Dames, Heeft iemand hier ervaring met een psycholoog? Ik merk aan mezelf dat ik de laatste tijd niet zo lekker in mijn vel zit. Ik weet eigenlijk niet waardoor het komt en kom daar ook niet achter door gesprekken te voeren met mijn man. Het lijkt me fijn om eens te kunnen praten met iemand die onafhankelijk is en verder van me af staat. Mijzelf beter te leren begrijpen. Maar, ga je hiervoor naar een psycholoog? Of is de eerste stap de POH? Ik zou graag wat meningen/ervaringen willen lezen.
Het is het belangrijkste dat het iemand is die je vertrouwt en waar je een goed gevoel bij hebt. Als je een afspraak maakt met je ha kan hij/zij inschatten of de poh voldoende is of dat je beter doorverwezen kan worden naar een psycholoog. Je kunt er in ieder geval nooit slechter van worden is mijn ervaring. Iedereen heeft wel een rugzakje, en om die is te legen bij een onafhankelijk iemand kan ontzettend opluchten en verhelderd werken. Veel werkgevers hebben ook een maatschappelijkwerker. Daar kan je via de bedrijfsarts heen mocht je niet naar je ha willen/kunnen. Dat zou ook nog een idee kunnen zijn. Succes!
Dit! Zelf ervaring met (school)maatschappelijk werk, jeugdpsycholoog, poh en zit sinds kort bij de pop-poli vanwege m'n zwangerschap. Veel succes gewenst!
Ik liep tot 2 maanden terug bij een begripvolle, lieve pshycoloog voor me PTSS kreeg EMDR therapie en ook normale therapie gesprekken dat heeft me na 11 jaar geholpen om me trauma een plek te geven, de klik is belangrijk bij me vorige pshycoloog 5 jaar terug had ik die niet en daar ben ik na 2 kennismakinggesprekken gestopt omdat ik niet met haar kon praten ik verzweeg me gedachten en deed alsof het goed ging terwijl ik zwaar depressief was met veel herbelevingen.
Vervelend om te horen dat je niet goed in je vel zit en dapper dat je er iets mee wil gaan doen. Ik ben zelf GZ-psycholoog. In principe word je pas doorverwezen naar een psycholoog wanneer er sprake is van een stoornis. Hiermee bedoel ik bijv. een depressie of angststoornis ed. Als iemand “alleen” niet lekker in zijn vel zit, wordt dat meestal niet gezien als zijnde een stoornis (meer passend bij het leven, iedereen doorstaat zon periode) en wordt het eerst opgepakt door de POH GGZ. Dit komt omdat het anders ook niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Pas als die constateert dat er sprake is van problematiek waar zij niet uit komt, word je doorverwezen. Ik weet natuurlijk niet in hoeverre er bij jou sprake is van bijv een milde depressie of gewoon eventjes niet lekker in je vel, dat zal de huisarts of POH GGZ proberen in te schatten. Alhoewel er hierboven wordt geschreven dat je een klik moet hebben met je psycholoog; waar ik het grotendeels mee eens ben, is het ook belangrijk dat je ergens een haat liefde verhouding hebt met je psycholoog. Enerzijds moet je hem of haar dingen toe kunnen vertrouwen (veilig voelen) maar tegelijkertijd moet je het ook spannend vinden om te komen omdat deze persoon punten aanraakt die je niet prettig vindt. Behandeling gaat juist vaak over dingen waar je liever niet over praat. Pas dan heb je een goede psycholoog te pakken, anders blijft het oppervlakkig en worden pijnpunten niet geraakt. Die pijnpunten heb je juist nodig om vooruitgang te boeken. Als iemand vooral als je beste vriend(in) gaat voelen gaat er iets mis. Een psycholoog is geen klets maatje, maar iemand die je moet prikkelen om verder te komen en uit je comfort zone te stappen. Ik wens je veel succes! Hopelijk vind je snel je draai weer.
Dit. Perfect omschreven. Zo vertel ik het ook aan mijn cliënten in m’n werk als ze advies vragen hierover.
Heb zelf een aantal jaren geleden bij een psycholoog gelopen om de gevolgen van een zwaar ongeluk goed te kunnen verwerken. Ben doorverwezen door de huisarts nadat ik constant in zware paniekaanvallen zat. Ik kan je vertellen, na drie maatschappelijk werkers waar ik geen klik mee had en die mij niet begrepen vond ik het enorm fijn een psycholoog te hebben die dat wel deed en mij ook echt de hulp kon bieden die ik nodig had. Die klik is echt belangrijk, want zonder voel je je al snel niet serieus genomen en is het lastig om je verhaal te doen. Wel enorm sterk van je dat je deze stap wilt gaan nemen. Het zal nog pittig gaan worden, maar met hoe je erin staat kom je er zeker wel! Heel veel succes!
Ik ben gezinsvoogd / Jeugdbeschermer. Heb bijna 10 jaar bij Bureau Jeugdzorg gewerkt (toen heette het nog zo) en werk nu bijna 4 jaar bij een andere voogdij-instelling waar ik ondertoezichtstellingen uitvoer. Daarnaast ben ik tevens voogd van kinderen tot 18 jaar waarover wij de voogdij hebben.
Ja, ervaring mee. Kan zeker helpen, soms even zoeken naar de juiste maar geef niet op en blijf zoeken totdat je je op je plek voelt. Het is het meer dan waard om gewoon even vrij te kunnen spreken met iemand die naar je luistert en je wat tips kan meegeven om met situaties te dealen.
Mooi omschreven. Ik doel met ‘klik’ vooral op een veilig gevoel in de praktijk en met de psycholoog, jezelf gewaardeerd voelen. Helaas meegemaakt dat ik me totaal ongemakkelijk voelde en niet begrepen. Totdat ik bij iemand kwam die me veel beter kon plaatsen. Denk dat dat een goede uitleg is van een klik voelen. Spanningsveld is inderdaad nodig, had ik zin om te gaan? Nee. Wilde ik gaan? Liever niet. Wilde ik praten over de dingen die gebeurd waren? Nee!! Als ze mij vroeg waarom ik iets voelde was mijn eerste antwoord: weet ik niet. Maar ze bleef doorvragen. bloedirrittant, weet dat nog zo goed. Maar bleef toch komen, want kon het van haar hebben ook al dacht ik op moment suprême anders, zij kon tot me doordringen.
Ik zat een tijdje terug ook niet zo lekker in mijn vel en ik ben toen naar de POH GGZ gegaan. Voor mij is dat nu voldoende. Ik heb daar regelmatig gesprekken en zij kijkt ook goed naar het totaalplaatje. Als zou blijken dat zij me niet voldoende kan helpen zou ze me doorsturen naar een psycholoog maar dat is voor nu dus niet aan de orde.
Dat klinkt helemaal goed! Helaas zie ik vaak dat mensen weglopen als het moeilijker word en dat heeft dan niks met een klik te maken. Veel mensen hebben toch een beetje het idee bij een psycholoog dat je gezellig kan gaan zitten kletsen over wat je dwars zit en dat de psycholoog een praatpaal is waar je tegenaan kan kletsen. Wil vooral dat beeld de wereld uit helpen! Als mensen wel zon psycholoog treffen; eentje waar je jaren bent, je prettig voelt maar geen vooruitgang boekt omdat het slechts je wekelijkse dagboek is. Dan moeten ze echt snel weg wezen want dat is geen goede psycholoog
POH weet ik niet wat dat is maar wel ervaring met psychologen e.d. Je kunt zonder verwijsbrief naar een psycholoog, maar je kunt ook overwegen om de HA te bellen en te vragen of je daar op gesprek kunt komen bij de mw'er (?) die daar zit. Ik weet niet zeker of het een mw'er is maar iig. wel dat de drempel lager ligt (net als het opleidingsniveau) dan als naar een psych te gaan.
Je kan wel zonder verwijsbrief naar een psycholoog, maar dan wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar. Die vergoed alleen als je een verwijsbrief hebt. Je betaald zonder verwijsbrief 90 euro per sessie. Tenzij je aanvullend verzekerd bent en de psycholoog onder een of andere alternatieve geneeskunde valt, maar dan mag je je afvragen of je echt met een kundige psycholoog te maken hebt.
Ja denk dat die scheidingslijn lastig uit te leggen is inderdaad, snap wat je bedoelt. Je geborgen en veilig voelen staat wel voorop! Welkom, gewaardeerd, zonder oordeel.
Klopt. Dat ondervind ik nu Zou dat nog (met terugwerkende kracht) geregeld kunnen worden denk je? PS: je betaald het dan wel uit eigen zak, maar ik gaf het meer als optie omdat het voor veel mensen een drempel is om éérst je verhaal te moeten doen bij de HA en dan óók nog eens bij de psych. ...
Die snap ik niet. GGZ is tweedelijns dus juist als de (eerstelijns) psycholoog je niet meer kan helpen wordt je doorverwezen naar de GGZ en niet andersom (tenzij het beter met je gaat natuurlijk, zodat je "terug" kan naar de 1e lijns).
Maar ik ga niet naar een psycholoog.. Ik zit bij een praktijkondersteuner. Als blijkt dat dat niet voldoende zou zijn zou ik naar een psycholoog worden doorgestuurd.
POH GGZ is een GGz medewerker bij de huisarts. Die valt onder huisartsenzorg en betaal je geen eigen risico voor. Eigenlijk gaat het zo: Hele milde klachten - POH GGz (praktijk ondersteuner huisarts) Milde stoornis of eerste keer psychische hulp - Basis GGZ Ernstige stoornis of vaker psychische klachten - Specialistische GGZ.