Ha ladies, Opeens hebben we met kerst 2 dagen mensen over de vloer,terwijl we eigenlijk niet thuis zouden zijn... Nu kan ik me niet veroorloven fysiek om lang in de keuken te staan, als ik moet koken normaal savonds dan doe ik het in etappes (om 13u aardappels schillen, om 15u groente snijden en om 17 koken) en zit ik meestal te koken (mijn zwangerschap is een uitputtingsslag). Dus ik zoek iets "lekkers" te eten wat niet zoveel moeite kost, of wat je bijv een dag vantevoren al kan voorbereiden. En natuurlijk geen rauw vlees helaas... Dus wellicht iets wat in de oven kan ( we hebben 2 ovens én een airfryer), of... Geen idee. Ik hou alleen niet zo van ragout en ben zwanger dus. Verder lust iedereen alles. We hebben 1 dag 5volwassenen en een peuter en 1 dag 3 volwassenen en een peuter (incl ons) Tips?
Wij gaan waarschijnlijk met schoonfamilie chinees halen, onwijs mooie gerechten hebben ze speciaal met de feestdagen. En ideaal, niet in de keuken staan.
Eerlijk.. nog niet misschien dat ik uitgebreid zou koken als ik HG zou hebben. Toen ik zwanger was en extreem misselijk heeft mijn moeder alle boodschappen gedaan en hebben we hier gegourmet. Dus ik vind chinees halen wel een goeie. De andere dag iets van soep, met salade ofzo. Broodjes kan ook, maar ik geloof dat daar pas nog een topic over is geweest En anders kun je misschien iets van stoofvlees maken. Of is dat ook lastig voor je als dat de hele dag staat te pruttelen (ivm geur). En dan aardappelkroketjes ofzo uit de airfryer
Ik zou me gaan verdiepen in het kerstassortiment van de verschillende supermarkten. Hebben veel verschillende ovengroenten, rollades of ander vlees en vis in ovenschaaltjes, hasselbackpatato’s enz. Je hebt meerdere ovens dus in jouw situatie zou ik alles al “kant en klaar” kopen zodat het alleen de oven kn geschoven hoeft te worden. ( daarna op een mooie schaal serveren en het is net alsof je uren in de keuken hebt gestaan)
Misschien de gasten vragen om ook iets mee te nemen? Dan scheelt dat weer koken. Verder zou ik ook gaan voor de makkelijke kant en klare oven gerechten die bij de supermarkt staan, vaak hebben ze wel aardappel met gratin en vlees voor in de oven. Lekker een salade erbij en klaar. Als toetje ijs, of een kant en klaar lekker toetje. Prima toch!
Kunnen je gasten niet allemaal iets meenemen? Dan maak jij een voorgerechtje en een toetje en laat he de gasten het hoofdgerecht bereiden.. Zou ik als gast best begrip voor hebben als mijn gastvrouw niet echt kan koken door de zwangerschap..
In de airfryer mik je een lekkere rollade en de andere dag een beenham oid. Of een lekkere zalmmoot uit de oven. In de oven (zoete) aardappelfrites of hasselbach aardappeltjes. Je kookt iets van groente, saus uit een pakje bij het vlees en een lekkere salade. Voor voorgerecht soep met kaas -of soepstengels. Nagerecht visite laat je zelf hun toetje samen stellen: verse fruit en/of fruit uit blik, ijs, tova, slagroom, nootjes, m&m’s en dessertflensjes. Je kan vooraf ook heel goed een rijsttafel maken. Nasi, rendang, sajoer boontjes, gebakken ei, kipsate, atjar, kroepoek en wat rauwkost. Of je maakt voor een dag een heerlijke pan draadjes vlees, goulash of hachee, lekker met aardappelpuree en rode kool.
Of even bij de slager ois informeren, vaak kan je daar een mooie salade laten maken, of een buffet maar weet niet of dat te betalen is. Gourmet is ook niet zo lastig en kan je een schotel kopen bij de supermarkt of bestellen bij de slager. Soep en broodjes. Of indd chinees oid halen, altijd goed. En als je twijfelt stuur je je gaste bericht dat je niet kan koken ivm je zwangerschap maar je...... Haalt/regelt en t wel hoort als iemand wat anders wilt en dat regelt. Fijne kerst!
Met kerst hebben wij ook wel ooit gebarbecued. Was erg leuk en heel relaxed. Geen uren in de keuken. Heerlijke luxe salades en brood erbij. Iedereen legde op de bbq waar ze zelf zin in hadden. Niet verplicht uren tafelen.
Oef...wat knap dat je het overweegt om te doen. Ik ben ook erg misselijk geweest bij de 2e en koken deed ik echt op mijn tandvlees toen. Vreselijk. Ik zou alles inderdaad uit de oven doen. Frietjes, vlees uit de oven en een grote salade. Alleen
Dit zou ik ook doen. Alles kant en klaar kopen en zo de oven in. Het wordt al zwaar genoeg om hele dagen visite te hebben in jouw situatie. Met het eten moet je het jezelf echt zo makkelijk mogelijk maken.
Hier hebben we een kerstbox besteld bij een catering. Kun je zelf gerechten kiezen en hun bereiden het, alleen opwarmen. Zondag ophalen. Vorig jaar ook gedaan, was ideaal.
Ik zou ook de gasten vragen iets mee te nemen. Maken zij het hoofdgerecht en jij doet het voorgerecht en nagerecht (en hierbij niet te moeilijk). Zullen ze toch wel begrijpen? Andere dag zou ik gourmetten. Pakket halen en wat groenten, stokbrood en klaar.
Snelle toetjes die je dag vantevoren kunt maken: 1) custardvla maken: melk in pannetje, vanillestokje geschraapt erbij of vanillesuiker. Paar minuten warm laten worden. 3x eigeel met 30 gr suiker, 20 gr maizena mengen. Vervolgens eerst beetje melk bij ei en dan langzaam al het ei bij de melk, kloppen tot dik wordt. Echt maar max 10 minuten werk. In grote kom doen met folie erover. Volgende dag serveren met fruit oid. 2) Applecrumble: appels, rozijnen, kaneel in ingevette ovenschaal. Mengel van boter, havermout, snuf zout en honing bijv maken. Dit over de appel doen en in de oven. Je kan vast klaarzetten op dag zelf en dan in oven of tijdens diner opwarmen. 3) ijs mengen met chocolate chip cookies en dit serveren. Wel beste meteen opeten. Altijd lekker
Gewoon lekker kant en klare dingen halen die zo de oven in kunnen! Ik heb ook een bestelling bij de appie gedaan, zal vast prima smaken
Als ik jou was zou ik de gasten vragen wat mee te nemen en anders het heel makkelijk doen. Gewoon kant en klaar uit de supermarkt. Het gaat toch om gezellig samenzijn en niet alleen maar lekker eten?
Gourmetten! En anders zo: Voorgerecht: Gevulde champignons of Meloen met ham of iets dergelijks Hoofdgerecht: Zalm uit de oven (Albert heijn!), aardappel uit airfryer of oven, kant en klare haricots verts in spek (Albert Heijn) Nagerecht: ijs, Slagroom, eventueel brownie ofzo bakken
Zou ook vragen gasten wat mee te nemen. Zullen ze best begrip voor hebben als je aangeeft niet uitgebreid te kunnen koken. Zelf een lekkere soep maken vooraf met bruchetta oid. Gasten nemen hoofdgerecht mee. En jij haalt lekkere ijstaart in de supermarkt Je hebt zelf verder ook al koffie en wat lekkers dus qua geld zal het ook aardig verdeeld zijn.
Als ik me goed herinner uit een ander topic is je zoontje op dit moment vijf dagen in de week niet thuis, omdat het te zwaar is voor hem te zorgen toch? Ik zou dus zeker niet mijn energie steken in koken voor andere mensen maar in je zoontje !