Okay, het is voor mij misschien wel héél erg vroeg om hier over na te denken maar ik las er toevallig een artikel over in een 'zwanger' tijdschrift en toen snapte ik het niet helemaal. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Je hebt recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je kan er voor kiezen om 4-6 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Je hebt altijd recht op 10 weken na de bevalling. Maar.... stel... Ik besluit om met 36 weken pas met verlof te gaan (4 weken voor bevalling), maar stel dat mijn kindje 2 weken te laat komt. Dus dan heb ik eigenlijk toch nog 6 weken voor bevalling. Heb ik dan gewoon 10 weken daarna recht? dus in totaal 16 weken? Maar zou je dan in dat geval niet beter 6 weken van te voren met verlof kunnen gaan? Kindje komt dan 2 weken later, dus 8 weken ervoor en dan nog 10 weken erna. Dat is dan toch veel gunstiger? Ik snap dus niet zo goed waarom vrouwen er voor kiezen om pas met 4 weken ervoor met verlof te gaan. Dit is dan alleen gunstig als je eerder bevalt, want dan worden die weken bij elkaar opgeteld. Dus ik ga 4 weken van te voren, kindje bevalt al 2 weken later. Dan heb ik dus maar 2 weken verlof gehad, dus dan heb ik daarna nog 14 weken verlof toch? Dus als je 4 weken van te voren met verlof gaat, is het alleen gunstig als het kindje te vroeg geboren word toch? Of begrijp ik het nu helemaal verkeerd? Ik wil natuurlijk zo lang mogelijk vrij en van mijn zwangerschap en kindje genieten.
Je hebt recht op minstens 10 weken na je bevalling. Dus als je vier weken van tevoren pas stopt, heb je nog 12 weken na je bevalling recht op verlof, waarmee het totaal op 16 weken komt. Mits je op tijd bevalt natuurlijk. Volgens mij is het dus zo dat als je later bevalt, je dus 'geluk' hebt (qua verlof).
Ja, inderdaad, dat snap ik. Maar als ik besluit om met 36 weken pas met verlof te gaan (4 weken voor bevalling), maar stel dat mijn kindje 2 weken te laat komt. Dus dan heb ik eigenlijk toch nog 6 weken voor bevalling. Heb ik dan gewoon 10 weken daarna recht? dus in totaal 16 weken? Omdat ik iedereen hoor zeggen van, ik ga lekker pas met 36 met verlof, want dan heb ik 12 weken met het kindje. Maar dat hoeft dus niet, als je kindje vroeger bevalt... toch??
Als je kindje vroeg komt en je hebt maar 4 weken voor de uitgerekende datum vrij genomen, dan heb je júist meer weken na de bevalling verlof. Omdat je nog steeds recht hebt op die 16 weken. Maar als je bijvoorbeeld 6 weken voor de uitgerekende datum verlof neemt, en jouw kindje komt een week te laat, dan heb je nóg steeds recht op 10 weken na de bevalling en komt het totale verlof op 17 weken uit. Maar stel je neemt 4 weken ervoor pas verlof, je kindje komt 2 weken te laat, dan heb je nog maar 10 weken over en is jouw totale verlof dus 16 weken. Het kan dus in wezen alleen uit om pas laat verlof te nemen als jouw kindje 'vroeg' komt. Komt het kindje laat, dan ben je alsnog jouw weken 'kwijt'. Dan zou ik zelf liever kiezen voor goed 6 weken rusten voor de bevalling, komt het kindje dan laat, heb je extra weken, komt het kindje vroeg, heb je meer dan 10 weken na de bevalling.
Eigenlijk best leuk om over na te denken, betekend dat ik vanaf ongeveer 23 maart tot en met 19 juli verlof kan hebben. waarschijnlijk plak ik er nog wel een weekje vakantie aan vast haha, even lekker rekken, zolang het met mijn werkgever kan tenminste.
Ohja, thanx, je hebt het mij heel erg duidelijk uitgelegd! Maar als ik het zo lees, is het toch eigenlijk gewoon gunstiger om gewoon 6 weken voor de bevalling te stoppen denk ik. Nja, het ligt er inderdaad wel aan wanneer je bevalt.... Moeilijk!
Ik zit even het op een rijtje te zetten: Er zijn twee situaties: 1: 4 weken ervoor verlof > 12 er na 2: 6 werken ervoor verlof > 10 er na Er kunnen meerdere dingen gebeuren, bij zowel situatie 1 als 2: 1: - Vroeg: 2 weken ervoor verlof > 14 er na - Op tijd: 4 weken ervoor verlof > 12 er na - Laat: 6 weken ervoor verlof > 10 er na 2: - Vroeg: 4 weken ervoor verlof > 12 er na - Op tijd: 6 weken ervoor verlof > 10 er na - Te laat: 8 weken ervoor verlof > 10 er na Nu heb ik even rekening gehouden dat de baby 2 weken eerder of 2 weken later komt, kan natuurlijk ook er tussen in, maar even voor de berekening. Nu zou je denken dat het dus het meest gunstige is om met 6 weken ervoor al met verlof te gaan. En dan eigenlijk hopen dat de baby 2 weken te laat komt, dan hoef je het minst te werken. Haha, gaat misschien een beetje ver, maar wilde het even goed op een rijtje zetten.
Haha, ja klopt inderdaad hoe je het neer gezet hebt natuurlijk hopen we allemaal niet zoveel te laat te bevallen (ieks) maar het is wel geinig om op deze manier te bekijken hoe lang je van te voren verlof wilt gaan nemen. Nu nog hopen dat het allemaal goed vol te houden is en we ervoor niet al in een ziekteverlof moeten
Ik dacht dat als je 4 weken van te voren met verlof gaat, je recht hebt op 12 weken na je kindje geboren is. Ben je te vroeg heb je dus iets langer met je kindje, maar volgens mij worden de dagen die je later bevalt gewoon erbij opgeteld waardoor je dus 12 weken nadien blijft houden. Vooraf heb je namelijk zwangerschapsverlof, welke weer losstaat van het bevallingsverlof. Van de site van de overheid: Wordt uw baby te laat geboren? Dan telt u de dagen dat de baby na de verwachte bevallingsdatum geboren wordt op bij de termijn van 16 weken. De totale verlofperiode duurt dan langer dan 16 weken. Dit gebeurt in bijvoorbeeld het volgende geval: U stopt 6 weken voor de uitgerekende datum met werken. Uw baby wordt 2 weken na de uitgerekende datum geboren. U heeft dan 8 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u 18 weken verlof. Hier geven ze niet aan dat dit niet opgaat wanneer je 4 weken van te voren met verlof gaat. Aanvulling: PenOactueel - Drie rekenvoorbeelden zwangerschapsverlof
Wat kinderwens zegt dat klopt. Als je 4 weken van te voren met verlof gaat en je bevalt 2 weken te laat, dan heb je evengoed nog 12 weken bevallingsverlof.
Jullie doen een beetje moeilijk. Je hebt recht op 16 weken verlof. Ongeacht of je 4 of 6 weken van te voren gaat, en je kindje komt later dan de geplande datum, dan worden die dagen dat je uit bent gelopen erbij geteld! Het is dus in beide gevallen gunstiger. Maar ik kan je zeggen....je wilt niet dat je kindje later komt! Je bent het wachten zat en alle kwaaltjes worden maar erger. Ik denk dat t veel leuker is als ie zelfs eerder komt....dan heb je langere tijd samen met je baby!
Wat kinderwens zegt. Elke dag dat je kleine later is, schuift de einddatum van je verlof een dag verder op. Je hebt dus 6+10+hoeveel dagen te laat, of 4+12+hoeveel dagen te laat. Praktisch gezien heb je dus de meeste tijd met de kleine als je 4 weken van tevoren op verlof gaat, namelijk minimaal 12 weken. Vandaar dat ook veel mensen ervoor kiezen om 4 weken eerder te stoppen
Ooooh, menen jullie dat nou? Zo is het niet hoe ik op internet lees.... Althans, hoe ik het zelf geïnterpreteerd heb. Dus je hebt eigenlijk altijd 16 weken + de dagen dat je te laat bevalt? Dat maakt het sommetje inderdaad heel erg anders! En lijkt mij inderdaad ook veel logischer. Dus eigenlijk heb je wel meer dagen als je kindje later word geboren. Maar dan heb je ook geen minder tijd met de baby toch? Want het word er gewoon extra bij opgeteld. Dus beepje, wat jij aan het einde zegt, dat klopt dan toch niet? Tenzij je baby natuurlijk echt veel eerder komt, maar dan heb je wel meer tijd met de baby maar minder tijd in totaal, toch? Ingewikkeld!
Ik zeg juist dat het niet minder wordt maar altijd meer als je kindje later komt. Ik bedoel als je baby eerder komt dan de geplande datum....heb je dus langere tijd met je kind. Stel je bent 1 okt uitgerekend en 4 weken van te voren met verlof. Je baby komt 3 weken voor de uitgerekende datum. Dan heb je dus 15 weken samen met je kindje. Ipv de beoogde 12 weken. Begrijp je het?
Ik snap het helemaal!! Nou, ben ik daar tenminste goed van op de hoogte. Nu nog bedenken wat ik ga doen!
Een kleine nuancering: je hoeft niet of 4 of 6 weken van tevoren met verlof, er tussenin mag ook! Tenminste, als je niet (gedeeltelijk) ziek wordt op het eind, dan moet je 6 weken van tevoren met verlof.
Nee dat klopt niet. Je hebt altijd recht op MINIMAAL 16 weken verlof. En er wordt ook altijd gekeken naar wanneer je met verlof bent gegaan. Ga jij met 36 weken met verlof, dan heb je na de bevalling ALTIJD recht op 12 weken verlof. Dus wanneer je 2 weken overloopt... dan heb je in totaal 18 weken verlof.
Het zijn twee soorten verlof: Zwangerschapsverlof (voor de bevalling) en bevallingsverlof (na de bevalling). Als je ze optelt heb je recht op minimaal 16 weken, maar langer kan. Dit komt omdat je verlof opgerekt kan worden omdat je kindje te laat geboren kan worden. Dus neem je 4 weken van te voren en je kindje wordt een week te vroeg geboren heb je daarna 13 weken, met je kindje. Neem je 4 weken van te voren en je kindje wordt een week te laat geboren heb je daarna 12 weken met je kindje. Dus als je 4 weken van te voren neemt, heb je altijd recht op minimaal 12 weken daarna....