Wie wil er ervaringen met mij delen. Wij staan er open en positief in, maar ben wel heel erg benieuwd. Wie heeft het wel eens meegemaakt, als juf of als ouder van een kind?
Mijn zusje vroeger als kind, 2x. Als groep 3er en als groep 5er. Ging heel goed. Juist omdat groep 5 al 2 jaar leesonderwijs achter de rug heeft kan de leerkracht dat goed oppakken met groep 3 en de wereldorientatie vakken met groep 5 die ze dan voor het eerst krijgen.
groep 3 en 5 ? of groep 3 tm 5 ? onze kinderen zitten op een jenaplanschool en zitten dus sowieso met 3 jaren in 1 klas. Met 2 jaren lijkt het me ook juist wel praktisch. Ze zijn ver genoeg uit elkaar om geen last van elkaar te hebben maar wel om elkaar te helpen indien nodig. Groep 5 kan al goed zelfstandig werken. Uiteindelijk hangt veel natuurlijk wel van de juf af.
Groep 3 én 5, groep 4 wordt een losse groep. Bedankt voor jullie reacties, tuc en athina, klinkt positief. Er komt een fulltime, ervaren juf op de groep, wij hebben er wel vertrouwen in. Het idee is even wennen, zeker ook omdat onze oudste twee kinderen nu dus bij elkaar in de klas komen, maar ook dat komt vast goed.
Misschien juist makkelijker dan een standaard groep 3/5 combinatie Ze kunnen zelfstandiger werken en eventueel maatjes lezen doen. Zou even wennen zijn maar ik denk dat het voor beide leuk is.
Hier ook Jenaplan en 3 t/m 5 bij elkaar. Iets anders dan 3 en 5, maar het werkt prima hoor. Hiervoor regulier en gewoon alleen hun eigen klas, maar dit werkt ook prima. Ze hebben per groep hun eigen werk en de rest doen ze samen met de hele groep, ze hepen elkaar ook regelmatig. Maar inderdaad, je moet wel een leraar hebben die dat goed weet te organiseren.
ligt er aan als je kind gr3 is dan helemaal tof. maar als een gr5er die zoveel moet werken, is het hebben van bewegelijke luidruchtige kleintjes om je heen niet zo leuk denk ik. te veel lawaai en onrust om die paginas werken af te kunnen krijgen. zoontje zit nu in gr5-6 in alle rust werken.
Daar maak ik me nog het minst zorgen om, het is de taak van de juf om te zorgen voor een goed leerklimaat. En dat vertrouw ik de betreffende juf wel toe! Lawaai en onrust is in geen enkele klas goed, ook in een enkele klas niet.
Mijn jongste zit in een combi klas vanaf groep 4. Ik stond er eerst huiverig tegenover omdat aandacht toch verdeeld moet worden. Ze is zelf heel zelfstandig, voor haar is het geen probleem maar er zijn kinderen in de klas die meer moeite ervaren. Zij zit in een combiklas met een opvolgende groep. Nu 5/6 waarvan zij in groep 5 zit. Ze kan zich optrekken aan de oudere kinderen en qua niveau is dat voor haar ook wel heel prettig omdat zij flink voorloopt. Ik zou wel moeite hebben met een combi klas met twee jaar verschil. Ze kunnen zich er niet aan optrekken en op deze leeftijd is twee jaar best een groot verschil. Ook qua omgang met elkaar. Nu maar later helemaal. De kleintjes zullen heel erg opkijken en andersom zullen de oudere kinderen ws niet heel blij worden van de "ukkies" mijn dochter zal qua niveau echt geen aansluiting vinden met kinderen uit groep 3. Ik denk dat je op deze manier lastig een echte klas zal krijgen, eenheid zal ontbreken denk ik.
Ik denk dat dat ook erg aan school ligt, hun ervaring en aanpak. Bij Jenaplan kiezen ze bewust voor combiklassen, dus dan zit je ook in groepen met kinderen die 2 jaar jonger of ouder kunnen zijn. Er wordt daar vanaf het begin van elk schooljaar veel aan gedaan om echt een groepsgevoel te krijgen, daarnaast weten de leraren hoe ze praktisch om moeten gaan met combiklassen, want het vergt wat extra planning en organisatie. Dat is misschien toch anders op scholen waarbij combiklassen alleen uit noodzaak gevormd worden en bijv. alleen voor 2 jaar ofzo.
Dat groepsgevoel is wel belangrijk ja, dat daar veel aandacht voor is in het begin van het jaar, lijkt me. Onze kinderen zitten op even school waar altijd combinatieklassen zijn. De juf die de jongens gaan krijgen, draait nu zelfs een combinatie met 3 klassen. Dus ik maak me niet echt zorgen, ben wel benieuwd! Had gehoopt om wat meer ervaringen, maar blijkbaar is het een niet zoveel voorkomende combi...
Ik vind het verschil tussen groep 3 en 5 in ontwikkeling nog niet zo groot. Het verschil tussen 5 en 7 of 6 en 8 lijkt me anders, omdat de puberteit dan een rol gaat spelen. Onze jongens komen in 3 en 5, zijn goede vriendjes van elkaar en spelen ook samen met elkaars vrienden, dus ik denk dat deze combi nog wel goed te doen is. Hoop alleen niet dat het een blijvende combi is.
Ik ging er eerlijk gezegd vanuit dat het een blijvende combi is vandaar mijn reactie. Nu is het verschil niet zo heel groot maar straks wel.Hier gingen ze van normale klassen naar een paar combi klassen en die zijn gebleven. Ergens ook logisch want je kan de samenstelling van klassen niet continue veranderen is voor de kinderen ook niet goed.
Hier ook ervaring met combinatieklassen. Zowel als kind als nu als moeder. En in beide gevallen erg negatief. Een leerkracht is bezig om op 6 niveaus les te geven (in een klas heb je de gemiddelde leerling, de sneller leerlichg en kinderen die meer aandacht nodig hebben). En dat is gewoon teveel. Bij jenaplan onderwijs is het onderdeel van het gehele onderwijsconcept en alles is daarop aangepast. Bij een reguliere school is het vaak een noodoplossing ivm formatie en omvang van de klassen. Ik vond het als kind echt veel te druk en onrustig. Juf is immers veel meer tijd instructie aan het geven (eerst voor de ene groep, dan voor de andere). Dan moet de andere groep zelfstandig werken. Maar de uitleg stoorde mij wel. Daarnaast mag je in de tijd dus niets aan de juf vragen waardoor je bij problemen niet verder kunt. En maar een beetje niets zit te doen. Ook bij vakken als gym en handenarbeid was het totaal niet handig omdat er teveel leeftijdsverchil en ontwikkeling tussen de kinderen zit. De juf moet de groepen verdelen of een beetje ertussen in gaan hangen. Wij hebben wij het uitkiezen van een nieuwe school bewust gekozen op een school zonder combinatieklassen. Ik wil een docent die zich volledig kan richten op 1 klas. Dat is tegenwoordig al druk genoeg!
Onze school is afgelopen schooljaar een daltonschool geworden en komend schooljaar komt mijn oudste (volgende week 7 jaar) in groep 4/5/6!! Ik kan me er zelfs na de ouderavond nog weinig bij voorstellen dat dit prettig gaat werken...
4 - 5 - 6 ? Hoe zijn de andere verdelingen dan? Hier hebben we groep 0 -1 - 2 (2 klassen) groep 3 -4 - 5 (3 klassen) en groep 6-7-8 (ook 3 klassen) . Mijn oudste gaat komend jaar naar de bovenbouw. Echt weer een overstap, langzaamaan naar de oudste in de klas gegroeid en nu wordt ze weer het ukkie in groep 6-7-8 ! En ons ukkie wordt middelste -niveau 4 in groep 3-4-5 . Ze vind het erg jammer enerzijds dat enkele kinderen van groep 5 weggaan ( zij hielp me altijd zo lief! en 'met hem kon ik altijd zo fijn samen lezen) - maar ook erg leuk dat er weer kleuters bijkomen.