Ik zit echt zo te worstelen met het doorgeven van de kinderopvangtoeslag en ik snap iets even niet. Wij hebben een zoon die in november 4 wordt. Hij zal vanaf zijn verjaardag dus op maandag en dinsdag middag van 15.30 tot 17.00 naar de naschoolse opvang gaan en op woensdagmiddag naar de buitenschoolse opvang (van 12 tot 17 uur). Vraag 1: Waarom wordt er verschil gemaakt tussen BSO en NSO? Vraag 2: Waarom kan ik als ik toeslag aanvraag alleen BSO kiezen? Betekent dit dat ik geen toeslag krijg voor de uren NSO? Ook schrik ik een beetje van de uren die in rekening worden gebracht. Voor de BSO komt het neer op 32 uren per dagdeel per maand, wat betekent dat we dus voor de woensdagmiddag per maand 198,82 kwijt zijn. Voor de maandag en dinsdag (NSO) middag geldt 44 uur per maand en daar betalen we 277,76 voor. Dus voor die 1,5 uur per maandag en dinsdag (ongeveer x4 of 5 moeten we dus 44 uur afnemen..)? Mag ik nou bij de belasting dienst deze uren bij elkaar optellen of krijg ik die NSO echt niet vergoed? Want waar het nu op neerkomt is dat wij van de 1800 in totaal (we hebben ook nog een dochter die straks naar de dagopvang gaat) moeten wij straks bijna 800 zelf betalen terwijl we maar 1 inkomen hebben Omdat ik afgestudeerd ben en gewoon aan het solliciteren ben heb ik geen recht meer op de bijdrage van de gemeente (die krijgen studenten) en dus wordt het nu ontzettend duur..
Heb er ook even mee zitten worstelen maar volgens mij zit het zo: BSO betekent buiten schoolse opvang dat kan voor en/of na school zijn. Op de opvang zelf maken ze een verschil tussen vso, (voor schoolse opvang) nso (naschoolse opvang) en bso (beide) Maar de belastingdienst noemt alles gewoon bso. Dus of je nou voor of na schoolse of allebei gebruikt, het heet gewoon bso ook als je alleen nso of vso gebruikt. Alle uren die je moet afnemen mag je ook opgeven aan de belasting dienst, dus je mag alles gewoon bij elkaar optellen. Hoop dat ik t een beetje duidelijk heb beschreven
Maar als jij niet werkt, krijg je ook geen opvang toeslag, logisch natuurlijk. Of werk je nu wel, ik raak in de war van het solliciteren verhaal, sorry. Als je wel werk hebt, dan kan je de uren opgeven bij toeslagen.nl. Voor bso (=vso/nso) uren geldt een maximum van 70% van de uren van degene die het minst werkt. Als je boven die uren komt, ontvang je voor de resterende uren geen toeslag. Oh en in de urenberekening zitten ook de vakanties inbegrepen (hier wel iig) Dan neem je een hele dag op, dus dat middelen ze uit over het jaar.
Mmeke: Nee dit klopt niet. Ik heb in 2012 (dit jaar) een universitaire studie gevolgd (ben afgestudeerd) en behoor daardoor tot een doelgroep. Voor deze doelgroep geldt de oude regeling namelijk: indien je in het jaar recht hebt gehad op kinderopvangtoeslag dan behoud je dit recht het hele jaar (dus tot 31 december 2012). Voor werkenden is dit niet meer zo, voor hen geldt dat zij slechts tot 3 maanden na het stoppen met werken recht hebben op toeslag. Ik heb tijdens mijn studie godzijdank ook belastingrecht gehad Het streven was om per 1 oktober te beginnen met werken (en de kids dus naar de opvang) maar ik weet nog totaal niet wat ik wil qua werk en solliciteren gaat dus lastig. Nu met deze prijzen erbij hebben we dus besloten dat we de kids thuis houden en ik gewoon rustig opzoek ga naar wat ik wil. Justjes: Ah thnx! Ik vind het ZO onhandig dat ze verschillende termen gebruiken. Ik weet hoe het zit qua uren en over welk deel we toeslag krijgen, maar het zal betekenen dat wij straks voor 2 middagen van 15.30 tot 17.00 en 1 woensdagmiddag 470 betalen en daarvan krijgen we echt amper iets terug. Samen met de kosten voor de dagopvang van onze dochter (3 dagen) betekent het dat we 800 zelf moeten betalen. En aangezien we niet weten wanneer ik werk zal vinden gaan we het dus niet doen. We waren alleen bang dat we anders onze plek kwijt zouden zijn, maar gezien de huidige situatie wat de kinderopvang betreft (ons kdv loopt echt leeg, net als alle andere hier in de buurt) durf ik het wel aan om tegen de tijd dat ik een baan heb het nog eens te proberen. Dan is er vast wel ergens een plekje. Ik heb even vergeleken met andere kindercentra en ons kdv rekent veel uren én heeft een hoog uurtarief.
Oh dat wist ik niet. Vind het wel krom, maar daar kan jij natuurlijk niets aan doen. Maar dan misschien een ander kdv/bso-locatie zoeken? Of zit er maar 1?
Begrijp ik. Ik snap niet waarom ze een onderscheid maken tussen ex-studerenden en ex-werkenden, maargoed dat is mijn probleem verder niet. Haha. Voor mij was het in eerste instantie wel fijn, ik ben nu na mijn afstuderen bevallen (een week erna) en wilde dus in oktober beginnen met werken. Mocht ik dan nog niets gevonden hebben dan wilden we dus onze "plekjes" gewoon aanhouden (en ze zouden dan heengaan wanneer ik werk had). Maar als het om bedragen als 800 per maand gaat dan doen we dat dus niet We gaan nu gewoon eerst alles stop zetten en ik ga rustig opzoek naar een baan. Mocht ik iets gevonden hebben dan schrijven we ze in.