Ja hoor dat moet iedereen voor zichzelf bepalen maar je hebt nog steeds niet verteld wat nu jou rol is in deze casus? Ik ben toch wel heel nieuwsgierig.
Ik heb hier recent iets over gelezen. De moeder was overleden en had niets vastgelegd, de vader ging hertrouwen en kwam redelijk snel onverwachts te overlijden, en de erfenis ging naar de (langstlevende) nieuwe partner en pas na een speciale aanleiding naar de kinderen. Zij gaf de kinderen geen toegang tot de persoonlijke spullen en daar hadden de kinderen veel verdriet om. Ik weet niet precies hoe het zat, maar dat is natuurlijk een prima reden om dit alvast bij hertrouwen te regelen. Het kan ook zijn dat het geld uit familie van hun moeder kwam en dat ze niet wil dat een nieuwe partner dit gaat opmaken. Dan moet de vader maar niet trouwen, is er ook geen gedoe. En als de kinderen begaan zijn met hun vader en de erfenis dekt de kosten, dan regel je dat toch voor je vader?
Ja en wat wil je eraan doen? Het testament laten veranderen? Dit is de wens van de overledene en daar heb je verder niks over te zeggen.
Traplift en dergelijke kun je via de wmo krijgen. En verder ligt het er aan onder welke voorwaarden vader hertrouwt. Mijn moeder is jong overleden, wij hebben ons kindsdeel gehad toen mijn vader het huis verkocht en naar een verpleeghuis ging, ook omdat het in het huis zat. Als alles gewoon netjes op papier staat komt het wel goed.
En de kinderen kunnen wegrotten omdat vader zo nodig koste wat het kost naar thuis moet blijven wonen omdat het zo verschrikkelijk is als hij naar een zorg instelling gaat?
Huh ja…. Want het gaat erom dat het goed gaat met vader en ja hij moet in huis blijven wonen want want is daar immer mis mee?
Kinderen kunnen wegrotten? Heb jij je leven ingericht op een erfenis die "ooit" gaat komen dan? Is "jouw" geld belangrijker dan het welbevinden van je ouders? Als jouw financiële welzijn afhankelijk is van de kosten van een traplift voor je ouders, dan doe je iets verkeerd. Als mijn ouders, of een van hen die overblijft en mijn kindsdeel in beheer heeft, zouden besluiten om een bucketlist te gaan afwerken en uiteindelijk niks overlaten, hoop ik dat ze ervan genoten hebben. Als ze later heel graag zouden thuis willen blijven ondanks ziekte en dat mogelijk kunnen maken door de erfenis uit te geven aan een 24h privé verzorgende, ben ik blij voor ze. Hun verantwoordelijkheid voor mijn financiële welbevinden is al een tijdje klaar hoor.
In dit geval moet het kindsdeel van de eerste ouder bij het overlijden van de tweede ouder worden uitgekeerd. Er zal dan weer een nieuw kindsdeel komen uit de resterende erfenis waarover vruchtgebruik is door 'stief'ouder. Maar zeker in samengestelde gezinnen lijkt me het altijd goed om dit soort dingen goed vast te leggen. Bij hertrouw hoeft het kindsdeel niet uitgekeerd te worden, maar is het opeisbaar door de kinderen. Zo stond het er bij ons in.