Heej meiden, Ik heb even een vraagje aan jullie! Ik weet het mijn zoontje is nog geen 6 maanden! Zondag pas, maar toch mocht ik met groente gaan beginnen omdat ik nu op 3 flessen zit. Het is voor erbij. Ook dat weet ik , maar toch zou ik willen weten ofdat jullie kindjes de eerste weken ook zo aan het kokhalzen waren, huilen zodra ze merken dat het groente is en geen fruit en de lepel wegslaan. Tzijn vaak maar aan paar hapjes van de 4 + potje terwijl ik over een weekje eigenlijk al over zou moeten gaan op 6 + potjes! Gaat dit vanzelf over?? Wie heeft dit ook gehad en heeft hier een duidelijk antwoord op? Ik hoor graag van jullie. Liefs jannn
Probeer anders is geen lepel en potjes (ik vind ze afschuwelijk smaken erg bitter). Maar doe is gek en geef hem gewoon een roosje brocolli /bloemkool stuk aardappel of een wortel. Dit is de rapley methode, mijn dochter eet inmiddels al 5 maanden zo en die heb ik nog nooit groente zien weigeren (op dat ene potje na was proefverpakking), en ook nog nooit zien kokhalzen. Tik het is in op google of kijk op www.borstvoeding.com bij voedselintroductie
Vers proberen en geen potjes? Enne, die leeftijdsgrenzen op potjes zijn geen wet hoor. Je kan beter nu al met 6+ potjes beginnen (als je potjes wil geven), dan went ie al een beetje aan een wat grovere structuur en dat is veel beter voor de spraakontwikkeling.
kokhalzen is het natuurlijke verdedigingsmechanisme van een baby tegen eten waar het nog niet aan toe is. Als hij dus echt kokhalst, maak dan even wat pas op de plaats. Je kunt wel blijven aanbieden, maar geef hem rustig de tijd om te wennen. Als weneten is groente trouwens veel beter dan groente. Je kunt beter pas fruit geven als je kind 4 groentes goed eet. Laat het fruit dus vooral even weg.
Fruit gaat prima & krijgt hij al vanaf 3 halve maand! Ga ik er nu niet meer afhalen. Hij vind het veel te lekker!
Gewoon een paar stukjes geven, laat maar lekker spelen hij gaat het vanzelf in zijn mondje stoppen en op den duur opeten. En kokhalzen is inderdaad een afweer mechanisme wat dirksmama ook al zei. Voorlopig is alles wat ie krijgt nog bijvoeding en hoef je er nog geen bv of fles voor te laten staan. zo kunnen ze rustig wennen aan voedsel. mijn dochter gooide eerst het meeste op de grond en het zat in haar haren gesmeerd maar nu vind ze alles veel te lekker en verdwijnt alles in der mondje. Ook is deze maniet van eteen goed voor de hand oog coordinaten (oppakken en naar de mond sturen), en ook voor de mondspieren want die gaan echt stukjes af leren bijten.. Mijn dochter at met nog geen 7 maanden zelf een banaan uit het vuistje zonder te knoeien(klein beetje dan)
ohwja de groote van het vuistje is een mooie maat om aan te nemen hoe groot het stuk moet zijn. En geef hem als hij honger krijgt desnoods een flesje.
Mmmm, nu heb je er niets meer aan, maar mocht er nog eens een kindje komen: het is veel beter om niet met fruit maar met groente te beginnen (en bij voorkeur niet voor 6 maanden).
Maar waarom is dat dan?? Ik snap het CB ook niet dan hoor. Heb je niet veel aan. Die zei toen hij bijna 4 maanden was. Ga gerust maar beginnen met groente en fruit en laat dan een fles vallen!!
En waarom? Ik gebruik het voedselintroductieschema uit "Van borst tot boterham" van kinderdietist Kleintjes, dat geent is op de methode van Gill Rapley, en die adviseert met 6 maanden zowel fruit als groente. Ik lees nergens dat je pas later met fruit zou moeten beginnen of dat je eerst 4 groenten moet hebben geintroduceerd!
Ik snap de cb's zo vaak niet! Hoe groot zijn de flessen nu? 180 tot 200cc? Echt, dat haalt een baby bij lange na niet uit de groente en fruit die hij krijgt; helemaal niet als je gaat beginnen met bijvoeden met stukjes. Daarvan komt eerst een heleboel terug en belandt ervan op de grond! Helemaal niet erg; want het is slechts BIJvoeding en het is bedoeld om je baby op een rustige manier kennis te laten maken met allerlei smalen en texturen op het tempo van het kind zelf; hij heeft de regie! Tot 9/10 maanden blijft het bijvoeding en blijft melkvoeding de hoofdvoeding, waar ze de meeste voedingsstoffen en het vocht uit halen! Niet bang zijn voor dat kokken, dat was hier echt slechts de eerste paar keer. Kokhalsreflex is goed en veilig! Als je geduld hebt (en niet bang bent voor vieze tafels, muren , kinderstoel en kleertjes) is de Rapley-methode heel fijn, probeer het maar! Mijn zoontje eet na een paar weken een hele volkorenboterham, appel, peer, mango, banaan, broccoli, bloemkool, courgette, wortel, bleekselderij, witlof en aardappel! Allemaal jammie-jammie!
Heej, Nee ik snap ze ook echt niet. Ze geven hun bek ook maar een douw. Hij krijg nu 3 flessen van 210. Terwijl hij met 5 flessen nog niet eens aan de 150 kwam. Dus met 3 flessen drink hij wel veel beter. Hij eet een heel potje fruit 4+ Liefs
Da's dus 630 cc melk. Lijkt mij een beetje weinig voor een baby van 5 maanden? Ze mogen toch tot een liter flesvoeding per dag?
+ fruithap & ongeveer 100 cc sap?? Tja als het CB zegt dat het zo moet, dan doe ik het maar zo.. Ander dronk hij 4 flessen van 150 meer kreeg ik er niet in..dat is ook rond zoveel ml..
630cc is wel aan de weinige kant voor een bay van 5 maanden. Ander voedsel kan hij nog geen voeding uithalen, daar zijn de darmen nog niet aan toe.
Als je je kind zelf het eten laat pakken en opeten, heeft het zelf de regie. Dat is ook goed voor het vertrouwen in jou en goed voor zijn zelfvertrouwen. Je dringt niks op namelijk. Laat het zelf maar uitvinden. Omdat je alle smaken zo apart laat proeven lust een kind vaak meer dan wanneer je gemengde (vieze) potjes geeft. Het is goed voor de oog hand coördinatie en ze leren door het kauwen beter praten. Het mooiste is ook nog, maar dat zal niet bij iedereen lukken, als je met zijn allen als gezin aan de tafel eet. Baby's zien en kopiëren namelijk heel veel van ons gedrag. Zien eten doet eten; dat geld ook voor baby's.
Juist! Onze zoon zit ons echt te bestuderen als wij iets in onze mond stoppen en doet het dan driftig na. Leuk is sinds dit weekend om al lachend je handen in mama's of papa's volle mond te willen steken! Hij gebruikt zijn eigen wijsvinger bij het verwerken van het eten. Ja, we lachen wat af aan tafel, het is echt genieten!