Wie kan mij helpen? Internet zegt tegenstrijdige dingen. In juni sleutel van onze woning gekregen en direct de week erna vloerverwarming laten aanleggen (ingefreesd). We hebben hem tot op heden nog niet aan gehad maar het begint toch iet wat kouder te worden. We hebben de verdeler van de vloerverwarming nu op 20 graden staan om langzaam op te bouwen tot maximaal 40 graden. De thermostaat van de toon aan de muur staat nu op 19 graden. Maar hoe moeten we nu verder opstarten/opbouwen? Daarnaast tweede vraag voor de mensen met vloerverwarming waar laten jullie in de winter in de nacht de thermostaat op staan? Ik lees veel dat het bij vloerverwarming niet handig is om deze heel laag te zetten. Schijt niet energie efficiënt te zijn ofzo.
Wij hebben elk dag de verdeler 1-2 graden omhoog gezet. Tot de 40 graden. Dat een week laten staan en toen weer terug naar 20. Daarna opgebouwd naar 40 graden. Nu staat ie op 37 graden ingesteld. Wij zijn nog een beetje zoekende naar de juiste instellingen. (Ook pas een jaar vloerverwarming i.c.m. warmtepomp) Onze thermostaat staat het hele jaar op 20 graden ingesteld.
Qua verdeler geen idee. Wel het advies gekregen van de woningstichting en vh bedrijf waar we uitleg kregen over onze nul op meter huurwoning. Zet de thermostaat voor de nacht NIET lager, dan kost meer energie. Voor de slaapkamer hebben een aparte thermostaat, en die kan nooit hoger staan dan in het rest vh huis.
Hier elke dag met 1/2 graden de verdeler opgewarmd tot 40 graden en daar op laten staan. Thermostaat gewoon op 20 graden tijdens het opwarmproces. Wij zetten hem savonds wel lager voor het naar bed gaan. Dat scheelt hier toch aanzienlijk in de kosten. Heb het namelijk uitgetest, op 1 temp laten of terugdraaien omlaag in de avond/nacht. En het scheelde ongeveer de helft aan energie. Overdag staat ie (als die aan staat) tussen de 20-21 en als we naar bed gaan gaat ie naar 19-19,5
Eerste vraag weet ik niet, tweede vraag: is ook echt even proberen en als je een slimme meter hebt, even kijken wat het meest verbruikt. Hier dus veel meer verbruik bij dag en nacht zelfde temp. Ook meer verbruik bij twee graden verschil. We hebben hem hier dus op één graad verschil staan. Overdag 20, snachts 19. Nu overigens deze winter dag en nacht op 18 graden, want ben niet van plan te gaan stoken tenzij het onder 18 graden is thuis dus.
Wij hebben onze vloerverwarming maar een paar uur per dag aan staan (in de woonkamer). Man heeft uitgerekend dat het toch goedkoper is om hem uit te zetten dan constant aan te laten staan.
Idd graden per dag de hoofd Temperatuur ophogen tot de juiste wat voor jullie nodig is. En daarna is echt het advies om wanneer je eenmaal de verwarming weer aan zet hem aan te laten staan. Hier gaat ie meestal halverwege oktober weer aan en in april uit. Verder even de vraag heb je boven ook vloerverwarming? Zo niet moet je even kijken of het beneden en boven gesplitst is zodat je boven wanneer nodig de gewone verwarming nog wel aankrijgt. Dat lukt namelijk niet als het gekoppeld is en het beneden op temp is krijg je het boven niet meer warm als dit nodig is.
Waarom moet je twee keer opbouwen? Die snap ik niet helemaal namelijk. Voor de rest allemaal bedankt voor jullie reacties. @siepie05 wij hebben de verwarming boven niet aan, is helemaal uitgedraaid op de radiatoren want hebben daar dus geen vloerverwarming gelegd.
Is je vloerverwarming gekoppeld aan een CV of warmtepomp? Voor een warmtepomp is mij altijd uitgelegd dat die heel langzaam opwarmen en afkoelen (tenminste, wij hebben een lage temperatuur systeem, wordt max 28 graden). Als je hem steeds hoger en lager zet is ie dus steeds alleen maar aan het opwarmen. Als ik hem hoger zet dan merk ik dat pas de volgende dag.
CV kan sneller reageren dan een warmtepomp volgens mij. Daar kan het misschien nog wel zin hebben om 's avonds lager te zetten.
Opbouwen en afkoelen. Voor het uitzetten en krimpen van de vloer. Daarna wil je weer opbouwen anders is de vloer te koud. Dus je gaat op-af-op en daar blijf je dan