest eruit komen. Ze reageerde met 'ja ik kom er uit' ....'heel even nog'... En een scherpe toon van mij laat haar dan opspringen. De ergotherapeut is denk ik iets te lief en geduldig op dat moment en ze luistert dan wel maar neemt daar uitgebreid haar tijd voor. Luisteren en gezag accepteren is altijd wel een moeilijk punt geweest. Het is bij haar vorige juf (voor de vorige waar ze het trauma opliep) ook een factor geweest waardoor het mis liep. De juf kon haar niet aan, raakte gefrustreerd en handelde zo dat dochter bang werd en dus nóg koppiger. Daarbij was het werk onder haar niveau wat haar opstandig maakte. Uiteindelijk werd het gewoon echt mishandeling. En ze kan goed luisteren, voor mij is ze nu thuis een heel makkelijk kind. Maar je moet inderdaad wel dat wederzijdse vertrouwen hebben, ze moet zich gehoord voelen. Daarbij wordt ze opstandig als je dingen van haar eist die ze lastig/ moeilijk vindt. Daar is op school veel meer sprake van dan thuis natuurlijk. Dan komt de faalangst om de hoek kijken en dan blokkeert ze. Het is gecompliceerder geworden doordat ze beschadigd is.
Oeps dikke vingers... Ik wilde het vervolg van dat gesprek erbij zetten Dat hebben we dus gisteren gehad. Juf had nog eens goed uitgelegd hoe de indeling wordt gemaakt. En dat het uitgangspunt is dat alle kinderen zich prettig voelen in de klas. En juf vertelde dat er een aantal activiteiten zijn die groepsoverstijgend worden gedaan. We hebben de afspraak gemaakt dat hij bij die activiteiten juist wel zoveel mogelijk bij zijn vriendje zou worden ingedeeld. En de afspraak gemaakt dat er volgende week nog een gesprek komt met juf en vriendje (vriendje is deze week op vakantie vanwege werk van zijn moeder, die in grote vakantie niet weg kan) Na dagenlang alleen maar hoofdpijn en drama hebben we ineens weer een vrolijk kind En toen ik toch met de juf zat meteen ook het onderwerp dyslexie besproken. Uitslag van bureau was dat hij net te hoog scoort voor een test. Maar zowel juf als ib-er zijn van mening dat dat vooral komt doordat hij zo goed kan compenseren. Wat hebben we daaraan? Niks Uitleg gehad. We kunnen zelf laten testen, en zelf extern bureau inschakeling voor extra ondersteuning. Maar.... Kost ook wat. En school heeft ook al dezelfde extra oefening met hem. En die pikt hij wel op. Nu moeten we dus besluiten wat te doen. En dat is lastig. Enerzijds zou ik die uitgebreide test wel willen doen. Ook omdat daar specifieke intelligentietest bij zit. Anderzijds denk ik dat hij het prima doet op wat ze te bieden hebben. En 900 euro betalen omdat mama nieuwsgierig is..... Lastige keuzes. Die we sowieso over de zomervakantie heen gaan trekken. Voordeel is dat hij volgend jaar dezelfde juf houd (echt fijne juf dit met specialisatie taalonderwijs)
Klopt. Vroeger was dat 2 jaar. Hoorde het van een gepensioneerd juf. Oude info. Gevraagd op school. Onbeperkt dus. Gelukkig maar.
Dat klinkt goed. Nu eerst lekker vakantie. En Loon King is echt heel erg mooi ! Lang geleden eens geweest. Ik wens jullie veel plezier
Bedankt nog allemaal voor de reacties over de angsten van mijn dochter/jullie kinderen. Ik heb er het een en ander uit opgepikt. Heel fijn dat het met bijna alle kinderen goed gaat. Hier gaat het slapen iets beter (en de angsten iets minder). Vorige week een gesprek gehad met de juf, maar ik kom echt niet verder met haar. Het advies was nu om haar uit de verrijkingsklas te halen. Manlief en ik laten het zo maar even. We wachten af wat haar nieuwe juf volgend jaar zegt. Ook had de juf ineens commentaar op haar schrijven. Daar stond niets over in haar rapport. Aan het begin van het schooljaar hebben wij (man en ik) aangegeven dat de grove en fijne motoriek van dochter niet geweldig is & dat wij het ook prima zouden vinden als ze daarmee 'verrijkt' zou worden i.p.v. met extra moeilijk werk (ons gaat het namelijk om het leren leren--> leren om ergens je best voor te doen; leren dat niet alles vanzelf gaat). Daar is helemaal niks mee gedaan. En nu zei de juf vorige week dat mijn dochter niet de juiste pengreep heeft. Nu ben ik dus maar thuis extra aan het oefenen. Volgens mijn dochter wordt ze nooit door de juf gecorrigeerd op schrijfgebied; heel soms moet ze iets opnieuw schrijven. Terwijl de juf zegt dat ze geregeld zegt dat ze het niet goed doet. Dit is dus al heel het schooljaar zo: dochter zegt iets totaal anders dan de juf. En ook de cito-scores kon ze niet verklaren. Bij eentje gaf de juf aan dat heel de groep slecht had gescoord, omdat haar instructie nog goed was geweest (dat was bij de vorige cito ook, maar dan bij een ander onderdeel). Bij een ander onderdeel gaf ze aan dat haar opviel dat dochter niet geconcentreerd was (maar daar heeft ze dus niks mee gedaan?!) & de andere citoscores kon ze niet toelichten, want die had zij niet afgenomen... Gelukkig is het bijna vakantie. (sorry, lang verhaal)
Mijn zoon moet ook altijd erg wennen aan nieuwe leraren. Hij stelt ze op de proef en soms voelen ze zich persoonlijk erg aangesproken en/of kunnen er niet mee omgaan. Dat zijn altijd onrustige tijden. Gelukkig heeft hij volgend jaar weer dezelfde leraar, al komt er wel een nieuwe parttimer bij. Mijn dochter let ook goed op leraren, ze test ze alleen niet uit, maar ze heeft wel snel door als ze niet zo goed in hun vak zijn. We hebben de uitslag van de dyslexietest binnen en inderdaad, ze is toch dyslectisch. In ieder geval kan ze er dan nu mee aan de slag voor ze naar de middelbare school gaat.